:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,268
Активни 535
Страници 1,713
За един ден 1,302,066
Разследване

Далаверата "инвалид"

По 3 000 души си вадят всеки месец свидетелство за намалена работоспособност заради допълнителните пенсии, безмитното вкарване на коли, безплатните импулси за телефон и други облаги. Подправените документи вървели по 300 лв.
Cнимка: Васил Миланов
Българинът бързо се ориентира къде има келепир. Така намери и изгодата от освидетелстването за намалена работоспособност. От една година предимствата за инвалидите станаха повечко и нашенецът започна да търси връзки и да се реди по опашки, за да се изкара много болен.

От юли миналата година по 2-3000 души всеки месец си вадят свидетелства за намалена работоспособност и кандидатстват за инвалидни пенсии, оплакаха се от Националния осигурителен институт наскоро. Това е 10 пъти повече в сравнение с 1997 г., когато месечно се отпускаха едва 200-300 нови пенсии за инвалиди, уточни главният актюер на "Пенсионно управление" Христина Митрева.

Притеснени от резкия скок на хората със свидетелство за инвалидност, експертите от НОИ поискали от здравната каса информация за заболеваемостта през последните месеци, за да установят дали населението боледува повече. От касата отговорили, че няма нарастване на хроничните заболявания през последните месеци, дори години. Оказало се, че хората освидетелстват стари болежки.

Рязък скок в заболеваемостта през последната година няма, потвърди и директорът на Централната експертна лекарска комисия Пенка Харизанова. Нейното обяснение за този бум е промененото през последните години законодателство. Има увеличена мотивация за освидетелстване, която е свързана с промените в осигурителния кодекс от 1 януари 2000 г. и с лошото икономическа състояние на хората, твърди тя. Помагало и решението на Конституционния съд от 1997 г. пълният размер на пенсията да се получава, дори и когато лицето продължава да работи.

Една от причините да завалят молби за освидетелстване, според експертите, е разрешението да се получава социална пенсия за инвалидност с пенсията за осигурителен стаж и възраст. От това право се ползват възрастните хора с над 71% намалена работоспособност (II група инвалидност по старата система). Те получават 0,25% от социалната пенсия, което в момента е равно на 11 лв. месечно. Това не е малка сума за един възрастен човек с 50-60 лв. пенсия, коментира Пенка Харизанова.

Преди да влезе в сила новият осигурителен кодекс право на пенсия за инвалидност са имали само хората, които са се освидетелствали, докато са работили или най-късно 2 години след напускане на работа. При отпадането на това изискване масово пенсионерите се втурнали да се освидетелстват за инвалидност. Почти всички хора в пенсионна възраст имат някакви заболявания и не е трудно да получат II група инвалидност, обясняват специалистите.



Първи за новата възможност научили пенсионерите от София.



Затова от миналото лято пред картотеката на ул. "Иларион Макариополски" в столицата се вият дълги опашки от възрастни хора и младежи, които искат да освидетелстват баба си или дядо си. Информацията обаче вече е стигнала и до провинцията, и сега експертните комисии очакват бум на молбите за освидетелстване в цялата страна.

Това, че пенсионерите взимат по някой лев отгоре върху мизерната си пенсия, не е лошо. Проблемът е, че тяхното свидетелство за инвалидност масово се използва от роднини и познати за вкарване на коли без мито през граница, за използване на данъчни облекчения и безплатни импулси от БТК, "Мобилтел" и "Мобиком". Оказва се, че българи в преклонна възраст си купуват по 5-6 западни коли и още толкова мобилни телефона. Внуци на 80-90 годишни баби и дядовци създават най-много проблеми по опашките пред картотеките, като вдигат скандали на служителите, че бавно работят, оплака се шефката на Националната експертна комисия.

Има и случаи, в които



освидетелстваният "продава" ТЕЛК-а си на съвсем непознат човек.



Срещу определена сума инвалидът се съгласява на негово име да се купи кола от чужбина, на която не се плаща мито. След 3 години истинският собственик прехвърля на свое име возилото. На името на инвалиди масово се прехвърлят и фирми заради данъчните облекчения. По този начин държавата се ограбва, възмущава се Харизанова.

Хора с над 90% намалена работоспособност имат право да вкарват коли от чужбина, без да плащат мито до $ 900 и ДДС до $ 900. Внасят се само таксите над тази сума, ако я надвишават. Те се ползват и от правото да не плащат месечна такса за телефон на БТК и първите 160 импулса са на минимална тарифа. Двата мобилни оператора пък отпускат по 20 безплатни минути на инвалидите с I и II група.



Гражданите с увреждания се ползват и от данъчни облекчения.



Съгласно Закона за облагане доходите на физически лица данъчната основа за облагане на доходите на инвалиди се определя като полученият облагаем доход се намалява с двойния размер на необлагаемия месечен, съответно годишен минимум. В този закон е предвидено още инвалидите, които развиват дейност, подлежаща на облагане с годишен окончателен патентен данък, да ползват намаление от 50% от размера на дължимия от тях налог.

Към масово освидетелстване подтиква хората и новата система за оценка на трайно намалената работоспособност. По старата (I, II и III група инвалидност), която действаше до юли 2000 г. , оценката се правеше спрямо работната място. Свидетелството се издаваше на базата на това дали човекът е годен да работи по своята професия. Ако кандидат-инвалидът беше годен да работи по професията си, не получаваше група инвалидност. При новата система Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) не се интересуват от професията, а се оценява работоспособността спрямо здравия човек. Предишната I група е равна на над 90% намалена работоспособност, II група - от 71% до 90% и старата III група - от 50% до 70%. В свидетелството вече се пише процента на намалената работоспособност и противопоказните условия на труд. Ако на работното място на човек, получил свидетелство за намалена работоспособност над 50%, няма описаните противопоказни условия на труд, неговият работодател не може да му прекрати договора. Така той може да си работи и да си получава пенсия за инвалидност.

Опашките пред картотеката са нараснали и защото хората с пожизнени пенсии трябва да се преосвидетелстват, за да взимат социална пенсия и социални помощи. Това го изискват новият осигурителен кодекс и новият Закон за социално подпомагане. Всички тези хора си вървят успоредно с контингента, който средногодишно е 130 000 души, каза Пенка Харизанова. Според нея тази година общо освидетелстваните и преосвидетелстваните от ТЕЛК-овете в страната ще достигнат около 200 000. ТЕЛК-ът в Окръжна болница в София например миналата година завършил с около 4 000 случая, а само до юли тази година през него са минали 3 500 души. Около 50 на сто от новите инвалиди са с 71% до 90% намалена работоспособност, по 25% попадат в другите две категории, по данни на НОИ.

Освен многото възрастни хора, които се освидетелстват заради социалната пенсия и привилегиите, които могат да ползват децата и внуците им, за свидетелство за инвалидност масово кандидатстват и хора в предпенсионна възраст. Причината е в завишените изисквания за достъп до пенсионната система в новия Кодекс за задължително обществено осигуряване, обясни Валя Кръстева, шеф на отдел "Пенсии" в НОИ.

На човек, който през 2000 г. е бил на прага на пенсията, сега му се налага непрекъснато да догонва необходимите възраст и стаж за пенсиониране. Вместо да изчака срока по новия закон,



естествено започва да търси заобиколни начини,



за да се пенсионира. Такива хора масово се явявали пред лекарските комисии, като се надявали техни стари заболявания да са достатъчни поне за 50% намалена работоспособност. Ако успеят да получат група инвалидност, годините до пенсия им се зачитат за стаж, т.нар. "подарен стаж", като им се начислява по-нисък коефицент. Когато обаче достигнат годините за пенсия и не са работили, докато са взимали инвалидна пенсия, този период не им се признава за стаж, предупреждават от НОИ.



каре

------------



За да се освидетелства човек, първо трябва личният му лекар да го насочи към Лекарска консултативна комисия (ЛКК). Това става или по молба на лицето, или по преценка на лекаря. ЛКК прави протокол, който заедно с молба от кандидат-инвалида се подава в картотеката. Там правят досие и насочват мераклията за свидетелство към съответната ТЕЛК. Експертната комисия му праща покана. В нея са записани изследванията, които трябва да си направи. Освен това членовете на комисията пускат талон до съответните лечебни заведения, през които човекът трябва да мине. На определена дата кандидатът се явява с резултатите от изследванията. Комисията трябва да му даде решението същия ден.

Заради големия наплив от хора обаче е издадена нова наредба, с която се разрешава на експертните комисии, които не могат веднага да вземат решение, да се произнесат през следващите дни и да изпратят решението по пощата. Комисията се състои най-малко от 3-ма души. Лицето, което не е доволно от дадено решение може да обжалва решението на ТЕЛК пред Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК).

---------------------------------



Обвиненията към нас, че не си вършим работата са неоснователни, коментира шефката на НЕЛК Пенка Харизанова.

"Не твърдя, че комисиите са безгрешни, правим регулярни проверки на решенията и комисиите. Не можем обаче да обхванем всички 62-а ТЕЛК-а и 200 000 решения годишно", обясни тя. Вина според нея има и съдебната система. Когато бъде разкрит случай на корупция, разследването му се проточва с години и през това време подкупният чиновник продължава да работи в експертната комисия, оплака се Харизанова. Такъв бил случаят с шефката на ТЕЛК в Монтана, която преди доста време била хваната с белязани пари и осъдена от Окръжния съд. Служителката обаче обжалвала и продължава да оглавява експертната комисия в града. В страната имало още няколко подобни случая.

При проверки на решенията за освидетелстване експертите попадали и на изцяло фалшиви документи - с несъществуващи имена на лекари и експерти, с фалшиви подписи и печати. Изваждането на такъв документ върви между 300 и 500 лв., научи в. "Сега" от запознати. Документите-менте за щастие не са масов случай, твърдят хората от НЕЛК и НОИ.

И така, докато хората с действително тежки увреждания - слепи, глухи и сакати, се обиждат от определението "инвалид" и се борят да ги третират като всички останали, други искат зорлем да се изкарат болни, за да се облажат.
22991
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД