:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,499,360
Активни 127
Страници 25,507
За един ден 1,302,066
Интервю

Елка Анастасова: Чувстваме се като сапьори в минирано поле

Стоян Ганев не е избягал от България, той беше прогонен и не му позволиха да се върне, твърди депутатката от НДСВ
Снимка: Велислав Николов
Визитка:

Родена е в Кюстендил. Завършва през 1987 г. първото си висше образование - българска филология в Пловдивския университет. След това започва работа като учител. През 1993 г. завършва телевизионна журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Работи известно време като журналист в кюстендилския в. "Нова България", създава и нов вестник - "Училищно ехо".

През 2001 г., когато се създава Национално движение "Симеон Втори", е избрана за член на Контролния съвет. Сега е депутат от НДСВ - член на медийната и председател на образователната комисия.- Госпожице Анастасова, за вас се носят какви ли не легенди. Бихте ли ни разказали за себе си?

- Завърших българска филология в Пловдивския университет, но трябва да подчертая, че проф. Огнян Сапарев не ми е бил преподавател, с него се разминахме. След това следвах телевизионна журналистика в София. Реших телевизионна, защото в нея има и визия, и говор - съчетава останалите две в известна степен. Работих като журналист, защото "даскалуването" не ми беше достатъчно, а аз гледам на себе си като на човек с гражданска позиция. Защото проблемите в демокрацията, която трябваше да градим, съществуваха. Въобще не беше това, което трябваше да бъде и беше необходимо аз да взема отношение.

Не съм от хората, които обичат да си мълчат, когато виждат какво става. Някои казват - абе, нищо не можеш да направиш! Аз мисля, че напротив, всеки може да направи нещо, стига да иска. И да повярва, че може да го направи. Това беше и нашата цел. Основният лозунг на нашата кампания бе: "Вярвайте в себе си, повярвайте, че можете да го направите!" Ние искаме да спрем този нихилизъм и недоверие, че нищо не можеш да промениш. Ако не можем, защо живеем тогава?

- Как се работеше във в. "Нова България" в Кюстендил?

- Аз съм благодарна на този вестник, защото не съм чувствала цензура. Имах голяма свобода.

- В. "Стандарт" писа, че сте била избирана за "Мис".

- Аз не зная да съм била "Мис". Измишльотини.

- Преди да влезете в НДСВ, сте била в СДС-Кюстендил. Как стана всичко?

- Когато започнаха промените, аз се включих. Всъщност новината за свалянето на Тодор Живков ме завари в едно кафе. И аз бях толкова изненадана, че не можех да повярвам! Струваше ми се, че това едва ли някога ще стане. Понеже винаги съм имала обществена позиция, се включих в СДС, но не, разбира се, безкритично, защото аз не съм безкритичен човек. Винаги се съмнявам. Хареса ми, че е "съюз" на демократичните сили, че е разнороден.

- Каква позиция заемахте в СДС-Кюстендил? Вярно ли е, че сте била секретар?

- Да. Най-напред бях член на БСДП, където бях протоколист. След проблемите, които възникнаха в партията, напуснах. Много хора ми казваха: "Не се захващай, нищо няма да излезе! Всичко е борба за кокала." Но аз настоявах, че политиката не трябва да бъде борба за кокала.--------------------

- Кога се разочаровахте от СДС?

- В края на 92-а година, когато Филип Димитров сдаде властта. Аз бях категорична, че той се самосвали. Но тогава беше табу да се говори за това. Според мен той предаде надеждите и каузата. А искаше да изглеждат нещата така, сякаш е свален от други. Вътрешната борба беше жестока. Беше много тежко. Тогава напуснах СДС. Имах нужда да си поема дъх, нещата да се поотлеят и отново започнах да мисля, че нещо трябва да се направи. Какви ли не партии се учредяваха - и Либерали, и Демократичен алианс, с много лидери съм разговаряла, но никой не успя да ме спечели.

------------------------

- Как влязохте в НДСВ?

- Съвсем естествено. Царят всъщност беше вярната фигура. Аз застанах доста преди това зад него, убедена, че той е носител на новия морал. Че е гарант за промяна. Човек, който може да помогне на България.

- Как ви избраха в Контролния съвет? Говори се, че сте близка със Стоян Ганев.

- Не мога да кажа дали той ме е предложил. На самото събрание прочете имената Пламен Панайотов.

- Но се познавате със Стоян Ганев отпреди.

- Да. След като излязох от БСДП, година по-късно влязох в ОХДЦ. Мога да кажа съвсем откровено, че той ме спечели с онова, което каза и аз повярвах, че наистина нещо може да стане и СДС ще оправдае очакванията. Когато 39-те напуснаха парламента, аз категорично застанах зад тях. И до днес съм убедена, че 39-те бяха прави. Днес всички казват, студентите дори, че конституцията не е добра, че има много противоречия и несъответствия. Това е основен закон, той не може да звучи по такъв начин!

-------------

А Стоян Ганев беше единственият човек, който заяви, че Филип Димитров се самосвали. За това беше прогонен. Не е вярно, че той е избягал от България - истината е, че беше прогонен и България беше затворена за него. Не му позволиха да се върне. Самото му пристигане тук превръщаше живота му в ад. Получаваше и заплахи. На конгреса на ОХДЦ го свалиха от председателския пост с манипулации в негово отсъствие. А по-късно го и изключиха. От партията, която бе създал. Аз бях там и помня всичко. Истината трябва да се знае.

--------------

- Вие самата как го преживяхте?

- Тогава аз категорично застанах зад него. Имах проблеми с местните структури, някои преминаха на другата вълна. Просто наблюдавах как пред очите ми СДС се партизира и заприличва на БСП. Кариеризмът много силно се разви, за корупцията през последните години да не говорим. Това е нещо, което само може да ме отврати. И не само мен. Хората очакваха от нас много. Мен много ме боли, че синята кауза беше предадена и аз не можех нищо да направя. Докато останалите бяха във властта и имаха лостовете...

- Сега Стоян Ганев ще оглави ли кабинета на премиера?

- Само царят може да каже какво ще стане.

- Как се е променил Стоян Ганев през последните години?

- Аз не знам с какво е променен. Ако си спомняте, когато той беше министър, рейтингът му беше втори след президента. Но когато падна правителството на Филип Димитров, по много странен начин рейтингът му бе свален. И то само защото е казал истината.

- Сега както той, така и вие, ще трябва да възстановите отношенията си със СДС. Имате ли такива намерения?

- По принцип той е абсолютно добронамерен. Не таи злоба и омраза към никого. Докато срещу него продължава да се излива страшно много злоба и омраза. Силните личности не ги обичат в България. Но е време да променим манталитета си, ако искаме наистина да успеем.

Той се върна и показа, че никога не е преставал да мисли за България. Слави много хубаво го каза по кюстендилската телевизия: "Има хора като дърво без корен, те виреят навсякъде." Но онези, които имат корен, рано или късно се връщат там, откъдето са тръгнали. Стоян Ганев иска да работи за България, но явно че това не е удобно за някого.

- Не ви ли се стори истинско чудо, че нещата в политиката у нас се обърнаха?

- Да, то си е чудо! Аз се радвам, че се случи това чудо. Още чудеса ще се случват.

- Какви например?

- Следващото чудо ще бъде, когато България наистина се изправи на крака и покаже какво може.

- Много нашумя вашата реплика, че "журналистите се държат като стадо". Бихте ли пояснили какво точно се случи?

- Не ми се иска да коментирам тези думи повече. Самият начин, по който бе извадено това в заглавие, е показателен. Като журналист аз много ценя онези журналисти, които си вършат работата добре. Както във всички професии, и в журналистиката, за съжаление, има случайни хора, които могат да хвърлят сянка върху професията. Защото журналистиката в България трябва да бъде качествена. И журналистите трябва да се чувстват достойни и уважавани хора. Не да се занимават с клюкинки и даже да си измислят, само и само да си продават вестниците, а да търсят същественото. Особено сега като четвърта власт журналистиката ни е много необходима на нас от НДСВ. Ние ще търсим нейното съдействие, защото ако наистина искаме чудото да стане, помощта на журналистиката може да бъде безценна.

- Мислили ли сте в НДСВ да създадете своя собствена медия?

- Много хора искаха, но засега все още сме далеч от това. Ще разчитаме на съвестта на журналистите от всички медии.

- Ако се появят срещу вас атаки, какво ще направите?

- Ами атаките си продължават, не виждам да са спрели. Ние просто ще си вършим работата.

- Какви промени трябва да има в образованието?

- Промените трябва да са на всички нива. Вчера имах среща със студентското дружество. Тези млади хора имат много идеи и се надявам, че ще работим заедно. Говорихме за законопроектите за акредитирането на висшите учебни заведения, за научните степени, за кредитирането на самите студенти. Те разбират, че кредитирането може да се окаже невъзвръщаемо и трябва да има някакви финансови гаранции. Сега ще има и нов конкурс за учебниците за средните училища, защото някои хора правят бизнес от това.

- Ще финансира ли държавата с повече средства образованието?

- Задължително. Държава, която не разбира ролята на образованието, е обречена на гибел според мен. То е национален приоритет за НДСВ. В Министерството на образованието ще има и зам. министър, отговарящ за науката.

- Говорили ли сте с царя по тези проблеми?

- Не, не сме обсъждали този въпрос. Очевидно той ни се е доверил и смята, че сме хора, които ще направят, каквото е нужно.

- Администрацията, която ви завеща Иван Костов, дали ви е заложила подводни камъни, как мислите?

- Определено.

--------------

Това ни притеснява, в известен смисъл се чувстваме като сапьори в едно минирано поле. Все пак се надяваме на добронамереност на администрацията. Интересно, че предишното правителство продължаваше да назначава хора, дори след като СДС загуби изборите. Което означава, че те продължиха да залагат капани.

--------------

- Може би те разчитат, че СДС ще се върне на власт след година-две?

- Това е невъзможно да се случи.

- Те се надяват, че вие от НДСВ няма да се справите.

- Подценяват ни!

- Имате ли интуиция или представа как ще се развие собствената ви кариера, какво ще е бъдещето на НДСВ?

- Аз имам яснота, но както каза господин премиерът, рано е да се каже! Искам първо да свърша нещата и тогава да приказвам.

- Не наричате ли царя все пак "Негово Величество"?

- Да. Много ми е трудно да си обърна езика и да го нарека "Господин премиер", но той сам ни помоли за това на последното заседание.

- Що за човек е Симеон Втори? Вие го познавате - какъв е характерът на царя?

--------------

- На първо място бих казала, че е една изключителна личност. Личност с главна буква. Човек, който се е заел с нещо много сериозно и неблагодарно. Аристократ, благородник по рождение. И тъкмо това го прави труден за разбиране. Обикновените хора не толкова го разбират, колкото го чувстват. Той е човек, когото се радвам, че познавам! И се гордея, че го има. Че е българин. Макар че някои оспорват и това. Но той е по-българин от много от нас. Може би той ще научи българите на поне мъничко аристократизъм. Може би ще успее да им предаде своя дух, част от своята същност.

---------------------

Всеки трябва да промени нещичко в себе си, за да успее новият морал. Да успее нашата позитивна енергия, която се опитваме да излъчваме и да наложим в крайна сметка. Да се противопоставим на това непрекъснато отрицание, в което някои изпитват сякаш нихилистично удоволствие. Нека си позволим да успеем този път!

- Вече се чува недоволство в медиите, че и парламентът, и правителството много се бавят. Кога ще усетим, че започва истинската работа?

- Никой не се бави. Просто искаме всичко да бъде ясно и точно. Ние не действаме на сляпо. Трябва да знаем точно какво и как най-ефективно да се направи.

- Ще променяте ли конституцията?

- Аз мисля, че конституцията се нуждае от промени, защото както казах, в нея има много недоглеждане. Но не визирам монархията.

- В СДС или в БСП ще търсите допълнителни гласове за промяна на конституцията?

- Ще видим. Ние не делим хората по партиен признак. Ако те предлагат нещо умно, сме готови да го чуем.
884
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД