:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,425,275
Активни 141
Страници 22,260
За един ден 1,302,066

Въртележката с детските надбавки

С неясни аргументи НДСВ отне парите за всички деца, с неясни аргументи ги връща
Снимка: Архив "Сега"
Рядко в рамките на един мандат управляващите премахват една мярка, а с наближаването на изборите я връщат почти същата - ни лук яли, ни лук мирисали. Точно натам отиват нещата с прословутите детски надбавки. Още щом взе властта преди 4 години, премиерът обеща да удвои парите за всички деца. После с неясни аргументи, от които се запомни само вездесъщата сянка на МВФ, надделяха гласовете детските да не се раздават на калпак. Така от мярка за насърчаване на раждаемостта надбавките се превърнаха в социални помощи за бедни семейства с деца. И от година на година вгорчаваха все повече бита на родителя с бумащини и недомислици.

НДСВ въведе подоходен тест за надбавките и започна всяка година с по малко да вдига ту размера им, ту летвата за достъп. През 2002 г. границата беше доходът на член на семейство да е до 150 лв. В момента прагът е 200 лв. Детските пък скочиха от 8,50 лв. на 15 лв. през 2002 г., а в момента са 18 лв.

През това време родителите минаха през какви ли не изпитания. Тъкмо свикнаха да подават декларации за дохода два пъти годишно, и кабинетът прехвърли плащането на парите в социалните служби. Те пък от своя страна изискаха толкова документи, че отказаха много майки от надбавката.Появиха се и дребни абсурди- по едно време хората трябваше да връщат парите, защото се оказа, че за един месец погрешка им ги изплатили работодателите, а не социалните служби. Във Варна пък притиснаха родителите да вземат надбавката чрез банка, която им искаше почти цялата месечна сума като минимален депозит.

Изборите обаче взеха да тропат на вратата и кабинетът внезапно роди добра идея - детски надбавки за всички, и то в нов, по-висок размер от 20 лева. Но от 2006 г. Така правителството се върна там, откъдето тръгна - детските пак станаха мярка за насърчаване на раждаемостта, а не социална помощ.

Никой не оспорва, че е хубаво държавата да полага еднакви грижи за децата, а не да ги дели от малки на бедни и богати. Но кому бяха нужни доказателства колко е порочна старата система, защо трябваше да се изготвят нови закони и механизми на плащане?

"Орязването на детските в началото на мандата беше направено под натиска на финансовите институции (МВФ и Световната банка), които тогава влияеха много върху политиките по разходването на бюджетни средства, и по тяхно настояване ние променихме философията на детските добавки", обясни пред "Сега" заместник социалният министър Иванка Христова. Освен това през 2001 г. заварихме недостиг в бюджета, допълни тя.

Сега обаче икономиката работи добре, има бюджетен излишък над 1 милиард лв., очаква се добър икономически ръст и сваляне на данъците, казва Христова. По разчети на министерствотодържавата може да си позволи "лукса"да плаща за всички деца. През 2005 г. за семейни надбавки в бюджета са предвидени 209 млн. лв. С тях ще се плащат помощите за около 1 150 000 деца. В момента около 400 000 деца не получават добавка. Ако догодина бъдат включени и те, надбавки ще има за 1,6 млн. деца, каза Христова.

Финансовата аргументация за връщането в изходна позиция не е особено убедителна. А друга кабинетът не дава. За да получават всички деца надбавки, трябват около 50 млн. лв. допълнително. Сега обаче държавата харчи по 20 млн. лв. всяка година заради въвеждането на подоходния тест. Толкова са разходите по администрирането на помощта, изчисляването на доходите и цялата бюрокрация, призна зам. социалният министър.

Освен това се губи от работното време на двамата родители, които 2 пъти в годината трябва да доказват доходи, да вадят и подават документи. Това се отразява и на семействата, и на бизнеса, и на бюджета. Така или иначе тези средства могат да бъдат използвани за даване на добавки за всяко едно дете, сещат се сега управляващите. При всички положенияуниверсалният метод е по-евтин и по-лесен,смята Иванка Христова и добавя: "А най-важното е, че има пари за всички деца."

По-важен обаче май е моментът. Според всички социологически проучвания потенциалният електорат на НДСВ са хората, които са доволни от статуквото и са по-заможни. Те със сигурност са и сред родителите на онези 400 000 деца, които в момента не получават надбавки заради висок семеен доход, но догодина отново ще бъдат зарадвани с държавна грижа.

Тепърва социалното министерство ще прави разчети за механизма на изплащане на добавката. Работна група ще обсъди вариантите. Засега има няколко. Може да се върне старият принцип - детските да са към заплатата и грижа за плащането да има работодателят. Той ще си получава парите от НОИ. След отпадането на подоходния тест дирекциите "Социално подпомагане" няма да има какво да изчисляват. Това донякъде обезсмисля участието им в плащането на надбавките. А и детските вече няма да са помощи за бедни семейства.

Вариантът улеснява нещата, но съществува риск наред с добрата стара схемада се върнат и добрите стари злоупотребиОсновен аргумент плащането на добавките да мине към Агенцията за социално подпомагане беше, че работодатели източват пари от НОИ. Фирми теглеха средствата за добавки от осигурителния институт, но не ги плащаха на служителите си. Ощетени бяха и родителите, и НОИ. Злоупотребите спряха, когато плащането мина към социалното подпомагане. Но какво ще стане, ако пак заработи старата схема? "Все още обмисляме механизъм как НОИ да контролира тегленето на сумите от работодатели", обясни Христова. Ако плащането мине отново към НОИ, при всички положения ще има и нова схема за контрол, увери тя.

Друга възможност е родителите да продължат да получават детски през социалното подпомагане. Така поне злоупотреби няма да има. Родителите ще си получават парите както досега. Дирекциите изплащат сумите по пощата, на каса или чрез дебитна карта. Социалните работници няма да са толкова затруднени, защото вече няма 2 пъти в годината да обработват купища документация, да пресмятат доходи. Само акт на раждане ще е достатъчен за получаване на детски.

Възможен е и трети вариант - по избор, посочи Христова. Така родителите сами ще определят къде да получат средствата - по месторабота или от дирекциите за социално подпомагане. Вариантът не е лош. Дори изборът може служи за ориентир - кои работодатели са коректни и кои не. Все пак трябва да се има предвид, че често правото на избор носи допълнителна бъркотия и усложнения. Възможно е дебатите по въпроса да доведат до нов механизъм за плащане на детски. Дано този път да е в полза на родителите.ДЕБАТ

В края на мандата си управляващите решиха да променят и реда за ползване на отпуск по майчинство. Най-добре е майката да избира дали да ползва кратък отпуск за отглеждане на малко дете, но да получава повече пари или да ползва по-дълъг период, но срещу малко обезщетение, смята заместник социалният министър Иванка Христова.

Идеята е майчинството да се намали с около 6 месеца, или година, но през този период жената да получава повече пари. Ще бъде решено дали майката да получава цялата си заплата, процент от нея или твърда сума - поне двойна на сегашното обезщетение (130 лв.). Справедлив е и вариантът, ако обезщетението е според осигуровките, които жената е внасяла, докато е работила. Една работеща жена би предпочела да получава повече пари, докато гледа детето си, макар и за по-кратко време, каза Христова. При откъсване от работата за дълъг период се губи много от квалификацията, а после са нужни средства и време за наваксване на пропуснатото, допълни тя.

Министерството още няма конкретно предложение, каза Христова. Нужен е обществен дебат по въпроса за майчинството, посочи тя. Предпочитаме да чуем мнението на обществото, на други институции и партньори и тогава да изберем най-удачния вариант. Сравнено с европейските държави майките в България ползват най-дълъг отпуск за отглеждане на дете. Идеята за съкращаване на майчинството не е взета под чужд натиск, но просто гледаме опита на другите държави, поясни Христова.

По думите й наред със съкращаване на майчинството е нужно да се развият и услуги за отглеждане на малки деца. У нас те почти липсват. Първата стъпка започна тази година. Ще бъдат изградени 20 фамилни центъра, в които безработни жени ще отглеждат от 1 до 3 деца до 4-годишна възраст.
7
1392
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
12 Март 2005 13:01
Идеята за съкращаване на майчинството не е взета под чужд натиск, но просто гледаме опита на другите държави, поясни Христова.

Да вземат и да погледнат какви заплати получават хората в другите държави и как с детските могат да си наемат човек да се грижи за детето. С тези 18-20 лв. на месец кой ще се съгласи да ми гледа детето?
Абсурди в Българабсурдистан!
12 Март 2005 13:20
коя е тази даржава с която от детските надбавки можес да плащас на детегледачка?
и да не те затруднявам, ще ти кажа-няма такава, просто си сачиняваш.
12 Март 2005 13:38
Що, бе? К, во не е ясно?
Манаа ги, та Милен Велчев да напраи голем излишък у бюджето!
Върнаа ги, щото идат избори, па и нали вече има голем излишък у бюджето
13 Март 2005 12:35
Мога да потвърдя, че в ДЕ с детските надбавки за 2 деца се плаща на жена , но за гледане на 1 дете. Все пак аз в БГ не съм получавала надбавки за нито едно от 2 ми деца. То си беше и порнографско с тия 8 лева, срам и позор, но пък имаше дълго майчинство, сега и него вземат, какво ли ще остане в тая Балгария??????
13 Март 2005 18:32
коя е тази даржава ДЕ?
и кои получава надбавки на запад? хората от средната класа категорично не.
откаде накаде 3 години отпуск по маичинство? дори при соцялизма в Саветския Саюз отпускат беше 4 месеца, от които 2 платена.
а на запад е 3 седмици неплатен. в даржавните предприятия разбира се. в частните те сакрашрават веднага щом започне да личи бременността. без много церемонии.
13 Март 2005 20:25
Абе и тук ли пак този непросветен американски дългогодишен стюююдент, държавата е Германия, а ти май си в занзибар...А в ДЕ всички родители и попечители получват по една добра сума 16 пъти по-голяма от тази в БГ за едно дете, ама ти си алергичен на тема деца, така че си оправдан в незнанието и за децата и за ЕУРОПА-та, абе я не се пали толкова, вземай си витамините и си мии чиниите , ама по-спокоино, че да не изтървеш някоя от яд.....
13 Март 2005 21:30
така ли?
1 заплата = 6 заплати . ами значи ти работиш като чистачка в германия. и незаконно естествено. какви детски надбавки получаваш? никакви.
за прав пат чувам че в България под ДЕ се разбира Германия.явно има още много неща да науча.
16х8/2=64 евро. и на това му викаш пари? в европа? та те отиват за 1 ден. явно голяма мизерия те е драла в Българияята, щом на такава сума казваш много пари.
и тогава излиза че 1 гледачка на деца взема заплата от 64 евро на месец? различните организми издарзат различно глад но едва ли сас 64 евро на месец мозес да издаржиш повече от 45 дни.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД