:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 348
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Спешен доклад пред Стоянов за СПИН-делото в Либия

Михайлова: Вестник заплашва живота на медиците в Либия

Ще напусна политиката, ако "Труд" докаже, че съм отказала среща с Кадафи, закани се външният министър
Информацията в "Труд" в дните преди процеса поставя на риск живота и съдбата на задържаните български медици в Либия. Това заяви външният министър Надежда Михайлова след публикация във в."Труд", че е отказала среща с Муамар Кадафи преди изборите. Във вестника пише още, че "наблюдатели в Либия смятат, че съдът ще издаде две смъртни присъди".

Готова съм да напусна политиката, ако "Труд" докаже, че съм отказала срещата, закле се Михайлова. Призовавам онзи, който е потвърдил, че такава среща е била насрочена, да излезе публично, а не да бъде анонимен източник, добави тя.

Министърката отиде спешно при президента Стоянов, за да му докладва МВнР какво е свършило по делото срещу 6-имата медици, обвинени за умишлено заразяване на либийски деца със СПИН.

Кадафи никога не е отправял покана за такава среща с Михайлова, така че не се е налагало тя да я отказва, заяви Стоянов.

Според Михайлова това не е просто невярна информация, а заплаха за смърт за двама от българските ни сънародници в Либия. Тази кампания можело да е опасна за съдбата на нашите. "Преди произнасянето на съда никой не си позволява да изнася и да прави каквито и да било внушения", изтъкна първата дипломатка и добави, че този факт хвърля изключително съмнение относно обективността на присъдата.

"Напоследък започнаха да се тиражират откровени лъжи по отношение на мен, което ме води на мисъл, че има определено организирана кампания", оплака се Михайлова и попита защо точно сега.

"Знаете, че аз съм само външен министър, Муамар Кадафи е човек с много по-голям ранг от мен, но винаги, когато е имало повод, съм заявявала, че съм готова да участвам в такава среща и да направя всичко, което би могло да защити и да даде възможност за допълнителни гаранции за живота и за съдбата на българските граждани там", обясни Михайлова.

"Наистина се срещнах с изключително много хора през тези месеци и почукахме, бих казала, на всички възможни врати, за да намеря път към решаването на проблема и ще съм винаги на разположение и готова да се отзова по начин, по който се прецени, че е най-добре за тези хора", изтъкна министърката. Тя припомни, че Арабската лига е изразила желание да изпрати свои наблюдатели на процеса, което е е сериозна гаранция за прозрачност и справедливост на процеса. "Аз съм в контакти с бившия министър на външните работи на Египет, който в момента е председател на Арабската лига, и имам неговите уверения, че ще направи всичко, което е по силите", заяви Михайлова.



------------КАРЕ--------

Никола Кицевски, първи зам.главен редактор на "Труд":



Животът и съдбата на задържаните медици са подложени на риск не от "Труд", а от некомпетентните действия на нашето Външно министерство. Имаме железен източник на информация, но журналистическата ни етика не позволява да го разкрием. Г-жа Михайлова може би предполага кой би могъл да е той и именно това се крие в призива й да разкрием източника си.

Не участваме в кампании и не тиражираме лъжи. Винаги сме се отнасяли със симпатия към г-жа Михайлова, но не трябва да спестяваме нещата, които можем да докажем и които засягат живота на нашите съграждани.

Колкото до обвиненията, че "Труд" осъжда на смърт двама от медиците - дайте да го погледнем в обратна посока. Прокурорът поиска 6 смъртни присъди, а ние отменяме 4 от тях.



-----------------

Либийският посланик отрече



Публикацията във в. "Труд", основаваща се на неназован либийски източник, не отговаря на истината, се казва в писмо от посолството на Либия в София. Като потвърждаваме неверността на тази новина, изразяваме нашето най-искрено желание за сътрудничество с всяко средство за масово осведомяване, което се ангажира с истината и обективността, водени от идеите на Зелената книга, според която "Краят на невежеството ще настъпи, когато всяко нещо бъде представено в истинския му вид и познанието за него стане достъпно за всеки човек по най-подходящия за него начин", пише посланик Фарадж Джибрил.
 
Надежда Михайлова изглеждаше посърнала на срещата с президента Стоянов.
845
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД