:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,334
Активни 544
Страници 1,779
За един ден 1,302,066
Първи стъпки

Училище по бридж

№2



Играта бридж се състои от две части, които следват една след друга. Започва се с анонсиране (bidding) и когато то приключи, започва разиграването (play). За да имате успехи, вие трябва да умеете да играете с картите. Затова започваме с основните правила при играта с картите.

Всеки от играещите има по 13 карти и ги изиграва една по една за 13 взятки (triks).

Взятката съдържа 4 карти, по една от всеки играещ. Основна цел в играта е да спечелите колкото може повече взятки. Първата изиграна карта, за всяка взятка се нарича атака (lead). Играчите изиграват своята карта последователно по посока на часовниковата стрелка. Всеки е задължен да играе карта от цвета на атаката, но не е задължен да дава по-висока по ранг карта. Взятката печели този, който е дал най-високата по ранг карта. Ако имате карта от играния цвят, но вместо нея дадете от друг цвят, вие правите нарушение - ривок (revok). Ако нямате карта от искания цвят, вие можете да постъпите по два начина. Единият е да дадете карта от цвета, избран за коз. Това се нарича цакане (ruff). Ако друг не цака с по-висок по ранг коз, вие печелите взятката. Запомнете: не сте длъжен да цакате. Вторият начин е да дадете карта от цвят, който не е коз. Такава карта се нарича изчистена карта (discard). Запомнете: независимо от ранга на изчистената карта с нея не можете да спечелите взятка. След като са изиграни четирите карти за една взятка, се играе за следващата. Първи за нея играе този, който е спечелил предишната взятка. Когато играете, поставяйте картата пред себе си, а не в средата на масата. Тя трябва да се вижда добре от всички играчи. След като приключи играта за взятката, в зависимост от това дали сте я спечелили или загубили, поставете вашата карта пред вас по следния начин: ако сте спечелили, поставете картата с тясната страна към вас. Ако сте загубили, поставете я с широката страна към вас. И в двата случая картата се поставя с гърба нагоре.

Текстове под снимки: :

1 - стр.12/фиг.1 - взятката се печели от S.

2 - стр. 12/фиг. 3 - при коз ¦ взятката се печели от S.

3 - стр.19/ фиг. 2 - 1, 3, 5, 7 и 9-та взятки са спечелени от вашата двойка, а 2, 4, 6 и 8-ма от противника.





ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

2005 - годината, в която се създава първото бридж училище за ученици. Това стана в Софийската математическа гимназия. Директорът й, г-н Владимир Ненчев, осигури подходящо помещение с необходимото обзавеждане. Идеята за обучение по бридж в СМГ не е случайна. Уменията в играта са свързани с познания в областта на математиката. Бридж училището се създаде с помощта на Българската бридж-федерация. Нейният председател Христо Друмев осигури необходимите пособия за игра - карти, контейнери, бидинг-боксове, специализирана литература и квалифицирани преподаватели. Заниманията по бридж са съобразени с програмата на учениците. Часове има и сутрин и следобед. Ученици от всички софийски гимназии могат да идват в удобно за тях време. Адресът на училището е: ул. "Искър" № 16.
1
13744
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
04 Февруари 2006 09:18
От 1963 до 1967 класният ни по математика ни преподаваше бридж.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД