:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 465
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

СДС: НДСВ подменя вота

Левите с препоръка да гласуват "въздържал се" за кабинета
"Без каквато и да е политическа необходимост Симеон Сакскобургготски върна недопустимо БСП във властта и така отново подмени вота на избирателите", заяви в декларация по повод новото правителство СДС.

Сините са против включването на хора от ДПС и левицата в кабинета. Затова и депутатите им единодушно решиха вчера да не подкрепят новото правителство. "БСП е на ключови позиции в правителството. Костадин Паскалев и Димитър Калчев бяха в проектокабинета на БСП преди изборите, а сега са в кабинета на НДСВ. Това е достатъчен мотив, за да не подкрепим Симеон", обясни Екатерина Михайлова.

Шефът на Демократическата партия Александър Праматарски уточни, че лично неговата партия не е против участието на ДПС и ако левите кметове не участвали в кабинета, можели да го подкрепят.

"За всички наши избиратели е ясно, че формалното водене на преговори с ОДС е следствие от предварителните договорености между Георги Първанов и Ахмед Доган", заявяват сините в декларацията си. Те подчертават: "ОДС бяха тласкани да станат съучастници в разбиването на българската многопартийна демокрация." Сините смятат, че съставът на новото правителство няма да изпълнява реформаторска, десноцентристка програма, няма да гарантира приемственост в досегашната политика и ще забави развитието на България.

Междувременно Политическият съвет на Коалиция за България реши на вчерашното си заседание "да не подкрепя новото правителство". Съветът излезе с препоръка към парламентарната група да гласува с "въздържал се". Решението било взето след тежка дискусия, тъй като някои от членовете искали левицата да подкрепи кабинета.

Парламентарната група на левицата ще вземе решение за гласуването днес, един час преди заседанието на парламента.

Коалиция за България очаква днес правителството да обяви намеренията си в програмна декларация. Сините също недоумяват защо досега няма такава.

"Ако не изпълнят обещанията си, ще бъдем радикална опозиция. Ако обаче работят много добре, не е изключено да има затопляне на отношенията", каза лидерът на БСП Георги Първанов. Той уточни: "Ще водим диалог не с нашите хора, а с правителството като единен екип. Не бива да има сепаративни преговори, защото това може да доведе до дестабилизиране на изпълнителната власт."

Първанов обясни, че номинираните за министри Костадин Паскалев и Димитър Калчев ще имат моралната подкрепа на левицата и право да ползват експертна помощ, но и те ще бъдат подложени на активен парламентарен контрол. "Няма да правим разлики между министрите", закле се Първанов.

Соцлидерът заяви, че тия дни по места започва номинацията на кандидатури за овакантените кметски постове в Благоевград, Русе и Сливен. "Смятаме за необходимо и възможно новите министри, които са бивши кметове, да получат рамо от НДСВ, когато посочат свои наследници", каза Първанов.
527
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД