:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 349
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Тайните затвори на ЦРУ били в Албания и Македония

Недоволни служители на американското разузнаване издали информацията
СНИМКА: РОЙТЕРС
Тайните затвори на ЦРУ, които разбуниха духовете миналата седмица и у нас, се намирали в Албания или Македония, твърди британският в. "Сънди таймс". Изданието цитира анонимни разузнавателни източници.

Миналата седмица в. "Вашингтон пост" разкри, че американското разузнаване държи висши членове на "Ал Кайда" в тайни затвори в Източна Европа, но не спомена поименно държавите. Медии предположиха, че става дума за Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Румъния и България. Официалните власти на всички тези страни, включително България, категорично отрекоха твърденията.

Европейската комисия обаче съобщи, че ще разследва информациите, и отправи запитвания към 25-те страни членки и четирите кандидатки - България, Румъния, Хърватия и Турция. В петък подозрението падна главно върху Полша и Румъния. Някои анализатори предупредиха, че членството на Румъния и България може да бъде поставено под въпрос, ако публикациите се окажат верни, тъй като страните вървят заедно.

Вчера "Сънди таймс" написа, че най-гневното отричане на публикацията във вестник "Вашингтон пост", че ЦРУ укрива висши членове на "Ал Кайда" в така наречените "черни дупки", идва от Румъния, Полша и Албания.

В същото време администрацията на американския президент Джордж Буш е разпоредила вътрешно разследване как класифицирана информация е изтекла към "Вашингтон пост" и базираната в Ню Йорк правозащитна организация "Хюман райтс уоч". Високопоставен източник от разузнаването обвини служители на ЦРУ, които са били възмутени от тайните лагери в стил Гулаг. Смята се, че в такива затвори се намират над 30 лидери на "Ал Кайда", наричани от "Хюмън райтс уоч" "затворници-призраци". Повечето от тях вече нямат никаква стойност за разузнаването, но ЦРУ било получило нареждане да ги скрие от световната общност. Публикацията на данни за полетите на самолети на ЦРУ насочи вниманието към бившата полска военна база Житно-Шимани. Полски служители признават, че "Боинг 737", със седем американци е кацнал в базата през септември 2003 година и е качил още петима души на борда. След това самолетът е отлетял за военновъздушната база Михал Когалничану в Румъния, а след това е продължил за Гуантанамо в Куба. Полша и Румъния твърдят, че кацането на самолета няма нищо общо с трансфер на затворници.
20
675
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
06 Ноември 2005 22:35
Тези ал–кайдайци що не ги изпускат след обработка директно в канализацията.
06 Ноември 2005 23:18
Какъв ти трансфер на затворници. Сигур и следи от ДНК не са останали. Иначе неофициaлно съм за. Друг е въпроса за критериите, сътворени от амер ум!
07 Ноември 2005 00:46
Не ми е ясно защо изобщо ги даржат живи?Получаваш информацията и го трепаш моментално изчезнал беследно по комунистически.
07 Ноември 2005 08:35
Искам да прочета тук коментар от някой постоянно пребиваващ в САЩ професионален правозащитник, па било то и бивш.
07 Ноември 2005 09:31
starija hush Уж си стара пушка пък какви въпроси задаваш...
Въпросът: Защо наистина ги държат?
-- НЕ и за да излежават наказания ( пък кой ги е определил тия наказания ...? )
-- За разпит и мъчения необоспокоявани от никого - ДА
-- За вербуване ДА
-- За място за задържане на ВСЕКИ неудобен или нужен по СВЕТА - ДА ( няма значение с какво е неудобен )
-- Обучение на терористи и пускането им по света. "Нелегалният Затвор за Терористи" дава големи възможности за подготовка и преподготовка на терористи с идеално "алиби" за подготвящи и подготвяни ... Много по-удобно от тренировъчни лагери в класически вид или под егидата на разни "организации" както широко се практикува години наред.
07 Ноември 2005 11:17
До сега не съм чул да е осъден някой от гуантанамо? Като са терористи защо не са осъдени? Но ги държат там без присъда. Кой ви каза че са виновни, медиите или ЦРУ?
07 Ноември 2005 11:26
А защо "затвор"? Затвор е "заведение" в което си отлежат присъдите осъдени за някакво престъпление. Това дето правят САЩ са концентрационни лагери.
07 Ноември 2005 14:42
Американските концлагери - най-демократични в света!
07 Ноември 2005 15:33
и още, американските зандани за затвори в името на свободата
07 Ноември 2005 16:25
американската инквизиция - най-хуманната в света. всичката власт на службите. дървото на "демокрацията" постоянно трябва да се полива с кръв. всеки е свободен да бъде такъв какъвто чичо сам иска той да бъде. пълна свобода на словото да хвалиш и изказваш партийната линия. и още, още ... историята се повтаря, но хората са късопаметни, все чакат чудо, все гонят утопии и давят света в насилие и тирания в преследванието им

07 Ноември 2005 20:34
Леле дакиеца ме разби
07 Ноември 2005 20:36
Ho най страшното на тези лагери е че се превръщат в символ...
08 Ноември 2005 09:27
" Съветът на Европа взе решение да разследва твърденията за съществуваща мрежа от тайни затвори на територията на Източна Европа, в които ЦРУ държи членове на “Ал Кайда" --- интересно, защо професионалните правозащитници от форума ни втори ден не вземат отношение по тази парлива тема?
09 Ноември 2005 08:13
Конгресът на САЩ също взел решение да разследва, какви нелегални ги дроби американското правителство. А от международните правозасранци в този честен форум ни хък, ни мък, трети ден вече.
09 Ноември 2005 12:28
Какво очакваш от правозащитниците? Доколкото разбирам, води се разследване в кои държави са закарани тия с нарушените права. И дали изобщо има такова нещо.
Моята прогноза - няма тайни затвори нито в Тайланд, нито в източна Европа. Най-малкото пък в Албания и Македония - каква простотия....
09 Ноември 2005 13:12
E, хайде и ти сега, Оракле... Gimme a break.


Все пак, най-най-общо казано - очаквам еднакви стандарти във всичките им писания. И има още дълго да чакам. Айде, на съда всичко е ясно, да влиза обития...
11 Ноември 2005 06:47
На чужд гроб без сълзи плачат. За който се интересува - интересна статия по въпроса тук. Макар засегнат от 11 септември, винаги съм смятал, че заподозрените в тероризъм трябва да се третират като военопленници по междунар. хум. право, което не само е законно и хуманно, но и изгодно за всяка страна - отношението към пленниците е винаги реципрочно. Не само конгреса и медиите, които съобщават за изцепките на военните и службите, но и whistle-blowers в самата CIA, които са изтекли информацията, и военната прокуратура, която заведе дело за статута на пленниците в Гуантанамо, както писах още преди две години, винаги ca мислили така. Така мислят и старите кадри на разузнаването, които пишат по вестниците. За Абу Грайб има над 200 осъдени военни, наистина от CIA още няма осъдени. Но както сто пъти съм казвал, в обстановката на чревна антиамериканска хистерия няма мегдан за обективна дискусия. Жалко, всички губим от това, особено тия, които имаме нещо да кажем.
11 Ноември 2005 07:18

Ми кажи де...
Какво ти пречи?
11 Ноември 2005 07:35
Горе пише. Пречи ми, че има много комунистически агитпропчици.
11 Ноември 2005 08:13
Да, словоблюдие. Това го може, както и да те праща да натиснеш тук и там. Не става ясно, защо едва в петък се престраши да коментира, и то по този удивително постен начин, скандалните разкрития в статия, публикувана още в понеделник. Но може да се предположи
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД