:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Загреб и Любляна в лют спор за Адриатика

Част от акваторията на Адриатическо море близо до крайбрежната ивица на Хърватия и Словения влоши сериозно отношенията между двете бивши югорепублики. Любляна едностранно обяви създаването на екологична морска зона в Адриатика и заяви, че запазва всички права над нея, съобщават медиите в Загреб и Любляна.

В тази връзка през миналата седмица хърватското външно повика за разяснения посланика на Словения в Загреб Петер Бекеш. Обидени, от Любляна отзоваха дипломата си и обвиниха съседите, че имат териториални претенции към независима и суверенна държава.

В остър протест правителството на Иво Санадер окачестви предприетите от Любляна действия като политически вредни. Те не съответстват с двустранното споразумение за развитие на сътрудничеството и за добросъседски отношения, отбелязва "Вечерни лист", цитирайки правителствения говорител Влатко Мачек.

Мачек е на мнение, че решението на Любляна не може да има каквото и да било законово основание, тъй като на Словения принадлежи около 20 км. брегова ивица по Адриатика. Тя няма директен достъп до международни води, освен ако не премине през италиански или хърватски териториални води.

Хърватският премиер Санадер е заявил, че страната му иска добри отношения със Словения, но няма да позволи посегателства върху хърватската територия. Той заплаши Любляна, че правителството ще информира Брюксел за инцидента и ще поиска международен арбитраж по граничния спор. Външният министър на Словения Димитрий Рупел, чиято държава е външна граница на ЕС, окачестви като "пресилена" реакцията на Загреб.
6
480
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
29 Август 2005 22:38
A бе сигурно друг Слобо нещо там заговорничи.
Не се отказаха от комунистическите си козни дейците на формър Югославия.
30 Август 2005 01:06
Още ли не са я разделили тая Югославия? Какви претенции могат да имат пък словенците, те са другата крайност , след албанците, в бившата Юго-империя
30 Август 2005 03:01
Словенците отдавна са известни с това че обичат едностранно да обявяват разни неща и след това да се стига до ебре-дебре..
30 Август 2005 08:20
Адриaтико, землйо македонска, па ли ке те делиме !!!???
30 Август 2005 09:59
господа от форума, не знаете за какво говорите, затова по-добре трайте. Словения има едни 20км брегова ивица, която е словенско-италианска още от времето на император Наполеон първи. Хърватите пък държат цялото крайбрежие (повече от 2000км като се мери със заливите) освет тия 20 на Словениа, 2 (два) на Босна и едни 40км на Черна Гора, обаче това не им стига - претендират и за останалите. Да не говорим, че след падането на Миловшевич Хърватия остава последната тоталитарно-фашистко-комунистическа държава в Европа. Идете в Загреб, разходете се по улиците и бройте полицаите и военните - няма да ви стигнат числата. Само дето западноевропейците се правят, че Хърватия е цвете щото иначе как ще ходят на море там, пък и братя католици - не са като ония мръсни православни, дето пишат с кирилица.
30 Август 2005 23:00
Един писател , чийто родители са били - единия сърбин, другия хърват е казал
"" Сърбите и хърватите сме създадени от една и съща Балканска кал.
Но колелото на историята е минало по средата на калта.
От едната страна на коловоза е Сърбия, от другата Хърватско. ""

Според мене го е казал мно0О0ого правилно.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД