:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,227,043
Активни 89
Страници 15,996
За един ден 1,302,066

Коварствата на демокрацията

Жертва на най-демократичното възможно гласуване - тайното, падат и лидери като Чърчил. В случая от вот в НАТФИЗ си пати водещият ни режисьор Крикор Азарян
Кадърен човек ли е режисьорът Крикор Азарян? Безусловно. Обичат ли го учениците му? Разбира се. Възпитал ли е известни имена, оставил ли е сериозно дело зад себе си? Категорично да. (Достатъчен е примерът с един Галин Стоев, да речем). Създал ли си е по тези (и още по ред други, по-тайни причини) врагове в собственото съсловие? Има си хас да не е.

Всички тези фактори, струпани накуп, обясняват сегашната ситуация в НАТФИЗ. Тя е следната - катедреният съвет на Катедрата по актьорство и режисура за драматичен театър, състоящ се от 15 души, избира с тайно гласуване нов художествен ръководител на клас за следващите четири години. Това се извършва в съответствие с вътрешния правилник на НАТФИЗ, който е приет и от възпитаниците на Академията. Резултатите от това тайно гласуване миналия месец показаха, че от раз е одобрен режисьорът Пламен Марков, а Азарян следва да се яви на втори тур, където ще се състезава с Илия Добрев и Андрей Баташов. Още преди втория тур студенти на Академията се разбунтуваха и заплашиха с окупация и стачка. Мотивът, изразен от един от организаторите - Георги Радулов, беше, че не бива да бъдат унижавани всепризнати педагози като Крикор Азарян с явяване на конкурс.

След второто гласуване онзи ден тайният вот за Азарян беше намалял е един глас - от 6 на 5 души. (Трябваха му седем, за да вземе клас). Новосъздалите се обстоятелства нагорещиха страстите. Чочо Попйорданов заплаши с палеж, като информацията какво точно ще пали - себе си или Академията, остана противоречива. Георги Данаилов наруга в пресата посредствеността, която се обединява срещу талантите, и цитира Салиери. Абсолвентите на Азарян заплашиха, че няма да си вземат дипломите на 20 май, защото предпочитат да останат възпитаници на професора си, а не на Академията.

Самият Крикор Азарян пък обяви, че подава оставка, и отказва дори своеобразната компенсация, предложена му от Академията - да води 2-годишен магистърски курс по режисура.

Ректорът на НАТФИЗ Станислав Семерджиев свика пресконференция и призова прокуратурата да се намеси в раздулия се скандал - във връзка "с призиви из пресата да се сваля законно избрани ректори".

За какво е проба сегашната криза? Проба е за това до каква степен художественият авторитет е и обществен такъв. Тоест - дали законният, но скандален резултат е достатъчна провокация за т.нар. "културен, обществен и политически елит". Който с натиск отстрани, отвън и отвътре може да повлияе на Академията, та на Крикор Азарян да се даде клас. (Че има безспорни педагогически умения да ръководи успешно такъв клас професорът е доказал).

Ако това не се случи, ще победи другият вариант. При който вотът си остава законен, а на никого в страната, освен на няколко студента, не му пука кой преподава в едно от многото висши училища. Тогава Азарян ще раздели съдбата не само на видни творци, но и на видни държавници. И това се е случвало по света и у нас.

Тогава ще ни остане да се замислим за несъвършенствата на всяка система. Просветеният абсолютизъм, (да речем при Людовик XIV), се разпореждаше авторитарно с народите, но се случваше да цени и изкуството. И да къта таланти, опазвайки ги от плебейския диктат на пазара или сговора на посредствеността. (С известна уговорка можем да причислим към него и нашият тоталитаризъм, белязан от културните пристрастия на Людмила Живкова.)

А властта на масовия вкус или властта на тайния вот са демократични, но могат да изненадат неприятно и елитни творци, и харизматични лидери.

Само че едно общество е толкова по-успешно, колкото по-успешно излъчва на ключови позиции кадърните свои представители.

Ако някой не се досеща какво искам да кажа, нека пак прочете началото на статията.
72
2309
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
72
 Видими 
13 Май 2005 21:55
Крехко цвете е таланта, лесно е да го стъпчеш, процедури много, целта една
13 Май 2005 22:02
Аре стига и ти с тази нежна душа.Хората много ясно са го написали:курварството на демокрацията.
13 Май 2005 22:09
И кой е казал, че в момента БГ е успешно общество? До успеха се стига с доста усилия.
13 Май 2005 22:15
И на мен ми писна 'демократи' с непроменена душевност да обезталантяват България
13 Май 2005 22:43
Първо - има едно нещо което стои и над таланта - и това е законът. Второ - едно е талант, друго - преподавател. Трето, ако г-н Азарян толкова иска да преподава и толкова младежи искат да учат при него - ами защо не си направи своя школа. Лий Страсбърг си направи.
13 Май 2005 22:45
А Пейчо не псуй даже и индеректно!Това само нам е разрешено понеже такъв ми е ника ипо тази причина botа не ме санкционира!Избери си правилния ник.
13 Май 2005 23:21
Мене ме боли, болно ми е, това е, друго няма
13 Май 2005 23:51
Тъжно. Академията Оригиналът на Раковска.
14 Май 2005 00:18
не бой се пейчо, само првио пат боли
14 Май 2005 00:43
Според мене ако има средства ще си направи своя школа и ученици пак ще има. Но вслучая ще загуби т.нар. НАТФИЗ което ще загуби добър преподавател.........Но това което се случва с Крикор Азарян е нещо нормално за България - аз знам за много такива случаи и през Социализма...........в химията.......
14 Май 2005 01:29
Първо поздрави за автора на статията.Отдавна не бях чел статия в такъв стегнат и разбираем стил.
Ами тъжно.И това ще става винаги на места където "някои" управлява собственост или ведомство от чуждо име.Какво имам предвид:
Ами ако аз съм директор на някакво държавно или друго там предприятие (РМД, акционерно или някакво друго при което не се знае кой е точно е собственик или са толкова много че не може да им се хване края) аз съм обратния вариант на твърдението "генерал без армия" т.е. аз имам армия без да съм генерал или с други думи боли ме к..а какво ще стане с това което управлявам защото не нося пряка отговорност И НЕ Е МОЕ.В случая дали ще е Азарян или Х никакво значение за господата с тайния вот.Ама бил признат, бил се доказал бла-бла.Те се държат така сякаш НАТФИЗ е техен без той да е.Защото ако наистина беше техен нямаше да мислят така.Мили постсоциалистически картинки.
14 Май 2005 01:45
MANRIKO.
/:/ "...Първо - има едно нещо което стои и над таланта - и това е законът"
......................................... ......................................... .............................
ПРОБЛЕМЪТ е, че Законно НЕ значи непременно Справедливо и Правилно! А Справедливо и Правилно е, когато е в интерес на Всички или на Повечето, поне!
ПРОБЛЕМЪТ е, че Законът НЕ го прави и спуска Господ, а го правят хора, зад които стоят други Хора! И НЕ си мисли, че тези-другите Хора, са Народът или, поне, Мнозинството от Народа! "Другите Хора"- това са СКРИТАТА, НЕпубличната ВЛАСТ при Демокрацията! Това са хората с Големите Пари! Това са хората, които държат в ръцете си НАЙ-важната при Демокрацията Власт- ИКОНОМИЧЕСКАТА Власт!
А чичко Ленин е казал: "Политиката е концентриран израз на Икономиката! А Правото е конценриран израз на Политиката!" Сиреч, който прави Икономиката- той прави и Правото/законите/ !!! А думичката "Демокрация" е за приспиване на Бдителността и за "ДемоНАРКОТИЗИРАНЕ" на Народа! КАЗАХ!
14 Май 2005 04:24
Борбички. Има го навсякъде........
14 Май 2005 06:57
Абе чета, чета и не мога да разбера - защо се реши, че Азарян пък е най-кадърния преподавател? Щото студентите му ще стачкуват? Или щото иска да има клас? Аз не го познавам като преподавател. Практиката показва, че най-обичаният от студентите преподавател не винаги е най-добрият. Жална, жална българска журналистика!
14 Май 2005 09:25
Г-н Ламбовски, два основни акцента са противопоставени и не е възможно, сноред мен, да работят заедно:
- кътане и опазване на таланти от плебейския пазар;
- успешно брониране на ключови позиции за кадърни от обществото.


По този начин се елиминира основен двигател на талантите, който в повечето случаи е индивидуално формулиран но балансирано съответстващ на елитарни ценности, плебейската готовност да се вслуша в тях и лични цели на таланта. Не е възможно да се поддържат ключови позиции за всички таланти в режим на демократичност и "опазване от плебейството", както и не е демократично да се преброяват същите. Ако обществото не включва в себе си плебеите талантите не струват грош.
Спирам се на този аспект поради потенциала му на отшелник в култури с доминираща стихийност. Няма големи английски копозитори-класици, но има
Шекспир и Бийтълс, които не са "кътани от плебейския диктат на пазара".
14 Май 2005 09:30
В цялата работа едно не ми харесва – призива с натиск да се решава въпроса, защото става дума за еди-кой си. Т.е., принципа на “по-равните”, за които законите не трябва да важат. Съгласен съм с Botevist – талантлив творец и талантлив преподавател съвсем не са покриващи се понятия. Някак трудно ми е да повярвам, че 10 от 15 души са гласували по някакви заговорнически причини.
А всичките паления, стачки и т.н. са дрън-дрън ден до пладне.
И още веднъж:
Който закон важи за мен, обикновеният гражданин, безусловно трябва да важи и за всички останали, па ако ще да са и нобелови лауреати или царе!
14 Май 2005 09:40
Нека академията даде право на избор на студентите с няколко преподаватели, те ще определят, честно е. Другото са евтини номера-без да променяш характера на работата или сменяйки неколко букви в табелата правиш конкурс за да отстраниш неудобния, който по правилото талантливия е самостоятелен и неудобен се неутрализира. Да ви е позната терминологията
14 Май 2005 09:53
Утре, така, законно, ще изберат и Азис за ректор.
14 Май 2005 10:53
Параграфе, мислех, че поставяш закона над всичко. Днес нещо се отмяташ.
14 Май 2005 16:00
Параграфе, с огромно удоволствие отбелязвам, че най-накрая си дошъл на мойто.
Над закона стои справедливостта и ако законът не е направен според нея, справедливо е да се не спазва.
14 Май 2005 20:47
Коко Азарян е един от наи-добрите преподаватели по актъорско маисторство и драматична режисура/ това са два различни класа/ в исторята на Театралната ни Академия ВИТИЗ или НАТФИЗ. Освен това е много добър резисъор. Тези, които са гласували срещу него знаят много добре това.Аиде сиктер, ще поставят Коко Азарян на конкурс след 30 години преподавателска деиност.Имат ли акъл? Някои беше написал, че трябвало да си отвори частна школа. Ако комунистите му плащаха така както плащат на Broadway или Hollywood, то тои отдавна да е милйонер.Много таланти работеха без пари.Засрамете се.
14 Май 2005 20:52
SHAKE,
Не, НЕ се ОТМЯТАМ !!!
И продължавам да твърдя, че "Законите са, за да се изпълняват!"
За друго ми е думата: че Законите ТРЯБВА да са в Интерес на Всички в Обществото- което е почти НЕвъзможно!- или, поне , на Повечето хора/което Е възможно, но НЕ става на практика! За съжаление, това е и така е с винаги и с почти всички закони ! А Е така, защото задачата и функциите на Законите е да ОБСЛУЖВАТ интересите на ВЛАСТИМАЩИТЕ ! А Властимащите, откак Свят светува/ и изключение на Социализма/, са тези, които имат ИКОНОМИЧЕСКАТА Власт- оттам и Политическата , а оттам и Власт НАД "законотворците" !
Сиреч, НЕ съм против Законите, а против това, че Законите се правят САМО в интерес на МАЛКА част от хората в Обществото!!! ДОКАЗАТЕЛСТВО днес, например, е липсата на сериозен и в интерес на Обществото Закон за Референдумите! А този закон, който съществува сега, дава Право САМО на Управляващите да решават дали и за какво да има Референдум!
14 Май 2005 21:02
KLAILY,
НЕ съм "дошъл на твойто" !!!
ИМА нужда аот "Правила за движение" в Обществото и съответните "пътни знаци" ! Това, че на някой НЕ му харесват някои "Правила" или някои "Знаци", НЕ е основание да НЕ ги спазва/а и ще предизвика Катастрофи!/, а е САМО основание да ПРОМЕНЯ "Правилата" и "Знаците" !!! Може за го прави по Каравеловски- просветителски и ЕВОЛЮЦИОННО, или по Ботевски- със сабя и РЕВОЛЮЦИОННО! Трети път НЯМА !!!
Но, ЗАКОНИТЕ СА, ЗА ДА СЕ СПАЗВАТ- такива, каквито са и докато са такива!!! КАЗАХ!
14 Май 2005 21:02
Пейчо Пеев е абсолютно прав. По какви показатели са го оценявали на този конкурс? Той преподавал ли е на тези които са го оценявали? Те присъствали ли са на неговите лекции?
Абсолютно логично е преподавателите на отделните класове да бъдат определяни по това колко студенти са избрали да бъдат обучавани от тях.
Другото е организирана посредственост срещу таланта. Ако те не могат да бъдат добри като него, то него не трябва да го има.
14 Май 2005 21:16
Параграфе, ей след месец живот и здраве ще има повод отново да си говорим за Батето и за "специалните разузнавателни средства" и пак друга песен ще запееш.
14 Май 2005 21:24
Не виждам защо срамните интриги в актьорската гилдия ще поставят под съмнение тайната на вота. Връзката с принципите на демокрация ми се вижда лековата.
14 Май 2005 21:30
Paragraph39, човешкият живот, законите и особено тълкуването им трябва да са подчинени на морала, добре е да напечатат за всеки съд десетте Божи заповеди с обяснението им, дори и да изглежда наивно
14 Май 2005 21:50
ПЕЙЧО ПЕЕВ,
НЕ е добре!
Защото, освен християни, м България има и изповядващи други религии-дакоито "Десетте Божи заповези" НИЩО НЕ озтачават и с нищо НЕ ги задължават морално и религиозно!
А ИМА и атеисти/като мен/ в България!!!
Ако Моралът/ ЧИЙ, КОЙ?!/ беше достатъчен , за да се САМОуправлява Обществото, Човечеството НЯМАШЕ да измисля Държавата, ЗАКОНИТЕ, Полицията, Наказателните Съдилища и прочие, а щеше да си остане с Шериата, например!!!
14 Май 2005 21:57
ORACLE,
Аз ВЕЧИ си я тананикам Песента, която смятам да изпея след месец...
"АТАКА!"
"АТАКА!"
"АТАКА!"

14 Май 2005 22:02
Тая песен да не е от "Златният кос", а?
14 Май 2005 22:11
Рaragraph39, очаквах точно този отговор, но моралът е преди вярата и никой вярващ няма да е против, а атеиста и той душа носи, просто нравствен коректив
14 Май 2005 22:16
ТАКА Е!
МОРАЛИ -МНОГО! А Законът винаги е САМО ЕДИН !
14 Май 2005 22:24
Е не, точно обратното мисля
14 Май 2005 22:26
ПЕЙЧО ПЕЕВ,
ТАКА Е!
МОРАЛИ -МНОГО! А Законът винаги е САМО ЕДИН !
Защото, я само си представи какво би станало, ако по пътищата е разрешено ЕДНОВМРЕМЕННО и Ляво и Дясно движение- сиреч, два Закона едновременно да действат!!!
И в Обществото ТРЯБВА да е така- Законът да е ЕДИН и да е задължителен за всички! Иначе- Съд! А Моралите могат да са безброй и НЕ са задължителни всичките за всеки, нали- но който НЕ ги спазва ннеговия Морал, ще бъде наказан от неговия му Бог!
Впрочем, някъде и днес е МОРАЛНО да убиват с камъни жена-прелюбодейка! Другаде /мормоните, например, а не само мюсюлманите/ е Морално да имаш много съпруги! Морално и Факт !!!
Ако в държавата има само един Морал/кой, чий?!/ и само една Религия- може би може да се мине и без писани закони?! А Законът е тъкмо заради това: да УЕДНАКВИ Правилата за хората с различните Морали, а и за БЕЗморалните, също!!!
14 Май 2005 22:29
ORACLE,
"Атака! Атака! Атака!" НЕ е от "Златния кос" , а е от Златния ОТКОС" !!!
14 Май 2005 22:38
Paragraph39, предполагам си юрист и разглеждаш по-дълбоко проблема, аз бях дотук
14 Май 2005 22:51
О, Пейчо..бай ти ПАРАГРАФА/39/е много повече! таякива знания юририст не мой има....нагоре, нагоре, нагоре/ПАРАГРАФЕ железен
14 Май 2005 23:06
Е ми радвам се кореандър, значи е разбрал, лошо няма
14 Май 2005 23:06
ПЕЙЧО ПЕЕВ,
НЕ е важно дали човек е юрист или НЕюрист! По-важно е човек да е "РАЗСЪЖДАВАист"!!! Защото, А+В+С винаги е и ще е равно на D !!! Всичко на този Свят е в Причинно-Следствена ВРЪЗКА ! Важното е да НЕ изпуска човек "въженцето", на което са навързани последователно и закономерно Нещата от Живота, и да се придвижва по него!!!
А Емоциите /и Гладът!/ СА ЛОШ СЪВЕТНИК !!! Поддаде ли им се човек на "съвета" им- ОДМА изпуска "въженцето" !!!КАЗАХ!
14 Май 2005 23:12
"ТОЗИ ЗАКОН Е ПРАВНО ВАЛИДЕН И ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН, НО НЕ ЗАСЛУЖАВА ДА БЪДЕ СЛЕДВАН" - Х.Харт ( правото е "отворен текст", "комплексна система от правила" - първични:Не кради, Не лъжи, ... които произтичат от самите нас; - вторични, които реализират или коригират първите, напр. изграждането на държавна администрация). Цитирам теоретик на правото, правен позитивист, който не може да бъде обвинен в заиграване с морални "лиготии"
14 Май 2005 23:16
ЕТО един пример за действието и взаимоотношението на Морала и на Закона:
19:07

На востоке Пакистана полиция избила дубинками участников марафона
На востоке Пакистана в городе Лахор полиция избила дубинками участников марафона, в котором женщины участвовали наряду с мужчинами. Об этом сообщил фотограф агентства Reuters, ставший очевидцем произошедшего. По его словам, были также избиты и задержаны активисты исламистских партий, пытавшиеся организовать акцию протеста против забега.
Как сообщили очевидцы, участники марафона не успели пробежать и нескольких сотен метров, как их начали избивать дубинками полицейские. Несколько бегунов были задержаны.
Ранее власти Пакистана запретили проведение марафона, в котором участвовали бы женщины вместе с мужчинами. //Reuters
14 Май 2005 23:54
мене ако питаш, тиа са си за бой. кой нормален човек че ти бега 42 километра, без никой да го гони?
15 Май 2005 00:03
Показателно, първо махнаха Кеворкян от талавизията, сега Азарян от НАТФИЗ, Казасян пък отдавна от радиото и му взеха тромбата, абе това да не е антиарменизъм, що ли. Да се бръкнат , имат пари и тримата и, като Слави да тръгнат по кабеларките и да създават истинската "българска" култура. Ха да ги видим сега... А, ако говорим сериозно, почна се "демократическата" чисткана културният фронт...
15 Май 2005 01:42
Верислав, от една страна си прав - да отвори частна школа или да иде, да речев, в НБУ. Ама знаеш ли ти, че друго си е да имаш под ръка за обработване канализираното? Казваш - иди в частно радио. Добре, ама знаеш ли ти каква сила е "Хоризонт"? Битката е за влияние и власт.
Бил, разбирам те. Обаче не ти ли се струва, че щом си демократ, трябва да понесеш и това. Аз например не обичам широката демокрация, която издига популярните лица. Да вземем наградите - попитате ли народа кой му е любимият композитор, кого мислите ще посочи - Константин Илиев или Кирил Маричков? Затова трябва да има Съвет на старейшините. Във вузовете му викат Академичен съвет. Той трябва да предпазва от демократичните бързи решения. Но ако и там вече са влезли народняците? Е, не знам, не знам...
15 Май 2005 03:09
GUTEN MORGEN: В New York, където живея вече 4-та година се провежда "Tribeca Film Festival", които е създаден от Роберт Де Ниро по повод 11 септ.2001. Та към този фестивал се създаде театрарлна и филмова школа за артисти и режисъори. Нещо като нашия ВИТИЗ.И там има Академичен съвет, които определя преподавателите.Но има хора, които са доказали своите качества през годините и те се водят "почетни членове " на Академията.Тях никои не ги подлага на конкурс.Например Мартин Скорсизе и Ал Пачино преподаваха .Как си преставяш те да бъдат оценявани с начинаеши? Ако има таланти межу младите, то те ще се докажат с времето. На гореспоменатите не им е нужно.Същия принцип работи v New York Film Academy и New School University"Actors and Drama Studio".Този пример аз бих го съпоставил с Коко Азарян за България .Тои е опитния и тои е този, които може да изгради авторитета и името на Натфиз.Престави си ако всичките са новаци и неизвестни , па макр и много талантливи.Друго е да кажеш"Аз завърших в университета, където преподаваше Коко Азарян."По този въпрос, че Азарян е безпорен талант в тази област, аз смятам, че противоречия не би трябвало да има.
15 Май 2005 05:53
Таланта се ражда , не се създава !©
15 Май 2005 06:55
Да се оплаче на арменския поп.
15 Май 2005 08:02
Ало господа и дами с висше незнам какво техническо образование , длъжни сте да защитавате не дипломите си а знанията ! Приканвам ви съвсем сериозно да обърнете поглед върху нещата !
В Плевен ще се проведе специализирано изложение “Животновъдство 2005”

15 май 2005 | 07:40
Агенция "Фокус"Плевен. От днес до 17 май Плевен ще е домакин на специализираното изложение “Животновъдство 2005”.
Ще бъдат показани 40 породи елитни животни, както и специализирана селскостопанска техника, ветеринарни препарати, ваксини, фуражни смески и добавки от фирми в страната и чужбина. Идеята на организаторите е чрез форума да се подпомогне животновъдния бизнес. В момента 38 породи животни са застрашени от изчезване. Напълно унищожени са българската порода кокошки. Затова и животновъдите от района настояват специалистите по селекция и репродукция в животновъдството спешно да изработят програма за консервирането на породите у нас.

Редактирано от - nesnaecht на 15/5/2005 г/ 08:03:18

15 Май 2005 12:04
Коварствата на демокрацията

Бойко
Да намекнеш за "Коварство и любов" по повод режисьор от такава класа е журналистическо умение за озаглавяване, което не е чест гост на родната преса!
15 Май 2005 12:51
Обществото има интерес към създаването на формация като Коалиция “Атака”, заяви Волен Сидеров 15 май 2005 | 12:35
Агенция "Фокус"София. Незабавно изтегляне на българския контингент от Ирак, запазване на АЕЦ “Козлодуй”, чистка във властта и забрана за продажба на земя на чужденци са основните приоритети на Коалиция “Атака”. Това стана ясно на пресконференция на Коалицията днес, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Председателят на “Атака” Волен Сидеров заяви, че в момента в България има остър дефицит на патриотизъм и това е наложило сформирането на Коалицията. Сидеров подчерта, че неофициални проучвания показват в обществото, че има интерес към една такава формация. “Убеден съм, че Коалицията ще влезе в социологическите проучвания”, допълни Сидеров. Той подчерта, че Коалицията е твърдо за референдум по важни проблеми в обществото. “80% от българските граждани не одобряват участието на България в Ирак, а само 5% от парламента защитава тази идея”, заяви депутатът Стела Банкова, която също участва в Коалицията. [b]Коалиция “Атака” се обявява против позиционирането на военни бази у нас, програмни акценти на “Атака” са пълно разследване на криминалните приватизационни сделки, въвеждане на мажоритарно-пропорционална избирателна система и изземане на незаконно придобитите от българската политическа класа имущества.[/b] В следващите дни ще бъдат обявени и листите на Коалицията.
.........................
"АТАКА!"
"АТАКА!"
"АТАКА!"

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД