:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Диалози

Евгени Дайнов: Безплатно е само сиренето в капана за мишки

Утрешният ден е отпечатък в света на онова, което си въобразяваме днес, казва политологът, обявен за "син шаман", на читателите на "Сега"
Снимки: "Сега"
Г-н Дайнов, ние сме на такава възраст, че нямаме сантиментални, нито пък естетски предпочитания към мавзолея, а и Евгений Бакърджиев не е нашата представа за идеалния политик. Но въпреки това смятаме, че решението за стартиране на кампанията за местните избори чрез символа на победилия антикомунизъм бе стратегическа грешка на СДС. Въпросът ни е: кой е авторът на идеята? Не кой я изпълни, а кой е авторът?

Ясно е как политиците поемат отговорността за неадекватността си, но как става това при политолозите? Преди време "Капитал" публикуваше статии, в които Луканов беше посочван като руския губернатор в България. Въпросът е има ли сега хора (политици или политолози), които се изживяват като американски губернатори?

"Нео Морфеос", matrix_s2001bg@yahoo.com



На французите не им липсва Бастилията, а на мен - мавзолеят. Макар още през 1990 г. да ме бяха включили в една комисия по "въпроса с мавзолея" и аз да бях предложил да го запазят, но да го превърнат в луксозно кабаре. С девойки в оскъдно облекло, облени в червена светлина, на фасадата между колоните. Не ме приеха на сериозно, а може би трябваше.

Политолозите също носят отговорност. За разлика от политиците, те се явяват на избори всеки ден. В момента, в който се издънят, общественото мнение и медиите ще ги накажат, като забравят за тях.

Покойният Андрей Луканов бе гражданин на СССР, докато управляваше България. В момента подобни казуси няма. Друг е въпросът, че почитатели на Америка, като мен например, вярват, че и ние българите можем да приложим доста неща от онази американска практика, която прави Америка най-прогресивното, най-свободното, най-богатото и най-могъщото общество в историята на човечеството.



Г-н Дайнов, според мен това, което вършите е престъпление - не знам дали го правите за прехрана или изпълнявате чужда поръчка. Онези, които се бият сега във властта ближеха д...то на Тодор Живков, но не можеха да станат министри. А сега, когато станаха такива, разрушиха селското стопанство, оборите зеят без прозорци и керемиди, земята пустее, хората гладуват.

Земята пустее, защото с магаре земеделие не се прави. Заводите зеят разграбени. А беше време, когато България бе рай. А вие изпълнявате американска поръчка да разсипете държавицата ни, да я обърнете на просешка тояга, не ви ли боли? Или сте добре платен?

Иван Костов руши всички българско, а вие го съветвате. Не ви ли е срам да пишете и да се показвате чрез вестник "Сега". Поне се скрийте, не дразнете народа.



Димитър Иванов, Ямбол





Никога не съм се крил (освен от запас, ама беше отдавна) и нямам намерение да започвам баш сега. Държа да дразня онази част от "народа", която продължава да вярва, че да живееш на колене е по-добре, отколкото да поемеш бремето на свободата. А държа да дразня тази част от "народа", тъй като и един българин да има, който да плаче по робството, това ме унижава и мен.





Човекът изобщо е като пресен корнишон. Ако поставиш корнишона в солена среда - той става кисел. Ако поставиш корнишона в сладка среда - той става сладък. Кога, според Вас, и кое (или кой) може да направи средата у нас сладка, за да станем и ние, българите, "сладки корнишони" като останалия нормален свят?



С поздрав, Биляна, Драга, Елена, Златка, Снежа, Ваня и Димитър от фондация "Ташко", Пловдив 4000, ПК 212, ул."Райко Даскалов" 42, tashko@plov.omega.bg





Винаги се радвам да ви чуя, приятели от "Ташко". Не сте прави обаче за корнишона. Хората не са зеленчук. Хората са единствените живи същества, на които Създателят е дал искрата на разума, следователно - способността да избират между алтернативи и следователно - възможността да са свободни. Иначе казано: човек определя онова, което му се случва, защото неговата същност е свободата. Искрата на разума определя битието, не обратното. Битието определя съзнанието на кравите, например. Може би и на корнишоните, за тях не знам да имат съзнание. Тях ги отглеждам на село и пъхам в бурканя, като им дойде времето.





Уважаеми г-н Дайнов, ползвам възможността да ви попитам:

1. Защо не се отвориха досиетата до ниво на бившите

партийни бюра по месторабота?

2. Защо тези същите хора, които бяха в горе посочените бюра,

сега станаха държавни служители в бюджетните организации?

3. Не могат ли настоящите ръководители на такива

организации да вземат пример от комунистите колко много си

помагат и се поддържат, как не си пречат един на друг във

всяко отношение?

4. Аз живея в един от най-комунистическите градове - Сливен,

и поради вътрешни противоречия загубихме там местните избори. Не считате ли, че СДС-ръководителите на местно равнище трябва да работят малко по-добре за привличане на симпатизанти или поне да не ги отблъскват с личната си алчност и материален интерес?

Таня Георгиева, getanya@abv.bg



По ред на номерата:

1. Не знам. Много неща не се случиха в България навреме, тъй като българите все спират по средата - да не се минат. И като правило се минават именно поради този страх от себе си.

2. А какво да правят хора, които са научени, че никога нищо не зависи от тях? Естествено - ще гледат да са там, където: а/ някой им казва какво да правят; б/ винаги има някаква заплата, защото винаги има някакъв бюджет.

3. Сигурно могат. Важното е да го правят, за да обслужват по-добре общото благо, а не - както се случва - своето.

4. Ако не мине метлата, заради някои местни тартори СДС ще има неочаквани проблеми на изборите. Изобщо, влизането в политиката е тежка служба - един вид отказ от собствения си дневен ред за определено време. Който мисли друго - няма място да определя нашите съдби и да гълта нашите данъци.



Скъпи Евгени,

1. Има ли някакви смислени стъпки, които могат да се предприемат, за да се повиши статусът на ромите - от най-долната класа в България до важно място, значимо, както за самите роми, така и за останалата част от българското общество?

2. Има ли някакви стъпки, които могат да се предприемат, за да се внуши на депутатите и министрите да не бъдат толкова предубедени, когато се изправят пред сериозните проблеми на България. Те трябва да отправят поглед към моделите, които успешно работят на Запад, а не да разчитат единствено на собствените си идеи.

3. Има ли някакви смислени стъпки, които могат да се предприемат, за да се помогне на българите като цяло да започнат да гледат на предприемачеството положително, като приемат, че пазарните икономики могат да бъдат динамични и да се разширяват, и по този начин да се освободят от негативните си идеи за захващането с някакъв бизнес?

4. Знаят ли много хора в България за невероятните героични антинацистки постъпки на Тодор Ангелов-Боджаната в Белгия по време на II световна война и най-вече за факта, че той е унищожил списъка с набелязаните за унищожение от нацистите евреи. Той трябва да бъде почитан в родината си така, както е почитан от белгийците, а не да се предлага паметникът му в Кюстендил да бъде премахнат, защото бил комунист.

5. Как да се убедят българите да подкрепят на предстоящите избори едно либерално правителство, с всичките му грешки, а не да обмислят варианта да гласуват за опозиционната БСП?

6. Как може да се убеди президентът Стоянов да използва политическата си платформа и своята впечатляваща личност и въпреки законово ограничените му правомощия да се превърне в по-изявен водач на българите?



Благодарим Ви за търпението към нас, аутсайдерите: Aн и Рой Фрийд

(Писмото бе пратено по имейла на английски, преводът е на "Сега" - б.р.)





Радвам се отново да ви чуя, Ан и Рой! Едва ли на света има други частни лица, които толкова да са направили за разпространяването на българския дневен ред извън България. Всички сме ви длъжници.

Сега по реда:

1. Може и се прави. Няма, обаче, да е лесно, както поради продължаващото българско пренебрежение към ромската тематика (макар напоследък нещата да се развиват), както и поради бурите и споровете в самите ромски среди, които в момента са на онова ниво на вътрешна турбулентност, на което бяха българите преди 10 г.

2. И това е вече факт по високите нива. Самодейността продължава да битува в гръбнака на всички администрации, за жалост. По-големият проблем е корпоративната култура на българската държава, каквато е в последните 80 г.: инстинктът да държи и да не пуска; убедеността, че държавата знае по-добре от хората какво е добро за тях.

3. Българите вече не чакат "държавата да се погрижи". По мои сметки в страната има около 300 000 души, които искат да започнат някакво "предприятие" (в смисъла на "предприемане" на частна стопанска инициатива). Проблемът е, че никой не им дава рамо: няма кредит. А след като хиперинфлацията издуха парите на хората, без кредит никой нищо не може да направи. Тук е проблемът, в онова, което в англосаксонската философия му се казва enabling conditions.

4. Отговорът е - не, за жалост. Подреждането на националната ни история очевидно тепърва предстои.

5. Българите вече са други и няма да се юрнат да гласуват за връщане в социализма, както направиха през 1994 г. А иначе хората са вече и достатъчно европейци, за да гласуват за онзи, чието управление реално е подобрило живота и личните перспективи на гласоподавателите.

6. Не мисля, че българите в момента могат да си представят по-държавнически президент от Петър Стоянов.





Г-н Дайнов, НЗОК не работи ли на принципа "От всеки според възможностите, всекиму според потребностите", т.е. "Обикновен социализъм"?

И освен това, къде е отговорността в схемата: поемане на задължения - делегиране на права - отговорност при неизпълнение на задължения?



35988944975@sms.mtel.net





Здравната реформа започна внезапно, по един доста парцалив и мътен начин, и следвайки изключително трудни за прилагане модели. А и здравните чиновници харчеха за себе си, все едно няма утре - едно самообслужване, което вече българското обществено мнение не допуска. Като резултат обаче имаме наченките на нещо, което - като се доподреди (Що не погледнете британския модел, бе, младежи? Там има отговори на сегашните ви проблеми!) - ще заприлича на здравеопазване.

А инак темата за отговорността е безкрайна в едно общество, което поколения наред е било възпитавано в безотговорност и в жестоко отношение един към друг, и в което човешкият живот не е мярка за всички неща.





Уважаеми г-н Дайнов,

От 2 седмици в област Силистра 4 от 6-те работещи общински партийни структури на СДС и 2-мата сини кметове на Тутракан и Ситово изразяват несъгласие с назначената от премиера за областен управител Цанка Атанасова. (От 2 седмици и медиите говорят за това, но на никого не му пука).

Въпросната госпожа е бивш активен член на БСП, по време на местните избори 1999 г. финансира кампанията на кандидата за кмет на БСП за Ситово и работи срещу кандидата на СДС. Сега тече дело за нанесени щети в размер на 113 400 лв. на община Ситово от фирмата, на която сегашният областен на Силистра Атанасова е изпълнителен директор и съдружник. Тя експлоатира каменна кариера без концесия, заплаща камъка от нея по 6-кратно завишени цени на фирмата на мъжа си, която добива този камък и уж укрепва дунавския бряг. За това екоминистерството плаща 540 000 нови лева - без въпросната госпожа, настоящ областен управител, да се е явявала на търг за обществена поръчка, както изисква законът.

Четири общински организации на СДС и 2-мата единствени сини кметове обявяват, че подават оставка, ако Атанасова остане областен управител. Всички те искат оставката и на шефа на областния СДС и депутат Христо Димитров (скандално известен сред обществеността на Силистра с участието си в приватизациите на няколко фирми и необяснимо високия стандарт на живот, който той и жена му водят). Очаква се всеки момент да започне вътрешнопартийна чистка срещу членове на СДС, неподкрепящи Атанасова и назначения зам. областен управител.

Вие следите процесите в СДС. Отговорете ми, моля:

1. Какво кара висшестоящите да назначават на възлови места корумпирани хора и доказани активисти на БСП 6 месеца преди изборите, а се преследват настоящи членове на СДС, разрешили си да изкажат публично собственото си мнение, защото не могат да гледат безмълвно как се разграбва авторитетът на СДС и собствеността на държавата и общините?

2. Какво е необходимо да се направи, за да бъде чута истината - при положение, че има неоспорими доказателства за това, предоставени на компетентните власти. И откога за СДС не е никак важно дали единствените двама сини кметове за цяла област Силистра, ползващи се с безрезервната подкрепа на избирателите от своите общини (в региона има 7 общини), няколко месеца преди изборите подават оставка. Същите смятат да се кандидатират наново, този път като независими.



Валери Йорданов, Силистра, valeri12@abv.bg





Абсолютно от цялата страна в последната година-две валят подобни казуси. Единственото, което мога да кажа, може и да прозвучи глуповато, но друго нямам: както казва още Монтескьо, никакви закони не могат да заработят, ако зад тях го няма съответния дух, който да ги напълни със съдържание.





Едно си Дайнов знае, едно си Дайнов бае.

При явния провал на всички напъни на нашенските демократи да оправят нещата, великият български политолог Е. Дайнов си е намерил много лесна теория - за всичко му е виновен социализмът. Навремето беше виновен капитализмът, преди това турското робство. Той, заедно с другите два екземпляра - Огнян Минчев и Иван Кръстев, през живота си нищо не са направили, което да върши някаква работа. Те непрекъснато ни занимават с мисловните си упражнения.

Абе Дайнов, защо не вземеш да изкараш едно парче на китарата, а ни занимаваш с твоите глупости?



ГЕНАТА, от скайфорума в електронното издание на "Сега"



Гена,

Самият факт, че имаш достъп до компютър, до Интернет, до свободен вестник и не те е страх да попържаш означава, че бая неща в България са вече други. Я да те видя преди десетина години?

От мисловни упражнения винаги има смисъл. Все пак онова, което отличава хората от животните, е пипето. И ако човек не го упражнява, без да забележи се превръща в маруля.

Ако ли пък "вършенето на някаква работа" си го представяш като ползване на мускули и крайници, дължа да ти напомня, че постоянният ми адрес е селски и винаги мога да те бия по копане, прекопаване, плевене, садене, цепене на дърва, затваряне на буркани и прочие юнашки дейности. За китарлъка предлагам изобщо да не говорим...



Г-н Дайнов!

Toва си е обикновен социализъм. Виждате ми се умен човек и не може да не разбирате, че оправданията със социализма вече са безсмислени. Всъщност, особено вредни. Tе са само за замазване на гафове и некадърност. Разбирам, че сте ангажиран с управляващите, но колкото и да ги оправдавате със социализма, няма да излъжете никого. Tе, управниците, са толкова глупави и некадърни - даже повече отколкото корумпирани, и в това е бедата. Просто трябва да дойде някой, който вместо да търси извинения, ще работи. Прав ли съм, г-н Дайнов?



Анонимен, от чата на "Сега"





Соцът е зараза, която трябва всеки от нас да изстисква от себе си капка по капка - и мъчително, както беше казал Чехов за крепостничеството. Страшен не е оня, миналия бай-Тошов соц. Страшен е соцът, който всички носим в себе си. От него идват повечето ни беди.





Уважаеми г-н Дайнов, вие сте най-смешният автор на в."Сега". Няма нужда човек да си купува хумористични издания. При вас всичко е толкова простичко - ако нещо е нередно, незаконно, престъпно, то е "обикновен соц". Поне веднъж си задайте въпрос и се опитайте да отговорите ДНЕС ЗАЩО...

Но как ще го направите - та Вие (с това еднопосочно мислене) самият сте един "обикновен соц".

Георги Ангелов, Пловдив



Благодаря за комплимента. Любо Дилов-син - завиждай!





Здравейте, г-н Дайнов!

Хубаво го е измислил народът - годината да се изпраща с празник, но джобът не позволява! Идва нов век - границата на абсурда, че сме живи - въпреки, напук и защото...

Давате ли си сметка, г-н Дайнов, какво ново можете да предложите на моите деца и на мен самата в новия век? Стига с Вашето "светло бъдеще". Стига оптимални решения за "оцеляване и съществуване". Стига неясно утре - нали сте "шаманът" на сините!

Отговорете ми защо децата ни се пръснаха по света? Защо които останаха работят по 12 часа за 100 лв. без осигуровки? Защо да Ви вярвам?

Преди 10 ноември бяхте член на БКП, а сега сте син, син... Ама не по-син от Явор Дачков. Вашите родители платиха ли за образованието, с което Вие сега така се надувате - политолог - голяма работа! Синът ми е четвърти курс в БСУ и аз плащам по 400 лв. на семестър - смятайте!!!

Защото аз и семейството ми се уморихме да чакаме "светлото бъдеще"? Ние сме 4-има, всички пълнолетни. Хайде направете прогноза за бъдещите избори! Не искаме да се връщаме назад и не тъгуваме за миналото. Но сегашното - а, какво ще кажете?

"Благодарим" - за наркотиците, взривовете, кражбите, глада, високите сметки, безпаричието! Познайте кой е виновен за това, "шамане", ако познаете и ми отговорите - ще Ви простя и още нещо в последните 10 г. Много вярвам в народната поговорка "Пази Боже сляпо да прогледа".

Бог да пази България и децата й!



Донка Големанова, Бургас, ж.к. "Меден Рудник", бл. 126



Донка, наистина ти благодаря за писмото. То е един истински компендиум на въпросите, които поне за мен са от значение. Не съм способен, за жалост, да отговоря на всички. Имам някакви неща да кажа за някои от основните:

* Всеки човек прави своето бъдеще, поне - донякъде. И колкото повече - толкова по-добре за всички.

* Който виси да чака - не дочаква. Онова, което се случва, си го само-случваме ние, хората. Онези, които чакат, не си само-случват нищо.

* Колкото пръснати по света наши деца - толкова мотиви за пръсване, предполагам. И заради нас, подозирам, се пръснаха: заради това, че като поколение не можехме да им дадем кой знае какво, освен перманентна депресия, оплакване и чакане "някой да направи нещо".

* Аз съм образован в Оксфорд като историк, продължавам да съм член на Общото събрание на този университет. Платиха британските данъкоплатци (Господ здраве да им дава), а каквото не успяха, го докарвах с китарлък по кръчми и влачене на вар по строежи. Така усвоих китарния занаят и заякнах. Все - ползи: не беше толкова отдавна, когато се наложи да ползвам така заякналите си мишци, за да заработвам добра надница с копаене на дупки за ВиК.

* Никога не съм бил член на БКП, никога не съм подписвал съглашения с ДС и никога не съм правил доноси. Грехове, като всеки човек в зряла възраст, имам - но те са от друго естество.

* И аз плащам за образованието на моя син. Безплатно е само сиренето в капана за мишки.

* Кой е виновен? А има ли невинни? Не носи ли всеки от нас някакво късче от вината? Единствените невинни са онези, които по соц-а не се уплашиха да влизат в лагерите и затворите заради едната свобода. Аз не бях сред тях; подозирам, че и Вие не сте.

* Хайде аз да ви задам един въпрос накрая: как си представяте, ама реално, едно съвсем инакво, радикално по-хубаво настояще? Ама - и да е възможно тук, в България, не - в Барбадос? И ако си го представяте, защо не тръгвате по някакъв начин да работите за него? Утрешният ден е отпечатък в света на онова, което си въобразяваме днес.
 
Дайнов в революционна поза на камион пред парламента по време на споровете да дадем ли небето си на НАТО.
 
9. 11. 1998. Евгений Дайнов и Джордж Сорос чакат среща с президента Стоянов.
 
Синият шаман дава акъл на подопечните си политици на Боровец 3 (19-21. VI. 1998 г.).
1364
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД