:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,231
Активни 235
Страници 2,133
За един ден 1,302,066

Оръжията с уран идат от Хитлер

За химическо отравяне наред с облъчване алармира "Щпигел"
Снимка: Ройтерс
Първи оръжейните инженери на Хитлер стигнали до идеята за боеприпаси с уран, пише германското сп. "Шпигел". През Втората световна война те предлагат към противотанковите снаряди да се прибави уран, зал да се гарантира точност на траекторията. Проектът обаче не се реализира.

Когато през 60-те години армията на САЩ се опитва да увеличи пробивната мощ на снарядите, които биха могли да се използват срещу танковете на Москва, едията за боеприпасите с уран се изважда от архива, сочи "Шпигел". При това Вашингтон разполага с почти неограничен запас от подходящ материал - обеднен уран, който е страничен продукт при производството на материал за атомни бомби и ядрено гориво за АЕЦ.

Ядрените верижни реакции са възможни само при наличието на изотоп U 235. Урановата руда обаче съдържа само 0,7% от него, над 99% са U 238, тежък метал със слаба радиоактивност, разходите по унищожаването на който са големи. Ако, разбира се, не му се намери някакво приложение.

Нищо чудно тогава, че енергийното министерство на САЩ предоставя този остатъчен материал почти безплатно на оръжейната промишленост, сочи "Шпигел". Белград се позова именно на това обстоятелство в съдебния иск срещу НАТО за погазване на човешките права, като заявява, че Западът разчиства ядрените си отпадъци, изстрелвайки ги срещу Югославия.

При изпитания през 1979 г. на снаряди с обеднен уран на военния полигон в Абърдийн, на 2 ч. път с кола от Вашингтон, се установява, че след пръсването на 3,4-килограмово ядро на 105-милиметров снаряд над 70% от тежкия метал остава във въздуха като уранов окис. С един оръдеен залп бойните самолети тип А-10, които обстрелваха вражески танкове в Косово и Персийския залив, изстрелват към целта до 100 снаряда. 4/5 от тях съдържат по 300 г обеднен уран. От изстреляните над 20 кг обеднен уран след това във въздуха остават 14 кг под формата на токсичен прах.

Според учени над 50% от окиса попада в дихателните пътища, като частиците са толкова фини, че не полепват по ресничестия епител на бронхите, а попадат в алвеолите. 43% от токсичните частици се разтварят в течността, която циркулира в белия дроб. Това води до риск от химическо отравяне наред с опасността от облъчване, пише "Шпигел".
3
594
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
23 Януари 2001 03:12
Нещо май сте объркали грамажа. Една глава от обеднен уран на снарядите, които стрелят въпросните А10 fighters е 9 паунда, галиба... Така каза бай Кенет с папионката, дето работи в Пентагона.
300 грама са или танковите снаряди, или някакви други муниции.
23 Януари 2001 08:51
Мисля, че ако изпратите статията на г-жа Манева и г-н Ноев (а защо не и на г-н Костов) ако не друго, поне няма да имат оправданието, че не са били информирани. Ако ТЕ изобщо имат намерение да направят нещо полезно за народа си!


24 Януари 2001 19:00
Приятно ми е. Най-накрая нещо наподобяващо информация и във в. Сега! Нека журналистите го прочетат и ако го разберат да се опитат да го запомнят.

Бих искал вестникът да се бори и срещу тютюнопушенето по същия начин, както и срещу урана!

Имам два въпроса, защото пак лош превод, пак не сте разбрали за какво става дума (или източника Шпигел е в грешка някаква?))! .

Първи въпрос. Колко души трябва едновременно и силно да вдишват ситните частици уранов окис, получени след есплозията, та 50% от тях да попаднат в белите дробове на хората.

Втори нвъпрос. Колко частици уранова руда (а не частици от радиационно почти безвредния обеднен уран, да се отбележи!) поглъщат жителите на село Бухово, Софийско. За гражданите на София на говоря.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД