:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 362
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Социалният министър стопля отношенията със синдикатите

Шулева: Бедните са осигурени за зимата

151,15 лв. повече спрямо миналата година щяло да има 4-членно семейство в 1 стая на парно
Най-бедните ще бъдат изцяло компенсирани за увеличението на тока и парното, съобщиха вчера от ведомството на Лидия Шулева. По техни изчисления приходите на социално слабите домакинства през зимата даже се увеличавали с мерките, които взе правителството.

Компенсациите идвали от увеличението на минималната работна заплата от 85 лв. на 100 лв., с което нараствали със същия размер обезщетенията и помощите за раждане и отглеждане на дете. Освен това енергийните помощи се увеличиха с 16,3%, което включва 10% нарастване на цените на енергоносителите, по-висока база за отпускане на помощите от 430 кВтч на 450 кВтч и по-голям достъп до това подпомагане - т.г. помощи за отопление ще взимат около 40 000 семейства повече, припомниха хората на Шулева. Максималната енергийна помощ тази година вече е 37,35 лв. при 32,12 лв. през миналия отоплителен сезон, допълниха оттам.

По този начин семействата, живеещи в едностайни и двустайни апартаменти, не само ще бъдат компенсирани, но даже ще разполагат с повече средства сравнено с миналата зима, са пресметнали хората на Лидия Шулева. Семейство с 2 деца например, което живее в 1-стаен апартамент, отоплява се с парно, а родителите са на минимална работна заплата, щяло да има допълнителни приходи от 176,15 лв. за 5-месечния отоплителен сезон. Това увеличение идвало от 30-те лв. допълнително на месец от увеличените минимални заплати на родителите и 5,23 лв. повече за енергийни помощи. В същото време увеличените разходи за отопление щели да им изядат само 25 лв. допълнително и така им оставали 151,15 лв. на месец за други нужди. На същото семейство, ако живее в двустаен, щели да му останат 141.15 лв. В случай че домакинството се отоплява с ток, остатъкът от допълнителните приходи за живеещите в едностаен апартамент бил 131,15 лв., а за двустаен - 116,15 лв. Използваните примери са за едностаен апартамент от 52 кв. м/140 куб. м и двустаен от 68 кв. м/177 куб. м.

ЛЪСКАНЕ НА ИМИДЖА

Докато подчинените й пресмятаха ползите за бедния българин от новата икономическата политика, Лидия Шулева стопляше отношенията със синдикатите. Профсъюзите се оплакваха през последните месеци, че не ги зачитат, и даже подадоха иск в съда срещу правителството за увеличените цени на тока, парното и телефоните, защото не ги съгласувало с тях. Шулева им изпрати вчера проектите за промени в Закона за обществените поръчки и Закона за приватизацията и обеща да им праща всички законопроекти, които постъпват в социалното министерство за съгласуване. Освен това тя прие покана за разговор с ръководството на КНСБ днес.
584
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД