:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 319
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В "Аламбра" е благословено пътешествието на Колумб

В двореца са подписани указите за изгонване на евреите и за създаване на Инквизицията
Алхамбра.
Ако попитате някого да ви изброи забележителностите на Испания, 9 от всеки 10 души ще споменат такива в Мадрид, Барселона, в най-добрия случай и нещо от Севиля.

Но малко са хората, които биха се сетили за средновековния арабски дворец "Аламбра" в андалузкия град Гранада. Сега обаче той ще се състезава да получи званието "едно от чудесата на света". И без това той е наричан Раят на Земята.

Знае се, че Испания е "най-арабската" от всички европейски държави. Нормално - маврите са я владели цели седем века. Но същевременно Испания е и мястото, където може да се усети разликата между турското и арабското владичество. Докато османските орди са рушали всичко, арабите предимно са добавяли и създавали.

Типично доказателство за това е и дворецът "Аламбра". На арабски "Ал Хамбра" означава "червената крепост". Той е построен през XIII век, когато Гранада е била столицата на мавърската династия на Назаридите, управлявала през 1238-1492 г.

Началото на строежа е поставено от арабския архитект Мохамед бен Юсуф ал Насри през 1238 г. Първоначално крепостта била военно укрепление. Но с течение на времето се превърнала в резиденция на султаните Назариди.

Почти през цялото време на денонощието дворецът тъне в мрак. От една страна, през лятото температурите достигат до 40 градуса и човек дава мило и драго да намери сянка. Другата причина я обясняват екскурзоводите. Когато приемали вестоносци от вражески лагер, хитрите султани първо цял ден ги държали навън на ослепителната слънчева светлина, а след това ги вкарвали в непрогледната тъмнина. Така чуждите емисари изведнъж ставали несигурни и слаби. След такъв прием обикновено те се завръщали при господарите си с лоши вести.

Навсякъде по стените на двореца има надписи от Корана. Те остават непокътнати и след 1452 - годината, в която католическите крале Исабел и Фернандо завладяват Гранада и изгонват маврите оттам. 40 години по-късно арабите окончателно са изгонени от цяла Испания.

В "Аламбра" са се случили няколко изключително важни събития в историята на Испания. През 1492 г. в голямата зала кралица Исабел отваря ковчеже с бижута, за да финансира пътешествието на Христофор Колумб в търсене на път на запад към Индия. Мореплавателят тръгва от пристанището Палос де ла Фронтера и мисията му завършва с откриването на Америка.

През същата година е подписан и декретът за прогонването на всички евреи сафардити от Испания. Немалко от тях се заселват през вековете в България.

В "Аламбра" е подписан и декретът за създаване на зловещата средновековна инквизиция, развързал ръцете на консервативното католическо духовенство да преследва безогледно инакомислещите.

През "Аламбра" преминават и предвожданите от генерала метежник Франсиско Франко войски при избухването на Гражданската война през 1936 г. Там мароканските войници, съставляващи немалка част от силите на значителна част от силите на Фалангата, се молят на Аллах да ги вдъхнови за победа срещу неверниците републиканци.

Още за избора на 7 чудеса на света на http://www.new7wonders.com
 ---------------------
 ------------------------
 ----------------------
 --------------------------
 --------------------------
 ----------------------
 ----------------------
 -------------------------
 ------------------------------
3359
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД