:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 50
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Прозорци без пейзаж

В много отдавнашна България, когато заможните не били чак тъй богати, както днес, но пък и бедните не били чак тъй сиромаси, отиването на курорт било извънредно престижно. И показателно за социалния статус. Това се явило причина прашният и невзрачен градец Ловеч да роди един невероятен сюжет. Като нямали пари да идат на бани или "на Варна", ловчалиите от онова време се затваряли вкъщи, заковавали вестници по прозорците и изкарвали седмица-две в привидно отсъствие. Хапвали сухоежбина, потискали естествените си нужди до падането на нощта и така изстрадвали имиджа си в обществото. Този комичен ловешки снобизъм и до днес е причина за безброй хапливи коментари от по-напредналите и по-широко скроени плевенчани.

Цялата работа обаче е там, че и плевенчани лете ковяха вестници по прозорците! Просто: срещу убийствената слънчева светлина, а и заради тайните на личния живот. Какво са си представяли и едните, и другите зад затъмнените с кирилица стъкла, вече не е важно. Затова пък десетилетия след това държавата използваше вестниците по абсолютно същия начин: да закрива взора, отправен навън. Ако заимстваме създадения в стария Ловеч образ, можем да заключим: за цяло поколение българи прозорецът към големия свят бе закрит с вестници.

Днес вестниците си имат друга работа, а за прозорец към света бе обявена телевизията. Макар периодично да се разкриваше, че стъклата на този прозорец или са дефектни, криви, захабени, или пък с нищо не могат да се умият. Пластове от лакирането на действителността и зацапванията от мухи го правеха почти непроницаем. До голяма степен помагаше и лепкавият, чисто телевизионен прахоляк, по който личаха многобройни отпечатъци от пръстите на властта.

Почистването на стъклото в миналото се озаглавяваше като "чистка". Но след всяка "чистка" то ставаше още по-непрозрачно.



Изгледахме си очите, така да се каже...



Може би затова новото време започна с масово, неудържимо, почти всенародно избиване на "прозорци". Невероятно бързо за темповете, с които се променяше останалият ни живот, в домовете ни потекоха програмите на всекидневно появяващите се телевизионни канали. Много скоро средностатистическият български хол се оказа разточително остъклен - обзорът му трябваше да бъде като от най-високата наблюдателница. Както се пее в една стара песен: прозорец на север, прозорец на юг... Е, и на изток, все пак. Но най-вече - на запад.

На обикновения гражданин не му оставаше нищо друго, освен да намери свободно време и да върти очи с дистанционно в ръка. Свободно време този гражданин имаше все повече и повече, но натискането на бутони скоро престана да го възбужда. Големият свят не се втурна към него и от новия, широкоекранен прозорец на тукашните телевизии.

Защото прозорецът е за пореден път затулен. Вероятно при действителната цена на днешните пари по-изгодно е вместо с "преса" стъклото да се облепи с банкноти. Банкноти - във вид на всякакви програми, реклами, буфонади и серенади. Банкноти - във вид на поръчани и също богато платени интервюта и репортажи, както и игри, състезания, намигвания и надлъгвания. Или пък просто



гледаме на екрана онези, които са си платили за това



И другите - на които са платили. Светът изчезна сякаш с едно махване на ръката. Изчезна истината, изчезна и лъжата. Изчезнаха дори невинните картинки из света на животните, изчезнаха телевизионните пътешествия. Изчезна що-годе приличното кино. Изчезна всичко, дето не пълни търбуха на телевизиите или отделни (от телевизиите) джобове. И банкнотите, които се втичат там, плътно и задълго закриват прозореца.

Що се отнася до политиците, те пък закриват всичко, като просто не се... махат (от екрана - б. а.). Денонощната им гримаса го изпълва и понякога от нея той самият изглежда разкривен и деформиран. Както животът - в онзи му вид, в който наднича от него. Друг живот освен онзи, който те олицетворяват, просто не успява да пробие до зрителя. Ако не се смятат наплодилите се напоследък "риалити", специализирали се в подменяне на реалността. Резултатът винаги е един и същ - да се елиминира пейзажът отвъд т.нар. прозорец.

Изглежда, ни очаква продължителен ловешки "курорт". Да си седим на тъмно и да си фантазираме всякакви случки и красоти.

Например, как поне в една телевизия (като за първи опит!) се появява началство, което изведнъж решава, че щастието не е в парите.

Или поне как някой успява да се сети, че точно този оригинален подход на ловчалии към курортното дело завърши с откриването на обекта "Слънчев бряг" в техния град.
66
3699
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
66
 Видими 
09 Декември 2005 01:40
Бял кахър е ТВ, гледаш неща според интересите си, но ги няма компаниите, събирания, гости, празнувания, каkво беше туй курорт, цял един живот изчезна, изпари се, тъжна работа, но няма начин, ще се свиква
09 Декември 2005 02:26
Защо ще свикваш, бе, Пейчо? Напусни БГ и ела тук. Има всичко това, по което вхздишаш. Но има и нещо, което го нямаше в твоето мило соцялистическо отечество - бачкане. Ако ти се бачка, и ти се ходи по курорти, ела. Ако само ти се ходи по курорти - вхздишай в БГ.
09 Декември 2005 02:37
USA, родихме се по.рано и по.късно, късмета да е с теб
09 Декември 2005 03:07
Автора лъже. Отиването на курорт едно време нито беше пристижно нито показваше какъвто и да е социален статус, а просто беше възможно и всяко семейство можеше да си го позволи.
09 Декември 2005 03:54
"Изчезна всичко, дето не пълни търбуха на телевизиите или отделни (от телевизиите) джобове."
Бай Калине, много добре си схванал принципа.. За съжаление той не се ограничава до телевизията а се разпростира върху всичко останало, и се налича "свободен пазар"! Но, както е казал народът, внимавай какво си пожелаваш, защото може да се сбъдне...
09 Декември 2005 05:21
Ех, колцина помнят!? А ФЛите и USA- с разни цифрички се развъдиха! Дали им плаща някой да "кривят" душата си така грозно или им иде отвътре?...
09 Декември 2005 05:21
Мале, мале! Какво ли ни чака кога бае ви Калин открие и интернета.
09 Декември 2005 05:52
кво... содом и гомор... ет лийст...
09 Декември 2005 08:10
Един млад българин ми синтезира квинтесенцията на живота в едно незавършено изречение:
Хубаво е да си го помислиш...

Разбра ли списователью? Мисля, че не си...
09 Декември 2005 08:24
Още с откриването ще ти го начука.
09 Декември 2005 08:26
...защо всеки петък ни измъчват с този "автор"...
09 Декември 2005 08:52
Пейчо
Не се лови на глупостите на USA-то. На един 24 май бях поканен на прием на нашето посолство е Вашингтон. Там беше пълно с емигранти. Знаеш ли колко питаха, абе имате ли някаква работа. И това беше по времето на Клинтън, когато икономиката беше къде къде по-добра. Ако нямаш осигурена от България работа, по-добре въобще не ходи там.
09 Декември 2005 08:56
плямпало
Авторът пише за преди 1944г. Тогава даже и да са отивали на курорт, ги е срам било да се съблекат. Нямало е като сега top-less и нудисти.
Абе аман от спомени от преди 60 години. Вместо да гледаме напред, непрекъсно се взираме какво е било преди 1944г. Всички ни беди дойдоха от това, че се опитваме да връзшаме процесите назад.
09 Декември 2005 09:03
Г-н Донков, да бяхте отделили един ред и за прозорците в Младост-2!
09 Декември 2005 09:04

Напълно съм съгласен с автора за телевизията.
09 Декември 2005 09:33
Mrx++, Америка е и майка и мащеха, млад човек с качества трябва да опита, тук стана безнадежно, излишни сме и това е добре, значи ставаш за истински живот
Mrx++, кажи ми едно истинско нещо тук, едно нементе, само едно. Прогресивни позитивни гласове ще ми подгонят черногледието, всуе, това виждам, това казвам. И успех на търсачите на щастие, някъде, някога ще го срещнете, надеждата умира след нас

Редактирано от - Пейчо Пеев на 09/12/2005 г/ 10:22:33

09 Декември 2005 09:42
Калин Донков, тази седмица нещо "...не так, ребята". Май малко си си го поизсмукал от пръстите: прост набор от факти, пък и един край... Май хем ти е ясно, че няма как да стане това, дето искаш да прокараш като идея, хем не щеш да се задълбочиш защо е така в момента. Щото само субсидирана ТВ като онази кочина БНТ може да си позволи да не се съобразява с парите на рекламодателите (но пък тя си е такава - кочина де - вече 100 години). Та затова няма как да не гледаме цялата плява от вучковци, разни екстрасенски, дето едвам ги побира екрана, пък даже и народния любимец - куку-чалгаджията. Какъвто интереса на масата от публиката, там - парите на рекламодателите, следователно - такива и ТеВетата ни. Посредствени. Като масовия интерес на публиката. Като масата от онова, дето по рождение трябва да любим, тачим и милеем.
09 Декември 2005 10:16
Ами, въпрос на избор. Някои още не могат да свикнат с факта, че имат избор и то не само кой канал по телевизията да гледат. Като ти е скапан собственият живот и те мързи да го промениш, кеф ти сапунки, кеф ти риалити шоута, кеф ти тъпи екшъни... А междувременно можеш да си мечтаеш за срещнеш богат принц (принцеса), някой представител на престижна фирма да ти дойде на крака и да ти предлижи работа дет хем малко се работи, хем добре се плаща, абе в краен случай може и от тотото да спечелиш. Защо не?
09 Декември 2005 10:19
Доста поизсмукано от пръстите.
Преди години всички ходеха на море, някои и по два пъти и това не беше престижно точно затова, защото беше достъпно за всички. Вестници, телевизия, радио, че и политиците - те пишат, говорят и показват това, за което им плащат. Нищо ново под слънцето. Масово промиване на мозъците, отклоняване на вниманието от съществените за нас проблеми към някакви измислени проблеми и все неща от този род. Тук тънкостта е да уловиш защо и как се крие истината, каква е горе-долу тя и т.н. Примерно цялата дезинформация за Ирак - тук не беше особено трудно да определиш петрола като основата на агресията срещу Ирак. Или разните не знам как да ги определя предавания от сорта на Биг Брадър - е по-добре да се занимава народа с измисленият им свят, отколкото с реалния, в който живее. Тук винаги ме е учудвало, че щом ги дават значи има хора, които ги гледат, а аз не съм срещнал някой, който да си признае, че ги гледа.
09 Декември 2005 10:26
Никога няма да разбера едно!
Само в България ли има Медии?!
И то при наличие на тотален достъп до Интернет
Що за тесногръдие и капаци на очите...
09 Декември 2005 10:26
XYZxyz, нито един биг брадър или систър не съм гледал, вервай ми
09 Декември 2005 10:40
Обикновено задавам един и същи въпрос на всеки, който се оплаква от медиите и все още адекватен отговор не съм получил:
Ако медиите не отговарят на интереса на публиката, защо той самият не създаде нова медия, която да отговаря? Хайде, за телевизия трябва голям капитал, за радио - по-малък, но вестник или списание може да се стартират и с малко пари. А щом има интерес, ще се развият бързо и ще са печеливши.
Ако пък медиите отговарят на интереса на публиката и се окаже, че тя иска да чете жълта преса, да слуша чалга и да гледа Юлиан Вучков, защо се обвиняват медиите?
09 Декември 2005 10:47
Пейчо
Прекрасно те разбирам. Не случайно след 90-те години аз обикалям света. Но аз имам някакво име в моята област и намирам работа. Без работа не трябва да се ходи. Сега даже вече не ми се шъка по света, ама няма как.
Също хора, които са склонни към дипресии също не трябва да ходят.
Едно младо момче роднина на моя позната си продаде гарсониерата и отиде в САЩ. Мота се 1 година, работи тук там нелегално получил сърцебиене и се завърна. Беше спечелило само половината от това, което загуби.
Не е толкова просто да си емигрант.
09 Декември 2005 10:59
Mrx++, и аз те разбирам и ти се радвам, и последно, знаците и посоките са само по пътя, триумф vs фиаско, от теб трябва да зависи, иначе е фарс
09 Декември 2005 11:15
Manrico,
въпроса ти е доста измислен
Ако медиите не отговарят на интереса на публиката, защо той самият не създаде нова медия, която да отговаря?
Много са причините , но те ти няколко на пръв пас:
1/ парите - без тях просто не може
2/ не ми е работа, т.е. ако не харесвам пералните - да си постря завод за перални ли, после понеже не харесвам телевизорите - хайде завод за ТВ-та и т.н. да не стигна до самолети и ракети
3/ обосновката, че били печеливши - ТВ програмите си ги купуваш в пакет от кабелния оператор без право на избор. Повечето от тях, никога не гледаш, но плащаш.
4/ вестниците - тиража им спадна много яко и на пазара се закрепиха само няколко по ред причини. Останалите не се четат, а закрепване до някакъв минимум става с подкуп - абонират разни организации, най-често държавни.
09 Декември 2005 11:23
Нещата в България може коренно да се изменят, ако се появи реална система за следене на зрителския интерес. Тогава ще настъпи часа на истината -какво гледа и какво не гледа българския зрител.
Другото, което коренно може да промени пазара е възможността за избор на само определени програми и/или предавания. Нещо, което според мен няма да стане. На кабелният оператор е много по-изгодно да те накара да платиш двайсетина лева за целия му набор от 70-80 програми, отколкото да си избереш 5-6 и да плащаш примерно 2-3 лева.
09 Декември 2005 11:26
Изобщо не ми е измислен въпросът, защото преди години работата ми беше косвено свързана с вестници и печатници и познавам нещата донякъде. Виждал съм как седмични вестници се създават от група съмишленици практически без капитал - и ако си намерят публиката, се развиват и замогват. Така почнаха най-напред порнографските (те май залязоха), после пенсионерските и здравните (те още са много добре), после жълтите (те процъфтяват). Сега е още по-лесно - печатниците и фирмите за предпечатна подготовка са много повече. Така че който мисли, че има какво да каже на публиката, да заповяда.
Правенето на ежедневник, радио или телевизия вече е по-скъпо и сложно. Но нека да почне някой със седмичен вестник!
09 Декември 2005 13:48
Статията навява извода, че честни и почтени българи са
- заможните преди 9-ти септември
- безпартийните преди 10-ти ноември
- емигриралите към днешна дата.
Останалите сме мързеливи мекотели неудачници. Неспасяеми. И разбира се тъпи.

09 Декември 2005 14:03



Просто: срещу убийствената слънчева светлина, а и заради тайните на личния живот. Какво са си представяли и едните, и другите зад затъмнените с кирилица стъкла, вече не е важно. Затова пък десетилетия след това държавата използваше вестниците по абсолютно същия начин: да закрива взора, отправен навън. Ако заимстваме създадения в стария Ловеч образ, можем да заключим: за цяло поколение българи прозорецът към големия свят бе закрит с вестници.
09 Декември 2005 14:05
Статията описва живота на едно цяло поколение.
[/red]

Редактирано от - bot на 09/12/2005 г/ 14:08:10

09 Декември 2005 14:22
Не разбирам, вървиш като мисир и мислиш само за ядене, земя ли нямаме, климат ли, народ ли Емигранти, не са лоши хората, надежда търсят, тук не са я намерили, не се и надяват
09 Декември 2005 14:24
истината е проста - масмедиите дадоха шанс както за светкавично и подробно информиране, така и за светкавично и подробно дезинформиране. шума и глупостите в системата продължават да са 99, 99%. най-лесния начин да скриеш истината продължава да бъде не да я потулиш, а да я навреш в очите на хората изпопачена в твоя полза (вика му се PR и за мое възмущение е не само законно, а и уважавана професия). донков,



Редактирано от - Pavlik Morozov на 09/12/2005 г/ 14:25:34

09 Декември 2005 14:46
колкото до емигрантството, особено в САЩ - 30% от хората които познавам и са се изучили там в крайна сметка се завръщат в БГ именно заради липсата на социален живот, а не заради липсата на работа и охолство. просто живота в САЩ предполага по-голямата изолация и алиенация. всеки има своя къща, своя кола, сам печели пари и никой няма нужда от другия. самите американци говорят за разпаденото на общностите (community) си . така че казаното от УСА2-2 е пълна глупост и за стойността му може да се съди от това колко време висят хора като него на форума. уж живта им е само бачкане и купон, а намират бая време да висят във форума да дават акъл на родината (която уж не ги интересува вече, но пък май новата родина не се интересува от тях и накрая пак опират до БГ за малко човешки контакт. или може би не знаят английски. или са пълни социопати. казва ли ти някой? ) и да се опитват да предизвикат завист, също както са правили при соца като се уредят с ходене до москва или гдр

09 Декември 2005 16:04
>>><<<
Павлик, при всичката ми симпатия и позитив тинкинг абаут и араунд У, не мое ли да ми кажеш, защо се тикаш с въпросите си сам у капана на отговорите....Защо...защото и ти висиш у форума като едно махало и я пазиш равнината на движението му...
09 Декември 2005 16:06
....В много отдавнашна България, когато заможните не били чак тъй богати, както днес, но пък и бедните не били чак тъй сиромаси, отиването на курорт било извънредно престижно......
Мисля, че в това изречение Донков говори за преди 1944г. Богати и сиромаси са относителни понятия. Но в сравнение даже със сега, не говоря за преди 1989г., хората на село (а това са били 80-85% от населението) живееха доста скотски.
Това се отнясяше и за богати селяни.
През 80-те съвсем случайно седнах в ресторант "Приморец", Бургас на една маса със един господин и се загховорихме. Той е имал мелница преди 1944г. и са му я взели. Той тогава ми каза, добре, че дойдоха комунистите, че да ме научат да живея. Преди това само в плявата и в триците. Сега мога да седна, като човек в ресторант и да си пия питието и да отида на почивка.
Аз помня какво предтавляваше къщата на прадядо ми, който е владеел земята на цяло едно село (сега на мен са останали само 2 декара, които и не съм ги потърсил). Аз лично не можех да изживея един ден в такава къща. Нито тоалетната като тоалетна, нито стаите като стаи.
Преди 1944г. добре са живеели само една тънка прислойка от хора, които формирали чиновничеството, градски търговци и някои градски богаташи.
Тези, които са се пръкнали на белиот свят доста по-късно, като повечето във Форума, намериха една съвсем друга България, която, обаче не можа да стигне Запада. И ревнаха в един глас - защо не сме като Запада.
Те просто не знаят какво беше България през 50-те години.
09 Декември 2005 16:22
слънчо, аз за това че камъните ми може да се опитат да ги метнат по моята глава се сетих още като пишех и ето какво се сетих да си нахлупя като каска:
1. аз форумствам главно от работа. след работа си имам други занимания. някои от задокеанските списватели май висенето на форума им е служебно задължение, патриотичен дълг или просто едиснтвеното пространсво където някой ги забелязва
2. никога не съм казвал че съм голям работяга, или че имам кой знае колко работа на главата (макар последната седмица да не писах защото наистина имах много работа) или че социалния ми живот е кой знае колко лъскав. за разлика от надувки като УСА2-2 и имаше-там-още-един-"манхатънец", дето ни проглушиха ушите с високопарни изказвания в смисъл че от high-level executive meeting-a скачат директно в лимозината си на път за най-шикозния нов клуб downtown, и на другия ден пак отначало - живот като на кино
3. признал съм си вече защо стоя на форума - харесва ми да си обсъждам и споря с доста от хората тук. не е просто запълване на време, а приятно и увлекателно запълване на време.







Редактирано от - Pavlik Morozov на 09/12/2005 г/ 16:37:36

09 Декември 2005 16:52
Pavlik Morozov, кефи се, ама нека и тея отвъд България да пишат, лошо няма, поглед, прозорец са. Снощи Bill писа как е край Ягодовите поля, еми все едно там бях, горещи новини са, Live
09 Декември 2005 17:39
пейчо, аз не казвам да не пишат. да драскат на воля. все пак и аз дълго време съм бил един от тях - знам че е човещинка. но ако обичат да пускат шлифера на господ докато дават акъл на нас простосмъртните

09 Декември 2005 17:42
Морозов, според мене пък хвалбите за купони и коли на форума идат повечето от колегите в България, не от емигрантите. Погледни "темите на форумци".
*
Не си прав и дето емигрантите се опитвали да предизвикат завист. Т.е. някои може и да се опитват, зависи от човека, но много други като отиват в България просто си позволяват "лукса" да могат да срещнат спокойно старите си родители, на които могат да платят лекарствата, нафтата/кюмюра и други работи, не им дават внуци за гледане и могат да ги заведат на море за няколко дни. Емигрантството им дава и самочувствие пред българските известни бизнесмени с джипки и пред българската държава и политици, каквото много от живеещите в България нямат. За интересуващите се от политика и т.н. като нас то им дава и точка за сравнение, каквато живеещите в България нямат.
*
За "самотата на емигранта" - имай предвид, в емиграция успяват хората, които като вълка си вършат работата сами, не разчитат на родители, вуйчовци владики, кланове, партията, държавата и т.н. Така че емигранта е "самотен човек" от гл.т. на клановото общество. Семейството му обаче обикновено е много по-сплотено (без това също няма успешна емиграция). Успешния емигрант има и късмет - вкл. да е здрав, докато се устрои на новото място. Макар че здравето зависи освен от късмета и от душевните сили на човека, и от здравословния живот, който пак е въпрос и на воля и просвета.
*
Колкото и се интегрира на новото място, емигранта първо поколение си остава (в нашия случай) българин до смъртта си. Нашата роля в Америка е на (образовани) чужденци, достатъчно интегрирани, за да произведат американски деца. Американците (образованите, но не само) се отнасят, мога да кажа, почти безукорно с чужденците. Децата ни - големия, който дойде на осем години, има "две заменяеми души", българска и американска, и на двете места е 100% свой, а малката - дойде на три - е по душа американче, владеещо отлично български, е, ходи и на български хор и неделно учлилище, четат за Гергана и везира (майка й е учителката).
*
Маркса е прав за бедността на България до 50-те години - затуй българите така харесваха социализъма (а не само че ги отучи да се блъскат сред плявата и триците и ги научи на кьорсофри и почивни станции) и още жалеят за него.
09 Декември 2005 17:45
Разбира се, модернизацията чрез комунизъм, видяхме, е доста по-лоша от модернизацията чрез капитализъм като в Гърция или Ю. Корея.
09 Декември 2005 17:54
а, фичо, два дни те чакам да реагираш. бегай да запушваш амбразури, че ФД вече втори ден е под обсада
п.п. точно от теб не ща да чувам за това че емигрантите не се фукали - оцвъкал си "темите на форумци" с пътеписи и снимки на най-близките си (да са ти живи и здрави! ). за жена ти хич не ща да отварям приказка в това отношение. между другото като казах "манхатънеца" визирах един друг келеш, дето верно му забравих ника, ма по едно време много висеше и се напъваше да ни обясни кое как и къде е у манхатъно



Редактирано от - Pavlik Morozov на 09/12/2005 г/ 18:08:14

09 Декември 2005 18:03
иначе за имирантството си казал много верни неща, но и една голяма лъжа - че емигранта не бил типичен представител на клановото общество. аз ще ти кажа - според случая и според човека. да не забравяме колониите от емигранти от различни националности които открай време се формират в САЩ. виждал съм ракети-носители, дето сами всичко си правят, но за всеки такъв има по десет паразита, дето и зад океана пак си го карат по тукашному - висят на нечий врат и жилище да им намери, и работа да им уреди, пък после непрекъснато тормозят другите българи копания да им правят в кръчмата. тъй че не се отнасяй в генерализации, защото емигрантската прослойка е много шарена и като я опознаеш от първа ръка (което съм имал "удоволствието" да направя) виждаш че далеч не всички са self-reliant способни пробивни бачкатори, а има и доста плява. ама плявата е най-креслива и най се надува, та трябва от време на време да им се постявят някои въпроси от упор, пък дано масло се засрамят малко


Редактирано от - Pavlik Morozov на 09/12/2005 г/ 18:05:40

09 Декември 2005 18:07
е баш сега искам отнекъде да изскочи оня фън-шуй sophisticated сноб пошъл тошев да илюстрира изложението ми със замах

09 Декември 2005 18:09
ЧИЧО ФИЧО,
Точно пък за "модернизациите" на Гърция и на Южна Корея би трябвало да си наясно, че бяха осъществени с нарочна ВЪНШНА намеса /финансова ПОМОЩ!/- по политически причини/ да НЕ се преобърнат в комунистически!/ там се наляха МНОГО капиталистически пари/ нещо подобно на ГДР , в което се наляха много комунистически пари/ !!! Впрочем, в Гърция и досега продължава наливането!!! Освен това, сравнението между постигнатото от Гърция и постигнтото от българия СЛЕД 2-та Световна Война трябва задължително да включва и факта, че до 1964 г. България изплащаше на Гърция РЕПАРАЦИИ и контрибуции/мииарди долари!/ - за причинени от българската царската войска щети на Гърция!!!
НЕ трябва да сезабравя и, че бившите социлистически страни бяха принудени, по време на Студената война и блоковото военно противопоставяне, да отделят много по-голяма част от брутния си вътрешен продукт за ВОЕННИ цели- за постигане на военен паритет със Запада! А това костваше на бившите соц. държави и на населението им МНОГО- включително и в областта на модернизирането на икономиките им/което както е известно, става И с капитали, освен с желание/ !!! Дори ,"Доктрината Рейгън" , по същество, залагаше тъкмо на това- изтощаване на икономиките на бившите соц. държавит, чрез непрекъсната гонка по спиралата на въоръжаването!!! Както, всъщност, и стана!
09 Декември 2005 18:15
прав е параграфа. да се ползва гърция за success story е авто-гол. държава в която е било наливано десетилетия за да бъде силен анти-комунистичеси буфер е най-малкото неуместен пример за свободна икономика и пазар. те гърците ако им махнеш стандарта са си едно към едно с останалите балканци - и при тях има патриархални нрави, корупция, шуробаджанащина и всичко друго. ама нали са били сума ти петилетки галеници на НАТО и затова не може да се говори с тях. а че въпреки тази помощ пак са на опашката по производство и доходи в ЕС никой не обича да говори, нали?

09 Декември 2005 18:17
също моля не ми давайте за success story израел и не ми обяснявайте как богоизбрания народ от пустинята прави райска градина. и най-бегъл поглед към военния им бюджет и количеството хора ангажирани в армията и въобще националната сигурност показва че тази държава без колосална външна помощ би се задушила от самата тежест на военното си усилие, както например се задуши северна корея

09 Декември 2005 18:22
колкото за 52-рия щат - южна корея, те тепърва трябва да си извоюват политическа независимост от САЩ. ако я искат де. не мисля че имат изгода да се натискат, освен че при сегашния им alignment наред с тайван и виетнам ще са една от първите цели на китайския империализъм когато един ден дракона си покаже зъбите

09 Декември 2005 18:45
Здравейте :-)
Я, чакайте аз да ви поразправям нещо. Калине, виж сега, на мене какво ми се случи тиа дни :-)
Значи, ето:
Вчера.., не вчера...- онзи ден. Пускам рдйоточката на село и изведнъж чу'ам гласо на кмето да вика на всеуслошание: "Уважаеми селяне" (абе, не вика съселяне...) "Значи, Внимание. Внимание!" (викам, щом е "внимание" и „значи“ - па че преватезират нещо, ама поне да чуем какво, нали, и така се заслушах...), докато той1 продължи:
"Получихме от менистеро песмо, че, цитирвам:""...считано от 'нес - от утре е Неделя""... Ми, как бе!?, - виквам към радйоточката, - налиии...аа.. "Перко!" - Избумтя радйоточката в лицето ми, като дори ме поплюнконапръска , - " Ти, ни съ обаждай, заповед е туй, на минисера!" Абе, замълчах си, оти, досега не подозирах, че една радйоточка, предназначена само за слушане от едни и за говорене от други, могла и да вижда какво му1 показвам. Викам си.. неделя, -неделя, ше почиваме, един вид. Свърших каквото требваше да свършим по селската работа (тя, жената знае обикновенно, но има едни "мръсни"(начи; -) неща, дето си й ги казвам редовно в кръчмата). И отидох си - да неделям...
...
Неделях, що неделях, но. по едно време ми стана (по)съмнително. Викам си: "Ей, съмнително ми стана..., това неделяне!. чекай да отворим прозорецо* и да погледнем изпонанавънка." Да де, ама гледам, е, внук ми, седнал пред прозорецо, и гледа едни цветни(збииш) неща през него. Викам му:"Аре чупката, бе! Оди на макя си! у...", а той си мърмори под носо:"От тоа дърт к-к, човек едно порно не може да изгледа". Викам му:"Тебе майка ти ли така те учи бе, да й...**". В това време влиза баща му и вика, "тя, ами кой. тази мръсна к...а***, вече закъснява с десет минути от работа.. да й го нач...***". В това време, някой ме избутва от вратата и кресва в ухото ми: "На кой ше го нач...***, нефелник такъф? На фризйор бях бе, смотаняк, нали щехме да ходиме на театър? Или си забравил? Ти, с твоите прозорци..".. не дочеках края на екъшъна, оти ми е добре познат, като да гледам Голденбюрговото висшо общес'во.... Айде, викам си... и...
Отидех в другата стая и седнах на другия компютер, отворих си Юндоса* - замрежен от вестницици, реклами, запознанства и либоф... от какъвтоидае поглед.
Оттам: Избрах си една прекрасна жена, която ми каза с мазния си, и напоителен, като от препарат против бръчки глас : "Нииеее, сигурноо; аахх, сме се срещали, мммхххааахх.. вече, а може биии..ааауууа...м.м.м.. и да сме правили любоввв с тебеееаахх, но аз не знам за това..!?"... после минах през новините, попътувах из незнайни и слънчви остовчета с "гугълърт". После отворих един замразен сандвич, а микровълновата ми го стопли, изядох го и си легнах с дрехите... пре-доволен. Докато в това време, оттатъка, скандала продължаваше, но този път - заради дистанцйонното на таливизора. Станах. Затворих вратата. Включих една Есенна картинка с Водопад на екрана, притворих прозореца, колкото да не влиза целя пушек от шосето, но се пак да се чува шумът, като от водопад, Нагласих МП3 плейъро на: "What A Wonderful World" и заспах сладко-сладко, сънувайки, как пускам радйоточката на село и изведнъж чувам гласо на кмето...: “...считано от днес - от утре е неделя!“
Ето, че и жена ми се прибрала. И тя легна до мен - чисто - гола.
Неделя- ден за почивка.
(!?)

...
*това е една чуждица. и се превежда като операцйонна система, при която се гледа отвътре-навън, но и обратното е напълно възможно. (все пак, един вестник, не може да бъде кой знае каква защита за любопитни очи)
** е, това е... разбира се, което си и помислихте. И че с това, децата от малки трябва да свикват с такива неща, мааму (маммма й, също става)
*** Виж, това е вече непреводима игра на думи... може да е крава, кокошка.., а нач- началничка, ааа-ми! Така си е!
1. той - гласът (м.р./ед ч.; -))))
----------------
Така, омотан у ((полит-))весници, (-)брошури, (-)сънища, (-)реклами, (-)жени и (-)плакати, ... щех да си мислим, че и 'неска е неделя, докато не се сетих... Че, бре! Калин днеска ще пише в сегато.
Офффф, Слава Богу - било е само един неделен сън...

09 Декември 2005 18:50
Дядо Марксе а пък да знаеш през 50 години на 17 век колко тежък е бил животът?
09 Декември 2005 19:19
Фичка
Гърция докато влезе в ЕС беше много закъсала и доста изостанала спрямо нас.
Ти това не го знаеш оти си клечал на цукалото.
С влизането в ЕС и наляха огромни пари и тя се съживи. На всичкото отгоре и бчха извъртяли един преврат на полковниците в който САЩ играха голяма роля.
Павлик къде са снимките на Фичо и фамилията му.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД