:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 329
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Милошевич в очакване да застане пред трибунала в Хага

Слобо се адаптира към затвора Схевенинген

Кощуница: Предаването е противоконституционно
Снимка: Ройтерс
Бившият президент на Югославия Слободан Милошевич прекара първата си нощ в затвора на Хагския трибунал в петък и до няколко дни ще се изправи пред международния съд, за да му бъдат прочетени обвиненията. Дотогава той ще бъде подложен на пълни медицински изследвания.

Милошевич няма здравословни проблеми, съобщи говорителят на Международния трибунал Джим Лендейл след първия медицински преглед. Той бе прегледан веднага след пристигането си с хеликоптер в затвора Схевенинген - час и половина след полунощ в петък.

След арестуването на Милошевич в Белград на 1 април се появиха информации, че страда от депресия и високо кръвно налягане.

Холандската телевизия NOS показа Милошевич да



пристига с белезници



в затвора. Камерата показа Милошевич прегърбен, с ръце зад гърба, да върви в двора на затвора, заобиколен от двама мъже. Във филма се казва, че той е с белезници, но те не се виждат.

Като всеки новодошъл в затвора, Милошевич е поставен под режим на наблюдение и ще бъде постоянно надзираван. Ще му бъде предаден обвинителният акт.

На 23 юни т. г. югославското правителство прие указ за сътрудничество с трибунала, който бе окачествен от адвокатите на Милошевич като антиконституционен и бе обжалван пред Конституционния съд, който в четвъртък го замрази. Същата вечер с решение на сръбското правителство Милошевич бе предаден на Международния трибунал.



Операцията по прехвърлянето



започва в четвъртък в 17.00 часа местно време (18.00 часа българско), когато представител на сръбското правителство пристига в централния белградски затвор, където е държан Милошевич. Той носи решението на правителството. Малко след това отива в килията на Милошевич и му казва: "Пригответе се, заминавате." Милошевич пита: "Къде трябва да отида?", и получава отговор: "В Хага." Прочетен му е обвинителният акт. Милошевич не казва нищо, леко се изчервява, пита може ли да си приготви куфарите. Той иска също да се обади на семейството си по телефона, но не му разрешават. Пали цигара, преди да излезе от килията. В 17.45 влиза в полицейски фургон. Придружават го двама души. Друга кола, използвана обикновено за доставка на храни в затвора, се движи пред фургона, в който е Милошевич. Зад фургона застава голяма кола. Трите коли напускат затвора и преминават край няколко хиляди десетки симпатизанти на бившия президент, които демонстрират пред затвора, без да подозират нищо. В неуточнен час Милошевич е предаден на представители на Международния трибунал. В 19.00 часа се качва на борда на хеликоптер, който да го отведе в Тузла, Босна, където е разположен контингент на СФОР. Оттам с хеликоптер е прехвърлен в Хага.

Съпругата на Слободан Милошевич -



Мира Маркович, заяви, че е потресена



от изпращането на бившия югопрезидент в Хага. "Мислех все пак, че правовата държава съществува и че конституциите на Югославия и на Сърбия се спазват", казва тя пред черногорския в. "Дан".

Югославският президент Воислав Кощуница определи като незаконно и неконституционно предаването на Милошевич на Международния трибунал в Хага от сръбското правителство. В обръщение по телевизията той каза, че действията на сръбското правителство представляват сериозна опасност за конституционния ред в държавата. Държавният глава не е бил предварително уведомен за готвеното предаване на Милошевич.

Изпълняващият длъжността ръководител на Сръбската социалистическа партия Живадин Йованович обвини сръбското правителство и премиера Зоран Джинджич, че решението им да предадат Милошевич е равностойно на държавен преврат. "Всъщност това, което стана, е, че Джинджич суспендира конституционната система на Югославия", каза Йованович пред АП.

Представители на националистическата Сръбска радикална партия нарекоха екстрадирането на Милошевич "един от най-престъпните актове в сръбската история". "Това е пиратство, чист бандитизъм, опит да се стъпчат сръбската гордост, чест и държавност", се казва в декларация на партията.
1
989
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
30 Юни 2001 06:57
Na kogo shte gi razpravja tija penizi che ne znael.Luze mrasnika za da ne go ochukat.Dnite sa mu prebroeni na nego i na pravitelstvoto koeto poluchi mnogo golema suma ot Us.No shte im izleze na nosa .Poveche nema da vidat svojata rodina.Starija hush
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД