:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 261
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Сандански - градът с 288 слънчеви дни

Тук и въздухът, и минералната вода са лечебни. Гръцкото нашествие доведе до вдигане на цените в магазините, но нощувките са евтини. 40 хотела чакат туристи
СЕГА СНИМКИ
Сандански
По люлеещия се мост в парка лежерно се клатушкат куче и стопанин. Няколко завоя алеи встрани, под клоните на яркозелен храст трима пенсионери бистрят политика. Над фонтана пред Интерхотела, напук на зимата, прескачат дъги. Дори насред най-лютите студове Сандански изглежда южен.
На светло още несвалената коледна украса, оплела вечнозелените кипариси в началото на града, стои нелепо. Шпалирът от олисяли кестени по главната улица потиска, но в парка - една от най-красивите градски градини в България, зеленото е в пъти повече от сивото. А в дъното, високо над града, е бялата вселена на Пирин планина.
Уникалният климат е един от основните плюсове на Сандански като туристическа дестинация. 288-те слънчеви дни и средната годишна температура от 14 градуса привличат гости на града през цялата година. Силно непрепоръчително е пребиваването тук в разгара за лятото заради непоносимо високите температури. Дори и тогава обаче има алтернатива - все още непревзетите от големи туристически маси маршрути из Пирин. Е, някои части на планината като вилните зони Попина лъка и Туричка черква през горещините са плътно населени от привърженици на свободното дишане, студеното питие и вечерните огньове. Усамотението тук е трудничко, особено през уикенда, когато градът в автомобилна колона се изнася нагоре.
Векове история лежат под улиците на Сандански. Завладян през 168 г. пр.н.е. от римляните и превърнат в римска провинция, регионът още пази паметници от чуждото присъствие. Някъде по тези земи е раждан и Спартак - легендарният тракиец, повел робите срещу Рим. Историческите източници мълчат възползвали ли са се римските първенци от топлия минерален извор, течащ под града, но неслучайно първото градско име на селището е Свети врач. Местните разказват, че заради лечебния въздух, подходящ за хора с дихателни проблеми, градът векове наред е привличал посетители. И в момента не едно и две семейства са трайни преселници, дошли да кажат "не" на асматичните кризи.
Бурен бум на туризма върви от няколко години в града и по линия на близостта с Гърция. Гледката на тълпите гърци, втурнали се да пазаруват в събота и неделя и прегръщащи се тук и там със свои познати, трудно може да се определи като приятна. Не особено приятни са и цените по магазините, а градът отдавна е въвел еврото като валута. От туристическия поток обаче си има и плюсове. Сандански в момента разполага с рекордния брой

от около 40 хотела,

предлагащи от напълно прилични условия и цени до пълен шик.
Покрай многото туристи, няма как да не признаем, устойчиво в града е стъпила и древната професия на платената любов. Това обаче по нищо не личи от разходката по улиците. Както му се полага, жриците се държат дискретно. А местните власти се кълнат, че броят им е съвсем съизмерим с този в други курорти.
Много истории се разказват и за прословутия македонски нрав. Наистина, удивителни разкази могат да се чуят от местното население. Външно обаче Сандански е спокоен, а полицията всява респект с новите си коли в периодични обиколки по главната пешеходна улица.
Може още да се иска от развитието на съпътстваща туристическа инфраструктура в града, признават от общината. Сред амбициозните планове на местната власт е построяването на

голям аквапарк

в рамките на градския. Местните хотелиерите планират да се възползват до максимум от топлия термален извор с температура 80 градуса и да развият интензивно СПА-туризма. Предвижда се и изграждането на голям спортен комплекс заради множеството спортни отбори, идващи на лагер в града.
И в момента обаче хотелите от висока класа предлагат достатъчно водни и спортни удоволствия. Интерхотел "Сандански", известен в града като Австрийския, години наред предлага водни лечебни процедури. Хотелът се слави и с двата си басейна - външен и вътрешен, с минерална вода. Басейни има и в по-големите хотели. Всевъзможни програми по линия на СПА-туризма предлагат и по-новите хотели с повече звезди. През лятото в парка работи мирото - плитки басейни с топла лечебна минерална вода. Занятието обаче не се препоръчва на особи претенциозни и със задръжки - в мирото на власт е природната голота.
Сандански е добра изходна точка и за други китни туристически местенца, разположени наблизо. На 15 минути път с кола са пясъчните ридове и механите на Мелник. Част от местните са малко позабравили, че туристът не за пръв път пие вино, и лежат на старата слава на тежкото мелнишко. Още има места обаче, където може да се пие отлично рубинено питие. Задължителна през лятото спирка е избата на Шестака, простряла бъчвите си в пещерно образувание в самия пясъчник. На още няколко километра оттук е Роженският манастир. Хотелите организират екскурзии и до Рупите, където е църквата на баба Ванга и също има лечебни бани. Малко повече е пътят до Рилския манастир.
Хич да не се отдадете на организирани туристически пътешествия, в града е достатъчно приятно за няколко дневен престой. Сандански е изключително млад, и съдейки по потока, доста женски град. Разходките по улиците продължават до късно през нощта, а гледката на издокарани до последния косъм същества с подходящо ЕГН не е за пропускане.
Модни в момента в Сандански са "врътките" - куп

малки битови кръчми,

разположени над стадиона на града. Класическите барове са малко, кръчмите определено водят. Уютно местенце е малкият пиано бар над Културния дом. Истинско пиано няма, но собственичката на заведението пее добре. През лятото много хора събират и ресторантите на 4-и километър от града, по пътя за планината. Нагоре, из различните станции, може да се яде божествена пъстърва. В града работят две дискотеки и няколко казина.
Минус на района е неразвитият в достатъчна степен зимен туризъм. Високо горе, на 1600 м над града, в хижа Каменица, и в момента се карат ски, но условията не могат да се сравняват с тези на зимните курорти. В скоро време не се очакват сериозни инвестиции, защото има проблеми с регулационните планове в планината. Тежко е и качването. Хижите обаче през лятото работят, а планинските красоти са почти на една ръка разстояние. 4 часа ходене пеша по не особено тежък маршрут дели хижа Каменица от Тевното езеро, наблизо е и Кукленското езеро. А гледката на циркусите буквално спира дъха.

ХОТЕЛИ И ЦЕНИ*

ХотелТип стаяЦена - лв.
1. Интерхотел "Сандански"единична100двойна120
2. Парк хотел "Сандански"единична73.50двойна97
3. Хотел "Виктория"апартамент45/49двойна 33
4. Хотел "Андони"апартамент33/44двойна25
5. Хотел "Блажи"апартамент35двойна25
6. Хотел "Юропас"апартамент60двойна40
7. Хотел "Балевуров", по-високата цена е за уикендаапартамент35/41мансарда24/30
8. Хотел "Астра"апартамент48/56двойна40
9. Хотел "Анели"апартамент45/48двойна33
10. Хотел "Гроздан"тройна42двойна33
11. Хотел "Св. Константин и Елена"апартамент40стая25
-----------
* хотелите са подбрани случайно
 Сандански
 Сандански.
 Сандански
8648
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД