:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 226
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Родители на деца с фенилкетонурия се жалват от НЗОК

Животът на 54 деца е в опасност

Липсата на животоспасяващи храни се дължала на бюрократични спънки
Липса на животоспасяващи лекарствени храни заплашва живота на 54 деца, предупредиха от Сдружението на родителите на деца, болни от фенилкетонурия.

От един месец лечебните храни са изчезнали от единствената аптека за подобни лекарства към Института по педиатрия.

Неприемането дори за един ден на тази храни води до тежки увреждания на главния мозък и инвалидизация за цял живот.

Фенилкетонурията е изключително рядка наследствена болест, от която в България се разболяват 1 на всеки 28 000 деца. От 1989 г. всяко новородено се изследва за болестта и при откриването й трябва да започне лечение най-късно до 1 месец. Лечението е приемане на заместители на почти всички храни през целия живот. В България досега се доставят заместители само на хлебно брашно и мляко.

Животоспасяващите храни се осигуряват изцяло от здравната каса, която според родителите не си спазва задълженията. В момента част от семействата имат храни за не повече от 10 дни, други и за по-малко, като храните са с изтекъл срок на годност, разказа още Дуцов.

Според НЗОК пречките за доставянето на храните се коренят в бюрокрацията. Фирмите-производителки на лекарствените храни "Нутриция" и "Милупа" са се обединили м. г. и са прекратили взаимоотношенията си с досегашните им дистрибутори - фирмите "БФК НИКСИ" и "Медика 67". Новосформираният консорциум "Нумико" обявява, че единственият му дистрибутор за България ще бъде гръцката фирма "Аксон". НЗОК обявява конкурс за доставка на храните, спечелен от единствения кандидат - "Аксон". Договор обаче не е сключен, тъй като гръцката фирма няма санитарно разрешително за внос на лекарствени продукти, издавано от МЗ. Според продукт-мениджъра на "Аксон" Дамянов забавянето на разрешителното е заради липсата на национален регистър на лекарствените храни, подобен на този за лекарствата.

В момента, притиснати от обстоятелствата, в НЗОК са поръчали на "Аксон" спешна доставка на всички възможни количества. Първите трябва да пристигнат днес или утре.
957
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД