:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 356
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Консулт

Иде съдия-изпълнителят. Какво да му дадем?

Той няма право да ви прибира ченето, очилата и домашния любимец. Може да ви остави и храна за 4 седмици, чаршафите и по три ката долно бельо
16 000 съдебни дела са заведени до момента от Столичната топлофикация за неплатени сметки от битови абонати. Тези длъжници на предприятието са 110 000. Като се има предвид, че абонатите са общо 350 000, се вижда, че опасността от посещение на съдия-изпълнител грози всеки трети столичен дом. Това може да стане и в близките дни, защото на 10 август изтече и последният обявен засега от топлофикаторите срок за окончателно плащане на задълженията за парно и топла вода.

Така е щом критерият, по който се определя кой кога е за съд и опис на имуществото, е доста размит и неясен.

Решили сме, че предупредителни писма получават всички граждани, които имат над 100 лева дълг към "Топлофикация" София, казаха от пресцентъра на предприятието. Това обаче бил компромис - Законът за енергетиката им давал възможност да определят за такъв длъжник, всеки, който не е платил последните две месечни сметки. Основанието е в това, че

след като изтече законният срок за плащане на месечната сметка, започва да се начислява лихва. А това съвпада с момента, в който излиза следващата месечна сметка. Така 2 месеца, след като е консумирал топлинната енергия, абонатът става неизправен длъжник, независимо че може да става въпрос за летните сметки, които са само за топла вода и може да са само по 20-30 лева.

Истината изисква да се отбележи, че въпреки огромния брой заплашени абонатидомашното имущество е описано на малцинаОбикновено краят на лятото е сезонът, в който столичната топлофикация масово пуска предупредителни писма. Това действа стряскащо и мнозина се изсипват пред касите, където им се прави компромис - обикновено те плащат най-старата сметка и карат така до следващото предупреждение. Практиката показва, че щом се стигне до издаване на изпълнителен лист, абонатът обикновено веднага намира пари. Ако не намери, пак се прави компромис - бива накаран да подпише специален споразумителен протокол с топлофикацията, в който задълженията му се разсрочват за определен период от време.

Този тип психоатаки подействаха и при последното сплашване на абонатите през юли тази година. Само до 31 юли - датата, която първоначално беше определена като последна за издължаване, 35% от длъжниците погасиха напълно или частично задълженията си, похвалиха се от столичната топлофикация. След това последният срок бе отместен до 10 август и днес (понеделник) ще се разбере в колко домове може да нахлуе съдия-изпълнител.

Главният проблем за гражданите е там, чезаконът разреши на топлофикациите да събират парите сиот битовите абонати по т.нар. съкратена съдебна процедура. В Гражданския процесуален кодекс има цял раздел за подлежащите на изпълнение актове в държавата. Член 237, с който започва този раздел, описва подлежащите на принудително изпълнение актове. Първоначално в него фигурираха само някои определени видове решения на български и чужди съдилища. Постепенно обаче вътре бяха добавени документите и извлеченията от сметките, удостоверяващи вземания на банки, после бяха добавени вземанията на Националния осигурителен институт, след това на здравните каси и т. н. Накрая бе добавена и специална алинея "з", според която на принудително изпълнение подлежат и всички документи, въз основа на които закон допуска да се издава изпълнителен лист. Малко след приемането на тази алинея в Закона за енергетиката бе написано изрично, че "неизправните длъжници носят отговорност за задълженията си за консумирана топлинна енергия, като дължимите суми се събират по реда на Гражданския процесуален кодекс член 237 алинея "з" въз основа на извлечения от сметката".

Това означава, че ако някой не си е платил за парното, топлофикацията може да почне принудително изземване на вещи само въз основа на извлечение от сметката.

Така пътят пред държавната машина за принуда бе асфалтиран и на гражданина му остава само постоянно да мисли дали й е угодил напълно и да трепери.Какво да се прави?Съвременният Андрешко трябва да знае, че не е необходимо непременно да вкарва съдия-изпълнителя в блатото. Възможностите за противодействие, ако се е стигнало до най-лошото, са минимални, но все пак съществуват. Преди получаването на изпълнителния лист, процедурата изисква покана за доброволно издължаване, на която трябва да се откликне с пари в 7-дневен срок. Ако той се изпусне, следва вадене на изпълнителен лист. Тъй като в случая това става въз основа на извлечение от сметка, т. е. служебно от съда, гражданинът няма никаква възможност да обжалва издаването на самия акт. Но когато му звъннат на вратата с призовката, може да използва и най-малката неточност в нея, за да не я подпише. Там може например да е сгрешено името или адресът му и това е достатъчен повод призовката да се върне обратно в съда, с което се печели немалко време.

Ако това не стане, има право в 7-дневен срок да възрази писмено. Ако приеме възражението, съдът трябва да спре процедурата, което макар да не оправя генерално положението, пак печели време.

Затова обаче възражението трябва да е подкрепено с убедителни доказателства. Няма никакъв смисъл например да се атакува цялото задължение, защото това не би минало.

Може обаче да се оспори част от него въз основа на някакъв писмен довод. Тогава съдът трябва да назначи експертиза. Вярно че може да реши принудително изземване за другата част от задължението, но пък щом има експертиза, ще има и вещи лица, съдебни заседания и така нещата пак се проточват във времето.

Абонатът може и да представи някакво обезпечение за задължението и съдът да го приеме.Това е удобният момент се отървете от старата си колаТогава пак трябва да спре процедурата. Впрочем тя може да бъде спряна на всеки един етап, включително и в момента, в който се стигне до разпродажба на имущество. Ако преди разпродажбата длъжникът внесе 20% от вземането и се задължи писмено да внася на всеки 3 месеца по 10% от сумата, процедурата пак се спира.

Законът по принцип е дал на съдия-изпълнителя големи права. Той може да използва органите на полицията, за да влезе в жилището ви, може да го претърси и да опише имуществото, за което прецени, че става за покриване на задълженията. От друга страна законът го е поограничил леко в правомощията му. Той не може например да изземва вещи за всекидневна употреба или добитък. Ако термините ви се струват малко демоде, имайте предвид, че единият списък от вещи, които не могат да се изземват принудително от държавата, е от 1952 година и не е опресняван. В списъка например изрично е посочено, че не може да се изземе храна, която може да послужи на длъжника и семейството му в продължение на 4 седмици. Това означава, че ако няма никакъв друг изход, можете да купите няколко кашона шоколади "Милка" и изобщо да обърнете в храна значителна част от спестяванията си, ако ги имате.

Още повече, че съдия-изпълнителят има право да наложи запор върху банковата ви сметка, заплатата и дори пенсията. При месечен доход от 150 лева например, щом дължите за парно, държавата може да ви удържа до една четвърт, ако нямате деца и до една пета, ако имате деца.

Съдия-изпълнителят не може да изземе например основното жилище, в което живеете, ако нямате друго. Но ако то е над 30 квадрата, той може да продаде излишната част от него и така да се сдобиете със съквартиранти, с които ще делите сметката за парно.

кареКАКВО НЕ МОЖЕ ДА ВИ ВЗЕМЕ ДЪРЖАВАТАСписък на вещите, върху които не може да бъде насочено принудително изпълнение

I. Вещи за всекидневна употреба на длъжника и на неговото семейство:

1. Лични вещи, както и вещи, свързани със задоволяване на домашни нужди, като дрехи, бельо, легла, домашни и кухненски прибори, доколкото те позволяват на длъжника да живее, като води разумно и скромно домашно съществуване.

2. Всички детски храни и принадлежности.

3. Хранителни стоки:

а) необходими за осигуряване на домакинските нужди на длъжника и на неговото семейство за период четири седмици, или паричната сума за набавянето им, ако липсват запаси от тях и не съществува друг начин за осигуряването им освен закупуване

б) когато длъжникът е земеделски производител, срокът е до новата реколта, а ако няма такава - равностойността й в земеделски произведения от друг вид, като тютюн, семена, ориз, вълна, памук, вино, ракия и други подобни.

II. Необходими горива, осветителни и отоплителни средства за осигуряване на домакинските нужди на длъжника и на неговото семейство в течение на три месеца.

III. Необходим работен добитък за земеделските производители:

1. два коня (или два бивола, или два вола, или две магарета) и една крава или биволица, или две крави, или две биволици, ако те са единствения работен добитък на длъжника

2. една свиня, пет овце или три кози, десет пчелни кошера и домашните птици, ако тези животни ще осигурят изхранването на длъжника и на неговото семейство.

3. необходимата животинска храна и фураж за изхранването на животните за срок от четири седмици , а ако липсват запаси от храна или фураж - паричните средства за набавянето им.

IV. Предмети за упражняването на занятие или дейност:

1. при лицата, упражняващи физическа, умствена или друга дейност за осигуряване на приходи - онези вещи, без които не е възможно извършването на тези дейности.

2. при лицата, упражняващи дейност, свързана със селското стопанство - средствата на труда, животните, торовете и селскостопанските произведения, необходими за обработване на земята.

3. необходимото семе за посев на земеделските земи, притежавани от длъжника, но не повече от размерите, посочени в чл. 24, т. 4 от Закона за събиране на държавните вземания (пряко обработвана от длъжника земя в размер до 30 декара, а за Добруджа - до 50 декара).

4. предвидените или получените възнаграждения в натура, ако съответните натурални продукти осигуряват жизненото съществуване на длъжника и неговото семейство

5. работното облекло, както и работните инструменти, доколкото те са предназначени за използване от длъжника, както и всички вещи, включително и необходимото облекло, свързани с упражняване на дейността на служители, духовни лица, адвокати, нотариуси, лекари и акушерки.

6. всички уреди, инвентар и продукти, необходими за нормалната работа на една аптека

7. изкуствените органи, очила и други помощни приспособления и предмети, които се употребяват поради физически недъзи или наранявания от длъжника и неговото семейство

8. книгите и музикалните инструменти, чието използване от длъжника и от неговото семейство е в тясна връзка с училището и с провеждането на други занятия за обучение.

9. домашните животни (домашните любимци), непредвидени за продажба

10. семейните и личните ордени и отличия.

"Семейство" по смисъла на този списък са всички лица, които живеят съвместно с длъжника и се издържат от него.Из списък на вещите, върху които съгласно чл. 339, б. "а" от ГПК не може да бъде насочено принудително изпълнение за задължения на гражданите

(само тези, които не се повтарят с горните)1. Вещи за домашно употребление, служещи на длъжника и на членовете на семейството му:

а) по едно горно палто, два костюма дрехи, една шапка и два чифта обуща

б) долни дрехи по три смени за всяко лице

в) един креват, постелки и завивки за всяко лице, двукрилен гардероб, кухненски бюфет, две обикновени маси и по два стола на лице

г) съдове за вода, като котли, кофи и други кухненски принадлежности, необходими за всекидневно употребление, по един обикновен прибор за ядене за всяко лице

д) всички детски дрехи и принадлежности

...

3. Горивото, необходимо за приготовляване на храната и за отопление в течение на три месеца, както и необходимите печки за отопление и една печка за готвене.

...

5. Храната за добитъка на длъжника земеделец-стопанин в количество, което е необходимо за изхранване на добитъка му до новата реколта или до пускането му на паша, като се смята месечно за кон 220 кг сено, за възрастен едър рогат добитък 200 кг сено, за млад едър рогат добитък по 45 кг сено и за овца по 40 кг сено на глава или в замяна на сено съответстващото количество слама на база 2 кг слама за 1 кг сено.

...
10255
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД