:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 342
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Следователят, призовал премиера е отстранен

Викат Иван Костов на разпит, той не отива

Бившият син лидер трябвало да разкаже за мандатните жилища на 37-то НС
Иван Костов е бил призован в столичното следствие като свидетел по делото за депутатските жилища, започнало по сигнал на Йордан Соколов. Премиерът в оставка не отишъл, а следователят, който го призовал - Александър Мумджиев, е отстранен. Преди 2 г. бившият парламентарен шеф обвини предшественика си Благовест Сендов, че ощетил бюджета на НС с милиони в зелено чрез неизгодно сключени договори за построяване на мандатни апартаменти, в които да живеят депутатите. През октомври 1999 г. започна разследване за безстопанственост срещу главния секретар, главния юрисконсулт и още двама от 37-тото НС, но никой не бе привлечен като обвиняем. Оказа се, че договорите за въпросните жилища са обсъждани от специална парламентарна комисия с участието на всички групи. Представител на СДС е бил Муравей Радев. Радев също е бил викан на разпит в столичното следствие. Като депутат от 37-то НС Иван Костов също се занимавал с финансовите въпроси.

"Предполагам, че съм отстранен от делото, понеже призовах премиера Иван Костов. Направих това по вътрешно убеждение, защото счетох, че показанията му са необходими за разкриване на обективната истина", заяви следователят Александър Мумджиев пред "Дарик" радио. Той потвърди, че Костов не се е явил на разпита и предположи, че "се е обадил на някои хора". Магистратът каза също, че е отстранен от разследването с постановление на Върховната касационна прокуратура.

"От вас научаваме за случая", казаха от столичното следствие. "Нямам информация по въпроса", заяви пресдиректорката на Костов Албена Ивайлова. До редакционното приключване на броя от ведомството на Филчев не дойде никакъв отговор.

Миналата година касационната прокуратура иззе друго дело на Мумджиев - срещу бившия транспортен министър Вилхелм Краус по обвинение за приватизационна сделка. След това подчинен на Филчев прекрати разследването.
907
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД