:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 336
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ЕТИКЕТ

Яли ли сте печено агне на коктейл?

Когато празнуваме, нека първо измислим как да наречем събитието - прием, бюфет, барбекю или просто купон
Снимка: Петър Ганев
В тоталитарно време се разказваше един виц, който се основаваше на действителен случай. През 70-те години Тодор Живков беше забранил твърде разпространените тогава банкети, защото се разхищаваше много народна пара и енергия. Ръководствата по места се бяха видели в чудо. Но едни местни активисти се досетили - банкетите са забранени, но коктейлите не са! "И като опечем пет-шест агнета, стават едни чудни коктейли", предаваше челен опит един от тях.

През последните години у нас се наблюдава заличаване на границите между различните видове тържествени обществени прояви, свързани с хапването и пийването. Това, разбира се, е неправилно. Всеки различен жанр има свои плюсове и минуси, а придържането към точното съдържание на проявата задължително ще спести и средства на домакина. Съвсем естествено, бюджетът за един коктейл за 100 души е много по-малък от бюджета за един прием или бюфет-вечеря за 100 души. Прекрасно би било, ако протоколните служби на основните институции се придържат към писаните и неписани правила в тази област.

Фирмите за "кетъринг", което е модерната дума за специалистите по осигуряването на хапките, посудата и персонала, задължително ще се опитват да прокарват своите интереси, а те са да похарчите колкото се може повече. Те също носят определена вина за това, че всяко събиране



в България напомня за подвизите на Гаргантюа



Никога не забравяйте - специалистите по "кетъринг" не са специалисти по протокол! Те просто трябва да се подчиняват стриктно на изискванията, предявявани от вас или от определения от вас специалист по протокол. Те непрекъснато трябва да го гледат в очите и всичко ще бъде както трябва. Но всичко това става с цената на предварителна подготовка, а не с уточнявания на място и в последната секунда.

При избора на вида обществена проява, която организираме, следва да се ръководим от повода, от броя на поканените, от общественото им положение, от мястото на събитието. По-неангажиращ жанр, подходящ при участието на по-млади хора, е например барбекюто в градината на вашата вила. Ако поводът обаче е много тържествен и ние желаем да подчертаем това, подходящ е единствено приемът в престижен ресторант.

Например ако голяма мултинационална компания току-виж направила у нас приватизационна сделка за неколкостотин милиона долара, нейното ръководство едва ли ще покани гостите си на "дринкс", каквато е най-ниската степен на почерпка. Британският посланик у нас покани неотдавна гости на "дринкс" у дома си по повод лекция на гостуващ професор от Оксфорд и това е напълно съразмерно със събитието. За националния празник - официалния рожден ден на Н. В. кралица Елизабет Втора, посланикът ще даде прием. При "дринкс" освен напитки, фъстъци и солети не се предлага нищо друго.

Приемът е мястото, където обикновено има страшно много хора, а на нас ни се налага да държим чиния и чаша (обикновено и двете в лявата ръка) и да се опитваме да ядем и да пием прави. Казват, че добрият дипломат умеел да прави всичко това



плюс да се ръкува - едновременно



Ако ни е трудно да жонглираме с всичко това, можем да ограничим менюто си с дребните хапки, които келнерите предлагат в движение. Другата рецепта е да не пълним чинията си с неща, трудни за поглъщане на един залък, колкото и съблазнителни да изглеждат те.

Ако организираме проявата в работните помещения на нашата фирма, едва ли бихме се ориентирали към по-тежките от гледна точка на кулинарията прояви. В най-добрия случай можем да организираме коктейл, тоест почерпка на крак, с мезе СТУДЕНИ ХАПКИ. Подчертаваме последното, защото Тодор Живков си отиде, но у нас на коктейлите продължават да предлагат мръвки като на селска сватба. Ако човек отива на коктейл, това би трябвало да означава, че след това той ще има нужда да вечеря. А у нас казват - скъпа, не ме чакай за вечеря, защото ще се отбия на един коктейл...

Ако разполагаме със солиден бюджет и желаем гостите ни да останат доволни от гостоприемството ни, много подходяща форма е бюфет-вечерята. У нас има няколко големи хотела, в които може да се организира бюфет-вечеря за голям брой гости. Все пак тази форма на отправяне на поканата е подходяща за ограничен кръг гости -



колкото са седящите места в помещението



Предимството на бюфет-вечерята пред официалната вечеря със седящи места е главно в това, че домакинът не трябва да се безпокои за разпределението на местата на масата. При бюфет всеки присяда, където намери за добре. За гостите предимството е, че сами могат да си изберат компания, вместо протоколното разпределение да ги изпрати до непознати или до лица, към които не изпитват симпатии.

Официалната вечеря с фиксирани места е върхът от гледна точка на постигане ефекта блясък и тържественост. Тя е най-трудна за организиране. Друго нейно предимство е в бюджета. Звучи странно за незапознатите, но при строго фиксирано меню сметката накрая излиза много, много по-икономична, отколкото при сервирането тип "шведска маса", необходимо за бюфет-вечерята.

Когато се събират дами в следобеден час, подходящият начин да се нарече събитието е "чай", даван от г-жа Еди-коя си по повод на еди-що си. Правилно е да бъдат сервирани сладкиши и петифури, в никакъв случай топли кренвирши.

Най-ниската степен на отбелязване на събитие е с "чаша вино", което е правилният начин да се преведе френското "vin d'honneur", буквално почетно вино. На "чаша вино" можете да поканите по повод излизането на ваша книга, а още по-добре е, ако поканят издателите.

Ако желаете да организирате проява, при която поканените да се чувстват много свободно и дори да доведат децата си,



няма по-подходяща форма от градинското парти или барбекю



В случая в поканата трябва да бъде отбелязано, че тя се отнася и за децата (като бъде посочено например какъв вид атракции са организирани за тях), а също, че се очаква гостите да бъдат облечени спортно. Такъв тип прояви по правило се организират в почивните дни, а целта им е разчупване на рамката, при която досега са общували участниците в тях.

Няма българска фирма или организация, която веднъж в годината да не организира свой празник. Това си е просто "купон", на който колективът се весели и на който се канят представители на сродни организации и приятели. Купонът не трябва да бъде превръщан в прием просто защото повечето участници в него - служителите - не желаят това.

Да си представим, че ви предстои тържествен повод. Например сватба. Ако отбележите правилно в поканите вида на почерпката, ще спечелите много. Ако например посочите, че Н. Н. и К. К. канят по случай своето бракосъчетание "на коктейл", ще можете да инвестирате вместо в манджа в по-бляскаво място на събитието, в по-широк кръг гости, да си спестите досадните седящи места и т. н., и т. н. Освен това гостите предварително ще знаят, че имат възможност да си тръгнат скоро след като ви поздравят. Изобщо всички ще са доволни и предоволни.
 
"Коктейлът" на Ева Соколова в х-л "Балкан" всъщност е бюфет-вечеря с богат избор топли манджи.
 
Коледният "коктейл" на Атлантическия клуб си е чиста проба купон.
 
Цър-пър в дипломатически клуб "Горна баня" на прощалния "коктейл" на бившата посланичка на САЩ Ейвис Боулън.
 
У нас има и етнически аспекти на почерпките - в случая парламентарната група на ДПС черпи баклава за Рамазан-Байрам.
1490
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД