:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 160
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Поля Станчева: Ако спечеля, няма да махам предавания

Радиото не започва от мен, но аудиторията иска развитие, смята програмният директор на БНР
Снимка: Борислав Николов
Визитка:

Завършила е лингвистика в СУ "Св. Климент Охридски". Започва работа в "Младежка редакция" в БНР. Защитава дисертация по електронни медии във Факултета по журналистика на Софийския университет. Работи като репортер в "По света и у нас" на БНТ. През 1997 г. оглавява пресцентъра на Народното събрание. Продуцент и автор е на документални филми, сред които "120 години български парламент". Специализира телевизионна журналистика в Би Би Си и публична администрация в университета в Лайден, Холандия. Автор е на книгата "Демократизация и електронизация на електронните медии", която през 1993 г. е приета в библиотеката на Конгреса на САЩ. През септември 2000 г. е назначена за директор по програмните въпроси на БНР.



- Г-жо Станчева, шефовете на БНР казват за вас, че сте твърде отскоро в радиото и не сте навлязла достатъчно в проблемите. Как се чувствате вие тук?

- Аз се чувствам добре. Мисля, че за тези три месеца имах възможност да се запозная с хората, с устройството на радиодейността, вече знам кои са слабите звена и кое би трябвало да се подобри. За мен медията не е нова. Аз съм започнала тук кариерата си на журналист, прекарала съм едни прекрасни 4 години в "Младежка редакция", където съм минала през всички етапи. "Младежка редакция" винаги е била люпилня на качествени журналисти.

- НСРТ изисква кандидатът да има три години управленски стаж в медия. Вие имате ли ги?

- Да, аз имам три години управленски стаж - завеждала съм "Връзки с обществеността и медиите" на Народното събрание. Така или иначе това е работа с информацията и медиите.

- Смятат ви за човек, твърде много обвързан със СДС. Говори се, че вашата кандидатура е политически подкрепена от управляващите.

- Дори когато приех предложението да ръководя пресцентъра на Народното събрание, аз се ръководех от мисълта, че става дума за една държавна институция, в която всички парламентарно представени сили са равнопоставени в представянето им пред медиите. Аз се гордея, че съм отворила парламента, че съм създала звеното за работа с гражданите и неправителствените организации, че съм открила напълно работата на парламента и неговата документация за журналистите. Т. е. трудно биха могли да кажат, че съм изпълнявала партийни поръчки. Винаги съм защитавала свободата на словото и изконното гражданско право на достъп до информация.

- И все пак вие бяхте най-близкият човек на председателя на Народното събрание Йордан Соколов.

- Аз не го отричам. Разбира се, работила съм с председателя на Народното събрание и за мен това беше период на много полезен опит. За мен той е забележителен професионалист. С изключение на Стефан Савов, който е работил предимно като преводач, г-н Йордан Соколов е първият юрист, оглавил законодателната институция в държавата. Естествено моите симпатии са си симпатии, но професионализмът си е професионализъм.

- Може ли да се направи политическо назначение на този конкурс според вас?

- Не мисля, че би могло, защото има равностойна квота в НСРТ - и президентска, и парламентарна. Надявам се, че основното ще бъде защитата на концепциите. Всеки си има скрити козове, аз също си имам моите. Мисля, че имам много стойностни неща в концепцията си. Ако някой друг успее да ме пребори, ще бъде също добре, стига да бъде на професионална основа.

- Още когато дойдохте преди три месеца в БНР, се коментираше, че длъжността програмен директор е създадена за вас, за да кандидатствате след това за генерален директор.

- Да. Аз още тогава казах, че действително Александър Велев ме покани, за да поработим заедно. Какви са били неговите мотиви, би могъл той да отговори. Но за мен е професионално предизвикателство да се върна в професията. Така или иначе мандатът на това събрание изтича. За мен стоеше въпросът да се върна в професията и това беше една добра възможност.

- Добре, на какво залагате всъщност в концепцията си?

- Основното, на което залагам, е БНР да стане национално отговорна медия. Това е посланието. Другото послание е, че БНР трябва да запази лидерската си позиция.

- Какво не ви харесва в момента в БНР?

- Разбира се, не искам да кажа, че радиото започва от мен. То и така е добро, ползва се с огромен авторитет, с огромно доверие. Но след приключване на социологическите проучвания, които поисках, се оказа, че аудиторията желае някои промени. Те са много - например отсъствието на младежки предавания...

- Разговаряли ли сте вече с някои членове на НСРТ?

- Не, не съм разговаряла още. Тук, в радиото, идват най-вече представители на президентската квота. За съжаление не успях да се срещна със Светлана Божилова. Но не мисля, че сега, преди конкурса, някой от тях ще изяви желание да разговаря с кандидатите.

- Ако спечелите конкурса, кого ще поканите и кого ще махнете?

- Бих искала да поканя известни журналисти, но все пак трябва да са свързани с националното радио. Нямам намерение да махам предавания. По принцип има какво да се промени в самия профил, има празни места в схемата, които могат да бъдат запълнени с нови предавания.

- Ще съкращавате ли?

- Не. Има възможност да се оптимизира цялостно структурата на радиото, но това не касае журналистите.

- Подкрепят ли ви хората в БНР?

- Колективът не е хомогенна маса. Зад мен стоят утвърдени журналисти в "Хоризонт" и съм благодарна за тяхната подкрепа.

- Какво ще направите, ако преди изборите започнат да ви се обаждат политици?

- За да гарантирам собственото си спокойствие и спокойствието на колегите си тук, ще опитам да въведа правилата на Би Би Си. Ако колегите са склонни да ги приемат, мисля, че това би могло до голяма степен да реши проблема с нашата независимост.





Страниците подготви: Светослава Тадаръкова
451
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД