:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Георги Борисов: Ако умре литературата, умира и нацията

Политиците са враг номер 1 на народите си, особено когато дойдат на власт, твърди главният редактор на списание "Факел", честващо тази година 25-годишен юбилей
-----

Георги Борисов е роден през 1950 г. в София. Завършил е Френска езикова гимназия в София (1969) и Литературния институт "А. М. Горки" в Москва (1974). От създаването на сп. "Факел" (1981) е негов заместник главен редактор, а от 1990 г. - главен. Автор е на поетичните книги "По пладне някъде в началото" (1977), "Оставете човека" (1981), "Врати" (1986; 2004), "Пришълец" (1992), "Живият бог" (1997), "Картаген" (2000). Носител на литературната награда за поезия на в. "Труд" (1999) и на наградата "Иван Николов" за най-добра поетична книга (2001).

-------- Какво стана с Русия в България след промяната - в културен, в обществен и в политически план?

- Това, което трябваше да стане. Но не и което продължава да става.

- Какво имаш предвид?

- Пълната изолация, в която се постави културата на България спрямо руската. Не знам кого ползва тя, но със сигурност не е в наш интерес.

За политика не ме питай, от политика не искам да разбирам. Политиците са враг номер едно на народите си, особено когато дойдат на власт. От бившите соцстрани нашата пострада най-много. 85% от икономиката ни беше свързана и зависеше изцяло от съветската. България рухна. Това беше цената за правото на достойнство. И за призрачната ни независимост.

- Всъщност кой е верният тон на отношенията между Русия и България?

- Човешкият. Не на клетвите във вяра, а на доверието. Не на правото за сметка на другия, а на равноправието. Не на самочувствието, а на съчувствието. Не на подозрителността, а на прозрачността. Не на факелните шествия, а на "Факел".

- Тази година създаденото навремето като "двумесечник за съветска литература" сп. "Факел" отбелязва четвъртвековен юбилей. Коя е най-голямата заслуга на списанието през изтеклите години според теб?

- Първо, че е живо и свободно. Второ, че се търси от хора, които го заслужават - будни, любознателни, чувствителни. Не предани - отдадени на книгата, с "факел в ухото", дето има едно заглавие на Елиас Канети. Трето, че именно то създава тези читатели и попълва белите полета на вече не едно поколение интелектуалци. Че се превърна едва ли не в институция. Че е независимо и не обслужва ничии интереси. Че не прави компромиси. Че единственият му критерий е истинската литература. Че е с характер и с чувство за мисия. Че дава различни мнения и гледни точки и никога не натрапва своята, без да забравя поговорката "Казвам ти, дъще, сещай се, снахо". Че за всеки различен брой си има различна тема, организира всички материали около определен център. Че доста често му се случва да изпреварва събитията. Че колкото е в бъдещето, толкова и в миналото. Че от "двумесечник за съветска литература" стана едно от най-авторитетните и търсени български списания за литература. Че половината от тазгодишната му юбилейна първа книжка е заета от български автори. Че откакто го е оглавил, главният му редактор не е бил включван в нито една наша официална културна делегация в Русия, нито пък е бил канен за делегат на конгрес на русофилите у нас - не защото е русофоб, както днешните секретни служби определят "антисъветчиците", а защото се подчинява единствено на талантливата литература.

- Как оглави "Факел"?

- Когато преди 25 години неговият първи главен редактор Л. Левчев ме назначи, каза: "Главните редактори са, за да ги бият в полицията. Ти ще вършиш работата, мен ще ме бият." Имаше предвид комунистическата практика отпреди Девети, когато, за да се съхрани особено ценен за партията идеологически кадър, в редакционното каре на съответния вестник слагали името и адреса на някой обикновен човек от народа - я хлебар, я огняр. Гледали само повече да даяни на бой, та като решат ония в полицията да го сплашат, да устиска. Не знам колко са го биели Левчев, но аз и до ден-днешен редактирам всеки един текст от списанието, особено откакто го "оглавих" през 1990-а. Този вид труд е къртовски, крайно непроизводителен и ниско платен. Затова и той, както и преводачите от руски у нас, е на изчезване... От 1995-а пък, когато Румен Леонидов реши, че нито списанието, нито той в него имат бъдеще, "оглавявам" само Мира Златарева. Така че какъвто бях, такъв и си останах - черноработник. Виж, по времето на Левчев и Божидар Божилов съставът не падаше под 9-12 души.

- Кой беше най-критичният момент от живота на списанието?

- Първите критични мигове бяха с критика Любен Георгиев, първият отговорен секретар на списанието. Вместо да отпечатва предадения му брой във вида, в който го получаваше, Л. Георгиев имаше навика да го подменя и пълни с умопомрачителни ръкописи на литературни началници, около които кръжеше с очарователна усмивка при вечните си командировки до Москва. Аз бях заместник главен редактор, т.е. негов началник, но бях такъв явно само за да блъскам и нито мене, нито Румен Леонидов или - светла му памет! - Борис Мисирков, той не поздравяваше. Ходеше с ледената маска на човек от службите и постоянно ни топеше пред Левчев: били сме анархисти, терористи, антисъветски настроени, пълни самодейци... Точно около 10 ноември обаче най-голям удар ни нанесе Комитетът по печата - когато обявихме печатането на "Архипелаг ГУЛАГ" и от 25 000 тираж и 60 000 заявки за абонамент ни бе отпусната (под предлог, че я няма) хартия за 2000 бройки, колкото бяха библиотеките в страната и колкото да се каже, че списанието не е закрито. Друг тежък момент беше 1994-а - тогава списанието изобщо спря. Хубаво, че година по-късно през празната редакция мина железният Мисирков, който също вече беше напуснал "Факел", и ми предложи да преведе нещо за поддържане на формата. Макар и спряло, в главата ми списанието продължаваше да излиза. Дадох му "Вълшебникът" от Набоков. Друг такъв преводач като Мисирков не срещнах - сякаш не превеждаше, а фотографираше на български оригинала. Чак ме ядосваше - как няма да поспести едно повторение на автора, да позаглади някоя грапавинка. "Ами така е на руски!" - ще каже... Язък, няма място да го поменем с повече думи!..

Но не по-малко опасни и критични са - след като и приятел като Миряна Башева смени "Факел" със "Сега" - ония мигове на самота и безсмислие, в които започвам да намразвам списанието. Списанието, което, за да живее, се храни със собствения ми живот. Цената са личното ми творчество, куп развалени приятелства, предателства, врагове. Мълчанието и скритата съпротива, с които официалните институции и силните на деня ограждат "Факел", сякаш това най-четено литературно списание днес у нас изобщо не съществува.

- "Факел" продължава да е витрина на руската литература. Какво се случва с наследството на Толстой и Достоевски, казано метафорично, в момента?

- В най-буквалния смисъл точно днес то е почетен гост на тазгодишния Салон на книгата в Париж, където са поканени 45 руски писатели, всички с току-що издадени книги на френски. Не знам дали подобна чест в навечерието на 60 годишнината от Деня на победата отразява реалното състояние на руската литература днес, но знам, че зад нея стои държава като Русия и читател като руския. В момента, когато България застане зад литературата ни и тя стане такъв гост на парижкия Салон, съм готов да предоставя изцяло страниците на "Факел" на българските автори. Ако ги приеме, разбира се, читателят.

- А дотогава остава ли в сила констатацията на Александър Кьосев, че не съществува съвременна българска литература поради невъзможността да се води пълноценен литературен живот?

- Самият факт, че такава статия съществува и дори е публикувана в новата книжка на "Факел", говори против първата част от тезата на Кьосев. При цялото стремително обезлюдяване на литературата ни напоследък в нея се наблюдава доста голямо раздвижване - може би именно поради освободеното пространство. Пише се трескаво и се трупа количество, което неминуемо ще доведе и до ново качество. Ако нещо пречи на новата ни литература да усвои златната за един писател днешна действителност, това са калъпите на старото мислене и писане, старият начин на разказване и погледът към нея отвън, а не отвътре. Големият български автор предстои и неговото име ще бъде съвсем непознато. Макар че лично аз храня големи надежди и към някои по-нашумели вече имена. Умре ли една литература, умира езикът, а с него и нацията. Истина е обаче едно: каквото повикало, такова се обадило. Или както казва Гогол: "Щом като такава книжка вече е излязла, нейният читател също трябва да седи някъде".

Не толкова пълноценен литературен живот му е нужен на писателя, а писател, с когото да се мери.

- Да споменем и нашего брата. Каква е физиономията на днешната българска литература в европейски контекст?

- Своенравна, безпосочна, прекалено заета със себе си. Етнографска. Чужда на духа и проблемите на Европа, в каквито и европейски стилове да се кипри. Без идеи. С отделни силни и необичайни за европееца творби, но без завършен творец. Изключвам поетите. Това - като цяло. А иначе като единици навън писателите ни са нули. Затова с риск да си противореча ще добавя: по-любопитна, пъстра и силна би изглеждала литературата ни в един общ сборник или на един общ щанд в книжарницата - каквито щандове на руската, японската, китайската литератури редовно могат да се видят тук. Но за това ще трябва време. Пари и време.

- В крайна сметка Интернет не обезсмисля ли съществуването на литературни списания?

- Интернет може да обезсмисли само посредствената литература. Или вестника. Или телевизията. Книжният вариант на всяко едно издание започва вече да става привилегия. Както един дървояд може да погълне вековна къща, а един фас - горите за цяла Александрийска библиотека, така и един вирус може да парализира Интернет, а с него - и целия ни виртуален свят. Който става вече паралелен. Интернетът е занимание за пазаруващи домакини, безработни средни техници и вечно заети тесни специалисти, за незадоволени графомани и бизнесмени, за които времето е пари, а не философия, за хора, които имат проблеми с нервите и съсредоточаването, които се страхуват да останат сами. Писаното слово, словото въобще е за гладните, не за консуматорите. С книгата човек може да бъде сам. И на дневна светлина, и на свещ.

- Апропо как изглежда София от Париж, където се намираш сега?

- Не се вижда. Както апропо и обратното.
69
1877
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
69
 Видими 
12 Март 2005 00:52
Браво! Блестящо интервю, невероятен човек. Крал съм го много, поствайки неща от списанието тук. Чето го с голям кеф. Да е жив и здрав и дано станат повече хората като него
12 Март 2005 01:17
Браво! Много добре написано!
12 Март 2005 01:51
Този ми беше вторият любим поет след Борис Христов в 80-те, преди няколко дни се бях сетил за него в друга тема. "Оставете човека, който няма какво да ви каже, да брадясва щастливо над своята чаша пелин..." От същата книжка бяха песните от филма на Пл. Масларов "Забранено за възрастни", отдето беше известната от радиото "И замирисва на море" (у Борисов нямаше море, само думата - римуваше се с "клепач в тополата подпре"...).
*
Ние (живеем в Америка от десет години) сме любители на руската литература, но я четем на руски, в тукашните руски книжарници има всичко, поръчваме и по интернет. Четох последния роман на Пелевин за оборотня 3 месеца след издаването му в Москва. Сина ми на 18 сега чете Достоевски, за жалост на английски (сестра му по една случайност в Америка научи руски като масквичка на четири годинки, но после го забрави).
*
Борисов е много неправ за интернета - че бил за домакини и графомани. Не че липсват и те (графомани не липсват и в печатната литература!). Интернета е народен медиум на свободата, показва истинските стойности. Най-великото нововъведение в литературата след Гутенберг. Не отменя печатната книга и много улеснява достъпа до нея - на амазон мога да си поръчам почти всичко за пет минути, по-евтино от книжарницата. Нищо не пречи да си отпечаташ книга художествено и по свой дизайн от компютъра. Цялата руска литература я има безплатно на рамблер - от Пушкин и Гогол до Пелевин и Толстая.
12 Март 2005 01:59
С книгата човек не е сам, а е насаме с автора. И в Интернет е така, ако можеш да се абстрахираш от рекламите и поп-ъпите. Интернет е всъщност най-голямата книга на света, където всеки търси и намира това, което му съответства най-добре. Или, може би, най-голямата книжарница?..
12 Март 2005 02:05
С всичкото уважение към г-н Борисов, обобщения от вида:
"...Интернетът е занимание за пазаруващи домакини, безработни средни техници и вечно заети тесни специалисти, за незадоволени графомани и бизнесмени, за които времето е пари, а не философия, за хора, които имат проблеми с нервите и съсредоточаването, които се страхуват да останат сами..." -
просто не му правят чест!
Обобщенията за толкова Значими неща, като Интернет издават комплексираност, инертност и невероятен консерватизъм. Все едно да обвиниш електричеството за факта, че задейства пусковия механизъм на атомната бомба - следователно е Лощо нещо.
Интернет е инструмент, а не следствие на човешките страсти и желания за познание, всеки може да го изплозва, а кой - как - нека тук г-н Борисов обобщи. Някой свалят песни на азис (с малка буква нарочно) или гледат детска порнография, други четат книги, които не могат да намерят, трети използват тази База Знания, за да проектират полиграфичните машини, на които г-н Борисов печати "Факел"...

12 Март 2005 06:26
докато си говорите за литература.... да ви постна нещо от реалния бг on-line живот...
--------------------------
Една секретарка от Бургаския Районен съд иска да ме съсипе за това че искам да се явя на дело отправя към мен заплахи кави ли не
немога да спя ношно време а вече и несе храня , несмея да помисля да отида в бургас получвам заплахи от всякде .
Въпросната секретарка се казва Анелия Такова , миналата година защетих честа на дъщеря и като се намесих в една голяма каша , тогава набих едно момче и сега то ме съди , за лека телесна повреда
исках помощ от госпожа Анелия Такова но ми бе категорично отказана , аз и казах че ще се явя на делото сам тогава тя ме заплаши че ще ме тикне за най малко две години вътре и че нима да излежа жив от там като доказателствао ще ви предоставая разговора ни в ICQ чат.
03/08/2005 11:12 AM ани__
Силните карти са у мен, боклук такъв

03/08/2005 11:12 AM
You have received a message from ani__
никога , ама никога няма да можеш да се оправиш

03/08/2005 11:12 AM
You have received a message from ani__
ти от затвора няма да излезеш

03/08/2005 11:13 AM
You have received a message from ani__
досега не съм ти го казвала , но е така

03/08/2005 11:13 AM
You have received a message from ani__
а там нали знаеш какво става

03/08/2005 11:13 AM
You have received a message from ani__
освен отзад да те чукат другаде няма къде

03/08/2005 11:13 AM
You have received a message from ani__
ако излезеш жив

03/08/2005 11:13 AM
You have received a message from ani__
има начини, но ще се моля да си в бургас

03/08/2005 11:13 AM
You have received a message from ani__
тогава ще бъде готино

03/08/2005 11:13 AM
You have received a message from ani__
ясна ли съм

Но това не всичко след като и казвам че ще си потрся първата и ще отида в телевизията и най вече в Искрено и лично ми се написаха ето това , предварително ви се извинявам за нецензорираните думи исползвани от Анелия таккова и от нейния син Иван Таков и за грешките в правописа
Предварително искам да кажа че никца на Анелия такова е Ани__
а ICq номера и е 220628942
които желае може да провери
моето ICq е 339253522
на Иван Таков е Елф-а а номера е 218843115
искам да ви кажа че , страх е меко казано че изпитвам
просто искам помощ и се надивам че има добри хора и ще ми помогнат така като помогнах на Гергана Такова
а в враска с това каво се е случило с Гергана Такова ще разберете след малко
ето сега каво ми се праща ва ICQ на 10.03.2005
от Анелия и Иван Такови майка и син


ани__ (07:29 PM) :
Кажи Владимир какъв ти е проблема. Или дебелата не можеш да намериш къде да го вкараш от дебелия и корем
влади_-= (07:30 PM) :
не
ани__ (07:30 PM) :
или може би ти пречи увисналия корем, боже как забравих, че той е той е толкова увиснал
ани__ (07:30 PM) :
че стига до земята
влади_-= (07:30 PM) :
нима проблем споко
ани__ (07:30 PM) :
и се налага втора операзция
ани__ (07:30 PM) :
боже колко е гадно
ани__ (07:30 PM) :
горкия той
ани__ (07:30 PM) :
утре ти пожелавам успех
влади_-= (07:31 PM) :
мерси

влади_-= (07:31 PM) :
Милата

ани__ (07:31 PM) :
да скъпи мой
ани__ (07:31 PM) :
така е
влади_-= (07:31 PM) :
нали ти казах
влади_-= (07:31 PM) :
аз съм самичък
ани__ (07:31 PM) :
много разбрах за теб
ани__ (07:31 PM) :
но трябваше да си тръгнеш
влади_-= (07:31 PM) :
и нали знаеш че сам си пуснал жалба
ани__ (07:31 PM) :
няма страшно, аз също съм сама
ани__ (07:32 PM) :
но ти ще бъдеш винаги сам
ани__ (07:32 PM) :
естествено
ани__ (07:32 PM) :
аз знам всичко
ани__ (07:32 PM) :
знам обявите в нета
влади_-= (07:32 PM) :
добре
ани__ (07:32 PM) :
знам жалбата
влади_-= (07:32 PM) :
радвам се
ани__ (07:32 PM) :
знам до БТВ
ани__ (07:32 PM) :
знам, за досието
ани__ (07:32 PM) :
знам, кой те търси
ани__ (07:32 PM) :
много работи знам
ани__ (07:32 PM) :
оооооооооооооооооооооо, и най важното,
ани__ (07:33 PM) :
знам, че ти ще си най големият неудачник
ани__ (07:33 PM) :
през цялото време
ани__ (07:33 PM) :
твоята калпава дъщеря
ани__ (07:33 PM) :
няма да види бял ден
ани__ (07:33 PM) :
от сега нататък
ани__ (07:33 PM) :
ООООООООООООООООООГОСПОДИ КОЛКО ЩЕ Е КРАСИВО
ани__ (07:33 PM) :
ЕТО СЕГА ЩЕ РАЗБЕРЕШ АЗ КАКВА СЪМ
ани__ (07:33 PM) :
БОКЛУК ТАКЪВ
ани__ (07:33 PM) :
ТИ НЕ ЗАСЛУЖАВАШ ДАЖЕ И В АДА ДА ОТИДЕШ
ани__ (07:34 PM) :
ЗАЩОТОТО ЩЕ ТЕ ИЗГОНИ ДЯВОЛА
ани__ (07:34 PM) :
ЗАЩОТО СИ ПО ГОЛЯМ ОТ ДЯВОЛА
ани__ (07:34 PM) :
А ТОЙ Е ПО УМЕН ОТ ТЕБ
ани__ (07:34 PM) :
И НЕ ВЗИМА ТАКИВА БОКЛУЦИ ПРИ ТЕБ
ани__ (07:34 PM) :
ПРИ НЕГО
ани__ (07:34 PM) :
ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ДЪЩЕРЯ ТИ
ани__ (07:34 PM) :
СПОКО
ани__ (07:34 PM) :
ОСВЕН ЕДНА ПРОСТИТУТКА ДРУГО ОТ НЕЯ НЯМА ДА СТАНЕ
ани__ (07:35 PM) :
ОООООООООООООООООО, НЕ МИ ОТВАРЯЙ УСТАТА
ани__ (07:35 PM) :
МНОГО, АМА МНОГО МОГА ДА ГОВОРЯ
ани__ (07:35 PM) :
ТИ СИ ТОЛКОВА НЕУК
ани__ (07:35 PM) :
ЧЕ НЕ МОЖЕШ ДА СВАРВАШ ДА ЧЕТЕШ
ани__ (07:35 PM) :
ЕЛЕМЕННТАРНИ ИЗРЕЧЕНИЯ
ани__ (07:35 PM) :
А ДРУГАТА ДЕБЕЛА ДО ТЕБ
ани__ (07:36 PM) :
КОЯТО НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ ОТ СТОЛА КАТО ОТИДЕ НА КАФЕ И СТАВА ЗАЕДНО С НЕГО
влади_-= (07:36 PM) :
не аз просто си чета скапа
ани__ (07:36 PM) :
И СЕРВИТЬОРКАТА КАЗВА - НЕ ОСТАВЕТЕ СТОЛА
влади_-= (07:36 PM) :
Smile
ани__ (07:36 PM) :
ТЯ ИЗОБЩО НЕ МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ В СМЕТКАТА
ани__ (07:36 PM) :
ОООООООООООО
ани__ (07:36 PM) :
ХА, ХА ХА ХА
влади_-= (07:36 PM) :
а и
ани__ (07:36 PM) :
ТАКА ЧЕ Е ПО ДОБРЕ, ЗАДНИКА МИ ДА Е КЛЬОЩАВ,
влади_-= (07:37 PM) :
нали те помолих преди
ани__ (07:37 PM) :
ОТКОЛКОТО ДА НЕ МОГА ДА СТАНА ОТ СТОЛА
влади_-= (07:37 PM) :
да не се занимаваш с Мая
ани__ (07:37 PM) :
БООКЛУЦИ ТАКИВА
влади_-= (07:37 PM) :
ами
влади_-= (07:37 PM) :
ти
ани__ (07:37 PM) :
ТИ НЕ СИ ЧОВЕКА КОЙТО МОЖЕ ДА МЕ МОЛИ
влади_-= (07:37 PM) :
кажи ти каква си
ани__ (07:37 PM) :
ПРОСТО НЕ СИ
влади_-= (07:37 PM) :
Ангел до тебе ли е
ани__ (07:37 PM) :
ЗАЩОТО ТИ НЕ ЗНАЕШ КАКВО ОЗНАЧАВА ДЗУВАМАТА
ани__ (07:37 PM) :
ПЕДЕРАСТ ДОЛЕН


========================================= ============================

Елф-а (07:40 PM) :
ко прай дъщеря ти е
Елф-а (07:41 PM) :
разбрах че щяла да става курва; )
Елф-а (07:41 PM) :
земе да мине покрай БС
влади_-= (07:42 PM) :
Ванко , много те моля мойто момче несе бъркай ти
Елф-а (07:42 PM) :
ае човек ти ли ши каий ко да прая е ?
========================================= ===============================
А ето каво се случи

През месец фревроари 200чодина заминах за град Бургас с надеждата да работя по черноморието и да искарм добри пари , николко месеца по рано в интернет се бях запознал с една жена от същия град казва се Анелия Такова , та тя има дъщеря на 14-15 години .
Дъщеряй имаше доста непритности беше се забркала в каквили не неща като започнете от канабис та стигнете чак..................
но както и да е .Помогнах на Гергана (така се казва дъщерята) . Отначало нимах пари за кавртира и живех в тях доста дълго време , и така Гергана ми споделяше какви ли не неща , Дойде време и излязах на Квартира .
Един ден не отидах на работа останах си в къщи тъй като с Анелия имахме уговорка да се видим на обят у тях, само ние двамата , с нетърпение очаквах този мик защо ние двамата се обичахме , и имахеме доста приятни изививания заедно даже докато бяха у тях , на 23.04.2004 г. си баих в къщи както вече разбрахате , събудух се към 9:00
по точно ме събудя Анелия като ми каза да отида в 12 :00 чеса в тях и да я чакам там, около 9:30 звана Гергана и ме попита дали ще идвам към тях аз и казах че ще идвама но към 12 чеса, тя с плач на очите ми каза ела сега, аз попитах защо , какво става, имали никав проблем? Тя ми каза ела , защо има три момчета които искат .. ти знаеш какво така ми каза тя по телефона.
Аз се обликах набрзо и тръгнах към 9:40-9:50 чеса бях в тях, тя треперише цялта и беше пребледнила от страх, казах и да се успокои и че аз съм тука и че нищо нима да и се случи, и да ми разкаже какво става .
Тя започна да ми разказва следното.
Предния ден идват две от момчетата и носеля никакви снимки в себеси , и я заплашели че ако не отиде с тях те ще дадат снимките на Майка и и Баща и
каза че и днес са идвали само че три момчета и че са и казали че ако в 11 чеса не отиде в тях да се видят снимките ще бъдат показани на Мякаи която пропуш да спомена работи в Бургаския районен съд като секретарка .Та тя ме помоля плачейки да и помогна и да взема снимките и негативите и да ги унищожа да не разбира бащи защо забележете щял да я вкара в Болница бих го чувал това нещо и преди много пъти ми го беше казвал и имаше панически страх от баща си.Реших да и помогна.
Отидах с нея в 11 чеса на срещата от вън седеше едно малко дете точно пред входа на блока , като ни видя че идваме то побигна и влезе вътре в блока , яивно да предопреди останалите , аз попитах Гергана на кой етаж живе това Момче което се казва Димитър, тя каза че е на 7 еташ тръгнах да се качвам на горе по етежите но срешнах друго доста височко за възраста си момче което се казва Емил .
Гергана ми каза че той е идвала сутрина в тях до входната им врата да я заплашват, попитах го аз къде са снимките а то започна да ми се репчи и аз го ударих един шамар и той избяга.И така стана че не намерих снимки и се обадих на Анелия защо мислех че те ако имат снимки дествително ще и ги покажат и какво ли не може да се направя , а доколкото разбрах те и били казали че ще и ги породат нейните снимки на никав май .
та обадих се на Анелия към 11:30 и казах че има малк проблем и че искам да се срешнем никъде в центра на Бургас тъй като трибваше да придружа Гергана до училището и
Видях ме се с Анелия и разказах набрзо за какво става на въпрос
тя изпадна в паника и се уплаши
аз и предложих да се обадя на мажаси да му каже какво става
тя му се обади и той се приседини към нас
но той докато идваше от Слънчев бряк кдето работише
Анелия се обади наГергана и тя да дойде да каже какво става
едиственото нещо което Гергана каза на Анелия , беше че това неще се е случило за първи път през есента на 2003 сатана страно че това момиче небеше казало за този проблем на никoй друг освен на мен
Престижна Ангел (баща) паравото нещо което каза след като разбра за случалото се
с много висок глас искрещия на Гергана , (ащо неми кза на мен ма до сега защо си го крила мари) , Аз веднага успокоих Ангел като му казах каво значение а на кого е казал нали е по важното че е казала на никого все пъкне след дълго тръгнах ме всичките да търсям Момчетата и прословутите снимки
открихме само Момчетата в едно училише
стана голям скандал
дойде полиция
и ни отведоха всички в 4 районо управление на град Бургас, дадохме всичките обяснения за случилото се
Анелия отказа да пусне жалба
учудих се защо?
а на мен ми врачиха призовка да се явя на 26.04 .2004
отидаха на обаит в полицията на 26 и подписах протокол да не закачам повече Момчето Емил
аз подписах естествено
и минаха се 6 месеца
и Анелия ми каза че има пусната тъжба срещо мен от Емил
попитах я какво да правя
тя ми каза да несе явивам на делото и да не подписвам призовката
несех да се регистрирам в бургас за да неме открият къде сам
да не получа призовката
но Мика ми я взела тъй като тя искала да ми помогне
казах на Анелия че мика ми е подписал призовката а Тя ми каза ами Благодаря на Майкати че ти пописа присъдата , стана ми тешко помолих я за помощ , бях в съда при нея
тя се обади на Мяси които вече знаеше че с Анелия имам любовни отношения и му каза Ангеле Владимир е тука и иска дам му наема Адвукат тъй като майка му е подписала призовката
тя излага пред очите ми заболя ме много защо аз исках само да ми даде никав съвет да ме насочи към никого .Заминах си за село защо повече от една година небях си ходял аз съм от Петричките села доста е далече Петрич от Бургас
Обадих и се в чата и да я питам каво ще паравим тя ми каза че ако аз се явя на дело тя ще свидетелстав срещо мен аз направо пребледниях защо тя ми е едиствената надежда да не вляза в затвора
а и нали се обичахме.
Кажете ми , от цялта си душа ви моля да ми дадете никав съвет и как да постъпя
каво да направя останах самичък и се чудя какво да правя
в обинителния акт се пише че момчето е отичло с неговия прител Димитър за да му помогне да си оправят ПРИТЕЛСКИТЕ отношения с Гергана това като го прочетах направо загубих ума и дума
търсех член 130 от НК алинеа 1 това което прочетах в този член никак неми харесва
искам предварително да ви Благодаря за всеки един съвет и всикаква Помощ
и за това че ме излюще
Благодаря ви от сърце

които жела е Може да се свърже с мен на телефон
0885655481 дано никoй ми помогне
с Уважение Владимир Тилев
_________________
vladi
12 Март 2005 07:26
Интересен човек, но защо говори от камбанарията на времето? Нам сега са нужни бачкатори, а не оратори. Той явно е бачкатор, но защо говори от камбанарията на времето? Очевидно за да ме ядоса мен После, интересен факт - в Москва за писатели учеха дечицата на червената номенклатура. Иди, татювата, да те направят писател. От друга страна сред завършилите там има добри автори. Дали са добри "поради" или "въпреки" "М.Горки"? И ако Ст.Ц.Даскалов примерно беше учил там, дали щеше да е същият рапон? Още нещо за размисъл - назначен за заместник-главен редактор през "деликатната" 1981 г. За който не помни - в онова време главните и заместник-главните бяха предимно ченгета - щатни и нещатни. И изобщо в редакциите, които бяха благи местенца, не назначаваха кой да е. Но сега е друго време и за разлика от много литературни типове, които тогава си бяха боклуци, и сега са си такива, господинът очевидно върши работа, защото "Факел" е страхотно списание. Да е жив и здрав, да я върши още А на мен не ми обръщайте внимание, аз просто съм си черноглед... Ама защо говори от камбанарията на времето?!
12 Март 2005 07:43
Ми много истини е казал човекът и изглежда искрено отдаден на литературата. Не мисля, че такива като него още се раждат в България.. сигурно ще си отидат завинаги заедно с поколението му, жалко.
За последният век благодарение на глобализацията са изчезнали над 500 езика, а след тях и етносите, които са ги говорили....още стотина били на доизживяване...
Напълно прав е авторът, че нацията ни ще си отиде, когато си отиде литературата ни - българската литература е феномен, защото се е появила ПРЕДИ създаването на нацията ни, а не след...и до голяма степен е изиграла ролята на сплав за формирането и. Буквите на кирил и методий ни обособиха като етнос и същите букви ни възкресиха преди век и половина....
И аз като Немо не виждам смисъл в яростното отхвърляне на интернет, но за другото авторът сякаш е прав.
12 Март 2005 08:36
Психолозите май казваха от какво се предизвиква яростното отричане на нещо. Няма лошо - нека си отрича господинът технологиите - след още няколко години ще се превърне съвсем в мрънкало. Аз пък почти от година хартиена книга не съм чел и не съм купувал - пък нека да съм един от тези "вечно заети тесни специалисти".
12 Март 2005 08:48
Manrico дай да направим размяна. Аз имам 2 ДВДта с книги, е повечто на руски и английски, ама може и да си струва.
12 Март 2005 09:02
Няма проблем за размяна - пиши на мейла. Аз чак толкова нямам, защото не свалям наред, а само нещата, които ще чета. То вече project gutenberg само май запълва едно DVD.
12 Март 2005 09:23
Браво наборе.Благодаря на всички, които имахте заслуга списанието да излиза през всичките тия години.В началото на 90-те имах два абонамента, единия го носех в Одеса на тамошните българе, а другия за мене. След като го прочитах, го давах на и на други да четат, най-вече броевете за ГУЛАГ.А на един комунист му четох откъси от него, тъй като той не можеше да чете, след което той си скъса билета пред целия екипаж.А относно интернета, наборе не си прав.Като имам време си пускам автобиографията на Бил Клинтън.Той си я чете.Голям кеф.Пак съм насаме с автора.Даже повече насаме отколкото си мислиш.
12 Март 2005 10:30
Браво на автора! Сещам се за една руска блатная или емигрантска песен, която слушахме, нелегално по времето на соца:"Вед я проститутка, я фея из бара, привет емигрантам в свободнъй Париж", може да се вземе за метафора и на литературата и държавата ни...
12 Март 2005 10:39
Интернета е отворен прозорец към света. За това автора е абсолютно прав. Първо защото той вече не е привилегия, а необходимост. Кой би си правил труда да отиде до книжарницата и да си купи книга, камо ли да седне да я чете. Т.е. книгата става привилегия за търсещия, а не за консуматора седящ пред компютъра си и консумиращ от нета - информация, контакти , емоции и т.н. Бавно затъващ в паралелния виртуален свят. Живият контакт винаги е за предпочитане пред този тук.
12 Март 2005 11:05
SIT, . Блестящ си в правотата си.
12 Март 2005 11:18
SIT, Интернет не е нито прозорец, нито порта, а глобална информационна система, стъпваща върху IP фамилията от протоколи. Точка. Кой за какво я използва, е друг въпрос. Един за порно, друг за чат, трети за информация, четвърти за друго. А и представата за интернет потребителя като брадясал младеж, вперил поглед в екрана на компютъра, е малко старичка. Та ако се върнем на книгите - пълно е с онлайн библиотеки - всичко значимо, което е излязло от копирайт, е достъпно - поне на английски. Много неща с неизтекъл копирайт също са достъпни - къде легално, къде не. Сваляш си книгата, качваш си я на PocketPC или друга подобна джаджа, изтягаш се във фотьойла или на дивана и си четеш на воля. Дори на QVGA екран, какъвто е моят, е удобно, а с новите с VGA - още повече. Има няколко предимства - може да се държи спокойно с една ръка, а в другата да е питие или цигара; може да се чете дори на тъмно - и свещ не ти трябва; книгите са много и безплатни; не се налага да се разкарваш до книжарница.
12 Март 2005 12:18
- Каква е физиономията на днешната българска литература в европейски контекст?
- Своенравна, безпосочна, прекалено заета със себе си. Етнографска. Чужда на духа и проблемите на Европа, в каквито и европейски стилове да се кипри. Без идеи. С отделни силни и необичайни за европееца творби, но без завършен творец.

Обидно вярно набюдение! Започвам да уважавам Георги Борисов. Любопитно ми е какво ще кажат сега патриотарите и радетелите за българщината, които освен "Под игото", друга българска книга не са прочели през живота си.
Само че не разбрах как си представя Георги Борисов ситуацията, в която литературата "умира"?
12 Март 2005 13:24
Много неприятно впечатление остави в мен това интервю.
За каквото и да говори все наопаки.
От политика сам казва, че не не разбира, но ми обяснява с политически причини защо рухнала икономиката на България.
После това превъзнасяне на списанието, което чак не се трае. И в стил колко сме добри, но ... не ни пращат в командировки в чужбина, демек не ни оценяват. Ако беше толкова добро нямаше да работят само двама души в него.
После дежурните за спуснатите с парашут лафове: колко лошо било при предишните и колко е добро при сегашните.
И т.н. и т.н. до откровените глупости за интернет, с които лъсва една яка комплексираност и предишните неясноти стават ясни.

12 Март 2005 14:55
Рюриманго, чел ли си нещо от Иво Андрич например и го сложи в "европейски контекст" и тогава осъждай смело и безотговорно, а той е нобелист...Предполагам, че от българска и европейска литература само си чел заглавия или "критически европейски" вестникарски статии... Все пак постера ти показва, че наистина си се "европеизирал"
12 Март 2005 15:15
Гошо,
Борисов,
много хубаво и правилно! но що си твърдял тия нелепости по некое време, че литературата ш'е смота нацията.... нали 85% от икономиката ни беше свързана и зависеше изцяло от съветската. Затова България рухна.
нали не смяташ, че българската нация все пак е неделима част от България! не че нация неможе да съществува без държава, ама тогава е като дух на умрял човек! все едно... а за какво му е на националния екземпляр литература като му куркат червата и това му причинява мъгла в очите, шум в ушите и мътилка в мозъка?!? като ти спре мисленето и дъха... литератури много! тогава е лесно всеки да ти се пъчи и да ти се дуе, дори да ти го налитератури и от париж и от мъглиж....
12 Март 2005 15:29
Разбираче, аз нищо не разбрах от твоя постинг. Харесваш ли руска литература, Факел? Какви критики имаш към статията? Моята критика е, че е малко дълга - всичко това можеше да се каже с 10 изречения.
12 Март 2005 15:40
Георги Борисов е... завършил... литературния институт "А. М. Горки" в Москва (1974).


А сега ми кажете кой е този А. М. Горки?
12 Март 2005 16:01
UnionBG.org ти ебаваш ли се или наистина си толкова "босса нова"?!? ако незнаеш кой е А.М.Горки, що щеш тука бре мурджо!
ма да не си избил рибата и с други подобни въпросТи?))
истинското име на Максим Горки е Алексей Максимович Пешков!!!
Горки се смята за теоретика на соц реализма....бащата демек на тоя реален-изъм както казва Джимо, като знаеш колко бащи има... да те е срам да излезнеш с майка му!
все едно да питаш кой е Елин Пелин или Ран Босилек... дали знаеш! а!?!
12 Март 2005 16:06
бе се бързам! и после като си погледна постинга се не съм се задоволил от самосебе си, какво съм написал! да не си помисли некой па с'я че слагам знак за равенство м/у нашите Ранния Босилек - Генчо Негенцов и Елин Пелина- Митко Стоянов...!?! не!!! само исках да кажа, че това са псевдоними! както е и Горки...
12 Март 2005 16:15
Manrico
Типични разсъждения на IT специалист.
12 Март 2005 16:50
А, сещам се. Това не беше ли името на института, в който четеше лекции А. Ф. Лосев? Що не вземат да го прекръстят, поне да не се бъркат хората. А Елин Пелин и той ли е соцреалист?
12 Март 2005 17:02
Ако умре литературата, умира и нацията

Аз пък се сещам поне за две велики световни цивилизации без литература. А в едната дори е нямало и писменост. Е, вярно, че и двете са умрели.

А и българската литература не умря ли с Павел Вежинов? К'ви са тия напъни за възраждане?!
12 Март 2005 17:09
аха... по-скоро се заяждаш! ти явно си типичното българско съчетание на безхаберието, заяждизма и слабата образованост, това значи union.bg! Ел.Пелина е академик, представител е на критическия реализъм, а не на соц reality-то..... летописец, белетрист, издател(Българан, Щурец, Развигор, Летописи и др.) единственото нещо за което го осъждам е че е бил ловец! непонасям отрицанието на живота!!!
12 Март 2005 17:14
unione, а знаеш ли името на вежинов? ) а!?
е не е така интересен псевдоним като на големия скърбящ - алексей! не всички са чак толкова големи зевзеци-ерудити...
12 Март 2005 17:15
тичкай в гугъла... там може и да мернеш след час пинкане, че истинското му име е Кольо Гугов!
12 Март 2005 17:16
Ми стани тогава последовател на Джина Махавира. Те и на мравката път сторват. Някои дори дишат през марля, щото още преди 2500 години са знаели, че из въздуха щъкат микроорганизми. Какво толкоз си се закосил за българската литература. Виж и човекът ти каза в прав текст, че такъв звер нема.
12 Март 2005 17:20
Не спомням ни Максим Пешков, ни Никола Гугов.
Нема ги и консултантите да кажая.
12 Март 2005 17:25
Кон Дьо, ходи и ти из Гугъла.
12 Март 2005 17:26
А ти па виж у Яндекса
12 Март 2005 17:27
Аз из тази херня не ходя. Нацвъкали са джави на всяка страница.
12 Март 2005 17:30
Начи Гугъла бил кръстен на Павел Вежинов... Век живи, век учись!
12 Март 2005 17:38
Съгласна съм с Манрико, Георги Борисов скоро ще се превърне в обикновено досадно мрънкало. Човек може да изказва пожелания за един по-различен и хубав свят по десетки начини. Борисов е избрал най-лошия - на отрицанието, без живеца на човешко благородство, съчувствие или добродушен хумор. Пък и, признавам си, не ми харесва випусник на Литературния институт "А. М. Горки" да ме поучава как да чета книги - на компютър или в книжно издание. И двата вида си имат своите положителни страни и място в съвременния живот. Това е различен тип четене - от компютъра могат да се поглъщат много страници за бързо време, а хартиените книжки ги чета в рейса или в метрото, бавно и с удоволствие. Радвам се на всяка дума и съм недоволна, че спирката ми идва толкова бързо. Предполагам знаете за феномена за бързото и бавното минаване на време когато нещо активно занимава мислите ви в сравнение с това като гледаш през прозореца как свалят "Вратите" на Кристо В единия случай времето лети, в другия се движи достолепно като прастарата Морла от "Приказка без край". И двете състояния са чудесни. Така наскоро прочетох в книжен вид "The Human Stain" на Philip Roth и "Свещенная книга оборотня" на Пелевин.
*
Тук, при нас, издаването на книжки започва да се връща към традициите на занаятчийството. Заприличва все повече на правене на грънци, висулки, домашни плетени пуловери, гривни и т.н. Възражда се традицията дори джобните формати да са естетически изработени. "Barnes & Noble", които доскоро бяха име само за книжарница, произвеждат в момента в серията си "Collector's Library" естетично изработени книжки, 10 на 16 см, твърда корица бордо и с някогашните красиви книжни обвивки, а краищата на страниците са позлатени. Хубави и приятни на вид, и много издръжливи. Малкото коте сега чете в такъв формат "The Hunchback of Notre-Dame" на Юго, а баткото "Crime and Punishment"

Жалко, че руснаците тук, на Брайтън живеят все още в миналото столетие (комунистическия му етап) и продават и досега книги на вестникарска хартия. Бавно и мудно се учат - прекарват поне по едно десетилетие след стъпването си тук ядейки някогашната си храна, произвеждайки някогашните си жълтеникави книги, чиито страници се ронят и носейки същите дрехи от соца. На второто десетилетие, обаче, започват да се очовечават
*
Борисов е досаден с отричането на интернета, точно колкото са били досадни отричащите печатното книгоиздаване, телефона, парахода, телеграфа, радиото, телевизията, електричеството, машините като цяло. Приемам за нормално в едно общество да има хора (общини като тези на амишите или на хасидимите), които не желаят да се докосват до тези гениални човешки творения, но от страниците на Сега да ми казват това:


Интернетът е занимание за пазаруващи домакини, безработни средни техници и вечно заети тесни специалисти, за незадоволени графомани и бизнесмени, за които времето е пари, а не философия, за хора, които имат проблеми с нервите и съсредоточаването, които се страхуват да останат сами.


е смешно и жалко. Нещо повече, г-н Борисов, представете си колко милиона хора щяха да бъдат живи, колко страдание щеше да бъде спестено, ако при появата на Хитлер и Сталин имаше интернет. Съществуването на подобни хора и политическо устройство е невъзможно при такава световна гласност. А вие сте седнали да критикувате графоманите по форумите, които не са повече от графоманите сред собствените ви среди, виреещи в малките ви, мръсни и прашни, пропити с тютюнев дим и човешка злост, редакции. Това е истината, нали, защо не искате да я кажете?

Вие сте поет, г-н Борисов, не се превръщайте във вечно мърморещ недооценен гений. Подобно поведение не е по ръста ви.

Редактирано от - Нели. на 12/3/2005 г/ 18:19:21

12 Март 2005 17:48
Нели, Вие явно сте пазаруваща домакиня, пък аз съм среден Web техник, тъй че прав си е човекът.
12 Март 2005 18:07
За някои е археология, за други вече безвкусна пропаганда на пропаднала система и рухваща държава!
А Форума?....Комунягите между тях си!...Руси, русофили, снобисти, промити мозъци, неспособни за полезна професия...
"Съветска" литература?!....В наи добрият случаи повърхностно четиво за безделници а в мнозинството си просташко слоганиране или конфузии и обфускации...
12 Март 2005 18:12
"Политиците са враг номер 1 на народите си, особено когато дойдат на власт"
Такава простотия се чува само в наи смрадливите кръчми!

12 Март 2005 18:15
Тъй-тъй Юниън, пазарувам и готвя (особено в събота и неделя), извън работното си време и хилядите други неща, които правя.
12 Март 2005 18:40
Е... ГАДЕН НЕТ! ся пак ше го пиша само за домакини и полуграмотни техни-цици... ма че гугъла е кръстен на вежинов... много се смях! та това си е роден виц! всъщност гугъла е число! много яко синтетично число! учените техници го измислили за научни цели иначе то е немислимо за човешките представи.... да видим некой дали знае на колко е равно!? иначе аз ви предлагам дружно да натаковаме гошо б. в раздела "безличните мислители на българската съвременност "! тоя пич е живял в космополитен град и е имал тесни връзки с литературата на мега: писатели, философи и мислители, на една огромна държава, която съотнесена с всяка друга е нормално да има много и големи такива! аз обаче съм готов да споря с него, че съотнесено с размерите на малка българия и на малкия ни системно съсипван и самосъсипван народ - българите също са великани! или по-точно жилав неизкореним бурен, във всяко отношение! ако тоя таксИДИОТ с факела в ухото, доайена на българската факелна литература, същинския нунций на неквата му лит-ература...въртяща му се в главата, ми се фука с някаква световна литература да 'земе и да се опуца в челото!!!
натрескало се е с комерсиализъм в литературата а не с нек'ви стойностни ценности! пращи от любовно-порногравски романчета, от крими-агентско-шпионски пасквили, от източно-азиатски виталотворения... и за капак на всичко инфанто-юношеската литература за харни потници и ювелирни аксесоари на властелините.... ако това му е литературата на тоя запръжко-гошков - халал да му е! подобни ануси хич и неискам да ни оценяват литературата!!! а за интернета и там за другите му шушунищожни изказвания - ич да не ги коментирам, че едвам си удържам жлъчния мехур от смехурковщина!!! не смятах да го обсъждам, защото тоя интелектуален комплексиран пигмей не го заслужава... и че едвам се сдържам да не го на-из-по-пържам....
12 Март 2005 18:54
FL, да си призная, това е повече от 100% вярно за вражеското поведение на властимащите политиКвеници!!! колкото и да ми е анти факелст-фекалника, тук е прав! нека сме обективни! само ако сме обективни, ще сме справедливи! а това ми се стурава второто по важност, след като сме живи и здрави!политиците в севетовен мащаб са мастроени или имперски (в големите държави) или грабителски(в мижитурчестите държавоподобия) справка-скиф историята! научило се е факелчето.... в началото започва интригуващо и предразполагащо и накрая си показва зъбатата същност! ) йезуит бе!!! уж добродетелен... смятайте каква му е била литературата и какво е направил за нея и от нея, щом като я е усра така.... всъщност той се изказва сам за себе си!!! с една дума казва: аз съм нула, защото съм част от една нулева литература и литературна общност! поне бой да е ял като главен редактор!!!ама на ръководни длъжности винаги са слагали слабохарактерни, лесно манипулируеми и прости хора - бушони, за да ги управлява, и когато се наложи да ги фитнат, без това да струва нещо на гилдията!!!
12 Март 2005 19:01
Фичо
Тъкмо си мислех, че и тоз е готов до го лустрираш, пък ти започна да го хвалиш.
12 Март 2005 19:04
Луд, добре е че си сложил примери, че доста от нас не знаят кой е Елин Пелин. Аз лично не вярвам института да се казва "А.М.Горки"- изглежда ми доста безсмислено, нещо като Генчо Босилек или Митко Пелин. В страницата на Факел Натиснете тук пише "М. Горки", а "А." сигурно е добавено от някой всезнайко.
12 Март 2005 19:24
Искам да съм Робинзон с Интернет. Ще знам всичко и всички на острова ще мислят, че съм гений и се сещайте нататак....
12 Март 2005 19:45
Гугъла ще стане много яко число, като се научи да индексира правилно милиардите страници, с които се надуват. Сега в резултат на напъните на някой гениален пръч две трети от индекса на Гугъл представлява линкове без индексиран текст. Леваци. И сигурно не знаят кой е Павел Вежинов. Неграмотни полуруснаци. Да земат да се пообразоват малко, па да прочетат нещо от алманаха на световната литература, дето е като факел за нас бедните уебани техницицаджии. Между другото, хващам бас, че в редакцията на Факел не знаят що е туй royalties, и ако някой се сети да си ги поиска, не ми се фантазира какво ще стане.
12 Март 2005 20:04
Нататък....ще се назнача да работя като главен делегат. А бе ще водя делегации по другите джунгли. И после... посланник в България.
12 Март 2005 21:53
Аз знаем кой е тоя Павел Вежинов евреин е.
12 Март 2005 21:55
А п-хипопотама фичле защо го търпите тука да смърди
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД