:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 349
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Предградията подпалиха и центъра на Париж

Десетата нощ на безредици бе най-опустошителна във Франция
Десетата нощ на безредици в имигрантски квартали около Париж бе най-опустошителна и за първи се стигна до палежи на коли в самия център на френската столица, съобщиха световните агенции. Полицията преброи в нощта срещу неделя 1295 изгорени автомобила. Подпалени бяха и две училища в департамента Есон. За разпити бяха задържани 312 души. Предната нощ изгорените коли бяха 897, а задържаните - 253 души.

Подобно е положението и в провинцията, където в събота срещу неделя бяха изгорени 554 автомобила - двойно повече от петъчната нощ, когато вълненията за първи път излязоха от пределите на парижкия район Ил-дьо-Франс и заразиха отдалечени градове. От началото на бунтовете на 27 октомври до вчера нощните набези на разбеснели се младежи оставиха 3500 изгорени автомобила, преброи АФП въз основа на всекидневните сводки на полицията. Общият брой на задържаните и разпитани лица е над 800.

Твърдите мерки на полицията на дават резултат. Пуснати бяха в действие седем вертолета, снабдени с мощни прожектори, които да кръжат над най-смутните квартали и да заснемат авторите на погромите. Не помогнаха и призивите за сдържаност, отправени от родителите на двете деца в Клиши-су-Боа, чиято смърт на 27 октомври в трафопост бе детонатор на размириците.

Същинският Париж до вчера не бе засегнат от вълненията. Първото място, където пламнаха коли в самата столица, бе Площадът на Републиката. Засегнат бе още един район. Полицията не съобщи колко коли са изгорени, но според различни оценки са между 10 и 30.

В провинцията най-много подпалени коли имаше през нощта срещу неделя в северозападния район Нор-Па дьо Кале, където на сутринта полицията преброи 80 овъглени шасита. На юг, в Тулуза, изгоряха 40 коли. Имаше палежи в Авиньон. В Мозел нападателите се нахвърлиха върху пет автобуса и ги изгориха.

На много места са опустошени не само превозни средства, но и търговски центрове, магазини, ресторанти. В Есон, където изгоряха двете училища, в събота вечерта се яви министърът на вътрешните работи Никола Саркози, за да окуражи полицаите. Повечето арестувани обаче са юноши и полицията не може да направи друго, освен да ги предаде на родителите им, след като ги разпита.

Етническото и социалното напрежение разтревожи и съседни страни. Председателят на британската Комисия за равенство на расите Тревър Филипс заяви, че това е предупредителен сигнал към цяла Европа да намери политическо решение за интеграция на имигрантите.

ПРИЯТЕЛ В НУЖДА

Либийският ръководител Муамар Кадафи изрази тревога от безредиците в парижки предградия и предложи помощта си в телефонен разговор с френския президент Жак Ширак, предаде Франс прес. Либия е готова да помогне на Франция да преодолее тези достойни за съжаление събития, казал Кадафи. Ширак успокоил либийския лидер и му благодарил за проявения интерес, предаде официалната либийска агенция ДЖАНА, цитирана от БТА.
2300 полицаи жандармеристи бяха изпратени в района на Париж в подкрепа на местните власти, след като бунтовете в бедняшки квартали из градове в цялата страна продължиха десета нощ





6 ноември



7 - Есон - запалени са две училища, няма съобщения за ранени

8 - Еврьо - две училища, пощенски клон, пазар и 50 автомобила са били подпалени



607 превозни средства са опожарени през нощта, като повече от половината от тях са извън околностите на Париж





5 ноември

- Близо 900 изгорели коли в парижки район, в Бордо, Страсбург, По, Рен, Тулуза и Лил

- 70 заподозрени са арестувани

- Премиерът Доминик дьо Вилпен свика 8 министри и висш мюсюлмански духовник на кризисно заседание





4 ноември

6 - Дижон - подпалени коли, първите извън Париж

5 - Сен-Сен-Дени - над 50 превозни средства са опожарени

- около 150 коли са изгорени през нощта в Дижон, Руан и Буш-дьо-Рон

- арестувани са 258 заподозрени



3 ноември

3 - Олне-су-Боа - тълпата за кратко окупира полицейски участък

- Училище, търговски център и автомобилен салон са атакувани в други местности



2 ноември

1 - Клиши-су-Боа - 11 превозни средства са подпалени, 1 полицай е ранен

5 - Сен-Сен-Дени - Насилие избухва в 9 бедни имигрантски квартала, населени предимно от северноафрикански бежанци

4 - О-дьо-Сен - Размирици заливат Западен Париж



1 ноември

3 - Олне-су-Боа - полицаи стрелят с гумени куршуми по бунтуващи се младежи. 15 коли са подпалени

2 - Бонди - 14 коли са опожарени, 4-ма са арестувани, защото замеряли полицаи с камъни

- Спорадични инциденти с групи млади хора във Вал д''Оаз, Сен-е-Марн, О-дьо-Сен и Ивлин



27 октомври

Клиши-су-Боа - двама непълнолетни крадци, подгонени от полицията, изгарят в трафопост, в който опитват да се скрият. Гибелта на двамата младежи от африкански произход изкарва на протести стотици млади хора.
27
844
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
06 Ноември 2005 21:27
"L'islam ne joue pas un rô le dé terminant dans la propagation des troubles "
"Le Figaro"
Значи няма ислямизъм, няма тероризъм има хулиганизъм!
Но Ширак е голям плямпач и докато не подпалят Лувр и Сорбоната няма да се реши да бутне няколко лекета в затвора!
06 Ноември 2005 21:33
Кадафи приятел в нужда? Боже опази!

06 Ноември 2005 21:38
Етническото и социалното напрежение разтревожи и съседни страни. Председателят на британската Комисия за равенство на расите Тревър Филипс заяви, че това е предупредителен сигнал към цяла Европа да намери политическо решение за интеграция на имигрантите

Ингилизите пак леят крокодилски сълзи- в Кралството на мъглите етнически са само напреженията в Северна Ирландия...Всички останали националисти от Шотландия и уелс например си плетат кошничката тихомълком и до “френски целувки” не стигат. Стане ли дума обаче за работни места и права, по-уникални /лицемерни, изтънчени и “фини”/ шовинисти от ингилизите няма! Би им завидяла цяла Германия, барабар с нацистите. Четете тук
http://newsforums.bbc.co.uk/nol/thread.js pa?sortBy=1&threadID=134&start=540&tstart =0&edition=1&ttl=20051103092848&#paginator

06 Ноември 2005 22:14
Тези, дето палят коли в Париж и другаде из Франция, НЕ са ли непълнолетни пълноправни членове на "Ал Кайда"- бъдещи терористи-камикадзета?!
И защо спи "Коалицията от желаещи", та НЕ ги озапти?! Пък и , струва ми се, ще има доста желаещи да станат "парижани" български рейнджъри, май?!
Има, все пак, и положителна страна на ставащото там- автомобилната промишленост на Франция ще дръпне напред!!!
06 Ноември 2005 23:19
Най- важното е да се спазват правата на вандалите, ако ще и Айфеловата кула да я нарежат за скрап.
06 Ноември 2005 23:33
Очакваме включването на незнайко от центъра на събитието.
06 Ноември 2005 23:37
Аз мисля, че няма да побутнат с прхст Айфеловата кула, от увагение кхм БГ циганите. Когато Бг циганите дойдат в Париж, това ще им е пхрвата задача -> на скрап.
07 Ноември 2005 00:17
Франсетата са лиглиовци. Това ако беше станало в Москва щяха набързо да ги оправят. О и в УС щяха да ги оправят да палят коли и магазини, ако не ченгетата то собствениците на колите щяха да стрелят на месо и никои нямаше да ги закача. Може и друго да направят като хващат децата да ги комплектоват с родителите и кои от къде е.
07 Ноември 2005 00:19
USA2-2, когато цивилизационните процеси започнат и у нас циганите ще си имат достатъчно работа. Разбира се, че обмяна на опит ще им бъде полезен.
07 Ноември 2005 00:25
Безредиците във Франция са резултат от икономическата политика на правителството там и все повече отдалечаване от истинските проблеми....
Нашите мушмуроци -управляващите , да се позамислят малко да не стане и тук така ....Макар че българина голям страх го тресе ...Страх да изкаже мнението си ...
07 Ноември 2005 01:05
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 07/11/2005 г/ 01:10:09

07 Ноември 2005 01:07
Кадафито ме кефи обаче - лелее, много сте го закъсали... Да ви пратим малко баретки да ви покажат как се тупа размирното...
07 Ноември 2005 01:10
Кадафи като разбра че искам по една инжекция в гуза с спин и депортация сам си предложи услугите нали има опит в тази насока.Това е бунт подготвен от комунистите а не чак толкова за двама крадци самоубици.Да се арестуват водачите на комунистите и всичко ще се успокои.
07 Ноември 2005 02:18
Подкрепям французите в борбата им срещу африканското нашествие. Жалко че в България дадоха власт на турци и цигани.....
07 Ноември 2005 09:06
Ще , ще и центъра ще пламне, щом като не признавате икономическия генезис на размириците...Навремето хугенотите сте ги пратили в Америка, сега тези афроаработворения кво ще ги правите?
07 Ноември 2005 09:44
Удивлява ме пълната неспособност на френската полиция и жандармерия да се справи с безредиците. Тези французи нямат ли и армия? Президентът Ширак пък черешката на тортата - след 10 дена безредици най-после благоволи да се обади.
Както казах и преди има хора с манталитет на добичета - разбират само от груба физическа сила. Не виждам как иначе може да се озапти развилнялата се паплач. Правят се на бабаити когато са много, но имаче са страхливи и бягат...
Хайде стига са оправдавали с дискриминация нежеланието на определена група имигранти да се интегрират. За пример - Саркози е потомък на арменски имигранти. Азнавур, Силви Вартан, Сароян - също...
Понеже живея в западна държава мога да кажа, че приказките за дискриминация са силно преувеличени. Така имигрантите оправдават мързела и ниската си квалификация. Това са хора трето поколение имигранти. За сведение българите се интегрират на първо поколение.
07 Ноември 2005 09:50
Ще ги върнат обратно по клоните!

Редактирано от - Чок觧 на 07/11/2005 г/ 15:28:15

07 Ноември 2005 10:57
Аз пък си мисля, че масови безредици могат да настъпят навсякъде. Нужно е само общественото недоволство да нарасне до опрпеделена опасна граница, и е нужен един катализатор, за да стане тълпата неуправляема. Мисля, че това е свойствено не само на арабо-африканците, а и на т.нар. "бели", висши, както смятат някои, нации. Да не забравяме какви изстъпления вършат например футболните фенове по света, и в частност в Европа, пък иначе са доволни т живота си. Какво ли биха правили, ако са много недоволни и системно дискриминирани?
07 Ноември 2005 11:03
Анархия!
07 Ноември 2005 12:24
В днешния си брой седмичникът ШПИГЕЛ публикува и обширна статия за български просяци-инвалиди, появили се напоследък из пешеходните зони на големите германски градове. Списанието описва мизерията в родните им гета и разказва за злоупотреби и малтретиране на нещастниците от хората, които ги докарват организирано в Германия. Подробности от Милен Радев, Берлин:

"Още заглавието на статията в днешния ШПИГЕЛ «Всеки ден пердах» предразполага читателя към неприятни емоции. Подзаглавието обяснява, че хора с телесни недъзи от Източна Европа, които в миналото биха били показвани по панаирите, се срещат все по-често да просят в търговските зони на големите градове. Хамбург и неговите най-луксозни улици са окупирани от български просяци-инвалиди.

Имената им са Данчо, Даниела, Борис, Димитър, а снимките и съдбата им са сред най-зловещото, което се е публикувало в «Шпигел» на тема България през последните години. 32 годишният Данчо е 50 см на ръст, без крака и протяга празна чашка към минувачите от ръждясала триколка. Борис показва на всички чуканчетата на отсечените си ръце и моли за подаяние.

Източноевропейските инвалиди в големите германски градове според ШПИГЕЛ са подтискащ символ на икономическата пропаст, която дели континента. Причината за наплива на осакатени просяци от България, пише списанието, е мизерията в гетата на градове като Ихтиман, Кюстендил и Самоков, откъдето идват повечето просяци в Хамбург. Това са квартали без канализация, където по непавирани улици текат фекалии, деца играят в мърсотията между съборетини и ръждясали автомобилни скелети.

Драстичното описание е съпроводено от нагледна фотография. В тези гета се срещат болести, които са забравени в Западна Европа: детски паралич, туберкулоза, рахит. Пострадалите от тях, както и деца с вродени деформации не се лекуват и преживяват в мизерия. Така те стават лесна жертва на престъпни групи, а понякога и на близки роднини, които ги карат организирано в Германия и експлоатират безмилостно.

Неотдавна в Хамбург полицията започва следствие по обвинение в «заробване с цел присвояване на чужд труд». Инвалидът Димитър К. нарушава мълчанието си и разказва, как група сводници, специализирани в търговия с момичета са докарали него и други инвалиди от родния му град и как след всекидневни побои му отнемат изпросените пари. Друг българин Васил П. - як и здрав мъжага според ШПИГЕЛ, е осъден на 16 месеца условно и депортиран в България за това, че карал свой сънародник с ампутирани крака да проси по 10 часа на ден в хамбургската пешеходна зона, всяка вечер го пребивал от бой и му отнемал всичките пари от деня.

Пред журналистите Данчо отрича, някой да го експлоатира, но те установяват че добре облеченият му брат Георги го изкарва всяка сутрин на луксозния булевард, а вечер разиграва изпросените пари в игрално казино. След пристигането си от България Данчо живее заедно с осем други инвалиди в една стая в мазето на хотел в най-изпадналия пристанищен квартал на Хамбург. За тях се грижат двама надзиратели, докато полицията не открива и запечатва нерегистрираното жилище.

Сега, пише ШПИГЕЛ, Данчо се е издигнал - той живее под покрива, в стая с еднокраката просякиня Даниела и нощем може да вижда от капандурата рекламите на града. Данчо си има цел в живота - да спести някое евро и си купи електрическа количка - с нея мечтае да премине по търговския булевард - един път без да проси."


07 Ноември 2005 13:34
искам франция да ни дава акъл и да ни критикува за интегрирането на малцинствата
07 Ноември 2005 14:26
Хайде бе, що става? Няма ли французите да излязат на улицата да си защитят правата? Някави отрепки ги тероризират, а те си мълчат? Къде изчезна винаги протестиращият французин?
07 Ноември 2005 14:48
Едно нещо много ме интересува. Защо никъде в българските медии не се споменава причината за размириците, а именно репликата на Саркози към въпросните "младежи" че са "измет и негодници". Пише го в немската преса, пиште го и в англииската преса. Останалите не съм чела. Да не би отново да сме изправени пред ЦЕНЗУРА и дезинформация? И кои има интерес от това?
07 Ноември 2005 14:59
Преди няколко седмици няколко-стотин добре обучени "младежи" като на шега прескочиха "добре" охраняваната Мароканско Испанската граница и изчезнаха неясно къде. И никой не се сети да пита полковника какво си говори с ветераните от борбата за независимост на Алжир.
07 Ноември 2005 16:22
Следващият кмет на Париж ще е от партията на Льопен
07 Ноември 2005 16:24
Що бе, какъв беше проблема с Алжир?
07 Ноември 2005 21:44
Представете си само за секунда, че тия безпорядки се бяха случили в Москва или ПЕКИН,
Представяте ли си какъв бесен, див вой би вдигнала НЕЗАВИСИМИТЕ и обективни Западни Медии
Когато чеченците взривяваха театри и самолети в Русия и избиваха деца в началните училища, Западните дипломати искаха "" Обяснение "" от Путин.
Причината била, че Путин и руснаците лошо се отнасят към емисарите на арабските страни в Кавказ и купените от тях терористи.
Запаления от Западните спецслужби огън на ислямския фундаментаолизъм в Афганистан, Босна, Кавказ и Косово се разгаря.

ВВС - Натиснете тукили - Натиснете тук

Обновлено: понедельник, 07 ноября 2005 г.,

Ширятся беспорядки во Франции

В обзоре европейских газет:

Волна беспорядков захлестывает Францию
Ассимиляция иммигрантов провалилась
Звездный час для Саркози?
Европа столкнулась с новой проблемой



Проблема всей Европы? ( )

Берлинская "Тагесцайтунг" полагает, что в один прекрасный день беспорядки могут охватить и Германию,
находя в обнищании "целого слоя населения" в стране ситуацию, сходную с положением во Франции.

"Эта политика социального апартеида в первую очередь затрагивает потомков иммигрантов, хотя и не только их одних",
- пишет "Тагесцайтунг". Газета добавляет, что такая политика стала "догмой" во всем Евросоюзе.
И все же, по мнению издания, во Франции есть своя специфика:
"Гетто во Франции куда крупнее и более изолированные, а их жители более уверены в себе".

Бельгийская "Стандаарт" считает, что беспорядки во Франции показывают, с какими трудностями предстоит столкнуться ЕС.

***************************************** *************************

ПАРИЖ . ПАРИЖ ,

Ти ярко пак пламтиш, ти пак туптиш,

ти пак си огнено сърце!

И с братска пурпурна усмивка бдиш

над братски стиснати ръце.



Че блясъка на твоята зора

раздра световната тъма,

че ти, като възторжена сестра,

събра на цялата земя

и радостта, и бурната печал



Париж, Париж,

сърце от разтопен метал!

Париж, Париж, !

Пред твоите стоманени врати

разби се Магрибската тъпла.

Витрините неонови трептят

над всяка горестна страна,

където робът черен цял живот

работи, мре, лишен от късче хляб !


***************************************** ***************************

Сообщения о поджогах автомобилей сегодня пришли из Берлина и Брюсселя.
В самой Франции скончался мужчина, пострадавший во время погромов в одном из парижских пригородов.
Пока власти пытаются взять ситуацию под контроль, в стране вовсю идeт формирование отрядов гражданской самообороны.

Шестидесятилетний Жан-Жак ле Шенадек стал первой жертвой беспорядков, начавшихся полторы недели назад.
В пятницу мужчина был избит у порога собственного дома. Сегодня он умер в больнице, не приходя в сознание.

Минувшей ночью нападениям подверглись христианские храмы на севере и юге страны -
хулиганы забросали церкви бутылками с горючей смесью.
Кроме того, впервые за 11 дней бунтовщики стали стрелять в стражей порядка. ( )

Это произошло минувшей ночью в столичном пригороде Гринье. Сначала патрульные попали под град камней, потом в ход пошли дробовики. Один полицейский был ранен в ногу, другой - в шею. Профсоюз стражей порядка уже призвал правительство ввести комендантский час для молодeжи и вызвать на подмогу армию. Полицейские говорят, что столкнулись с чрезвычайной ситуацией, подобной которой не было со времен Второй мировой. Только за минувшую ночь были сожжены почти полторы тысячи автомобилей.

"Французский синдром" уже даeт о себе знать и в соседних странах.
В Берлине неизвестные подожгли несколько автомобилей, а в Бремене накануне сгорел магазин.

Неспокойно и в Брюсселе - там тоже горят машины, а в одном из иммигрантских кварталов пятеро полицейских были ранены в стычке с группой молодых людей. В связи с последними событиями руководство брюссельской полиции собирается на экстренное совещание.

Беспорядки во Франции ударили по курсу евро. ( (снимка: натиснете тук) )
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД