:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,518,919
Активни 119
Страници 17,644
За един ден 1,302,066

Рефлексия

(Не)справедливото неравенство
Смисълът на всяка игра в крайна сметка е в победата на едни от участниците над други. Но тя предполага спазване на правилата от всички. Не е важно дори кои са победителите и кои победените, а равнопоставената конкуренция на силите, качествата и способностите. И също - справедливото разпределение на шансовете. В това е идеалът за fair play.

Но какво означава в случая "справедливо"? Дали това разпределението да бъде оставено на случайността? Но тогава няма ли дистанцията още повече да се увеличи? Особено ако част от играчите скришом или явно нарушават правилата или от самото начало са били в привилегировани позиции. Тогава е налице не просто неравномерно (то винаги е такова), а деформирано разпределение на шансовете.

В нашето все по-"нормално" общество има нещо обезпокояващо - неимоверното намаляване на шансовете на едни в сравнение (или за сметка) други.Печелещите печелят, а губещите губят все повечеКато вторите са несравнимо повече от първите. Социалните неравенства, които отдавна приемаме за "естествени", са се превърнали в пропасти. На единия край - престижни квартали и училища, частни клиники за избрани. На другия - панелни гета, порутени училища, без елементарни средства, болници в окаяно състояние.

Два процеса неусетно набраха скорост и са на път да доведат до необратими последици - поколенческото и териториалното възпроизводство на бедността. Възпроизводство съответно във времето и в пространството. По-важно значение има вече не какви са качествата и способностите на децата, а в какъв район или селище са родени и какви са материалните възможности на родителите им. Децата на бедните, родени в бедни села и квартали, са обречени на бедност.

Ясно е, че има справедливо, заслужено и незаслужено, несправедливо неравенство. Хората не могат да бъдат държани отговорни за неща извън техния избор - произход и неравномерно разпределение на обективните условия и възможности.Незаслуженото неравенство не трябва да влияепри определянето на принципите на справедливостта. Социалното неравенство е неизбежно. Работата е дали то се основава на "битието" и на "съдбата" или на "моите" и "твоите" способности и възможности; на кражбата и насилието, мошеничеството и корупцията или на реалните качества на играчите.

Как жестокото разслоение може да бъде ако не премахнато, то поне смекчено? Има ли "трети път" между егалитаризма и "естественото" неравенство? Между незаслуженото, несправедливото неравенство и спъващото индивидуалността и конкуренцията равенство?

Нека разграничим тук два аспекта: първо, достъпът до основните социални блага - здравето, знанието, труда, свободното време, и второ - различията (неравномерното разпределение) на личните качества, способности и достижения. Независимо от индивидуалните качества и способности всеки човек трябва да имаравнопоставен достъп до основните социални благаИндивидуалните качества и способности разширяват и задълбочават този достъп. Те имат решаващо значение за формиране на конкретния социален статус на индивида, който би следвало да се надгражда върху един социално гарантиран праг или минимум. Как се определя той, какви са конкретните му социално и културно обусловени измерения е въпрос на дискусия в обществото.

Формално, разбира се, всички са равни. Но банално известно е, че на практика едни са по-кадърни от други. Въпросът е как се отразява това върху социалното им развитие? Дали вместо равнопоставена конкуренция не протича контраселекция? Подбор не на най-способните, а на най-приспособените и безскрупулните.

Завоюване на привилегирована позиция за сметка на мнозинството, което е вън от играта. Вън от пазара. Вън от здравеопазването. Вън от образованието. И тук става дума не просто, че мнозинството е изцяло лишено от достъп до всичко това, а че този достъп се е разпаднал, загубил е своето реално качество и съдържание."Всеки трябва да носи своя кръст"Но могат ли да се сравнят възможностите на тези, които имат имот, и на онези, които нямат? Децата на родителите с много пари и на родителите с малко пари? На имащите работа и на безработните? На живеещите в София и на живеещите в Разград, Търговище или Кърджали? И не само това. Какви са възможностите за отлепване от дъното и придвижване нагоре, пропускливостта на социалните прегради и граници?

Едва ли ще настъпи мечтаният момент, в който губещите ще станат печелещи, победените - победители, а на онеправданите и бедните ще се въздаде справедливост. Но надеждата е, че на мястото на играта с правилата, безскрупулната кражба и насилието идва друга игра - на реалната конкуренция и спазването на правилата. Надеждата е в реалното прилагане, както и в коригирането и допълването на правилата на играта, наречена "пазарна икономика" и "демокрация", така че да се намали дистанцията между печелещи и губещи, да се разшири полето на шансовете пред тези, които губят поради фактори извън техните лични качества и способности.
121
981
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
121
 Видими 
12 Март 2005 00:57
Аз имам КАРЕ СЕДМАЦИ , а вие господа ???
Сваляйте картите ! Бунджолов ти също !
12 Март 2005 02:06
"Смисълът на всяка игра в крайна сметка е в победата на едни от участниците над други. Но тя предполага спазване на правилата от всички"
Кратко, ясно, и ... съвършено погрешно! Смисълът на истинската игра е да се прекара приятно време в компания на близки по дух, като в процеса може и да се научи нещо ново и интересно. Когато победата на един над друг стане смисъл на играта, играта става хазарт, и изобщо не предполага спазване на правилата, а точно обратното.
12 Март 2005 02:13
Празни моабети. Равни сме единствено пред Свети Петър......
12 Март 2005 08:27
Неясно, лигаво, мътно.
Да изпие 3 бири за избистряне!
12 Март 2005 08:40
Аз ли днес съм по-нервен, защото съм в събота на работа, или днешният брой са го напълнили с дразнещи мрънкания? Разбрах, че авторът е недоволен по комунистически от много неща, едно конкретно предложение не видях.
12 Март 2005 08:49
Право думаш, Анацефале!
12 Март 2005 09:09
Брях Манрико
Па ти си дововлен от това, което е сега България.
Лошото е, че недоволните са много, много повече от доволните и в един момент пак ше смачкат доволните.
12 Март 2005 09:16
Има решение на проблема и то е описано в прословутия виц, когато руснаците питали духа на своите вождове какво да правят. Когато стигнали до Ленин отговорът бил - викайте Троцки и ме чакайте на финландската гара. Започваме отначало. Съжалявам, но такива ала-бала като свободна пазарна конкуренция, равенство пред закона и т.н. ги виждаме до какво доведоха. Я каква свободна и пазарна конкуренция има между БТК, "Софийска вода", ЕРП, НЕК, Лукойл-нефтохим и останалите? Същата като между Даймлер и Крайслер. Или като между HP и Cоmpaq. Днес чета, че и при руснаците Газпром и Роснефт вече се сливат и започват свободна пазарна конкуренция.
12 Март 2005 09:20
Mrx++, естествено, че не съм доволен - и съм го казвал във форума. Но:
1. Предпочитам дори това, което е сега, пред системата до '89 - както и да я наричаме оная система - социализъм, комунизъм...
2. Не харесвам неконструктивно мрънкане - като не харесва човек нещо, би трябвало да знае какво иска вместо него.
12 Март 2005 09:26
Бунжулов е уцелил болезнена тема. И ако не беше я засегнал той щях да повярвам на чистите му помисли. Но др. Бунжулов беше лидер на ДКМС, една структура по-вредна и мракобесническа от самата БКП. Защото ролята й беше преди всичко да внуши на българите още в младежка възраст, че всички сме равни, но партийните членове са малко по-равни. Нямаше място за компромиси в партийната номенклатура! Изградиха я с такъв безмилостен педантизъм, че и днес 15 години след "Преврата на лакомите" т.е кликата на Луканов и Петър Младенов, всички карти в стопанската сфера се раздават по волята на номенклатурата.
Е, да др. Бунжулов, и сега няма правда, но тази демокрация все има някакъв шанс да стане истинска, а вашата партийна номенклатура претендираше за вечност. Всъщност, точно това ви изяде главите!
12 Март 2005 09:27
Manrico
12 Март 2005 10:02
За предпочитане е животът да се живее, а не да се играе.
Като дете игричките в махалата свършваха или с бой, или идваше някой строг чичко или лелка и раздаваше правосъдие свише.
12 Март 2005 10:30
Бунджулов, няма да стане тая, дето я мислиш. Че кога ще бъдат равни тези, дето са 15 години напред с материала, и то яко напред, и останалите хора, които по никой начин не бяха допуснати до софрата.Точно никога.Прав си обаче- бедността ще ражда бедност, а богатите- нови годподари. И не ми дрънкай за надежда- затова народа бяга от България, тъкмо защото му е ясно до болка, че адежда не може да има.
12 Март 2005 10:35
За тези форумци, които още не знаят, че сер гейчо юдейчо търси избираемо местенце в листите на БСП и на юдейчо Бунджулов, би трябвало да им светне, че комсомолецът-дИмУкрат отпочва предизборната си кампания. Местенце от този вид се търси и за душеприказчика му Ендрю Райчефф, виден ционист. За това много остро настоява "съюзникът" на БСП ренегатът-социалдемократ ционист Камофф. Няма как, ще закърши кунки сер гей, трябва да уредим тез ценни люде-ционисти! това им е задачата: да увеличават относителното присъствие на ционистите във всички позиции на властта в България.
Та затуй комсомолчето пак е заплещило за справедливост, равни възможности и т. н., все старата им ционистка песен от Френската революция насам. В същото време те са "богоизбрани", по-равни от нас, "по-умни и кадърни" от нас и затова "са родени" и "обречени" да ни тъпчат и доят държавата ни. Кърлежи! Но поне да не си мислят, че не знаем кой, какво, кога, как и в чия полза ни ощетява и души.
Карай, ционист, баламосвай червените бабета и дядки с изветрелите си глупости!
12 Март 2005 10:35
"Но могат ли да се сравнят възможностите на тези, които имат имот, и на онези, които нямат? Децата на родителите с много пари и на родителите с малко пари? На имащите работа и на безработните? На живеещите в София и на живеещите в Разград, Търговище или Кърджали?"
А според мен не е и необходимо.Същественото е максимално да се оползотворява наличното, с минимални усилия.Необходимо е реална преценка на уменията, таланта на човека, вяра, труд и нещата могат да се получат.Но и да се провалят, ще се получи натрупване на богатство за децата му и така нататък...
Примери:Дан Колов е от севлиевското село Сенник(май), не е бил богат, но е получил и пари, и световна слава.Топшахматиста Веселин Топалов не е мускулест мачо, но е сред световния шахматен елит, и печели добреплатени турнири.Кристо е от Габрово и е по-скоро хилав, но е световноизвестен.Христо Стоичков не е Академик, но е най-великия български футболист и е доста богат.От Пловдив(Харманли).Иво Папазов, Никола Манев, Васко Василев, и много, много други (да ме прошават).
И колко струва всичко това-лицеви опори, добра техника, шахматна дъска и подходяща литература, хартия за опаковане, топка, кларинет, четка и бои, цигулка....
Но друго е потребно-а именно "дупе и гащи-според Буров".Да разбереш какво искаш, да седнеш и да мислиш, да опитваш, да дерзаеш, да гориш в работата си, да страдаш...А другото са празни приказки от учебника по социално инженерство....
12 Март 2005 10:42
Бунджулов, това навремето в литературата га учехме се казваше критически реализъм, да описваш точно живота, но изход да не показваш. То пък може ли някой да го покаже...? Аз не се наемам, щото няма световен пример за това...Следователно: "трайко си бачкай", както казваше един тарикат навремето, а ако мож прекара някого значи си умен...
12 Март 2005 11:04
Много важен цитат, всъщност азбучна истина: "Хората не може да бъдат държани отговорни за неща извън техния избор - произход и неравномерно разпределение на обективните условия и възможности".

От падането ни под османско владичество при евреина Иван Шишман и досега българите постоянно са били в обиктивно по-лоши или много по-лоши условия и възможности. След османлиите ни ограничават и често душат имперска Русия, великите европейски държави, особено Великобритания и Франция, а сега и USrael. Не го казвам, за да осъждам напразно великите ни "благодетели", а заради злонамерените или просто тъпанарски изцепки на разни форумни мръсници, които постоянно твърдят, че сме на тоя хал, защото сме ......... и изброяват разни действителни или приписани ни национални недостатъци. По времето на юдокомунизма ционистите у нас бяха натрапвани в ръководството на БКП и държавната власт от ционистка Москва, сега същите пак са обективно привилегировани с явната подкрепа на ционистката диктатура във Вашингтон. Е затова те ще ръководят "нашите" партии, те ще са лидерите в тях, те ще са депутати, министри, шефове на агенции, посланици, приватизатори, телевизии, вестници, радиа и т. н. Не е ли така? Така е! Не защото са по-умни, по кадърни или каквото и да е по- от нас, а защото поредните велики са ни стиснали за гушите и ни ги натрапват насила.
12 Март 2005 11:28
И какво от това, че Бунджолов ни светна, че имало неравенство? Да не би да не го знаехме? Вече 15-16 години го изпитваме на гърба си. Но автора не е засегнал нещо много важно - как се получи това неравенство, как продължава и сега, защо на практика богатото малцинство е богато само и единствено чрез закононаказуеми действия, които никога няма да бъдат наказани от закона. И другото пропуснато важно нещо - къде е изхода от сегашното неприемливо положение?
12 Март 2005 12:32
Няма ли начин другарят Перчемлиев да бъде спрян или поне цензуриран?
12 Март 2005 12:43
Светло пиво-абсолютно си прав!Я, Бунджулов да отиде на централните софииски гробища и да види колко са се изравнили с другите смъртни люде -Г.Димитров, Т.Живков, Людмила, Трайчо Костов, Д.Джуров, Мако Даков, Пеко Таков, Ц.Драгойчева.................и още плеяда други ръководители без които ние не можехме да живеем! Мръсно мекере е Бунджулов-още от Комсомола си го знам!
12 Март 2005 12:43
Току що ме освободиха от фризера и ще гледам известно време да спазвам приличие, иначе под тая статия има барем трима дето щех да им тегла по една п утка майна
12 Март 2005 13:20


От днешният Стандарт.

Заплатата намаляла двойно за 15 години
Покупателната сила на заплатата е намаляла двойно за последните 15 г.,
сочат данните на НСИ.

Още по-драматично е намалението на покупателната сила на пенсиите - с цели 65%.
Реалните доходи на българина днес са едва 43% от 1990 г.

Средният доход на българина през 2003 г. е бил 94 евро.
Той е 10 пъти по-нисък от страните от Европейския съюз. Данните за средния доход през 2004 г. още не са готови.

По малко викайте .
Знаем , че се дължи на криминални типове и знаем , че те като латерни говорят за комунисти и демократи.
По спокойно.Пазете си силите.Ще ви трябват.
12 Март 2005 13:20
Социалдемократическа боза и демократично-социалистечиски локум.
Цинизмът на тези хора няма граници - не им стига, че дълги години ни натрапваха идеологията на марксизма-ленинизма , след това планираха и осъществиха грабежа на България, после обърнаха палачинката и станаха социалдемократи, а сега очакват да цвилим от радост, четейки идиотските им брътвежи за свобода, справедливост и солидарност.
Къде е Кайлито да ни поведе срещу тях - този път ще отидем.
12 Март 2005 13:39
Каруца, я разбрах, дека си ловец и ке отстреляш за тримцата по една патица от ония, дека плуваа по Майн? Еле това е утка майна?
12 Март 2005 13:51
Трай си, трай си, Каруцар! Статията не си заслужава да се хабиш, че току виж пак си замръзнал...
Като прочетих статията се сетих за онези книжки от рода "Как да напреднем в живота", "Как да направим кариера" или "Как да забогатеем". Този, който знае какво да прави, го прави и такива книжки въобще не му трябват, хеле пък статията - хич.
За този, който иска да промени живота си даже книжките са за предпочитане, защото залагат на позитивното мислене, докато в статията освен общоизвестни констатации, няма нищо ново.
12 Март 2005 14:09
гласът на истината се е превъплатил в ника круелла де вилл
истината от последна инстанция
12 Март 2005 14:22
Прав си-Бунджалов.
Чети есетата който ще се драскат.
Виж каква паника настъпва.
Няма нужда да ти припомням , че зад най голямата агресивност винаги се крие най големият страх.
Та тези дрън -дрън ярини , са плод на голям неистов страх.
Надеждата , че на мястото на безскрупулните криминални типове , на кражбите и насилието идва друга , , игра” - на реалната конкуренция и спазването на правилата-е утопична.
Щом Цар е фигура в тази мръсна игра-какво да мислим за останалите.
Криминалните типове си остават криминални типове –за цял живот.
Лекарството срещу такива типове е едно единствено.
12 Март 2005 14:23
Поредната комсомолска рефлексия на умряла котка. Разбира се че има значение къде си се родил и какви са финансовия и генетичен материал на родителите ти. Снощи бебета се раждаха в Лондон, София, Пхенян и още милиони места по земята. И на всичките им предстои да изиграят “козовете” си следващите 60-70 години.
В “казиното” на живота има много маси и всички играят по различни правила. Вариациите на залозите по места са още по-големи – много се печели някъде, но и много се губи. По принцип участниците имат право да се включват навсякъде, стига да не крадат чипове на играчите. В такива случаи се налагат временни ограничения за подозрителни лица.
Има и някои изключения. На две три маси все още играчите са приковани с пранги около масите. Играят по някакви странни правила – част от участващите имат право да гледат картите на мнозинството. Не раздават печалби.
Напоследък се появиха и едни с бради и чалми. Уж щяха да играят на една от най-богатите маси, пък те взеха че запалиха сукното – не им харесвали правилата, алкохола. Мацките ги дразнели и възбуждали излишно. Щурчовци някви.
Сега охраната уж ги дири по кюшетата и тоалетните, ама от време на време замирисва на препърлено отнякъде.
А, Андрейчо е от наскоро отвързаните и не може да приеме, че хората не си дават да им гледа картите като едно време. Отделно, че не разбира много от новите правила, пък и чиповете са му малко.
12 Март 2005 14:25
Ний всички сме деца на майката земя,

но чужда е за нас кърмящата й гръд,

и в шеметния кръг на земния си път,

жадувайки лъчи, угасваме в тъма -

ний, бедните деца на майката земя
12 Март 2005 14:26
Не съм осмислила още термина социална пропускливост, ама идеята за изобщо пропускливостта ми ареса.
Това е то, което липсва изобщо у нас, не знам по другите държави как е.
И това е най-кофтито нещо в цялата система, изгледана от сичките и ъгли.
Тук малцина така са се окопали-не съм сигурна, че е още от татово време, след тато се появиха други, спретнаха други окопи, съюзиха се с оцелелите от първите окопи и се доокопаха, бункери си бронираха и срещу тях бронебойни патрони няма открити, няма открити.
И ще ви кажа защо.
Защото критерият качество изобщо го няма ни в социалната, ни в политическата, ни в журналната среда.
Прост нагледен пример-обавите за работа, мойта любима тема.
В другите държави се правят психометрични тестове, за да се открият конкретните способности на всеки.
Тук такива се правят тук там и после не се използват.
Пример още по-нагледен-мой познат преди година и нещо кандидатства за работа през агенция, която, о, чудо!, прави психометрични тестове. В резултат му се заявява, че данните му изобщо не са за длъжността, за която кандидатства, а за много по-висока. той става за мениджър, има показатели. Поради тази причина скоро ще му предложат такава възможност.
И ньъц. Е че за повече от година нийде ли не се разкри из тая държава мениджърска длъжност?
Отворете обявите за работа-дирят се по възраст и завършено образование, дирят се млади юпи-шки, за замерващ водите във Враца държавата дири юпи с перфектен английски и кво ли не още се дири.
Способности никъде не се дирят.
А образованието не значи способност, ни па английският може да замести способността-особено що става въпрос до водите във враца да речем.
Тая думичка способност никъде я няма почти.
И това не е само по обявите за работа-навсякъде така се гледа.
дирят се знания-убу, ама знанието пак не значи способност, а значи само информираност.
...та се отплеснах в любимата си тема, ама изводът си е конкретен-
Пропускливост между пластовете нема. А дето уж има, критериите на цедката са порочни.
И затова и способните търчат на запад-не заради повече пари. А за да реализират способността си.
Защото по Джубран:
Единственото желание на способността е да се осъществи.
12 Март 2005 14:52
Kaili, предполагах, предпочитах, представи си. Конкуренцията, а не алчноста движи живота в щастливите държави, тук конкуренцията е само в поскъпването.
12 Март 2005 15:18
SAIL, ти да не си Саул някой, че си замучал срещу земляка? Или мошенце? Таквоз ще излезеш, знам ви аз
bot-е, разрешава ли се тук да наричам кравите "лейди"? Кажи "да"! Виж как звучи само: Едно лейди с позитивно мислене! Предварително благодаря за вниманието
12 Март 2005 15:23
А-а, Кайлинце да мъ извиняваш! Меренето на водата във Враца хич не е проста работа! Нали като я измериш, ще требе и да я запишеш и по интернета да я пратиш на когото там му трябват данните. А той може и да не е българин, нали?
И сега ти не знайш английски и кво преводач ли ще викаш за пет реда?
И въобще кът си неспособна да научиш един английски, що се натискаш за такваз служба? Други очевидно са по-способни. А ти може да си по-способна от другите да продаваш краставици на пазара. Или пък да имаш някакъв талант за кондуктор в градския транспорт. За БДЖ е хубо да поназнайваш чужд език щот сякви хора пътуват, нали.
И за по-проста работа в селското стопанство – копане, плевене, не требе много език. Ама решиш ли да е нещо по-засукано ти требе език – книжки да четеш, например. Ако ще ходиш по нивята на Гърция или Испания и не им отбираш езика хич си загубена. Друг ще ти прави пазарлъка за гюнлюка и сто на сто ще та прецака.
Езиците си требет в тоя свят и си е твоя работа дали ще ги учиш или не.
Ако не искаш си стоиш там на село и чепкаш вълна.
12 Март 2005 15:23
Що бе, има си явна конкуренция.
между монополите.
Кой да отупа повече брашняния чувал.
Секи наддава, а ресурси, демек паре, нема.
То остава да ги оставим монополите сега самички да се самоизедат един друг.
12 Март 2005 15:26
Ено време немците били говорели на немски само с конете си. Справка Г. Димитров.
Ма сега у нас и краварите ги искат с английски. Те наште крави-тефлонки. такова де-муфлонки. Швейцарки демек.
12 Март 2005 15:33
Казах, краставици и то само на пазара във Враца. Не се хвърляй на животновъдство, говедарство демек. Оно хич не е проста работа, ако и на тебе да ти се види лесно.
12 Март 2005 15:39
Перчемлиев, стига си делил хората на юдеи и не-юдеи. Има свестни български евреи - аз познавам такива.
12 Март 2005 15:41
Те сами си се делят - на юдеи и гои.
12 Март 2005 15:48
Който иска много пари, да стане пилот, а не доцент по социология в провинциален университет.
12 Март 2005 15:49
Перчемлиев,
Уточни - той жид ли е или аид?
12 Март 2005 15:57
Кузьма не ми се вижда еврейско име.
12 Март 2005 16:01
уууу бре бре бре бре Финансов контрольор Областна администрация - Враца 12.03.2005
• длъжност, административна структура:
Финансов контрольор
Областна администрация - Враца
• кратко описание на длъжността по длъжностна характеристика:
Осъществява предварителен контрол, като по този начин осигури законосъобразното и правилно протичане на финансовите дейности в Областната администрация
писмено и устно владеене на английски език
Тия Враца га бръкна, се англичани сакат.
Как е на английски
уууу, бре бре бре брееее?
А заплатката 228лв, колко е в стерлинги не мом сметам.
12 Март 2005 16:20
Кайли,
Щом е на запад /северозападнала България/ оно си сака западнио език, пък английскио е най убав. Даже и царо го говори. Като дойде Серго, ще се иска руски , монголски и чучмекски.
12 Март 2005 16:29
Кайли, за тебе мак всяки под 30 години дето поназнайва английски е юпи. В скандинавските страни или Холандия например и метачите по улиците праскат свободно английски. При положение, че половината ни икономика е собственост на чужденци и като основен бизнес се очертава туризма ще трябва да знаем и ние чужди езици. И по социалистическо време всички трябваше да знаят руски, т'ва инженери, математици, физици и кой ли не беше невъзможно да си вършат работата без тоя език. Ти като не щеш да учиш и си на върха на творческите си възможности, вземи завърти нек'ъв бизнес и си наемай каквито работници искаш.
12 Март 2005 16:37
Ку-Ку,
Тъй бе, че те и у Франция е те тонички 5 години немат французчета пък праскат френскио.
12 Март 2005 16:47
Във Франция е различно, те са голяма страна с мощна национална икономика и мераци за световно културно лидерство. От чужденците там се очаква да говорят френски.
12 Март 2005 16:51
Ку-Ку,
Сега разбрах. Ами на малките французчета що им требе?
12 Март 2005 17:04
А сикана, куку.
Първо разбиха икономиката, после кво остана-разпродадоха на прани чужди капитали.
Сега ние, българите, ем да учиме чужд език заради това, ем да караме по подбалканските пътчета да се не пречкаме по магистралите.
А сикана, рекох!
Никак не е смешно, виждала съм ВиК да дири отчитащ водомерите с английски.
Що шефа на концесионното англичанин.
Ми ако беше китаец?
Глупости на търкалета!
Стигна се дотам да споря с един уважаван от мен форумец преди година време дали да дири за винарската си изба англоговорящ технолог или кадърен технолог и оня да ме убеждава, че английския си требе, оти ако след 10 години додат англичани да разгледат избата, он требе им обясни за какво иде реч.
Е, ако технологът е повече англоговорящ, отколкото технолог, англичани ще додат на мук.
Демек на кукуво лято.
12 Март 2005 17:07
Требва им, щото като порастнат ще решат да се разходят до някоя друга страна и ще се загубят на летището. Също им трябва, за да разбират текстовете по МТВ-то.
Ти вземи пример от твоя възлюбен С2, виж колко езици знае и стана премиер, въпреки че нищо друго май не знае
12 Март 2005 17:13
НА МЕН, пък, ЗА ПРЪВ ПЪТ от много време насам, Темата и Тезата на Бунджуров ми ИМПОНИРАТ!!!
И аз твърдя, че РАВЕНСТВО ТРЯБВА ДА ИМА- НО "НА ВХОДА" !!!
И НЕРАВЕНСТВО ТРЯБВА ДА ИМА- НО "НА ИЗХОДА"!!!
А ПОСРЕДАТА ТРЯБВА ДА СА ПРАВИЛАТА-ПРИЕТИ ОТ ВСИЧКИ И ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗА ВСИЧКИ!!!
Проблемът на Демокрацията /и на Социалдемокрацията и на социалдемократите !/ е, че "Правилата" НЕ са приети от Всички, а от САМО от Мнозинството- Представителите на ИЗБИРАТЕЛИТЕ! И , че, при Демокрацията, тези Правила НЕ са В ИНТЕРЕС на Мнозинството-ИЗБИРАТЕЛИТЕ, а СА В ИНТЕРЕС на Малцинството- УПРАВЛЯВАЩИЯТ при Демокрацията икономически и политически Елит в държавата!!! ТОЧНО в това е "ДЕФЕКТЪТ" на Демокрацията! А , според мен, в това е СЪЩНОСТТА на това, което днес приемаме да се нарича "Демокрация" ! И в това, че този "дефект" върши много добра работа на тези, които имат ИКОНОМИЧЕСКАТА Сила и Власт при Демокрацията- икономически БОГАТИТЕ, които са СОБСТВЕНИЦИТЕ на Средствата за Производство в размитото Индустриално Общество!
НЕ, не е каламбур, а ГОЛАТА ИСТИНА: Правилата уж се приемат/гласуват/ от Мнозинството, а са в интерес НЕ нему-на Мнозинството, а в интерес на едно Малцинство- което е Малцинство ПО БРОЙ, но е по-силно ИКОНОМИЧЕСКИ от Мнозинството!!! А Политиката и Политическата Власт са ФУНКЦИЯ на Икономиката и на Икономическата Власт!
Но по важен е Въпросът - и най-вече , Отговорът му: ЗАЩО ИМА БЕДНИ/материално/ ХОРА ?! Въпрос на Съдба ли е, на Личен Избор ли е или на РАЗРПРЕДЕЛЕНИЕ на Произведените Материални Блага?! Ерго, може ли да има Богати, без да има Бедни?! И обратно?!
Моето мнение е, че тук става въпрос за РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ на произведените Материални Блага! Става въпрос, че Богатите са тези, които Разпределят произведените материални Блага- като за себе си ТЕ разпределят "рентиерска" ПЕЧАЛБА- чрез продажбата на Резултат от чужд Наемен Труд/стоки или услуги/, а за Наемните Работници разпределят ЗАПЛАТА- за "абстрактен" Труд /Труд-Функция/, а НЕ за Резултат от Труд/стоки или услуги/!!!
РАВЕНСТВО в Разпределението на материалните блага би имало само в случай, ако и Работодателят и Наемният Работник получават ПЕЧАЛБАТА от Резултата от Производствения Процес-произведените и продадени стоки или услуги!!! Да, ама Идеята на Богатите НЕ е да бъдат РАВНИ с Бедните, нали?! Но пък НЕ могат и миг без тях- нали някой трябва да ИМ работи и да им изработна ПЕЧАЛБАТА, която ги прави Богати!!!
Всъщност, тия неща Маркс ги е обяснил много точно и ясно в "Капиталът" ! А Бунджулов се опитва да каже тук същото, но , уж, НЕ от марксова гледна точка! Той, Бунджулов , поради това и се НИКьосал, като "социалдемократ", де!!!Щото СЕГА такава е модата! ЛИЦЕМЕРИЕ, ПРЕДИ ВСИЧКО!!!
Така си е:
ДЕМОКРАЦИЯТА Е ЛИЦЕМЕРНА!
ДЕМОКРАТИТЕ- ДВАЖ ПОВЕЧЕ !!
СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ- ТРИЖ ПОВЕЧЕ !!!

КАЗАХ!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД