:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 328
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РЕФЛЕКСИЯ

Към идиотизма на селския живот (На Питър Х., фермер в Добруджа)

Чета тревожни доклади за неподготвеността на българското общество и особено на селската му част за ЕС. 85% не са чували нищо за селскостопанската политика на съюза, над 90% от селяните не знаят за САПАРД. И ми се явява репортаж на БНТ, излъчен покрай поредния разстрел. Не е за убития контрабандист и случаен партньор в бридж-белотаджийско каре с финансов министър, депутат и техен спонсор. В сравнение с репортажите за нормалните разстрели тоя е идиотски:

Съсипан от беднотия и пиянство селянин от Силистренско хваща странна птица и я влачи у дома да я чифтоса с гъските; жена му крещи "к'ъф е тоя лебед, шъ ни фане грипа"; и той я заколва - птицата, но можеше и жената, отива при комшиите да я сготвят; идва ветеринарната, конфискува полусварения лебед, с кмета глобяват бедняка (500 лева!) и избиват всичките му гъски и кокошки; важен господин (костюм, връзка, ботуши) обяснява как термичното третиране обезсмисля пробата за вирус H5N1, но провинените се наблюдават;



баба хлипа за кокошките



Гледах три пъти репортажа, записах го. Може би затова ми се струва вечен.

В "Алефът" Борхес разказва за чалнат поет, в чиято къща има тайник, където се вижда всяко минало, настояще и бъдеще. Така и в репортажа просветва историята на селото - опитомяване на дивото, женски страх от новото, съседство, случайни намеси на органи. И както при поучителните възрожденски картини над видението виси заглавие, крепено от ангелчета, ухилени досущ TV репортерка: "...идиотизмът на селския живот..."

Идиотизмът е сред твърдите представи за селото като място на упадък и зла простащина; бройлерите се разхождат сурови, ракията е без акциз, убийствата са касапски. Добре е обаче да го видим в първозначението на особнячество, саможиво спасение от града и пипалата на държавата - данъчни, полицейски, здравни. Накъсо в значението, известно у нас от стотина години като Андрешковщина. То се заклеймява от хора, които дори и да са чели Елин-Пелиновия разказ, забравят селската солидарност в състраданието, притоплени в кожуха на градския чиновник. Така се задушава



положителното значение на идиотизма в селския живот



Тук трябва да се отбележи, че изразът идва от най-ефикасния пропаганден текст за последните сто и петдесет години - Комунистическият манифест на Маркс и Енгелс. Първата му част "Буржоа и пролетарии" е ненадминато описание на прогресивния капитализъм. Той "преобразува производството и потреблението на всички страни в космополитически" и "изтръгва от идиотизма на селския живот значителна част от населението" - пишат класиците. Заслепени от прогреса, те пропускат, че селото не е идиотско само по себе си, а поради грабителска политика и преповтаряно презрение като тяхното.

Те може и да го изразяват през 1848 в Лондон, но на български изразът се явява чак в 1919 г., тридесетина години след първия превод на Иван Кутев, спестил "идиотизма". Тогава България е много селска страна. В 19-а обаче Стамболийски тръгва със земеделските дружби срещу разбитото царство, част от социалдемократите стават комунисти, а Георги Бакалов прередактира превода си на Манифеста от 1900 г. И вместо щадящото "затъпителната селска обстановка" дава точното "идиотизмът на селския живот". Така градската левица уязвява конкурентната идеология на дружбашите и с точен превод, а не само с коминтерновски хватки. Около преврата и убийството на Стамболийски, при въстанията през юни и септември 23-а тече яростна антиселска кампания и отдясно. Водят я всички здрави сили - войска, полиция, чиновничество, учителство, вестникари. В тия времена към селото се бетонира онова презрително отношение, пуснато от кръга "Мисъл"



срещу фасулковците в началото на века





Мнозина ще го пренесат независимо от политически и литературни възгледи до петдесетте години. Тогава ще трябва окончателно "да съединят земеделието с индустрията, да преодолеят противоположността между града и селото" - точно по предписанията на Манифеста за мерките в пролетарската държава. В нея освен на селянин гражданите се обиждат на пейзан и текезесар. Така е и до днес, когато част от комунистите са социалдемократи, а Фердинандовият внук - техен коалиционен партньор. И според добрия вкус не се четат и "Манифеста", и "Андрешко".

Но щом запролетее, историята изчезва и мнозина български граждани се видиотяват положително, хукват на село с фиданки, мотики и разсад. Що да им пука за ЕС? Каквото и да дойде, опитът учи, че дядовата нива най-сигурно спасява от глад човека по тия земи.

А и на село все по-често се срещат пенсионирани английски пролетарии, ходещи доказателства за несбъднали се пророчества за прогрес. Това укрепва вярата в положителния идиотизъм на селския живот. Най-добре той се изразява от един новоизпечен фермер в Добруджа, напуснал мъгливия Албион и върнал се към ведрия селски живот на готската си прародина по две причини: тук няма сънародници, а съселяни; ще го погребат съседи, не погребална агенция. И може би защото е англичанин, знаещ с родовата си памет как овцете изпасоха хората, сред устойчивите словосъчетания, които владее на български, е "майната на туй, дет' утрепва село". Което е кристално ясен тезис за преценка на държавата и гражданското общество.
128
4725
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
128
 Видими 
10 Март 2006 23:23
"махат, усмихват се задружно и пригласят:
"Глупост е да чакаш глупец да поумнее!
Деца на разума, дръжте се с глупците,
както подобава, именно като с глупци!" Гьоте
Денков,
Интелигентско- философски булшит си написал, стил "Назад към природата"
Идиотизмът на селският живот е нещо, което читателят трудно ще рразбере, щото трябва да е "на ти" с Ницше. Човешко, твърде човешко. Питай Питър щастлив ли е да се разправя с Андрешко на нивата и със сина му в министерствата и агенциите. Всъщност, статията се нуждае от сериозен анализ, надхвърлящ вечерно запознаване

10 Март 2006 23:55
Хубаво, ама да бе започнал направо с маината им на Желев и компания, а не да ме мъчиш 15 минути да се чудя щое туи рефлексия, и кои аджеба е тоя Питър Х.
11 Март 2006 00:36
>>><<<
Селския живот си е селски, но ето ви от стр.1 принос към градския идиотизъм..
Фирмите, опериращи незаконно у нас от името на чужди вузове

1. Киевски славистичен университет
2. Кримски институт по икономика
3. Одеска национална юридическа академия
4. Международно образование ЕООД-предлага дипломи на Междурегионална академия за управление на персонала, Украйна
5. Асоциация източноевропейски университет Йоан Екзарх" - дипломи на Междурегионална академия за управление на персонала, Украйна
6. "Световна академия - Платон" ООД - дипломи на Киевския национален университет "Тарас Шевченко", Украйна
7. Санкт-Петербургски източноевропейски международен университет
8. Балкански университет за дистанционно обучение - дипломи на Международния университет "Евразия", Ереван, Армения
9. Балкански център "Бизнес университет" ООД - дипломи на Московския държавен университет по икономика, статистика и информатика, Русия
10. Международен образователен център ООД - дипломи на Международния университет - Москва, Русия
11. Интернешънъл юнивърсити колидж лимитид - ООД - дипломи на Университета в Портсмут, Великобритания
12. Институт за висша квалификация и образование (ИВКО) ДЗЗД - дипломи на Московския държавен индустриален университет, Русия
13. ИКОМ-ИНТЕЛЕКТ - ООД - дипломи на Института "Кукс" по електронно инженерство, САЩ
14. Академия на труда и социалните отношения, Москва, Русия
15. Меридиан-22 ООД - Дипломи на Швейцарски университет по мениджмънт в хотелиерството, ресторантьорството и туризма
16. Лондон колидж - Дъблин ООД
17. Международен еврошвейцарски университет - Видин
18. Видински международен университет

19. Международен правен университет
20. Световната академия на науките - "Сан Марино" - Карлово
21. Славянска култура и образование ООД - дипломи на "Международен славянски институт", Русия
22. Киевски национален университет по технологии и дизайн


тизъм:
11 Март 2006 00:40
Тази интересна статия трябваше да бъде озаглавена "Убийството на българското село". Имам чувството, че представлява само 1/3 от по-голям текст, чиито 2/3 липсват. Няма ликвидирането на българското село - стожер на България в продължение на 13 века - от комунистите (то беше опора на главния им враг - БЗНС Никола Петков), а и довършването му окончателно от седесарите, които не са поляли една саксия пред живота си.
11 Март 2006 01:26
Трагичното е , че набеденият за дисидент Ж.Желев и компания в угода на конкурунцията от Запад и от съседните страни , разби тотално българското селско стопанство , а с това и българската икономика, и че тия престъпници до ден ден не са заплюти и заклеймени за черното им дело!
11 Март 2006 01:31
Селото си отива в целия развит свят по обективни икономически причини. През 1812 г. 80% от американците били селяни, около шест милиона, и сега са пак шест милиона, но са само 2% от населението, а хранят 30 пъти повече население и изнасят по света много повече едене от преди.
*
В България убиването на селото от текезесето не беше толкоз брутално като Голодомора в Украйна и южноруските казашки земи в 1932-33, нито като огражданията в Англия. Гладни гробища в България няма, но няма още и силна градска култура, спят градовете и селяните с колелата в тях. Ведь я давно человек городской, ... здравствуй, русское поле, я твой тонкий колосок.
*
Питър Х. не се върнал в прединдустриалната ера, а отишъл на най-евтиното място в ЕС да си яде индустриалната пенсия. Доскоро английските Петровци купували във Франция, после - в Испания. Там им е скъпо вече. Американските Петровци засега се пенсионират във Флорида до някой голф корс. Един колега форумец предложи бълг. Петровци пък да се оттеглят в "Ефиопия", дето щяло да им е страшно евтино.
11 Март 2006 01:32
И градовете са пълни с цървули.
11 Март 2006 01:55
ВСИЧКИ сме от село!
Но има "селяни" в града, и "граждани" - на село!
РАЗЛИКАТА е само в АНОНИМНОСТТА на човека в големия град- което му дава възможнаст да си показва "селенията" там безпроблемно!!! НЕанонимността на човек , живеещ на село или в малък град, го правят ПО-ЧОВЕЧЕН, състрадателен, колективен и УВАЖИТЕЛЕН към другите! А Градът /големият/ е "ДУШОмелачка"! А Столицата е "СУПЕРдушомелачка"! КАЗАХ!
11 Март 2006 07:41
А представяш ли си кви супер-дупер-душомелачки са мегаполисите, а Кихоте?
И не си прав, че сички сте от село.По-отворените кат теб и пикливото костаФинче сте от самото бАтака.
И ако требе да сме по-точни...от дъното на тоз батак.
11 Март 2006 07:54
Айде бе, не беше чак толкова отдавна. Не Желев съсипа селото, а недоразумението Филипчо Димитров и лакомата адвокатска шайка. И той беше някакъв прероден ...

Редактирано от - Simplified Solutions на 11/3/2006 г/ 08:13:55

11 Март 2006 10:14
Хайде , моля ви се , "човек и скот са духовно сродени", този с лебеда си е див селянин, просто неспасяем.Вярно е , че такива изроди могат да живеят и в града и че са скотове не им е виновен нито комунизмът , нито демокрацията.Трябвало е него да ефтаназират , а не горките му пилци.

11 Март 2006 10:40
А в сравнение с репортажите за "нормалните разстрели" как стои въпросът със селския идиот
11 Март 2006 10:56
Трагичното е , че набеденият за дисидент Ж.Желев и компания в угода на конкурeнцията от Запад и от съседните страни , разби тотално българското селско стопанство , а с това и българската икономика, и че тия престъпници до ден ден не са заплюти и заклеймени за черното им дело!Ако беше жив дядо му щеше да го плюе на почивки.Жалко че едни правят белите и сега ни съветват-същите тия дебили-да се връщаме на село.Ами като няма кой да ги накара да копат -точно идеолозите и ликвидаторите на селото-така ще е .После що е това АХТАКА.Само да обявят тази инициатива-ще получат още по голямо одобрение.Може и да е кратък проектозакон.ДВГННДТикви.
11 Март 2006 11:16
Тоя ужас, като си го спомня, с ликвидационните съвети, и досега ми се стяга гърлото. Такава злоба и варварство не може да са породени само от идеологически постулати, па макар и грешни.Имало е и нещо издълбоко човешки сбъркано, патологично в действията на тези хора, някакъв страшен комплекс и избиването му.
Имам две свидетелски показания - не за селото, а за промишлеността, за лични изказвания на овластени лица от периода, казани пред мои приятели, които с потрес ги цитираха после.
Едното е отговор на бивш вече директор на бивш вече голям завод в София, когато рапортувал пред Лицето колко добре бил завода и с производството, и с износа, и получил отговор - бе ти не разбираш ли, че аз съм сложен тук да ги затворя тия заводи, а ти си взел за производство да ми говориш.
Второто е приятелско споделяне, на тревогата на друг мой приятел, че много заводи се съсипвали, другото Лице пък отговорило - трябва да се съсипят, те са строени от комунистите, това са комунистически заводи.
И животните, дето ги изклаха, и те бяха комунистически, милите....
, и напоителните съоръжения, и цялата земеделска инфраструктура, и всичкото, хак им беше...
11 Март 2006 12:01
По гедерейско председателите на тамошните ТКЗС-та направо си ги приватизираха. Останалите пиха по една студена вода...
11 Март 2006 14:09
Хубава статия. И е правилна.

Поне погледнато от моята селска камбанария. Не, че онзи отруден селски живот описан от класиците и изживяван в детска възраст, най-малкото от и в същата генерация на някой тук пишещи - но най-вече от техните майки и бащи, е бил и е за оплакване. За оплакване е също постоянната повторяемост на един омагьосан кръг от дежаву кадри. Винаги и винаги завършващи с поредното фиаско. Геновева е болно права. Един крах не успял да подмине селото, но пък фокусирал се в неговата противотежест - града. В същност е фиаско и за двете събирателни понятия. Защото селския живот би могъл, не, може да бъде съвсем друг. Дори до там, че да не отстъпва по качества на градския. Но това предполага съвсем друга констелация в държавата....

... Защото здравословният баланс между двете състояния: град-село, е еднакво жизненоважен за тях. Безумието на т.н. "демократи" - набедени, пребоядисани и плачещите "вдовици" на чужд гроб, лежи в корените на Злото. Присъщото на дребните човешки роднини по права линия, страстта да се имитира без да се мисли, сега се представи в пълна светлина с поредната Акция: - т.н. Птичи грип (?!). Да се избиват пернатите....

Едно име измислено преди около две години от пъргави гешефтари на мястото на познатото и употребяваното от десетки и дестки години: - Птича чума. За да се напомпа отново губещото производство на ваксини. Губещо заради налегналата населенията умора и негативност към десетките видове все нови и нови ваксини..... (по този въпрос ще пусна днес -утре на едно друго място голям постинг...). И така, в угода на комерсиалните интереси на дадена глобална индустрия тъпчеща нечувани печалби със здравето на хората, отново пак, вече послушно и на БГ-земя, се зае да провежда синхронната истерия. "Птичи грип"!

А нормалният индустриален роб, останал донякъде човек, стига един прекрасен ден, обръгнал на "чудесата" на модерните технологии и тоталитарната в същността си униформеност на т.н. "демокрация", до простата идея, че на него не му трябва всичко това! Неща за който бива ежеминутно издояван и ограбван. Заради които той продава душата си на дявола. - Като цяло му се ограбва живота с пробутаните някакви си там "ценности"! Вкаран в един вид въртележка за хамстери, нормалният човек решава да избяга от т.н. цивилизация. Е да, само ако това му се разреши от паразитите изсмукващи го впити в плътта му или успее да се изкопчи от тях сам, но също и от бюрокрацията на държавата си. Пък и ако е успял да достигне до някаква пенсия, дай Боже всеки му както на цитирания Албионец, то бягството му от виенското колело на омразната му въртележка е вече много по-реално и възможно.....

....Кой би се отказал да го стори?
11 Март 2006 14:15
Бравос на гедерейците, по-добре да го вземе един човек, но да остане и да не се разруши, защото в крайна сметка ще повиши националния продукт, а нашите си изядоха изкланите животни от бурканите, и наистина останаха с една гола вода, но и ние- покрай тях.
Ама квото било, било де, назад не можа да се върне, сега стърчат грозно скелетите на сградите и тръните се гонят по полето.
Да си отдъхне окото поне в барчето на крайпътната бензостанция.
11 Март 2006 14:45
Т.е. ако заключим, до 1991 селото е било цъфнало и вързало и след това е унищожено по планомерен заговор на чужди сили?
А црвените - в бяла премяна, те са непричом към проблемите на селото, нъл тъй, другарки?
11 Март 2006 14:45
Ами значи ние сме напреднали, защото при нас се появи не само Bulgaria in bref, но и Конституцията на Европа и Българското земеделие в ЕС, където ми обясняват какво да правя ако искам да получа субсидия. Е, друго е с европейски кмет. Пусна и анкета за предложения от гражданите за подобряване работата и включване на обекти за бюджет 2007.
А то каква била работата общинските съветници блокират работата му и той търси съдействие от гражданите. Ха, сега гражданска активност, де си?
11 Март 2006 15:13
Селото е връзката на човека с природата, а оттам и с Бога. В града тази връзка е опосредствена и виртуална. Много подвеждащ е примера на Фичо с 2% фермери. Бройката е малка защото фермерството е наситено с механизация и електроника. Около тия 2% вегетира огромна хранителна промишленост и обслужваща сфера. Шеметния дърдорко Александър Йорданов “сътвори” “Закона за ликвидация на ТКЗС”, остави селяните без препитания и ги върна към египетски производствени отношения. Използваната обаче от него формула ликвидация се оказа пророческа и е точното наименование на дъвки като “демокрация”, “преход”, “реформа” и “приватизация”.
Оня ден Куркулас обясняваше как в Гърция ще плащат на тютюнопроизводителите до 2015 г. за да не произвеждат тютюн. Не следва ли някой ДА ПЛАТИ непроизведеното от 1989 досега у нас?
11 Март 2006 15:42
Групата юристи-реститутори около Лучников съсипаха селото и ни накараха да гладуваме през 90-те , защото искаха да си получат земите около градовете и натрупаха милиони за кратко време.
Желев няма никаква вина.
*
Акционерни дружества трябваше да станат ТКЗС-тата и реститутите да получат акции в тях, но не и реална земя.
Тогава нямаше да има пустеещи земи, селекционираните десетилетия породи животни щяха да оцелеят, а един нахранен народ можеше по-бързо и по-разумно да напредне в капитализъма.
Така направиха в Чехия.

11 Март 2006 16:17
Този с лебеда си е дивак , дори не е варварин, не му е виновна ликвидацията , нито кооперирането преди това , той си е просто питек , така по маймунски постъпва.Такива изроди има и на мнго други места, например помнители преди няколко години "баташкото клане", не онова старото, а новото, когато пуснали патици да ги размножат на язовира , а местното население ги избива , даже с тояги и ги изяжда.А те не са чак толкова бедни , въобще не са.Така че тия хора са просто грешка в еволюцията.

11 Март 2006 16:22
Доколкото разбрах от материалчето, човекът не е взел лебеда да го коли,
а да си го развъжда, което е една похвална инициатива.
И с този си здрав разум многократно превъзхожда нашите мангали, дето изядоха на кралицата любимите лебеди в Лондон ...
11 Март 2006 16:27
Монтен,
Затуй сега ахтака като дойдат на власт, да национализират и земите, та да се създадат акционерни дружества и да се осигури просперитетът на българското село.
Да не се задоволяват само с национализация на индустрията, да се реши веднъж завинаги въпроса с забогатяването на всички български граждани.
11 Март 2006 16:30
Не е ясно точно как е , в други материали разкаваха , че маймуняка халосал лебеда с тояга , само това имал подръка докато пасял вакло стадо.Както и да е , само идиот може да мисли че лебед може да се кръстоса с кокошка , то оня може да се кръстова с овца , но лебедът е по-извисен.

11 Март 2006 16:34
Човеко може да е чел пък Андерсен, или пък да е имал любов към балета,
кво толкоз...
11 Март 2006 16:38
Монтене, чехите така направиха и с промишлеността. Чрез акционерни структури направиха и реституцията и приватизацията а и обезщетиха тези, които бяха градили и развивали предприятията през комунистическия режим. Освен това не си ръгаха гагата в големите политики и не бяха на всяка световна манджа мерудията. Затова и сега си имат все така изобилно евтина чешка биричка и наденички към нея.
11 Март 2006 16:38
Ликвидирането на ТКЗС беше марксистка мярка, обратна на колективизацията. Да стане селото опора на СДС. Нищо чудно - марксисти го измислиха. Фактически селото стана опора на мафията. Работата обаче е, че почти всички българи приветстваха връщането в реални граници - пресмятаха какви апартаменти в София ще си накупят с дядовите нивици. Които имаха по три декара в Граово, махваха с ръка жаловито.
11 Март 2006 16:43
Да , сигурно в него се крие една поетична душа , като е видял лебеда по непотвърдени данни , възкликнал:"О, миг , поспри , така си ти прекрасен!"Ще чакаме продължение.

11 Март 2006 16:51
Ми то тая държава и нейните оторизирани органи каквото и да са казали в последните 16 години, все фъшкия е било.
Човекът е прав вече да не вярва на нищо речено от талавизията или чиновниците.
Кво толсоз.
Де да знае дали птичият грип не е поредната бананова кора да го подхлъзне с цел некоа мутра да си осигури отстрел на лебеди примерно?
.
Честно казанао, и аз не вервам на тая държава вече на нищо, да си вдигнат ръка, които и верват.
11 Март 2006 16:56
Пастиря с вакло стадо и държавата все пак си приличат , страдат от вроден идиотизъм и склонност да унищожават всичко , що е хубаво.Имам усещането , че ще повторим историята на Великденските острови , след като унищожим всичко , ще почнем да ядем жените и децата.Е какво толкова , може да са вкусни и са безплатни.

11 Март 2006 17:10
*Филип Димитров ще се пържи в ада за съсипването на българското животновъдство. След него не останаха племенни стада, купувани за милиони долари и резултат на 20-30 години селекция.
*Партийните (БКП) селски велможи - също.Те пък изкупиха на безценица селскостопанската техника. И 15 години дерат като невидяли.
*Всички резани селскостопански министри (по правило депесари) -също. За планираното съсипване на растениевъдството.
*Гнусните митничари - пропускащи милиони тонове пилета и зеленчук от съседите, съсипващи с ниските си цени българския производител..също.


...списъкът е много дълъг. Селяните никога не са били проблем. Но селяндурите..пази Боже! Те още ни управляват.




11 Март 2006 17:17
Мда-а...
хареса ми, стана дискусията. Даже добре, че е електронен форума иначе щеше да има и екшън
А вий, вий сте идийоти!!!


.
.
.
Майтап, бе всите сме таквизи
11 Март 2006 17:21
Селяните са добри хора , то ние какви сме , откъде идваме? Аз обичам много да общувам с обикновените мъдри хора от село , само че овчаро е просто дегенерат и типичен пример за поведението на всички нас , също и за поведението на Ф. Димитров , в неговите очи и в очите на лебедоубиеца, ми се струва , че светят еднакви пламъчета.

11 Март 2006 18:26
Няма ли да спрете да повтаряте като развалени грамофони и лъжи соцпропаганда на института Гронев? Петнайсет години оттогаз, но клишетата в главите ви само показват колко сте бедни духом, колко сте наивни и заблудени овчици.
Пости са, срамота е да съдите, когато това прави само Той. Очистете сърцата си от заблудите и отворете врата на разума. Повтаряте лъжи и хули, слагате си грях на сърцето. И то не от незнаене, защото ви е обяснявано, а от дребнавост, злоба и човешка мерзост .М ина доста време от тогава, Филип Д не ви е вече враг, какъв е смисъла да го плюете и да говорите лъжи?
Сигурно сто пъти съм обяснявал и то тук, в този форум, И ВИЕ СТЕ ГО ЧЕЛИ-кое как беше, но за хиляден път се убеждавам, че не можеш никого да убедиш, с факти, аргументи и истината, когато той не иска да я пусне до разума и сърцето си. По е лесно да повтаря пропагандни клишета от селски вечеринки и седянки на баби пред блока в Меден Рудник.
Срамота!!!
Май наистина е най добре е да идва Сидеров..
11 Март 2006 18:29
Не ви ли прави впечатление, че преди имаше "Луда крава", а сега "Птичи грип".
Нещо да сте чули за "Шапа по конете" и "Чумата по свинете" в световен мащаб, или тия болести като "Ебола" например, не съществуват?
Мисля си , че %тът от световното население, което яде месо не е толкова голям и затова свинете какви болести имат и дали въобще имат някакви болести, не е толкова важен.Друг е въпросът колко струва килограм свинско и колко е вредна консумацията му?
11 Март 2006 18:38
Какво се нервираш, бе Наум , още малко ще почнеш да пишеш в хекзаметър, какво толкова се бориш за Филип Д.Въздух под налягане е той и наистина не донесе полза , а вреда , иначе сега щеше да има процентите на Сидеров , но не е така, айде стига приказки, фактите са по-силни от всичко.Тонът на "Атака" е клонинг на големите седесарски митинги, то не бяха пожари , то не беше атакуване на Парламента , а сега , да видите лесно ли е .
И за да се включа в твоя тон :"Който сее вятър, жъне бури."

11 Март 2006 18:59

Поради гладките гънки на читатели, се налага да припомня нещо, писано преди 5 години


По време на късния социализъм все повече излизаха наяве слабите страни на окрупняването-българското земеделие дръпна назад след създаването на АПК. Все по големи субсидии отиваха за този отрасъл, след 82-83 започнаха нескончаеми реорганизации на производствените единици, които не водеха до никакви резултати. Прословутите племенни крави, за които говорят хора, които само са чували за тях, купувани отначало от ГДР, сетне от запада с валута, биваха затривани в родните обори средно за 8-10 месеца, поради лошите условия и липсата на съзнателно отношение от персонала-доячи, цигани и прочие. През късния соц измислиха друго чудо-животновъдството щяло да се оправи след новото чудо-транспрантация на ембриони.
Изхарчиха се стотици милиони във валута в соц мегаломанщината, с която реализирахме проекта, стотици отидоха на екскурзии-командировки в чужбина, а резултатът беше по социалистически-поразяващо висока себестойност и престъпна поразия.
За всички политически сили през 90та беше ясно, че без смяна на собствеността, за реформа не може да се говори. На четирийстата година от експроприацията, на внуците на каскетите им стана най накрая ясно, че в чужди ръце само к...ец става. Смисълът беше революция в собствеността и възстановяване на справедливостта.
Прие се през 1990 от ВНС, доминирано от комунисти ЗСПЗЗ, където беше записано, че се възстановява земята на собствениците и се възстановява имуществото на ТКЗС на собствениците и техните наследници. Законът спазваше духът на лозунга-земята, на тия които произвеждат и беше изготвен под диктата на доминиращата в ВНС полит. сила На практика ТКЗС САМО се пререгистрираха в кооперации на общи събрания на кооператорите и тръгнаха комисии, които оценяваха имуществото на стопанствата.По интересното за периода е премахването на шапките и организациите, имащи отношение към земеделието от онова време. Настъпи тотален хаос, голямото търмъчене едно, в който председателите на ТКЗС бяха абсолютни господари-нямаше кой да им държи вече сметка за нищо , намали се поголовието(кой държи нещо, носещо му загуба), разсипаха се трайни насаждения и се продадоха трактори на цени за наши хора. Цените на продукцията вече бяха в хаоса на инфлацията, нямаше горива, пазари и т.н. СДС дойде на власт през ноември 91ва, а новият ЗСПЗС излезе на 20 ти март 92. Той беше под лозунга-"Земята, на собствениците", създадоха се ЛС с указ през май и заработиха Поземлените комисии. ЛС бяха назначавани до юли, чакаше се Правилник по ЗСПЗС, в обстановка на голямо напрежение инспирирана от тези на които се изплъзваше властта над селото.Вървяха подписки, делегации, палеха се сеновали и се пребиваха хора.Подменяха се постоянно членове на ЛС под натиск, пишеха се инструкции и пр. чак до късната есен..И запомни ЕДНО, щото ми писна да обяснявам- до това време-есента на 92ра, не се раздаде нищо на хората. Просто вямаше как. СДСпадна декември 92 .Дойде Беров и Танев, който се кълнеше, че ще изпълнява Закона и програмата на СДС, а моментално изпрати Заповед за поголовното уволнение на ЛС и преминаването му от шапката на Обл. управа, към МЗ, като под предлог, че ликвидаторите не са компетентни. Новите назначения подписваше лично той, съставяше ги негов чиновник от ОЗС(структура на МЗ) по предложение на КМЕТОВЕТЕ на населените места.-тоест, от селските кметове Областните управи все още бяха преобладаващо сини, а кметовете, особлено по селата-червени, а компетентните за Танев специалисти-бившите текезесарски номенклатури. И комбината кмет-ликвидатор заработи, та се сещайте кой можеше да им се опре за нещо. Който не ще да играе, имаше и такива, веднага бе отсвирван с друго предложение и по маса други начини. Дойде реванша на текезесарската номенклатура. Тогава стана голямото търмъчене две, а пропагандата на БСП, чрез института за слухове и услужливи медии го стовари на СДС. И СДС загубиха изборите 95, а сетне БСП си назначи в селата тричленки, зер не остана за влачене. Можеше ли доминираното от БСП и ДПС мнозинство да предотврати ставащото- можеше, с подходяща поправка в закона. Но то не го направи, защото по Закона за СПЗС направен от СДС за хората, се облагодетелствуваха тесен кръг от тях-тези, които го прилагаха-селската номенклатура, която трябваше да направи зависими от нея хората. И да ги държи в ръцете си. . На тях , на комунистите-социалисти, им бе необходимо селото и неговите гаулайтери за чисто политически цели. И защото тогава групировките се създаваха и им трябваше монопол върху обслужващите селското стопанство структури, чак и до днес. Та затуй не я докарахме доникъде, защото СЕЛОТО винаги е било дойна крава за управляващите, а електоратът му, лесно манипулируем.
11 Март 2006 19:01
Какви баби бе, Науме? Покойният ми мъж имаше служебни срещи с ФД. Е, не успя да спаси предприятието. Отделно един от тези, които са гласували недоразумението да бъде извадено от кьошето и турено на баша, ми е все още приятел. Айде, моля ти се.

11 Март 2006 19:10
А защо е трябвало да го спасява?
Предприятията, които бяха създадени със средства на ТКЗСтата, т.н междукооперативни предприятия, също подлежаха на ликвидация. Но не физическа, а юридическа-тоест на нещо като приватизация, като собственици им стават хората, имащи дял в имуществото на съставните ТКЗС.
Ако е да спасим червения директор, то е друга работа.
И КОГА ГО ЛИКВИДИРАХА? По време на Филип? Пфу-лъжеш!!!
По време на Филип Димитров-1992-декември 1992, не е ликвидирано нито едно предприятие.
По време на СДС не е раздадено почти никакво имущество на ТКЗС.
Верното е, че всичко стана по време на Беров и Жан

Редактирано от - Зе Мария на 11/3/2006 г/ 19:13:29

11 Март 2006 19:13
Съгласен съм, че ликвидацията на ТКЗС облагодетелства само мафията, орсовките. РМД-тата направиха същото. СДС направи голяма услуга на червения октопод и уреди покрай него и сините братовчеди.
11 Март 2006 19:14
Абе и аз си имам едно Наум! Нали така, свате? Имаше една такава приказка за деца,"свате Науме"...Та кой съсипа селското стопанство каиш? Комунистите, разбира се! Те са виновни за всичко! А Филип Димитров, тоя ангел небесен, несправедливо го цитират като душманина на селското стопанство на България! Той, пък и ликвидационните съвети, не бяха това, което бяха!...
Сал едно, свате, ме притеснява - наистина ли си мислиш, че българинът памет няма? Ти, свате, с бъдещето може и да го залъжеш, щото хубаво и красиво лъжеш, но спомените му не мож изтри! И още...по въпроса за "селяниятa", де - "селянин", уважаеми форумци, ВЕЧЕ не е признак за произход, а е вид манталитет. Т.е., може да си роден насред жълтите павета у София(или на топлата вода у Кюстендил) и да си в същото време голем селянин...Като "пу.ката", която вече не е само женски полов орган, а e вид мъжки характер...
11 Март 2006 19:14
>>><<<
На мен, като на страничен наблюдател и полубългарин, винаги ми е правило впечатление тоталното отричане. Първо на това, което България е създавала
след освобождвнието (отрицание на т.н "омунистите), после отрицанието на това. което комунистите успяха да построят(отрицание на т.н демократи).
Това, което със зор и топор т.н. комунисти направиха, беше в посока на уедрено модерно земеделие и трябваше да се приватизира като такова, само чрез внимателна смяна на патрона и мениджмента. Сега РБ щеше да е крачки напред пред много други нации и ттрадиционната връзка на българина със зремята нямаше да е прекъсната...изглежда зажвинаги. Партизанщината на
всички правителства и отрицанието на това преди тях още поливат България жърху развалините на строеното от т.н. комунисти. Всички почти в този форум са плод на социалистическата образователна система и са яли пили, ебали, пораснали и отраснали негладни и нежадни при един умерено комунизиран социализъм, със всичките му отрицателни духовни черти, но и с две положителни - висока градивност и ред. Това не можа да даде на РБ нито едно отричащо всичко преди себе си правителство. И сега още жижеете върху разрущен до темели социализъм.
Болно ми е да ви гледам.
11 Март 2006 19:23
И нито едничка форумна дума дотук за "ОРСОВКИТЕ" ?!?
11 Март 2006 19:26
Абе , Науме , племенна крава си ти , нищо не разбираш, явно си от типа вечно хипи , което не иска да порасне , с баща партиен секретар и дядо партизанин , нема лошо .ТВОЕТО СЪЩЕСТВУВАНЕ Е ДОКАЗАТЕЛСТВО , ЧЕ ТЕКЕЗЕСАРСКИТЕ КРАВИ СА ОЦЕЛЕЛИ.По колко кила млеко даваш?Ха , ха, ха..

11 Март 2006 19:28
Това, което със зор и топор т.н. комунисти направиха, беше в посока на уедрено модерно земеделие и трябваше да се приватизира като такова, само чрез внимателна смяна на патрона и мениджмента. Сега РБ щеше да е крачки напред пред много други нации и традиционната връзка на българина със зремята нямаше да е прекъсната...изглежда зажвинаги

Глупости на търкалета!
В така нареченото модерно земеделие 600 крави даваха мляко колкото се добиваше от 50тина в частния сектор, а останалите отрасли в рамките на едно стопанство се изкарваха на печалба, за сметка на друите там-тоест с прехвърляне от единия джоб в другия.
Никакъв мениджмънт няма как да подобри положението-ако това беше така, щеше да има върволица от чуждестранни инвеститори, които да искат да купят нашите комплекси. Ама то нема. Щото сичко е правено по социалистически-без акъл, грандомански, неефективно, трудо и енергоемко.
Мога да изброя за 10години едно ТКЗС през какви трансформации мина
АПК-СКССМ-ТКЗС- КБ- КЗС- и още едно две-забрайл съм вече-средно през 8 месеца се трансформираха. Резултат-никакъв!
Никой не може да отрече основното противоречие на този свят от как свят светува -между едни, които работят за себе си и други, които работят за тях.
Революцията, която трябваше да смени собствеността, а оттам и отношението, беше без алтернатива!

11 Март 2006 19:30
По данным исследовательского WorldWatch Institute, процесс глобального потепления может уничтожить человеческую цивилизацию с помощью голода - это произойдет, когда погибнет сельское хозяйство. Многие исследования показывают, что человечество занялось земледелием лишь в конце последнего ледникового периода, когда климат на планете стал более теплым, влажным и стабильным. Ныне процесс глобального потепления угрожает подавляющему большинству сельскохозяйственных растений. Значительная часть сельскохозкультур не способна давать высокие урожаи, если средняя температура во время процесса выращивания превышает 32 градуса по шкале Цельсия. К примеру, если средняя температура составляет 30 градусов, то ее дальнейшее повышение на 1 градус уменьшает урожаи пшеницы, кукурузы и риса на 10%. Растениям, традиционно выращиваемым в жарких регионах планеты, например в Африке, угрожает другая напасть - засуха. Первые результаты влияния глобального потепления на сельское хозяйство могут проявиться уже в ближайшие годы: жертвами повышения температур станут плантации кофе и чая, расположенные в тропических регионах планеты
11 Март 2006 19:32
Наум явно е влюбен в крава , само за крави говори.

11 Март 2006 19:35
Абе , Пейчо , и ти ли такова..даваш фира

11 Март 2006 19:37
Натиснете тук
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД