:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 345
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Софиянски! Махаш сергиите - режеш депутати от СДС

Ако изхвърли търговците от улиците, столичният кмет ще клъцне 200 000 сини гласа
Софиянски, защо не кажеш по-точно коя пролет ще решиш да махнеш сергиите и масите с гащи и чорапи от тротоарите? Всички помним от колко години при задаването на този въпрос усмивката ти се помрачава и потъва в пластовете между угаждането на районните кметове, които раздават разрешенията за продажбата на биташките стоки, и на шепа от твоите хора, които държат далаверата на големите пазари.

Помисли си много добре какво говориш, защото идват избори. Сега е много лесно да се изказваш за крутите си мерки от тихото и уютно селце до столицата на Чехия, откъдето коментираш решението си в столичен ежедневник.

Най-лошото обаче ще последва през лятото. В столицата има около 50 хиляди улични търговци - ама баш улични. Те обаче хранят семейства и имат близки и роднини. Бъди сигурен, че ако безогледно изринеш тези хора и препитанието им, срещу теб и СДС



ще застане една армия от 200 000 души



Това са поне 10 депутатски места, ако се сметне простичко, че за едно място са необходими 20 000 бюлетини.

Иначе размишленията ти по тази тема съвсем не са налудничави.

От много дълго време кметството подготвя проектонаредба, която да регламентира дейността на столичните пазари. Не че сега няма наредба, но в нея има врати, широки като дверите на Халите.

Новостта е, че в новата наредба ще се регламентира откриване на частни пазари, които да разбият монопола на досегашните общински тържища. Частници на земя в по-атрактивни места в столицата ще могат да изграждат павилиони и сергии, които да дават под наем. По този начин търговците, които не пожелаят да тъпчат с рушвети нечия чиновническа паст, ще могат открито да играят за вземането на павилион с регламентиран месечен наем.

Новата наредба ще дава възможност и за



въвеждането на временни пазари,



които да се местят в определен ден на различно място из града. Тези тържища ще бъдат като битаци и на тях няма да има сергии и будки, а преносими маси. Във вторник например пазарът ще бъде на бул. "Патриарх Евтимий", а в петък - в "Младост". По предварителна идея са определени 14 места за временни тържища. В един ден от седмицата в определено време ще може да се продават определени стоки. По този начин ще се обере уличната търговия предимно със селскостопански стоки, след която площите са замърсени, а и хората ще знаят къде да пазаруват.

С тази наредба трябва да се премахне и монополът на търговците, които държат по много маси на пазарите и по този начин принуждават производителите да държат високи цени.

Десетки хора правят ежемесечно страшно много пари, след като с рушвети и месечни вноски печелят по десетина маси, а после ги отстъпват под скрит наем на други дребни търговци. Зеленчуковите баровци само се разхождат по тържищата и прибират парите, а на края на месеца



даден общински чиновник прибира суха пачка с кинти



В новата проектонаредбата се обсъжда да бъдат регламентирани три вида пазари - постоянни, временни и частни.

Все още обаче никой от общината не смее да отвори дума за приватизацията на сега действащите общински пазари.

Маститите общинари обясняват, че все още трябва да имат контрол върху тази дейност. Това е така, тъй като в столицата останаха много малко неща и фирми, от които могат да се вземат сухи пари. А пък като дойдат избори, все отнякъде трябва да се набират и средства. На местните избори Софиянски заяви, че приятели му финансират кампанията. Обаче забрави да съобщи, че на тези приятели преди това е раздал голяма част от рекламата в София.

Софиянски, най-добре е да вкараш търговците на гащи и чорапи в метрото. Хем няма да се виждат от милионите гости на столицата, хем няма да мръзнат по неизмитите и непочистени тротоари на подопечния ти град.
836
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД