:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 386
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Анализ

Защо дойде Примаков?

Книгата му най-вероятно е само предлог за стартиране на руска дипломатическа офанзива на Балканите
Снимка: Петър Ганев
Официалната версия за повода, довел у нас Евгений Примаков - бивш руски премиер и вероятен бъдещ външнополитически съветник на президента Владимир Путин, е представяне на българското издание на книгата му "Години в голямата политика".

Някои медии и дори лично Иван Костов положиха доста усилия да представят визитата в светлината на някакво посредничество на Примаков в процеса срещу българите в Либия. Гостът обаче наблегна, че по въпроса трябва да действа "тихата дипломация", а самият той в момента няма как да помогне пряко, тъй като е вън от руската изпълнителна власт и не се е виждал с Муамар Кадафи от 5 години.

Истинската причина за посещението на Примаков най-вероятно ще се окаже стартирането на руска дипломатическа офанзива на Балканите. Това осезаемо се чувстваше от тона на лекцията, изнесена от него в НДК. Акцентът в нея бе върху възвръщането на Русия на полагаемата й се роля в световната политика и, в частност, на нашия размирен полуостров.

Разнищвайки отвсякъде косовския конфликт и натовските удари по Югославия, Примаков цветисто описа и свой разговор с близката си приятелка и бивша колежка Мадлин Олбрайт, на която най-дружески казал: "Мадлин, защо поне не се посъветвахте с нас? Ние по-добре познаваме Балканите. Там със сила нищо не може да се реши. То е все едно ние да се намесим в Мексико, без да ви питаме. Също бихме се оплели."

Този недвусмислен намек за разпределяне на зоните на интереси бе допълнен от още по-недвусмисленото обобщение на Примаков, че Русия не може да бъде пренебрегвана на световната сцена. Че тя ще брани националните си интереси, без заради това да встъпва в конфронтация с други сили. Че тази реалност се признава от САЩ, които са признателни на Русия за приноса й в намирането на достоен и за двете страни изход от сблъсъка между НАТО и Югославия.

Не случайно Примаков обстоятелствено разви и руското виждане за нуждата от ефикасни политически ходове, които да предотвратят опасността от възникване на "екстремистка държава на религиозна основа" на териториите на Косово, Албания, Македония, Санджак, Босна. Той наблегна и на пряката връзка между конфликтите в Косово и Чечения, като посочи и ролята в тях на установилия се в Афганистан международен терорист Осама Бен Ладен. Така оформеният според Примаков "триъгълник на ислямисткия тероризъм" е "колосална заплаха за световната стабилност". В съчетание с рисковете от наличието на ядрено оръжие в такива склонни към религиозни сблъсъци държави като Пакистан и Индия, тази заплаха явно стимулира обединяването на силите на Русия и Запада срещу нея.

В подкрепа на подобна перспектива Примаков припомни свой разговор с Клинтън от 1998 година, преди Пакистан и Индия да извършат ядрените си опити. Руският дипломатически ас похвали прозорливостта на американския президент, който още тогава му казал, че през XXI век Русия и САЩ трябва да вървят заедно, именно за да предотвратят възможен ядрен сблъсък между държави като Пакистан и Индия.

Гостът убедено разви и тезата, че САЩ са наясно какъв голям вътрешен потенциал притежава Русия и колко много той може да й помогне за излизане от сегашното й затруднено икономическо положение, предизвикано от неподходящо прилагане на неподходящи чужди рецепти.

Ясно е, че Русия се съвзема вътрешнополитически и икономически, а вече и външнополитически. Това е световна сила, която задължително трябва да заеме полагаемото й се място на световната арена, защото просто без нея международната стабилност е немислима.

Примаков дойде да ни каже всичко това, за да подсети политиците ни, че Русия и Западът ще се разберат много по-бързо и по-лесно, отколкото те си го представят. И че ако България не балансира политиката си в двете посоки, тя отново, както неведнъж досега в историята си, може да се окаже в неудобното положение на пренебрегната от всички световна покрайнина.

Виртуозно дипломатичен и крайно ясен бе Примаков и по въпроса за българската кандидатура за НАТО - Русия не я приема и толкоз. А ироничната аналогия, която направи между някогашната сателитна вярност към КПСС и сегашната кандидатска преданост към НАТО, ясно показа какво отношение може да има една велика сила към демонстративния политически слугинаж - независимо от времето и идейните пристрастия.

Въпросът е дали струпалият се на лекцията на госта, на представянето на книгата му и на коктейла в негова чест български политически елит успя да се вслуша в посланията му. Или остана зашеметен само от вътрешнополитическата бомба на Бонев, Тренчев и сие, избухнала същия ден. На една маса с Примаков, макар и поотделно, все пак седнаха Първанов и Доган. За кратка среща с госта откри време и Иван Костов, въпреки пламналата си черга.

Какво са научили от него, тепърва ще проличи.
540
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД