:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 343
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Гледна точка

Кухня на етническите различия

Изграждането на мир е крехък и бавен процес. Когато прекрачваме границите, отнемаме аргументите на разумните и идват малоумните
Снимка: Ройтерс
Ако тези пакистанци са готови да се нараняват по време на религиозна процесия, на какво са готови, за да защитят вярата си?
В хипермаркет „Хит" редовно правят промоции. Когато минеш покрай красиво наредени щендери, отегчени, но привлекателни девойки те подканят да пробваш я чаша вино, я колбасче, я да си купиш белина с отстъпка. Моята любима промоция е тази на шоколадите „Линд". Както се казва - никога не стигат. Всеки път като доближа към тях, ми се усмихват и ме канят да опитам от вълшебството на швейцарската какаова магия. Опитвам, не е да не опитвам, защото иначе покупката е занимание разорително.

Последния път, когато се насочих небрежно и очакващо към щендера, девойката ме огледа отгоре до долу, но с такава студенина, че се почувствах като прелетна патка, поразена от птичи грип. Четях в очите й пренебрежение. Обърна се на другата страна милата, и изобщо... останах без шоколад. Нормално. Не съм се бръснал повече от 20 дни заради изгубен бас. За съжаление не приличам на Брад Пит от „Седем години в Тибет", а като германски капитан на подводница от Втората световна война, преследван от силно мотивирани американски ес-минци. От тази случка си направих много изводи. Първият, разбира се, е, че трябва да се обръсна. Но той изобщо не е важен. Обрасъл съм, защото смятам, че ако човек държи на думата си, трябва да понесе всичко, което следва. Заради едно убеждение обаче усетих, поне шеговито, че



не е никак хубаво да си различен,



да си, хм... неразбран.

Странно е, че точно покрай кулинарията разбрах много неща за религиите и съпътстващите ги конфликти. Но не става въпрос за хипермаркета и швейцарския шоколад, а за времето, когато се учех как се уреждат конфликти между различни етнически, културни и религиозни групи в малкото австрийско градче Щадшлайнинг. В тази среда на културен сблъсък се стараехме да обменяме и познания един за друг. Ценности като музика и литература до рецепти, примерно. Африканска кухня? Как да не си любопитен как готвят в централната част на този дивен континент.

Африканките обаче прокуждаха всички от кухнята. Не се заблуждавайте, нямаше расизъм. Просто никой не можеше да издържи на миризмата, която издаваха блюдата им. Общо взето манджите се придържаха съм следното действие: пържене. Разбира се, по-важни в случая са съставките. Например риба по камерунски се готвеше по следния начин: скумрия, забъркана със сланина, кренвирши, зеленчуци, тлъстичко овнешко, черно пиперче, червено пиперче, куркума. Поне така правеше колежката Уенди. Пълна смрад!

Нещо не ги разбирах в този им вкус, но и те не разбираха защо момчето от Малайзия се кланя на някаква малка фигурка. Един ден Аманда, наистина прелестна нигерийка (напомня малко на Шаде), влезе в стаята му, докато изпълняваше религиозен ритуал, грабна статуйката на Буда и започна да я подмята с любопитство. Момчето почти се разплака. Аманда така и не разбра, че е поругала нещо много свято за него. Македонецът Данчо пък беше втрещен, че малайзиецът е гей, може би защото за първи път срещаше "различен" (Нали знаете, шо е маке, 'се е юнак. Само не знам как се вписва бисексуалният Александър Велики в историята им, но нейсе). Данчо обаче готвеше прекрасно и македонската кауза намираше лесно привърженици сред представителите на други нации и народи. Когато бяхме заедно обаче, не се нуждаехме от история и преводач.

С него си мислехме, че угандиецът Тони Омодо е просто лентяй, но това беше, преди да разберем, че всъщност е болен от СПИН. Тони беше виждал смъртта в лицето доста преди това. През родния му град минава река, която идва от Руанда. По време на кланетата между тутси и бхуто тя била задръстена от трупове. Месеци след това водата била отровна. Може би най-безмилостната касапница, която се е случвала в Африка. Европа и САЩ си бяха затворили очите. Свободата на словото не направи нищо.

Мюсюлманският свят е различен. Не съм сигурен, че има много европейци, които влизат в детайлите на този свят. Може би заради това в началото трудно разбирахме и пакистанеца Башар. Той настояваше например месото, което яде, да е от животно „правилно" заклано. Правилно означава да бъде прочетена молитва, с която да благодариш на Аллах за дара и да се извиниш на агнето, че му отнемаш живота. Той се гнусеше от масовите кланници. И ние, феновете на хипермаркети, трудно свикнахме с вижданията му.

Башар се молеше точно толкова, колкото изискваше Коранът - истински правоверен. Той обаче се възмущаваше от своя имам в Исламабад, който проповядвал против другите религии. Политика, казваше той. Според Башар в Корана пише, че в рая отиват не само мюсюлманите, но "хората, които са извършили добри дела".



Насилието няма място във вярата



Затова той не харесваше, че духовните им водачи пращат обикновените пакистанци да се записват доброволци, за да се бият в Кашмир с индийците, въпреки че са луди по техните филми и музика. Хиляди са загинали в планините, но не защото са участвали в престрелки, а защото никой не им обяснявал, че на 5000 метра трябва да си облечен добре и трябва да минеш аклиматизация. Индиецът от групата го подкрепяше, същото било и от другата страна. Говореха на един език - буквално и в преносен смисъл.

Башар пък не разбираше защо неговият сънародник, син на голям политик, харесваше толкова много алкохола, при условие че е мюсюлманин. Широкоскроеният Асим от своя страна вярваше, че достиженията на цивилизацията трябва да бъдат тествани с цената на всичко. Ето, поради това обичаше да кара с 200 км/ч, пиейки бира. Той сам избираше колко религиозен може да бъде, но имаше граница, която никога не прекрачваше. Вярата.



В чистия си вид вярата почива на едни същи добродетели



Добрите хора от различни религии, както казваше Башар, могат да хвърлят мостове между различните светове. Мирният процес по принцип е мъчително нещо, защото е изграждане на доверие чрез диалог и приемане на различния. Това е крехък процес и балансът лесно може да се наруши чрез глупави постъпки. Неразбирането и липсата на диалог са основни подправки в кухнята на конфликтите и често невинни постъпки могат да струват скъпо.

Ние уважаваме нашите свободи, но често злоупотребяваме с тях. "Да, имаме право да карикатурим Бог", написаха французите. Да, имат право. Ако смятат, че са достатъчно смели и свободни, могат да отидат и да се изплюят върху гроба на имам Али в Кербала по време на поклонение. Това пак е изконна западна ценност - свободата на действията. Но съм много любопитен да се запозная с някой от тези смелчаци, който ще си го позволи.

Да преминеш границата и да удариш по най-важното нещо на "другите" - вярата, не е кой знае какъв героизъм. По такъв начин обаче отнемаш аргументите на разумните и на преден план идват екстремистите - и от двете страни. Диалогът сменя дневния си ред и на преден план идват хора, които говорят на различни езици. Излизат някакви малоумници, дето започват да убиват, палят, предлагат награди за главата на художник. Причина и следствие.

Очевидно е, че свободата на словото е в основа, върху която се изгражда демокрацията. Ние искрено вярваме в това и затова се дразним от агресията срещу нея. Агресията разклаща нашия свят. Но май пак споменах думата "вяра".

Ако искаме да запазим устоите на нашата вяра, защо трябва да приемаме за нормално да нараняваме чувствата на "другите"? Ако целта е с правата да забъркваме каши, дето смърдят, целта е постигната. Конфликтът е сготвен, гарниран и поднесен на висока цена.
 Според вас какво разбира това дете от карикатури? Едно е сигурно обаче: казано му е, че някой е обидил мама, татко и него.
239
6537
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
239
 Видими 
09 Февруари 2006 22:29
А, ето ви още една гледна точка:

които е любознателен може да се любува и на някои снимки потвърждаващи отсотояваните от автора тези в предложения текст.

Къде са основанията на насилието
Мюсюлманското отрицание на Светата Троица е светотатство за християните
Магдалена Ташева
Цитати от корана
Мохамед: Неверниците са ваш враг!
Неверниците са ваш явен враг.
И не вземайте ближни от тях, докато не се преселят по пътя на Аллаха! А отметнат ли се, хващайте и ги убивайте, където ги заварите! И не показвайте слабост в издирването на вражески народ!
Месията Иса, синът на Мариам, е само пратеник на Аллах и Негово слово. Вярвайте в Аллах и в Неговите пратеници! И не казвайте "Троица!" Престанете! Аллах е единственият Бог. Пречист е той, за да има рожба!)
О, вярващи, не вземайте юдеите и християните за ближни! Един на друг са ближни те! А който помежду ви се сближава с тях, е от тях! Сражавайте се с онези от дарените с Писанието, които не вярват в Аллаха и не възбраняват онова, което Аллах и неговият Пратеник са възбранили и не изповядват правата вяра- докато не дадат налога джизя безусловно и с покорство.
И ако ти (о, Мухаммад!) би видял, когато ангелите прибират душите на неверниците, как ги удрят по лицата и по гърбовете и казват: "Вкусете изгарящото мъчение!" (8:50) Най-лошите твари пред Аллах са онези, които го отричат и не вярват. O, Пророче, подбуждай вярващите към сражението! Ако сред вас има 20 търпеливи, те ще надвият двеста. Ако сред вас има сто, те ще надвият две хиляди неверници.
Убивайте ги, където ги сварите, и ги хващайте, и ги обграждайте, и ги причаквайте на всяко място за засада.
*****

Редактирано от - bot на 10/2/2006 г/ 10:01:06

09 Февруари 2006 22:57
*****. И какво от това , че ще имаш всичко, като теб няма да те има след 30, 40 или 100 години... По-лошото - наследстовото ти ще е унищожено

Редактирано от - bot на 10/2/2006 г/ 10:04:26

09 Февруари 2006 23:02
Дори и куфарчето да е било Самсонайт вместо Самсунг, какво общо има то? Какво лошо е казано?

_______________________
Всяко село си има селски идиот, но не всяко го избира за кмет.
09 Февруари 2006 23:13
Емил Спахийски,
Много добра статия. Поздравления.
А за какво беше загубения бас?

Редактирано от - Зе Мария на 09/2/2006 г/ 23:14:41

09 Февруари 2006 23:16
Manrico,
И ти ли Бруте.. ? Какво лошо ли - ей това "Ако искаме да запазим устоите на нашата вяра, защо трябва да приемаме за нормално да нараняваме чувствата на "другите"? " ... Или преклонена главица, сабя не я сече..
Никой не говори , когато мюсолманите пикаят и унищожават Църкви, но когато в далечна страна, някои си позволи да каже нещо срещу Аллах - край , смъртна обида - давай да унищожаваме! Ако журналист си беже позволил в Ирак, Иран или Сирия да направи подобна карикатура, която е несъвместима с техните норми и права - аз също щях да каже , че Журналистите са виновни..
Но не са! Който не харесва Дания или Норвегия - ами да не ходи там, нокой не го кара насила.Законите в Дания важат за Дания, а не за Иран!



09 Февруари 2006 23:31
Поздравявам автора за статията - опитът му от курса е бил достатъчен. Прав е. За съжаление засега малко млади и образовани българи могат да идат на такива курсове. Някои даже и на запад не се вразумяват.
09 Февруари 2006 23:41
Магдалена Ташева vs. Емил Спахийски
10:0
10 Февруари 2006 00:12

Поздравления и от мен на автора за статията. Широко скроена, погледната отвсякъде.

За това как това, което за нас е обичайно, общоприето, и неподлежащо на коментар и се разбира от само себе си, за другия е отвратително, гнусно, неприемливо и неразбираемо.

За това как нашите ценности са за друг слама под краката за тъпчене.
И за това как не трябва да бъдат налагани силом другиму, преди той да е бил закърмен и възпитан с тях.
За това как едни народи се смеят на едно, а други на друго.

Г-н Спахийски, за втори път

Редактирано от - Сибила на 10/2/2006 г/ 03:49:32

10 Февруари 2006 00:17
Дълбоко религиозните хора от всички религии рядко са много високо морални по простата причина че здравите морални норми изхождащи от прагматичното мислене им са заменени от религиозни псевдоморални глупотевини , които са доказано много вредни в течение на историята. за това и най-големите престъпления на човешкия вид са резултат от религиозно безумие. Религиозното заслепение е чудесен начин един садист да живее в мир със съвеста си ако деянията му са извършени за славата на Господ. Отново и отново.. Последните събития по света са потвърждение. Дано не съм прав че религиозните ненормалници от всите религии ще затрият цивилизацията.
10 Февруари 2006 00:38
Въпреки различното мнение на всепризнати капацици(тети) в този форум си позволявам да отбележа, че снимката прави коренно-противоположни много по-силни внушения от авторовите. Ако някои смята този откровен мазохизъм за култура и религия - моите почитания, но мястото му не е в Европа, нито в Америка.
10 Февруари 2006 00:51
*****




Редактирано от - bot на 10/2/2006 г/ 10:06:54

10 Февруари 2006 00:51
Каква свобода на действията бе Спахийски. стига демагогия - самото списание публикувало карикатурите си призна, че е отказало да публикува такива с Шарон и Исус Христос. А ти ако искаш да опиташ от европейската "свобода" на словото върви например в Германия и публикувай материал в който да поискаш доказателсво за това, че 6 000 000 евреи са загинали в концлагерите и няма да усетиш колко бързо ще се озовеш зад решетките за няколко години.
10 Февруари 2006 01:09
Статията на Ташева е пример на невежо, фашизирано възродителско-милошевско изопачаване, предназначено да сее омраза. Понеже в България има 10% или повече граждани мюсюлмани, според мене попада и под чл. 162 и 164 НК.
*
Един пример - ислямът признава голяма част от Стария завет и даже от Новия - сред пророците на Бога са Авраам, Давид (Дауд), Мойсей (Муса) и Исус (Иса), Богородица (Мириам) е назована по име (може би единствената жена, на която е оказана такава чест). Мохамед е последния пророк. Скоро сънародниците ни празнуваха Курбан Байрам, по-известен в света с арабското си име Ид ул-Ада, един от двата най-големи празника, на готовността на пророка Авраам (Ибрахим) да принесе жертва сина си Исаак. Исляма смята християните и евреите за Ahl al-Kitap, народи на Книгата, и не допуска насилственото им ислямизиране.
10 Февруари 2006 01:14
Зад истериите на ксенофобски теми на Сидеров и др. фашистки писачи неизбежно виждаме сянката на Желько Ражнятович-Аркан и Войислав Шешель и колачите от Сребреница. И на нашите възродители от с. Бенковски, Кърджалийско, от Коледа 1984.
10 Февруари 2006 01:38
и специално за чичо фичо

The US news media, by refusing to run these cartoons, are giving in to intelectual and religious terrorism. A separate standard is beeing applied here out of tear of physical retaliation. Whatever is fair to say about one group must be fair to say about another. The european papers are doing the right thing. They're being courageous. It is in the public's interest to see these cartoons that are causing so much outrage. When you see them, you see the extent of the over-reaction. They are not nearly as bad as cartoons that routinly run in the Muslim media against Jews, Christians, the U.S. and Israel.
Alan Dershowitz, Harward law professor.


Редактирано от - Razbirach на 10/2/2006 г/ 01:41:43

10 Февруари 2006 01:56
Drug, Ти да не би да си Павел Чернев от Атака.
Много ме е страх от теб, Имам чувството, че с
един юмрук ще ме събориш на земята и там ще
остана завинаги.
10 Февруари 2006 02:06
Чичо Фичо,
статията на въпросната е реакция на думи, факти, действия. Тя е точно толкова фашизирана и ксенофобска, колкото собствените ти изказвания във връзка с нея.
А да виждаш зад тези думите изкланите "неверници" и разрушените статии на Буда, осквернените и опожарени църкви и избитите невинни деца в дискотеки и автобуси?
Ако някой проповядва, че неговият Бог/Фюрер, Баща на народите, Велик кормчия/ призовава да се убиват неверници само защото са такива и не спазват каноните на собствената му вяра/идеология/, този човек е престъпник! И трябва да бъде преследван с цялата строгост на закона. Ако шайка такива престъпници зомбират цял един народ или народи и ги подтикват към постоянни престъпления, трябва да им бъде ясно заявено и показано /и доказано/, че ТЯХНАТА НЯМА ДА СТАНЕ.
Още веднъж - не!
Ако на теб ти харесва - бегай в Иран, а не ми се присламчвай на Запад.
10 Февруари 2006 02:09
Alan Dershowitz, Harward professor.
10 Февруари 2006 02:14
"Исляма смята християните и евреите за Ahl al-Kitap, народи на Книгата, и не допуска насилственото им ислямизиране"
Чичо, възможно ли е ти да познаваш исляма по-добре от "правоверните"? Или пък: възможно ли е ислямът коренно да се е променил за около 150 години?
Или пък: възможно ли е за теб хора да са само християните и евреите, а всички останали да подлежат на насилствено ислямизиране, християнизиране и обрязване?
10 Февруари 2006 02:14
Риж, да разграничаваме религията (която в случая например забранява самоубийството) от злоупотребата с нея за политически цели от тоталитарни политици. Ние се отнасяме към всяка велика религия (и етнос) според собственото си достойнство.
10 Февруари 2006 02:19
Кога ще спрете да пишете глупости и слезнете на земята ????
Един господ знае !
10 Февруари 2006 02:29
Аха, доближаваме до истината. Време е да разграничим обикновен ислямист от политическия злоупотребител с исляма.


• Редовият муслиманин се отнася към жените като към мръсен парцал.

• Муслиманинът политически екстремист пък се отнася с жените като с мръсен парцал + зарежда ги с шахидски колани да се взривяват в автобуси.


Първият вид бил приемлив за цивилизацията и в светлината на чонешките права и т.н.
10 Февруари 2006 02:30
Едно време във връзка с писанията на Т. Шишманова си поиграхме да извадим от Стария завет (наша християнска свещена книга) описания на кръвнини, на които се подлагат враговете на Бога. Те не са никак по-благи от описанията в Корана. Ако ислямистите искат държавата да им е устроена по каноните на религията, у нас пък в Европа Сидеров иска да въвежда "официална" религия. Религиозните войни в Европа през 17 в. между християни и християни засенчват "джихада" на мюсюлманите срещу неверните. В Германия една трета от хората били избити, в Чехия - половината.
*
Вулгарно атеистичната пропаганда срещу всяка религия (каквато в случая прави мониторската писачка срещу исляма) никога не дава положителни резултати - един от ценните уроци на ленинизма.
10 Февруари 2006 02:35
Риж,

Радвам се , че все пак са останали няколко нормални, хора кат теб, иначе започваме да мислим, че живеем извън времето иространството.

Чичо Фичо, кво да ти кажа.. Моля, те не ми изнасяй повече морал и право, когато Твоите Духовнио Водачи проповядват "избиване на не-мюсолманите", рязане на крайници и убиване с камъни. Вие достатъчно доказахте, що за религия е вашето садо-мазохистично учение..
10 Февруари 2006 02:37
Ами как се отнася към жената редовия "православен", какъвто го срещаме и тук? Отношението към жената не е функция на религията, а на цивилизоваността на обществото. Също и отношението към хомосексуалните и другите малцинства. Мракобесните обичаи в изтока са до едно доислямски, племенни традиции.
*
И чисто прагматично, никой на запад не печели от обиждането на исляма. Напротив, така се отчуждават по-прогресивните и прозападни хора в изтока и се консолидират екстремистите. Никой в изтока не печели също от антисемитските и антизападни карикатури с арабските вестници, нито на запад от глупавите провинциални датски карикатури.
*
Цитиращите Хънтингтън да не забравят, че според него не само ние не трябва да сме в ЕС, но и гърците. Ние според него трябва барабар с гърците да сме в СССР.
10 Февруари 2006 02:40
Като четеш бестбай - да помислиш, че той беше за иракската война, а аз - против. "Моите духовни водачи", ха-ха.
10 Февруари 2006 02:51
Исус каза: “Ако вашите водачите ви кажат: “Вижте Царството е в небето”, тогава птиците в небето ще ви предхождат. Ако ви кажат: “То е в морето”, тогава рибите ще ви предхождат. По-право, Царството е вътре във вас и извън вас. Когато познаете себе си, ще бъдете познати, и ще разберете, че вие сте деца на живия Баща. Но ако не познавате себе си, тогава ще живеете в бедност, и вие ще сте бедността.”
10 Февруари 2006 02:53
Стигнахме и до крайния извод: пребиването с камъни, рязането на крайници, отвратителното третиране на жените не било на религиозна основа. Причината се корени в низшата степен на цивилизованост. Оттук се заражда нова теория - за низшите и за висшите цивилизации.
10 Февруари 2006 02:57
Sultan-чо трогнат съм от вниманието ти, само че къде забеляза такъв бабаитлък в моите писания. Не си спомням да съм декларирал симпатии към която и да е партия, ДПС-то обаче определено недолюбвам. Та посочи ефенди, иначе с нищо не се различаваш от постепенно откачащия о.з. старшина-школник-фильософ-дипломат и истеричната му половинка.
10 Февруари 2006 02:57
Исус каза: “Вижте! Излезе един сеяч, взе пълна шепа (семена), и (ги) разпръсна. Някои паднаха на пътя; дойдоха птици и ги събраха. Други паднаха по скалите, не пуснаха корени, и не дадоха класове. А други паднаха в тръните; те задушиха семето (семената) и червеи ги изядоха. А други паднаха на добра почва и дадоха добри плодове; родиха шейсет на мярката и сто и двайсет на мярката.”
10 Февруари 2006 03:05
Според мене има само една човешка цивилизация, различните общества може да са на различни степени от развитието й. Има само различни култури (вкл. и религии), които трябва да се уважават, не обиждат, и всяка от които може да се научи да съжителства по свой начин с модерността.
10 Февруари 2006 03:05
...И като се събудил султанът видял, че е без гащи.
10 Февруари 2006 03:08
Не знам, но както е тръгнало с прекаленото съобразяване с обичаите на този и онзи нищо няма да остане от западната цивилизация.
Всяка държава си има традиции и на никой нормален човек в чужбина няма да му хрумне да ги нарушава. Това е нормалната логика и дори традициите и законите да изглеждат странни и неприемливи (както някои обичаи в арабските страни са обидни за европейките), то те трябва да се спазват.
Какво става в западните държави? Кой откъдето дойде иска да си живее по начин, по който е свикнал в родната си държава. Това донякъде може да се толерира, стига да не наришава законите и традициите в държавата - нека има религиозна свобода, нека си носят традиционни облекла и др., но когато се поставят под въпрос фундаментални права в европейската цивилизация, когато журналисти стават жертва на фанатични убийци или се самоцензурират от страх от отмъщение, това вече не може и не трябва да се толерира. Не може средновековни порядки да се налагат със сила и заплахи в цивилизовани държави, не може безкрайно мнозинството да се съобразява с малцинството когато същото това малцинство по всякакъв начин демонстрира неуважение към държавата, в която живее.
10 Февруари 2006 03:09
Лекарят и православен християнин, ревностен защитник на християнството от ислямските хулители, др. Друг явно не разбира, че Султана му цитира от евангелието и богохулства инфантилно.
10 Февруари 2006 03:09
“ДПС-то обаче определено недолюбвам.”
Сега пък ми напомняш Буш.
И той определено недолюбва БААС и Саддам,
та унищожи цял Ирак.
10 Февруари 2006 03:14
Мисля, че зверството на ислямистите не е особено различно от виртуалното зверство, на което всеки ден сме свидетели тук - и особено "там". То не иде от религията, а от състоянието на човека-като-тълпа, движен от жизнената си неудовлетвореност и пришпорван от изкукумявкали вождове.
10 Февруари 2006 03:22
ВЪРЖИ "ПОПА" ДА Е МИРНО СЕЛОТО!
Точна народна "мъдрост".
"Поповете" на християнската религия бяха вързани по-време на Възраждането и Индустриална революция. Преди това в Евпопа е имало 100г. и 30г. религиозни войни, Инквизицията, горене на клади на неверници и слуги на дявола, "кръстоносни походи", гонения на евреи и т.н.
За съжаление "поповете" на мюсюлманите все още са на свобода. Мюсюлманската религия трябва да преживее своята "реформация"
- в противен случай "сблъсъка на цивилизациите" е незбежен!

Редактирано от - Дърто Магаре на 10/2/2006 г/ 03:25:48

10 Февруари 2006 03:26
Риж ти като СТАЛИН ли се яви или аз нещо съм зомбиран като всичките останали
Ако някой проповядва, че неговият Бог/Фюрер, Баща на народите, Велик кормчия/ призовава да се убиват неверници само защото са такива и не спазват каноните на собствената му вяра/идеология/, този човек е престъпник! И трябва да бъде преследван с цялата строгост на закона. Ако шайка такива престъпници зомбират цял един народ или народи и ги подтикват към постоянни престъпления, трябва да им бъде ясно заявено и показано /и доказано/, че ТЯХНАТА НЯМА ДА СТАНЕ.[/quote]
10 Февруари 2006 03:47
Дъртото магаре е право. Виждате ли някакви признаци в ислямските общества да узряват например за елементарния принцип на разделение между църквата и държавата? Напротив, хората драпат яко назад към шариата и не им пука за останалите членове на целостната цивилизация.


Жонглирането с термини не винаги помага. Всеки човек живее в някакво общество. Всеки човек живее в някаква култура. Но не всеки човек принадлежи към цивилизация, поне докато тя се разглежда като единно цяло. Иначе цялата западна цивилизация е християнска, и поради това - търпима към всекакви културни екзотики.
10 Февруари 2006 03:51
и още малко за "прагматиците"

Yes, there's no reason to offend people of any faith arbitrarily. We owe all faiths respect. But the Danish cartoons were not arbitrarily offensive. They were designed to reveal Islamic intolerance--and they have now done so, in abundance. The West's principles are clear enough. Tolerance? Yes. Faith? Absolutely. Freedom of speech? Nonnegotiable.
Натиснете тук
10 Февруари 2006 04:01
а това е малко извън темата, но пак за цигани става въпрос, а е и интересно

На экраны выходит «Заяц над бездной» – история побега Л. И. Брежнева к цыганам накануне визита в Индию.
Натиснете тук
10 Февруари 2006 04:56
Всеки човек живее в някаква култура. Но не всеки човек принадлежи към цивилизация, поне докато тя се разглежда като единно цяло. Иначе цялата западна цивилизация е християнска, и поради това - търпима към всекакви културни екзотики.

ОIo , колкото и да не ти харесва , но това сме ние Хомо сапиенса - човеци , човекоядци , хрисими и терористи , умни и глупави , бели и цветнокожи , богати и бедни , христиени и друговерци - няма западна и източна цивилизация , а просто човешка раса . А за търпимост на християните към други религии - няма нужда да ти припомням Светата инквизиция , покръстването на Новия свят и др. , просто си спомни как са покръстени българите от Борис | ...
10 Февруари 2006 05:09
Отлични цитати от Разбирача!
Дершовиц е кратък, ясен и блестящ!
10 Февруари 2006 06:27
*****

Редактирано от - bot на 10/2/2006 г/ 10:15:32

10 Февруари 2006 06:59
Много хубава статия. Дали са се консултирали с г-н Спахийски като са публикували първата снимка? Не отговаря много на съдържанието на писаното.

Миналата неделя случайно попаднахме, около 2 следобед, с моя приятелка, в черно море от мюсулмани на Парк авеню, на път от 62 улица към книжарница Бордърс на 57 улица. Тези 5 блока (350 метра) ни взеха не по-малко от 15 минути, не беше лесно да пориш гъстата черна тълпа. В един момент се обърнах улашено, в морето от намръщени азиатци и араби не съзрях приятелката си. Не съм от плашливите, но се потресох душевно от мрачния напев на тълпата, които монотонно и силно се удряха с ръка по гърдите. Някои даже заизвиха хоро, в което дори 10 годишни деца изпълняваха този ритуал на, как да го кажа, ...самобичуване.

Гледах ги, чаках появяването на изостаналата някъде моя приятелката и си мислех за нещата от първата снимка (на статията), благославяйки се все пак, че тук е Ню Йорк и едва ли някой ще извди нож да реже челото си в знак на уважения към загинал мъченик. Повярвайте, мрачното думкане на гърдите беше достъчно впечатляващо. Като се огледах за пореден път видях на тротоара един-единствен човек (също в черно), който ми се стори достатъчно разумен, и вероятно говорещ английски, за да го питам какво точно празнуват (първоначалните ми опасенията, че е демонстрция срещу карикатурите Мохамед вече се бяха разпръснали). Човекът ми обясни, че е годишнина от смърттта на еди-кой-си мъченик и ме попита желая ли копие от Корана. Да, ако е на английски, казах. И още едно, моля, чух зад гърба си гласа на Яна. Обърнах се - дали и моето лице е изразявало толкова напрежение и отявлено неодобрение (дори погнуса) към ставащото, както нейното?

Благодарихме мило за копието от Корана.
Повярвайте, там няма указания да се биете мрачно в гърдите и да режете лицата си до кръв в прилив на мъка по загинал светец.
10 Февруари 2006 07:31
Кога ли светът ще проумее, че религията (във всичките й форми) е антипод на цивилизацията.
10 Февруари 2006 08:11
Авторе,
10 Февруари 2006 08:41
А, бе хора, живеем в християнски държави, който не ги харесва да ходи в мюсюлманските! Толкова е просто! Да, ама в 98% от мюсюлманските държави няма такъв стандарт! Кой им е крив! Да си го постигнат! Аре стига сме се занимали с племена, ами да си гледаме работата в нашия двор, че хептен сме я закъсали! Или всъщност това се раздува да не мислим за нашия двор?
10 Февруари 2006 08:53
Аз само да напомня, че докато организирано ни занимават с карикатури и прочие "проблеми", в България цената на парното стана по-голяма от средната работна заплата. Захарта поскъпна с над 60%. И то все докато адски много ни интересуват изкуствено раздухваните от разни централи "проблеми". Защо никой не коментира вида на т.нар. говорител на мюсюлманите в България? Защо беше в костюм, избръснат и с подстрижка като на американски морски пехотинец? [/b]
10 Февруари 2006 09:15
Афторът,
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД