:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,664
Активни 173
Страници 24,298
За един ден 1,302,066

Държавата загуби нефтените концесии в Либия

Техен собственик е "Нефт и газ"-Плевен, АП ще съди фирмата за незаконно обогатяване
Днес изтичат правата на България за добив на нефт в Либия по 25-годишния концесионен договор. Страни по него са държавната фирма "Булгаргеомин", на която държавата е възложила проучването и добива на нефт, и Националната нефтена корпорация на Либия.

Върховният касационен съд се е произнесъл в полза на "Нефт и газ"-Плевен за правата на нефтените ни концесии в Либия. Това съобщиха източници на в. "Сега" от Агенцията за приватизация. Това означава, че правата за добив на нефт в Либия вече са към фирмата от структурите на "Химимпорт".

Заради хаоса и у нас, и в Либия с правата от Министерството на икономиката не пожелаха да правят коментар. От "Нефт и газ" също отказаха подробности. Досега е ясно, че зам.-министърът на икономиката Валентин Първанов е изпратил писма до министъра на петрола в Либия и чака резултат.

Междувременно АП пусна обява за избор на процесуален представител по дело, което смята да заведе за концесията в Либия срещу фирмата от Плевен. От АП смятат да съдят "Нефт и газ" за незаконно обогатяване. "Нефт и газ" бе купена от структурите на варненската ТИМ корпорация през фондовата борса. Според регистъра на публичните дружества в Комисията по финансов надзор акционери в "Нефт и газ" са "Химимпорт" - с 49.96%, "Интер ръбър хеми" - 35.03%, и ЦКБ - 5.27%.

49% от дружеството бяха пуснати за приватизация през фондовата борса срещу компенсаторки през август 2003 г. Плевенската фирма претендира за нефтените концесии, защото по времето на правителството на Иван Костов - 1998-1999 г., те бяха прехвърлени на "Нефт и газ" и по-късно отново върнати на "Булгаргеомин".

Като икономически министър Лидия Шулева направи опит да разреши въпроса със спорните концесии, като се опита да регистрира изцяло държавно дружество, което да стане правоприемник на правата за добив на нефт. Съдът обаче отказа вписване на дружеството в търговския регистър заради

наложена възбрана да се прехвърлят предприятия по искане на "Нефт и газ".

В информационния меморандум за приватизацията нефтените концесии в Либия изобщо не са били включени. Не е възможно правата да се оценят и пуснат на борсата, коментира експерт в бранша.

Инвестираните от държавата средства са над 500 млн. долара, но има много загубени документи и не могат да се докажат всички разходи, заявиха източници на в. "Сега".

За добив на нефт в Либия са необходими поне още половин милион долара, коментираха източници от икономическото министерство. Концесионният договор между България и Либия е подписан така, че 15% от добива са за България, 85% - за Либия. При това съотношение едва ли може да се очаква сериозен инвеститорски интерес към нефтените полета, смятат експерти. Няколко пъти се обсъждаше удължаване на договора и промяна на параметрите му, но засега официално становище няма и решенията вероятно ще се вземат в Либия.
2
1072
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
15 Март 2005 03:47
Ей, Сакса още не може ба оправи бакиите Костови...
15 Март 2005 03:49
Ей Сакса още не може да оправи бакиите Костови...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД