:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,458,590
Активни 71
Страници 5,878
За един ден 1,302,066
Трилър

Етичната комисия - трагикомедия от грешки

Пиеса в две действия с антракт
Потрес и скука - двете лица на етичния съд.
Действие първо"В Япония си правят сепуку, а на нас не ни пука!" Тая крилата фраза принадлежи на амбициозния председател на българската парламентарна комисия по етика Тодор Батилов от "Атака". Главно действащо лице в настоящата пиеса. Воден от високохуманни подбуди, Батилов искаше да направи показно как се организира другарски процес срещу депутати, сгазили етичните норми. Големият дефект на подопечната му комисия е, че няма никакви правомощия отвъд порицанието и моралния укор.

26 януари 2006 г. Заседателната зала на етичната комисия е пълна с депутати, стенографки, квестори, журналисти и обикновени зяпачи. Зрелището е обещаващо. Комисията трябва да реши кой е виновен за инцидента от 13 януари т. г., когато Димитър Стоянов от "Атака" насмалко не изби кътниците на Олимпи Кътев от НДСВ. В резултат внукът на Радой Ралин беше отстранен от три поредни заседания на парламента. От етични съображения посегателството е обозначено като "втурване". Тук е вдъхновителката на скандала Стела Банкова, която така влуди Олимпи Кътев с връщането на прословутата 13-а заплата, че я прати да се лекува. Влиза и Петър Берон, основен свидетел на драматичните събития. И двамата обвиняеми са довели мощни агитки. Почти цялата група на "Атака" стои зад Стоянов, воглаве с лидера Волен Сидеров. Появата на члена на комисията Антония Първанова от НДСВ привнася естетичен момент в цялата тая етична история. Берон не пропуска да отбележи възторга си от чисто женските й прелести. Щракат фотоапарати. На сцената тържествено излиза Тодор Батилов. "Уважаеми колеги, гости, граждани на Република България"... следва половинчасово изложение на процедурния ред за провеждане на заседанието. Батилов сам си е написал сценария - установителна част, прения, решение. После тръгва видеопрожекцията на инцидента от 13 януари. Присъстващите едва сдържат смеха си. Само Стела Банкова гледа тъжно. Когато се стига да театралното й изпълнение с трите плика, Берон възкликва: Chercher la femme! Следва превод - абе, всички проблеми идват от жените!

Изведнъж ботаникът съзира собствения си лик на екрана, от който се вижда как по време на разпрата кротко прелиства страници. Той пикантно гарнира картината с коментари: "Ами да, на мен изобщо не ми пука. Редактирам си доклада за акарите! Добре, че не реагирах, иначе щях да му забия два пестника на тоя Кътев!" Прожекцията свършва. От записа не става ясно кой към кого "се втурва". Освен че развеселиха публиката, доказателствените материали не внесоха яснота по случая. Започна разпитът на свидетелите. Пръв е председателстващият онова заседание Любен Корнезов. Той горчиво изповядва, че сто пъти е водил парламентарни заседания, но за първи път му се случва да гони някого от залата. И търси утеха в нумерологията: „Всичко стана на този прословут 13-и, петък, и то в 13 часа, заради т. нар. 13-а заплата."

Депутатите от "Атака" обвиняват Корнезов за инцидента. Техният човек Батилов се старае да парира репликите им в името на реда. Корнезов е обвинен, че е погазил правилника. Първо имало напомняне, после - забележка, след това - порицание, и едва накрая - отстраняване от заседанието. Корнезов отпраща атакаджиите с аргумента, че тоя правилник го бил писал лично той.

Павел Шопов: Вие за какво отстранихте Стоянов, за физическа саморазправа или за намерението да я извърши? Аз правех същите движения като него. Защо тогава не отстранихте и мен?

Любен Корнезов: Не съм видял, че правите същите движения, иначе щях и вас да отстраня!

Жълтият адвокат Борислав Ралчев спонтанно поема защитата на Корнезов и оспорва процедурните правила, наложени от Батилов. Оня му припомня, че е само гост, и го заплашва с отстраняване. Избуяват първите кълнове на гнева между двамата, които търпят развитие във второ действие.

Тук Берон окончателно се изнервя и предупреждава Батилов, че ако продължава с това мудно темпо, ще го загуби като клиент. Докторът е дошъл само за едно - да свидетелства как Олимпи Кътев нарекъл "пикльо" младежа от "Атака" и така да сложи точка на пренията. Павел Шопов обаче го изпреварва: "И тогава Кътев му рече: "Млъкни бе, пикльо." Берон плюе недоволно, че му изземат ролята и си тръгва с думите: "Абе, я стига с тия глупости! Голем цирк!"

От разпита става ясно, че Стела Банкова съзнателно е върнала така театрално парите и не съжалява, защото го е сторила в името на народа. Разбира се още, че "Атака" вини Кътев в дискриминация заради думите му, че жените над определена възраст имат нужда от медицински грижи. И че назрява нова междуособна война.

При поредното напиране на Ралчев да вземе думата Батилов втвърдява тона:

Батилов: Вие сте само гост!

Ралчев: Когато ме поканите у вас, тогава ще съм ви гост!

Батилов: Никога, ама никога няма да ви поканя!

Дисциплината е нарушена, изслушванията се оттичат във времето и комисията решава да продължи следващия път... Ралчев и Батилов се разотиват всеки към своя дом.Действие второ2 февруари. Второ заседание на етичната комисия по казуса "втурналия се Димитър Стоянов". Обстановката е делова. Едничък Батилов все още се опитва да запази известна церемониалност. Когато говори, задължително става прав. Винаги брани правото на "суверена". Но прави фатална грешка. Още отначало тръгва със заплахи за наказания на ония депутати, които не са се явили на заседанието. Пак припомня регламента, на който се чувства роб. Ралчев пак го оспорва.

Батилов: Г-н Ралчев, знам, че имате огромен адвокатски и парламентарен опит, но правни консултации приемам само срещу заплащане след края на заседанието!

Ралчев: Нямате право да ми отнемате думата! Депутатите имат право да се изказват по всяко време в парламентарните комисии!

Проф. Андрей Пантев, също член на комисията, се удивлява от "нецивилизованата наглост" на цариста.

Пантев: Какъв е този нерв?! Сякаш се намираме в комисия, председателствана от Ралчев!

Жълтата Теодора Дренска изведнъж предлага заседанието да бъде закрито за журналисти.

Дренска: "Това заседание прилича повече на театрална постановка. Трябва да прекратим това шоу!"

Батилов прави последен опит да овладее положението и зове към откритост в името на "суверена". Но забравя да подложи на гласуване двете предложения, което Ралчев не пропуска да му припомни. Уязвен в най-интимните си правни чувства, Батилов гони жълтия адвокат от заседанието. Оня отказва да се подчини. Безпомощен, Батилов дава 15 мин. почивка.

Антракт

Дуетът "Ралчев-Батилов" продължава и зад кулисите.

Ралчев: Целта на Батилов е да си проведе заседанието в полза на "Атака"!

Батилов: Г-н Ралчев, вие да не сте император! Напуснете веднага заседанието! Ето от кого се учи г-н Стоянов!

Ралчев: Четете правилника, Батилов!

Батилов: Няма да чета правилник ала Ралчев или ала Дренска!

Ралчев: Не съм гост! Само нямам право да гласувам в комисията!

Батилов (иронично): Значи всичко друго може. Има ли кандидат да бъде бит от Ралчев?

Ралчев: Е, хубава работа!

Пантев (философски): Като си помисля, че тази комисия трябва да е най-възвишената!

А главните герои Стоянов и Кътев наблюдават безмълвни сцената. Тая пиеса вече са я играли. След почивката заседанието е закрито за "суверена", но продължава само четвърт час. Етичната комисия се саморазпуска поради израждането на етичните й норми и напълно изтощена от спора между Ралчев и Батилов кой е по-по-най-сведущ юрист.ЗавесаP.S.: Тази стенограма може да послужи при последващи заседания на комисията по етика, ако случайно реши да осъди морално поведението на Ралчев и Батилов. Горенаписаното изложих "с оглед поставянето на комисията в положение на резил", както наскоро съвсем етично се изрази Филип Димитров.
Снимка: Велислав Николов
Голямото жури в пълен състав. Батилов в ролята на прокурор.
Снимка: Велислав Николов
Олимпи Кътев така и не можа да вземе думата за обяснения.
16
3239
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
04 Февруари 2006 00:23
Ако нямаше Атака, за какво ли щяхте да пишете?
Верно сте сладури и половина
04 Февруари 2006 01:13
Кратунке, верно е. Най-бездарните журналя като няма кво и почват “атака” или “президента”. Ако я нямаше хАтака ти кво ли щеше да друсаш, а сега виж как изпъкваш.
04 Февруари 2006 02:17
Галя (от исп. Galina - голяма бяла птица),
с този лаф за "сепукото" пра-пра-пра баба ми посрещаше Византийците.
Хайде със здраве - останалите ти глупости не съм чел.

Редактирано от - Дърто Магаре на 04/2/2006 г/ 02:19:03

04 Февруари 2006 02:20
Gallina = кокошка. А, на снимката се виждат двама gallo-вци. Само коронките им липсват.
04 Февруари 2006 02:21
Пардон - трима.
04 Февруари 2006 02:45
Сексскандал или диагноза на политическата класа
В. "МОНИТОР"- 04.02.2006
Докато гражданското общество у нас не започне да упражнява истински контрол на политиците и кандидатите за такива, пленарната зала ще изглежда така, а депутатите ще се отдават на бизнес дела или тайни пороци.
Българската демокрация е изпадала в редица неудобни ситуации от появата си през 1989 г. Но чак такава, каквато се случи през последните дни не е имало. Разбра се, че един народен представител преди да стане такъв е разследван от МВР за педофилия. Тази информация беше обогатена с пикантни подробности, когато в. "Монитор" откри, че депутатът Владимир Кузов е задоволявал низките си страсти не къде да е, а в градската баня в Кюстендил с невръстни безпризорни момчета от ромски произход...
...А е факт, че той е бил търпян, въпреки че информация по случая сто на сто е имало в главните политически централи. Повечето от тях буквално парадират с бивши ченгета, които се навъртат около тях или даже са членове на партийни ръководства. Не може подобна рутинна информация да не е попаднала в полезрението на партийните разузнавания на всяка от водещите партии. Това означава, че или спецовете на партиите са жалки позьори без реална информация, или че партиите имат някаква задна мисъл към "Атака". Ако случаят "Кузов" е крит умишлено, то въпросът е защо?...
....................................
ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ТУК:
Натиснете тук
04 Февруари 2006 06:15
Поредната лъжа написана във Вестник Сега!!!Журналистката Галя Горанова трябвва да и бъде потърсена съдебна отговорност за поредната лъжа и клевета!!!Тя и вестника Сега манипулират читатлите с една лъжа и клевета за -за инцидента от 13 януари т. г., когато Димитър Стоянов от "Атака" насмалко не изби кътниците на Олимпи Кътев от НДСВ. Радикална Партия разполага с видезапис който предостави и беше излъчен изцяло по Телевизия СКАТ на който ясно се вижда че Депутата Хулиган Олимпи Кътев от Мафиотската хайка на НДСВ се нахвърли да се саморазправя с Димитър Стоянов и наричайки го с обидни изрази като Пиклио и Пусовни достойни за езика на Каруцар а не на Народен Представител като Олимпи Кътев в Народното Събрание !!! Галя Горанова трябва да бъде уволнена за тази лъжа и клевта която засяга доброто име и достойнство на Народния Представител Димитър Стоянов ако Главния Редактор е на своето място или задно да помат отговорноста за тази клвета по адрес на Народния Представител Димитър Стоянов!!!

Редактирано от - Радикална Партия на 04/2/2006 г/ 07:04:26

04 Февруари 2006 08:47
"Цирк" (Берон), "Шоу" (Дренска), "нецивилизованата наглост" (Пантев) и т.н.
Ето това става ясно от тази статия. То, не че не беше ясно, че така "народните ни избраници" си гледат работата, ама все пак ето че си има и доказателства.
04 Февруари 2006 09:52
Много сочно описание.
04 Февруари 2006 11:06
Много хубаво си го е написало момичето. Браво Галя! Нека всички да видят какъв боклук са изпратили в парламента българските избиратели. А това, че парламентът в някаква степен е проекция на оскотялото ни общество, се вижда от репликите на някои форумци по-горе.
04 Февруари 2006 11:20
Напомня селски самодеен театър. Градският е в парламентарната зала.
04 Февруари 2006 11:23
Като литература - много добро и сочно.
Написано с усмивката, която цъфва на всички лица, когато се започнат
представленията от сорта - виж само коментарите във Форума от деня, когато Ибарури фърляше пликовете.... Всеобщо веселие настана.
04 Февруари 2006 12:34
Идиоти , ама с имунитет !
04 Февруари 2006 17:38
Се едно остроумно е описана епопеята с фичонелите, ма на нас що не ни плащат?

_________________________________
какъвто капиталът, такива и управляващите
04 Февруари 2006 20:36
Оригиналът е: В Япония провалилите се и обезчестените си правят сепуку, а у нас си правят секу.у".

Знаменателно е, че никой от политиците и журналистите не казва за какво всъщност е създадена тази комисия! А тя е създадена преди всичко да преценява дейността на депутатите от гледна точка на конфликти на интересите, евентуално настъпващи от техни действия и гласувания. Комисията се занимава с всичко друго, освен с това. Ясно е защо!
05 Февруари 2006 17:11
когато Димитър Стоянов от "Атака" насмалко не изби кътниците на Олимпи Кътев от НДСВ

Ейииии! Той като татко Барба бил тоя юноша бледен Димитър Стоянов, бе! Как така не успя "насмалко" да му избие кътниците само от седем -осем метра разстояние и аз се чудя!
И как кътниците, защо кътниците? Че да не е зъболекар? Ако евентуално бе отишъл до него и респективно бе вдигнал ръка/а защо не - крак!/преднамерено , можеше да се предполага, че би го ударил целенасочено в ченето. Ама тогава вероятно щеше да му избие не кътниците, а почти със сигурност предните зъби...
Хубаво се гъбаркаш с тия малоумници, Галке, обаче явно глупостта е заразна. Внимавай друг път, взимай хапчета и прочее прадпазни средства!

------------------------------------------ ----
Няма нужда да сте идиот, за да работите при нас, но помага
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД