:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 363
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бойкот на новите паспорти!

Не стига, че управляващите ни принуждават да висим на опашки, ами и ще ни глобяват. През април догодина обаче и ние можем да ги глобим
Нахалството на управляващите вече мина всякакви граници.

Онзи ден шефът на кампанията по подмяна на документите за самоличност полк. Стоян Захариев се закани, че полицията ще глоби всеки гражданин, който не си ги е сменил в срок. Щели да му друснат от 20 до 150 лева, както било записано в приетия миналата година закон за новите български документи за самоличност.

Вече 3 дни не се явява нито един по-висш началник от МВР, нито самият министър Емануил Йорданов, който поне от кумува срама да уточни: Граждани, ще ви глобяваме, ако закъснеете, ама преди това ние ще си свършим работата и няма да ви караме да висите на безумни опашки.

Явно и най-висшите сановници в държавата си мислят, че е хубаво



обществото да бъде заплашвано,



да му се вменява чувство за вина, да му се припомня колко страшен е законът.

Само че ние, гражданите, трябва да сме пълни глупаци, ако не се запитаме в този закон записано ли е, че сме длъжни да попълваме сложни формуляри, които са ту такива, ту онакива, понеже чиновниците в МВР не са ги съчинили правилно? Записано ли е, че трябва да се редим на километрични опашки веднъж, за да подадем молба да ни сменят българските и задграничните паспорти, втори път - шофьорските книжки? Трети и четвърти - за да си получим новите документи? Че и пети, и шести, защото доста често данните ни са объркани.

Ние, гражданите, не сме се натискали за нови лични карти, паспорти и шофьорски книжки. Това задължение ни го вмени държавата. Покрай него ще вкара в хазната около 100 млн. долара, принудително иззети от нас под формата на разнообразни такси.

Държавата измисли и ударния срок за подмяна - за 1 година вместо за 3. Целта е да рапортуваме пред Европа, че документите ни са модерни и прекрасно защитени, та дано тя ни вдигне Шенгена. Хубава цел, приветстваме я. Но какво да правим, като



МВР - монополистът върху подмяна на документите за самоличност, не се справя?



Ние ли сме виновни, че май си е купило калпави продукти, компютрите му гърмят и му трябва по цяло денонощие да си възстанови данните? Ние ли сме виновни, че му бил нужен нов софтуер - като за ударно вадене на документи за 1 година, понеже старият, разчетен за 3 години, не издържал?

Не ние сме виновни, но ние сме двойно потърпевши. Първо, защото досега са похарчени 80 млн. марки за акцията, а ще трябват още към 40 млн., за да се оправят кусурите. Ще ги вземат от нас, данъкоплатците.

Второ, защото МВР ни къса нервите и не си изпълнява задълженията. Експресната поръчка, за която гражданинът е платил повече от 2 минимални заплати (150 лева) се изпълнява не за един, а за 3 дни. Същото е и при бързите поръчки - вместо за 3 дни те стават за около седмица, нищо, че МВР взема за тях по 80 лева. Е, вътрешният министър обеща да бъдат връщани пари за неизпълнената в срок услуга, но досега не е ясно това как ще стане тая работа и дали някой въобще е бил овъзмезден. Но и какво ли значение има - докато чиновниците се туткат, един бизнесмен може да изгуби хиляди долари или левове от неосъществена сделка.

В МВР и най-големите оптимисти не смеят да кажат, че са в състояние да изкарват по 500 000 документа на месец - колкото са необходими. Как ли пък да се ангажират с такова нещо, след като сега сколасват едва с по 100 000.

Излиза, че даже да искаме да сме изрядни граждани според схващанията на МВР, даже да си вземем по 2 дни отпуска и да увиснем на опашките, чиновниците пак не могат да ни обслужат.

При това положение е тежко безочие висшите сановници в МВР да ни плашат с глоби.



Не ние не искаме, а те не могат.



И прикриват собственото си безсилие, като се опитват да насаждат страх.

Дали този път не си заслужава да бойкотираме нахалството на управляващите? Просто да престанем да се редим на опашките, щом документите ни са с валиден срок. Пък да видим как ще ни глобят малко преди изборите догодина. Няма да им стиска, защото този път на наказанието може да отговорим с наказание!

Априлски хоризонти'2001

428
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД