:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 397
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
На изпроводяк премиерът не занесе благодарствено писмо на президента

Сърдит, Костов остави Стоянов без подарък

Държавният глава му даде сребърен нож
Снимки: Емил Иванов
На прощаване
Премиерът в оставка Иван Костов не връчи прощален подарък и благодарствено писмо единствено на президента Петър Стоянов. На всички останали държавници, които посети на раздяла, Командира занесе юбилейни монети с лика на Тодор Бурмов и със знака на еврото, сечени по повод 120 години изпълнителна власт в България. В писмата си Костов правеше равносметка на взаимната работа и отправяше пожелания. Такива дарове получиха висшите магистрати, шефът на БНБ, председателят на Сметната палата.

Костов остави визитата при Стоянов за предпоследния си ден като премиер и си говори с него 50 минути. Влезе и излезе начумерен и отмина безмълвно журналистите. После шефката на правителствения пресцентър Албена Ивайлова потвърди, че Костов не е подарил нищо на държавния глава.

За сметка на това Стоянов подари за изпроводяк на Костов сребърен нож за хартия и сребърна папка за визитки.

За да тушира конфуза с мълчанието на премиера на уж радостната среща, Стоянов каза на репортерите: "Премиерът наистина се е заклел да не казва дума пред вас, трябва аз да говоря." После изля порой от комплименти.

(Продължава на 4-а стр.)
 
***

Президентът заяви, че наистина се радва на срещата с министър-председателя, защото искал лично да му благодари за всичко, което е постигнало оглавяваното от него правителство. "И главно за това, че върна авторитета на България", изтъкна Стоянов. Той обясни на Костов, че благодарение на неговото правителство на новото ще му е значително по-лесно. Линията, която следвали ОДС през последните 4 години, поставила страната ни на заслуженото й място върху новата политическа карта на Европа. "Тази линия превърна България в предвидим, ангажиран и приятелски партньор на демократичния свят", отсече държавният глава.

Пресцентърът му по-късно изпрати подробно съобщение за разговора, където изреди още комплименти. "Президентът благодари на Костов и за макроикономическата и финансовата стабилност и за успешната си съвместна дейност с ОДС в областта на външната политика, за доверието между институциите", пише в съобщението от "Дондуков" 2. Според него държавният глава смята, че днес има право да подчертае големите достойнства на управлението на ОДС, защото по време на мандата им не е пестил и критиките си към ОДС. "Сигурен съм, че многото добри неща, които ОДС стори за страната, ще бъдат оценени по достойнство в бъдещето", кълне се президентът.

Добрите думи обаче явно не разчувстваха Костов, защото на излизане от "Дондуков" 2 той не обърна никакво внимание дори на няколко дечица, които искаха да му продадат картички за благотворителност към сираците. Премиерът в оставка не се спря и когато гражданин, представил се за бате Генчо, възторжено му викаше: "Бат Ваньо, ти си най-великият след Стамболов, благодаря ти за всичко. След 1 година пак."



Коментар

Много знаци даде прощаването на държавника Костов с държавника Стоянов.

Падналият от власт премиер демонстрира пренебрежение, като се яви с празни ръце и избягваше да гледа домакина си, дорде се здрависваха. Макар че и дума не изрече, журналистите си знаеха за какво е сръднята - за последните флиртове на седесаря Стоянов с царските хора.

Надяващият се на втори мандат президент, макар че ще се кандидатира като независим, показа на кого разчита, леейки комплименти към ОДС. Но също демонстрира личното си отношение към Костов, като му дари нож. Това може би е пловдивският вариант на софийското "Що не се гръмнеш...".
 
Депутатите ще могат да гласуват само след като поставят смарт-картите си в специално устройство и се идентифицират с пръстов отпечатък. Това ще стане, ако НС одобри предлаганата им от частна фирма идея за нова система за гласуване.
827
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД