:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Признание за Москва в Деня на победата

Слънцето се появи по поръчка за парада на Червения площад
Снимка: Ройтерс
Русия отбеляза вчера 60-годишнината от победата във Втората световна война с изблик от патриотична гордост, предаде Ройтерс. В церемонията участваха държавни и правителствени ръководители от бивши съюзнички на Москва и бивши победени държави, които признаха с присъствието си решаващата роля на Съветския съюз за разгрома на фашизма. Сред гостите от 53 страни бе и българският президент Георги Първанов заедно със съпругата си.

Денят започна със ситен дъжд. 11 самолета ИЛ-18 и АН-12 бяха пратени да поливат облаците с безвредни химикали на височина от 3000 до 8000 метра, за да ги разпръснат, предаде РИА "Новости". Слънце грейна точно в момента, когато президентът Владимир Путин посрещна американския си колега Джордж Буш на Червения площад и двамата прибраха чадърите си. Руският военен министър Сергей Иванов обясни, че ако операцията по разпръскване на облаците бе започнала по-рано, щеше да се излее проливен дъжд точно по времето на парада.

Путин приветства заедно с Буш участниците във военния парад, при който за разлика от съветските времена липсваше демонстрация на модерна военна техника. Другата видима разлика беше, че официалните лица не се намираха на мавзолея на Ленин, а на специално построена трибуна от срещуположната страна на площада. Мавзолеят бе прикрит зад празнична украса.

Преминаха мотострелкови и други подразделения, екипирани с униформи и оръжие от времето на войната, както и кавалерийски ескадрон. Хилядите ветерани от фронтовете бяха превозвани със 130 камиона, специално изработени в заводите ЗиЛ. Сред участниците в парада бяха и ветерани от войните в Афганистан, Чечения, както и войници от руските мироопазващи мисии в Северен Кавказ и на Балканите. Агенциите отбелязват великолепния синхрон на маршируващите и обстоятелството, че дори сапьорските кучета са били подбрани така, че да изглеждат напълно еднакво.

Путин заяви, че светът дължи "голяма човешка благодарност" на близо 27-те милиона съветски граждани, загинали през войната. Отдавайки дължимото на американските, британските и френските съюзници, той припомни, че най-кръвопролитните сражения бяха на съветска земя. "Почернен беше всеки дом, всяко семейство", каза Путин.

Силите за сигурност бяха отцепили не само Червения площад, но и целия център на Москва, опасявайки се от атентати на чеченските сепаратисти.

След парада високопоставените гости отидоха пеша до Александровската градина и положиха огромен цветен гирлянд на Гроба на незнайния воин. Всеки държавен ръководител постави и по няколко червени карамфила.

В статия, публикувана вчера във в. "Ди Велт" и препечатана в "Комсомолская правда", германският канцлер Герхард Шрьодер се извини на Руския за страданията, причинени от германците по време на Втората световна война, и поиска прошка от Москва. Шрьодер определи поканата на Путин за честванията в Москва като "голяма чест и знак на доверие към германския народ". "Този сърдечен жест означава, че най-големите врагове са станали приятели и партньори", каза още Шрьодер.

Москва игнорира напрежението, възникнало с нейни съседи около честванията, отбеляза Ройтерс. Лидерите на Литва, Естония и Грузия решиха да не присъстват на церемонията, защото за тях краят на световната война е бил начало на съветската окупация.
34
422
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
10 Май 2005 00:24
*****


Мнението е редактирано поради
flood
Натиснете тук

Редактирано от - bot на 10/5/2005 г/ 13:15:18

10 Май 2005 00:29
задник
10 Май 2005 00:33
/:/ "...Лидерите на Литва, Естония и Грузия решиха да не присъстват на церемонията, защото за тях краят на световната война е бил начало на съветската окупация."
..................................
НЕ разбирам: на /или след?!/ 9 май 1945 г. и била извършена т.нар. "съветска окупация" на Литва, Естония, Грузия и други, или ПРЕДИ тази дата?! Защото, в книжките, които съм чел, а и доколкото разбирам от География, Съветската Армия е минала през тези държави много преди за достигне Берлин и да бъде подписана там Капитулацията на Германия!
Та, ако датата на т.нар. тяхна "окупация" е много преди 9-ти май 1945 г.- да си отбелязват истинската "злокобна" за тях дата, а НЕ да смесват НЕНУЖНО датите! Защото, отхвърляйки важността на датата 9-ти май, тези държави сега, май, искат да внушат, че съжаляват за тази дата- т.е., че съжаляват, че Съветският Съюз е останал НЕпобеден от Хитлеристка Германия / /а, може би, сега им се ИСКА на тези държави тъкмо това- Хитлеристка Германия да беше победила Съветския Съюз, а значи и цяла Европа?!/ , а и, даже, я е победил!!! Което и се чества на всеки 9-ти май в СССР преди, а сега в Руската Федерация! КАЗАХ!
10 Май 2005 00:45
антибиотик, петата ти дума е неграмотна, добре, че все пак нещо си препостнал
Сталинистки, значи свързан със сталинизма, като политика и мироглед, сталинистки може да бъде възглед, метод и т.н.
Сталински войник, си искал да кажеш, нали?
При препостването в следващите двайсе теми, моля те, имай го предвид, изпредвид исках да кажа, по-точно...
10 Май 2005 00:53
Лицемерни усмивки на политици но никакво "признание" за дивашка Русия!
Свободните западни медии подробно разкриват заробването и геноцида на малките народи от подлата руска армия!
На запад добре се знае че милионите загинали в СССР са умирали от разселване, КГБ екзекуции, Гулаци...
"Героизъм" на русите е пропаганда!Както при Наполеон, така и при Хитлер съветските народи са мразели комунистическите си палачи повече от чужденците..
10 Май 2005 01:02
Абе В ред ли сте. Този ден е паметен. Руският войник се е бил не за да звладее източно европа, това са го направили политиците , не без съдействието на вашите нови ИДОЛИ - Америка и Англия, той се е бил за свободата си. 26 милиона жертви - руснаци , само 6 милиона евреи и 6 милиона немци. Няма руско семество, което да не е оставило близък по бойните полета. Вас вярно трябва да ви пратят в концлагерите, само антикомунизмът ви е в мозък. Но Слави добре го подреди ФИЛИП ДИМИТРОВ - срам бил 9 май!!! То щото не са го поканили навярно. Но той бил десидент, стоял в мазето и се борил за демокрация
Да живее руският войник и неговата храброст!!!!!!!

СВЕРТЛА ИМ ПАМЕТ НА ЗАГИНАЛИ ГЕРОЙ!
10 Май 2005 01:25
Войната е мръсна работа...
Политиката още повече...
Ще припомня само, че пищящите мекерета от Литва, Латвия и Естония, както и от Грузия, и Полша биха могли да си спомнят, както и някои български политици, че всъщност разделението на Европа се извърши с явното съучастие на Великобритания и под покровителствения поглед на Рузвелт в Ялта. Там беше определена и българската съдба на едно листче, на което чърчил собственоръчно написва: Румъния - 90% СССР-10% Великобритания (западните съюзници); България - 50:50; Гърция - 10:90 в полза на запада.
Очаквам съучастниците да се извинят за тази подялба...
От умрял писмо очаквам...
Дали чехите очакват извинение от Англия и Франция за Мюнхенската спогодба ?
Познавам доста колеги немци, преки наследници на изселените от източна Прусия и северна Полша. Говорил съм си с тях по цели нощи на чаша - на единият баща му по чудо беше оцелял сам, живели са след войната 11 души в една стая. Нямаха и капка злоба или реваншизъм. Не разбирам откъде всичко това в България...[/b]
10 Май 2005 01:29
Хиршфелд, спомняш ли си в казармата кой от старите гонкаше най-много? Този, който не е видял гонка! Това отговаря ли на въпроса ти?
10 Май 2005 01:33

Роти, мисля че е добре казано. Само това "само" ме притеснявя леко. Всеки от тез милиони е умрял... разбрал или не защо. (Не че се не се глобализираме, приемайки вътре в себе си и тази мисъл) Дали е нужно да забравим? Не мисля!
10 Май 2005 03:19
Ако Руснаците не се страхуваха до смурт от главореза Сталин и се беха саузили с Хитлер да про4истат родината си от евреиската хунта на Сталин сега 6теха да имат по висок стандарт от Америка.Но тоя мрусник им проми мозаците и заради мрусните евреи требва6е да платят висока цена с крувта си.Евреите знаеха 4е ако Русия загуби воината с евреите е свур6ено завинаги в Европа и по света.Затова стреляха в гурба на руските воиници ако не искаха да рискуват живота си напред.и солдатите предпо4итаха да умрат от германски кур6ум а не от свои-евреиски.Тази победа е на евреите а не на руснаците.Всекакув вид гавра е било по заповед от евреиските командири а не 4е руснаците са били садисти но сега с тех си бур6ат гуза евреиските изроди.
10 Май 2005 03:41
Разбира се признание... въпреки че комунистите след това ни разкаха игрите......
10 Май 2005 04:27
FL,
*****


Мнението е редактирано поради
употреба на големи букви
обидни определения

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 10/5/2005 г/ 13:21:15

10 Май 2005 04:47
Тази дата просто трябва да СПРЕ да се празнува... За да се успокоят всички хора от всички политически направления! Казаха, миналата година в Евро-Съюза, че Америка, Англия и Франция ще спрат да празнуват вече... Иде нов Свят и Младо поколение в Европа, което не трябва да бъде "тровено" от миналото... Всичко трябва да се забрави вече и ... гледаите си бизнеса, както правят хората по цял свят... Да не мислите че Американските граждани нещо знаят вече? А Буш ходи в Москва да върти политика...

Редактирано от - Prismexulnik на 10/5/2005 г/ 04:49:24

10 Май 2005 08:20
Роти, Слави наистина снощи беше на ниво. А и Драгомир Драганов, когото по принцип не понасям, тази сутрин в дуела с Филип Димитров.
10 Май 2005 09:01
Грузия пък кога е била окупирана от "съветската армия"?
10 Май 2005 09:46
Лидерите на Литва, Естония и Грузия решиха да не присъстват на церемонията, защото за тях краят на световната война е бил начало на съветската окупация.

Достоен текмек.

А нашето цигане Параванов що дири там, след като нито сме били във война с Русия , нито пък е трябвало да ни освобождават?????
10 Май 2005 09:46
мравилников,
FL наистина е абсолютно неспасяем. Всъщност може да спаси себе си, а и нас във форума, ако се самоубие.
10 Май 2005 09:59
Миналото не трябва да се забравя, не за друго, а за да не се случва отново. То е ясно, че втори златен век няма да имаме, но по-добре да нямаме и трета световна война, а тя на практика вече е започнала - и както обикновено е война за геополитически интереси и за налагане на собствените ценности над останалите. Няма да казвам кой я води и защо - не сте малко сетете се сами.
10 Май 2005 10:22
Антибиотико и ти Присмехулнико, да бяхте погледнали какво са направили немските лекари в концентрационните лагери-колко хора са били "изследвани"като са ги рязали без упойка/това може да е "интересно" за Присмехулника, нали е лекар.При това лагерите са били построени преди войната за отстраняване на всякакъв вид неудобни.Само ненормален човек, който види камарите избити хора ще твърди, че всичко трябва да се забрави- девиза на руснаците е точно обратния- "Никой не е забравен, нищо не е забравено"Иначе идват неонацистите...
10 Май 2005 10:28
БРАВО АНТИБЙОТИЦ, много точно подадено напомняне. Параграфе стига си се пенявил за глупости.
10 Май 2005 11:00
Както при Наполеон, така и при Хитлер съветските народи са мразели комунистическите си палачи повече от чужденците..

Всички са мразели комунистите при Наполеон - и американците и африканците
10 Май 2005 11:46
ФъЛъ-то е много прав. Омразата към комунистите при Наполеон е била силно изразена. Поради тази причина даже са му викали Полеон.
10 Май 2005 12:03
*****


Мнението е редактирано поради

използване на транслит (български език с латински букви)
обидни определения

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 10/5/2005 г/ 13:21:45

10 Май 2005 12:48
Отдавна сме се разбрали да не се отговаря на форумния луд.
10 Май 2005 14:16
хитсталерин са направили две грешки като са си направили идоли оръжя за избиване и като са започнали да воюват между тях си
10 Май 2005 17:02
А пък аз имам питане - защо Путин и Думата не поискат от грузинците да им се извинят (със съответните парични и материално-териториални компенсации) за Йосиф и Лаврентий? От поляците - за железния Феликс, и да не изброявам по-натам.
10 Май 2005 17:14
Фани, ще се извинят като почнат да си плащат тока и другите енергоносители не по вътрешни-руски цени, а по международни, както е прието между суверенни и самостоятелни страни! Само ми е интересно Саакашвили от ткъде ще извади пари да си плаща! А още повече ще се извини като му треснат и визи и му върнат гастарбайтерите! Но ще бъдат голди и самостоятелни, само дет ще се чудят как да оцелеят!
10 Май 2005 17:21
родник, как от къде - от където му идва и заплатата на Саакашвили - от САЩ...
И така подкрепата за него в Грузия пада - особено след разгонване на студентска демонстрация.
10 Май 2005 17:25
Локи, вярно, бях изключил за тоя момент! Е няма лошо! Така Буш ще подпомага икономиката на Путин! Е малко заобиколно, ама целенасочено!
10 Май 2005 18:35
От статията и постингите може да се направи само един ИЗВОД. Народите , които се изтребваха взаимно през втората световна война намериха сили да си простят и да започнат нов живот, само първичната и уродлива омраза между българите няма да изчезне никога. Тя ще разяжда и отравя българското общество до пълното му изчезване. Типичен пример за това е Филип Димитров, хем тъп, хем пълен с омраза към ближните си. Няма нито обективност, нито философско виждане, нито християнски ценности, една ОМРАЗА, която не може да се нарече даже животинска. И после обединението правело силата, прави но не на изроди.
10 Май 2005 19:11
Като гледам снимката, на победените не им личи, изглеждат, като бръснари пуснали живителна кръв...Дано да няма повече поводи за такива събирания на държавници в никоя световна столица.Лошото обаче е, че проблема, който обсъждаме от няколко дни с нищо не се различава от Ирак или приемането ни в ЕС. Като чета нЕкои "барабанчици" във форума нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено...Народа хубаво е казал: За е..но дупе цяр няма, освен да се повтори...
10 Май 2005 20:24
Мен ме смущава това, че Англия и Америка се правят на велики сили по това време. Англия горката чака помощ от Америка. Америка горката -войниците и си почиват на Хаваите и заи---т хайванките. Японците ги правят на пух и прах. Нарушено е достойнството на негово величество американеца. Е Струва си да ги победят с атомна бомба по мирно време-национално спечелената битка - 50% от амер. днес още смятат, че това е правилно. Като си нямат Альоша-имат си Рамбо-виртуален. За справка Америка и Англия губят по 350 000 войници - е от проста матем. незнам как са разбили нацистите.
10 Май 2005 21:11
Знаеш ли STANI как Англичаните и Американците са спечелили Втората Световна Воина с малко жервти? Чрез военна Хитрост: Оставили са Кафявово-Червените Палавници- Фанатици да си играят н а " Евро- стражари и апаши", а после са се появили в Ролята на Горският, които ги е изгонил от гората... Виж на каво дередже са сега и двамата "палавници" след намесата на Горският!

Редактирано от - Prismexulnik на 10/5/2005 г/ 21:15:36

11 Май 2005 01:05
Жалко че такова голямо събитие пак се дели на "Левски" и "ЦСКА".Днес гледах по "Нова ТВ" дискусията между ФД и Др. Драганов и изцяло по дкрепям професора по история.Точно Москва е мястото да се отбележи тази дата.Само в защитата на Москва са загинали милион и половина т.е. повече от всички американци, англичани и французи взети заедно.По принцип меко казано никога не съм харесавал Русия и руснаците... но когато фактите говорят... Вярно е че зад Червената армия стояха хората на Берия и ако отпред немците можеха да пропуснат или пленят някого отзад празно нямаше.Вярно е че в последствие стана тя каквато стана и че и ние го отнесохме та и досега... но там са загинали много обикновени хора спасяваики света от нещо страшно и това се признава от всички.А ФД няма какво да го коментираме чак толкова.Това че не ни върви на премиери се знае и от бебетата в Бг.И така ще си и бъде като гледам... Боже пази България или това което ще остане от нея.Амин.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД