:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Кодекс на труда

Пенсионери вземат 6 заплати, ако дълго са работили на едно място

"Работих при един работодател 30 години - до 10 септември 2000 г., когато бях съкратена. За период от една година бях регистрирана в Бюрото по труда, откъдето получавах обезщетение. На 10 септември 2001 г. отново сключих трудов договор със същия работодател за същата работа. След два месеца трудов стаж при него придобих право на пенсия за изслужено време и старост. Моля да ми отговорите вярно ли е, че ми се дължат 6 заплати при пенсиониране и ако е така, кога ще ги получа - при подаване на документите в НОИ или при прекратяване на трудовото ми правоотношение?"

Пита Недялка Христова от София



Отговорът на въпроса е в чл.222, ал.3 от Кодекса на труда (КТ). Тази разпоредба дава възможност на работник или служител да получи обезщетение в определен от закона размер при придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. В чл.222, ал.3 от КТ пише, че при прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, същият има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца. При тези условия ако работник или служител е осъществявал трудовата си дейност при един и същи работодател през последните 10 години от трудовия си стаж, той трябва да получи обезщетение от 6 брутни заплати. Според чл.222, ал.3 КТ работник или служител има право да получи посоченото обезщетение при следните две условия:

1. ако е придобил право на пенсия за изслужено време и старост

2. и му е прекратено трудовото правоотношение независимо от основанието за прекратяване.

Обезщетението по чл.222, ал.3 КТ се изплаща от работодателя на работника или служителя само веднъж и не се облага с данък върху общия доход. Задължението за плащане възниква след прекратяване на трудовото правоотношение и е дължимо към датата на изготвяне на ведомостта във съответната фирма или учреждение. Ако работодателят не начисли този размер, той ще изпадне в забава (закъснение) след писмената покана на работника и служителя. Тази покана дава право на пенсионера да потърси правата си по съдебен ред като претендира и лихвите за забавянето.

Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива от лица, които са осигурени за всички социални рискове съгласно по чл.4, ал.1 от Кодекса за задължителното обществено осигуряване (КЗОО), както и от лицата, задължително осигурени само за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт по чл.4, ал.3 от КЗОО. Предпоставка за възникване на право на пенсия е осигуреното лице да отговаря на изискването за навършена възраст плюс такава продължителност на осигурителния си стаж, сборът от които да е не по-малко от предвидените в КЗОО за всяка календарна година брой точки. За 2001 г. необходимата възраст е 61 г. за мъжете и 56 г. за жените, като съответно необходимия брой точки е 98 за мъжете и 88 за жените.

В отговор на въпроса на читателката полага ли й се обезщетение от 6 заплати, отговорът е положителен. Тя има 10 и повече години трудов стаж при последния си работодател. Престоят й в Бюрото по труда не е работа при друг работодател, защото БТ не е работодател, а изплаща обезщетения при безработица.
2545
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД