:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,285,383
Активни 69
Страници 11,968
За един ден 1,302,066
Джелем, джелем

Войната за циганските гласове

Демокрацията обича не ромите, а техния вот. На тези избори кебапчетата няма да са достатъчни, пазарлъкът ще е по-як
Снимка: Борислав Николов
В партийните централи е настанала суматоха. Образно казано, купуват се скари, поръчва се кайма. Скоро ще замирише и на вкусни кебапчета, защото идат избори и започва борбата за гласовете на ромите. Хората от това малцинство винаги са били ухажвани покрай различните вотове. Флиртът по принцип е циничен, защото рядко някой е изпълнявал обещанията си към тях. Както казва един цигански лаф: "Преди избори ми викат "другарю Манго", а след това - "мръсен циганин".

Сега обаче мизата е вдигната. Този път няма да се размине само със скарата, защото залогът е доста по-голям. В много от избирателните райони гласовете на ромите ще се окажат решаващи за победата на БСП или СДС, както стана на местните избори.Потенциалът на ромитеПонеже си нямаме наши български данни от актуално преброяване на населението на страната и какъв е процентът на малцинствата, тук ще използваме публичните данни на ЦРУ. Според тях населението на България е 7 796 694 млн. От тях 8,5% са турци и 2,6% роми. Т. е. ромите би следвало да са около 202 714.

Ако се спазят чистите пропорции на представителство на всички етноси в парламента, то циганите би трябвало да имат между 6 и 7 места в 240-местния парламент. Тук обаче идват допълнителните фактори, които влияят върху тези пропорции. Първо, ромите вероятно са повече като население. Освен това те са много по-дисциплинирани гласоподаватели и пускат бюлетините едва ли не под строй. Това им дава потенциал за още поне 1-2 места. При условие че българите, разочаровани от несгодите, свалят избирателната активност, тогава ромските места в парламента биха стигнали до 10.

Ако приемем, че ЦРУ е сбъркало с данните и ромите са повече, както твърдят техните лидери, то тогава става ясно защо ромите са толкова желани - в изборния смисъл на думата.СамопредлаганетоРомските лидери разбират това и сами вдигат пушилка около себе си. Например създателят на "Евророма" и депутат от Евролевицата Цветелин Кънчев раздърпа локума при създаването на политическото движение със същото име в началото на януари. Той обяви, че целта на политическото движение "Евророма" е не по-малко от 25 депутатски места. Дон Цеци преброи 1,2 млн. роми в България, от които 742 000 са с право на глас. Неговата прогноза е, че могат да стигнат и до 35 депутати.

Ако се добавят гласовете на другите цигански партии като тези на "Свободна България" с председател Ангел Рашков (сина на Цар Киро), положението става драматично. Рашков се кълне, че спокойно ще вкара в парламента други 15 депутати. Подобни клетви дават и от Национална асоциация на ромските фондации и сдружения, на Федерацията на обединените ромски общности - "ОРО", които претендират да имат не по-малък потенциал. Ако всички тези лидери са прави, то в парламента би следвало да влязат около стотина депутати само от тази общност. Човек може да си помисли, че следващото мнозинство в Народното събрание ще бъде от роми.

Практиката обаче показва, че това е невъзможно. В настоящия парламент имахме особената радост да видим един-единствен ром - Асенчо Христов. Той обаче направи куп бели и вече дори не стъпва в НС. Защо има такава разлика между теорията и практиката?ПазарлъцитеИстината е, че лидерите на ромските общности не използват вота, за да упражняват демократичното си право, а за да спазарят нещо. Бюлетините се оказват много ценен ресурс. Доказателство за това са резултатите от местните избори. Спокойно може да се каже, че червените крепости Видин, Монтана и Плевен паднаха именно с гласовете на циганите. Райони, в които силно влияние има движението "Евророма" на Дон Цеци.

По време на самите избори Цветелин Кънчев се намираше в затвора, където излежаваше присъда от 6 години. В интервю пред "Сега" Жорж Ганчев, който го вкара в парламента, разкри, че високопоставен лидер от СДС е посещавал Кънчев зад решетките, за да се спазари с него. Това беше потвърдено и от други източници. Общо взето, уговорката е била той да помогне в превземането на червените крепости, а сините да му облекчат живота. Ганчев може и да злослови, но е факт, че малко след края на местните избори Цветелин Кънчев смени решетките с домашния арест. Наскоро депутатът от Евролевицата се върна и в парламента. Неговото движение набира сила и цената му е като в бутик на "Хюго Бос".

"Преговорите на другите партии с "Евророма" ще бъдат на принципа Мохамед ходи при планината, като под планината разбирайте нас", обича да казва Цветелин Кънчев.

Подобно е положението и с другите организации в ромската общност. И със сигурност партийни лидери от БСП и СДС ще асфалтират земята под краката си от разходки до къщите на ромските шефове. И тук кебапчетата няма да са достатъчни.

Един от пернишките лидери - Методи Стоилов от "Свободна България", наскоро заяви: "Ще дадем подкрепата си на този, който реално направи нещо за нас преди изборите."

Тук иде разковничето. Да направят нещо за кого? За целия етнос или за лидерите?Практиката надделява над клетвитеПазарлъците са само част от сделката с ромските лидери. Босовете в тази общност определено нямат финансови проблеми. Дон Цеци притежава двуетажен апартамент в София, огромна къща с игрища и басейни в покрайнините на столицата, други - в провинцията. Дворци притежава и родът на Асен Рашков. Сит на гладен не вярва, дето се казва. Но проблемът за лидерите е, че потенциалните им ухажори знаят откъде са им парите. Затова могат да играят и силово. Особено СДС, който като управляваща партия разполага с целия репресивен апарат на полицията. Лидерите са лесно уязвими. Ако политиката на ухажване "со кротце, со благо" не мине, те трябва да са готови да загубят много. Кънчев е с единия крак в затвора. Той е осъден, но в момента върви обжалването пред апелативния съд. Странно или закономерно, това дело се отлага постоянно. Кънчев е уязвим и около бизнеса си, и по още много други направления.

Подобно е положението и с Ангел Рашков. Неговият баща, известен повече като Цар Киро, е прочут с нелегалното производството на алкохол. А и не само това. От своя страна пък ние знаем колко е твърд лидерът на СДС Иван Костов с несговорчивите хора.

Разбира се, ромските лидери имат своето контраоръжие. То се нарича "спазване на универсалните човешки права". Безработицата сред ромите е най-голяма, насилието сред и върху ромите - също. Европа е пълна с правозащитни организации, които съществуват благодарение на подобни случаи. Ако цяла една партия, подобна на "Евророма", постави въпроса пред евросъдилища и еврочиновници, ударът срещу имиджа на сегашното правителство ще е голям.

Това обаче едва ли ще стане, защото ромските лидери са добри бизнесмени и са сговорчиви при добри оферти.Оправданията на лидеритеВ момента вождовете на ромските организации постоянно хвърлят клетви към своите. Например Ангел Рашков призовава циганите да гласуват за цигани. Дон Цеци говори, че депутатите ще са от неговото движение, което е чисто етническо. Истината е, че подгряват своя електорат и го държат дисциплиниран. Когато дойдат изборите обаче, лексиката ще е друга, защото ще трябва да се подкрепят други политически сили.

Същите тези лидери много бързо намират оправдания за своите извъртания. Преди беше известно, че циганите имат по-леви убеждения и милеят за времето на Тодор Живков, който ги глезеше с какво ли не. На местните избори обаче повечето организации смениха цвета на бюлетината.

Ето как го обясни това Ачо Йорданов от Обединения ромски съюз пред "Свободна Европа": "Ами защото те са управляващата партия сега. Който не е с тая управляваща партия, ние губим от това, ромите." А като го питат какво ще стане, ако БСП спечели, той невинно добавя: "Ами ако е БСП, утре и БСП ще подкрепим... Ние сме така, ромите, вие знаете много добре. Който е на власт, ние с него ще бъдем. Това е. Днеска управлява Иван Костов, утре, ако дойде Георги Първанов да командва, ще бъдем с него."Ромски депутати или българска циганияТова, горното, касае начина, по който лидерите могат да обяснят своето извъртане по време на гласуването. Остава и въпросът за това чии депутати ще влязат. Цветелин Кънчев съобщи преди време пред "Сега", че партията му има сериозен кадрови проблем. Точно заради това той смятал да отвори "Евророма" за българи, които били по-образовани.

Същото казва Зарко Чанков, шеф на областния Обединен ромски съюз в Хасково. "...Ние ще имаме и нероми, професионалисти, и тези хора, които в момента оглавяват неправителствени големи организации, които се занимават с правата на човека", обяснява той кадровата политика на партията. Подобна е тактиката и на други ромски организации.

Спокойно може да се прогнозира, че все пак ще видим в следващия парламент няколко цигански лидери, но здраво привързани към друга политическа сила. Те обаче едва ли ще са повече от пръстите на едната ръка. Това ще бъде тяхната награда за добрия пазарлък. Останалите гласове ще вкарат в парламента български тарикати.Проблемът си оставаБългарите знаят много малко за циганите. Всъщност в България те са куп различни касти, чиито имена не говорят нищо на обикновените българи - кардераши, мюцулещ, лайнеш, нямцор, арлии, кокалари и цоцомани. Различията между тях са огромни и проблемите са им разнообразни. Например водещата каста кардераши са богати, дори аристократични, с ясни правила в живота. Те дори смятат българите за по-нисши, защото са завистливи, крадливи, разделени.

За другите касти обаче животът е по-тежък. Бедността е огромна и досега всяка една българска партия, управлявала страната, винаги ги е лъгала в обещанията си. Затова би било хубаво и точно ромите да поемат отговорността за себе си, изпращайки собствени представители в Народното събрание. Тези избори обаче няма да направят изключение, въпреки че сега няма да се обещават само кебапчета. Големите партии ще поизлъжат, поизлъжат, а след това ще си пият ракия с ромските барони и донове.
 
Циганите най-лесно се ухажват на маса.
 
Цар Киро знае как да се прави пазарлък.
 
Първата ромска лястовичка в парламента - Асен Христов, направи куп бели и СДС вдигна ръце от него.
1369
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД