:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 341
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Президентска монархия и корона от трънливи въпроси

Емил Спахийски
Много просто изглежда на пръв поглед: ако разпалваш огън, трябва да знаеш къде и защо го правиш. Трябва да е в камина или печка... за да опечеш мръвка или да се сгрееш. Дори в деструктивния вариант - да подпалиш къщата на съседа си, за да ти се отвори гледка към хоризонта, трябва да имаш план. Иначе можеш да пропилееш всичките подпалки и съчки, които си натрупал, при това без никаква полза, и сам да изгориш в огъня. Един пожарникар трябва да знае това.

Бойко Борисов никак не е глупав и е наясно, че лансирането на инициативата ГЕРБ, която рано или късно ще се превърне в партия, вече подпали огъня. Ентусиазмът е почти изпепеляващ, очакванията са огромни и мнозина вече гледат към хоризонта, през къщата на коалицията БСП-НДСВ-ДПС с изгарящи погледи. Но "пожарът на бунта гори", а знамето още не е развято. Гербовите марки са отпечатани, но пликове за писма няма. Всички се чудят какво ще предприеме генералът-кмет, а той мълчи. Мълчи, но действа. Дори вече разпределя министерски кресла (срещата с представители на бизнеселита). Щом ги разпределя, вероятно вижда портрета си в Министерски съвет, след този на Станишев. А щом това се случва - не само в съзнанието му, - си струва да прегледаме какви са възможностите пред него



Времето е бюлетини



Както казват социолозите, ако изборите бяха днес, ГЕРБ щеше да вземе цялата власт. Но парламентарните избори не са днес, а след три години. Вярно, има местни избори междувременно (догодина), на които бъдещата партия може да покаже мускули, но победа на тях е нож с две остриета за светлото й бъдеще. От една страна, хората по места все повече гласуват мажоритарно и ако са доволни от своя кмет, няма да го сменят, дори и да е от ГЕРБ. Това означава, че участието на генералската партия никога не може да постигне резултати каквито би получила на евентуални парламентарни избори, където се гласува цветно. Освен това, докато чака между местния и парламентарния вот 2 години, положението й може да се усложни. Рискът от дискредитиране по места е голям.



Балони



ГЕРБ е натоварено с прекалено много очаквания. Толкова много, че Борисов, дори да е магьосник, не може да отвърне с реални действия на тях. Да не говорим, че очакванията на хората са промените да станат сега, а не след някакви си три години. От тази гледна точка времето е най-големият враг на генерала, защото ако не действа днес, ще изглежда като страхливец. Партията ще изглежда като огромен чек без покритие.

Да, ГЕРБ може да спечели изборите днес, както казват социолозите, но генералът не може да предизвика предсрочни избори. Управлението изглежда стабилно въпреки скандалите в коалицията, президентът като гарант на правителството едва ли би искал да се провали. Дори да приемем, че има някакви реформи в Министерски съвет, тази коалиция трудно би се решила да оправя проблемите си на избори - нито БСП, нито НДСВ, нито ДПС могат да получат отново същите позиции. Но това се отнася и до опозицията. При сегашното си вегетиращо състояние е по-вероятно повечето от малките партии и коалиции изобщо да изчезнат от хоризонта на политиката. Нови януарски събития не могат да се очакват.

Тъй като народът все пак очаква някакви реални политически действия от ГЕРБ, а предстоят президентски избори, Бойко Борисов трябва да предложи нещо. Той самият заяви няколко пъти, че няма да се кандидатира (макар че не знам дали може да му се вярва след изпълненията му на предните парламентарни избори и кметските такива). Заявявал е, че и Георги Първанов му е близък, но в същото време кметът на София нонстоп критикува коалицията, която е дело и на президента.



Корона от трънливи въпроси



При това положение се очертава един много ясен сценарий, който на този етап изглежда единствено възможен за генерала. Проблемът е, че участниците са ясни, но има прекалено много трънливи въпроси.

Под натиска на обществените очаквания ГЕРБ (или инициативен комитет) издига за кандидат-президент Симеон Сакскобургготски, той първо се дърпа, но след това казва "народът така желае" и се съгласява (по същия начин, както беше издигнат и Борисов). В крайна сметка времето е враг и на Симеон и той някак си исторически трябва да приключи политическите си дни. Премиер на правителство, което има не много добра оценка от народа и историята, не е добър епилог за един цар. Нито е достоен епилог да бъде просто лидер на партия. Приемането на подобна номинация винаги може да обясни с "демокрацията трябва да предоставя на народа право на избор", "това, че сме коалиция, не означава, че сме съглашенци", "аз уважавам Първанов, нека докаже, че заслужава мястото си"... и още хиляди такива.

Ако Симеон стане президент, правителствената коалиция може да влезе в много жестока криза. Но за да се разпадне, НДСВ трябва да я напусне. През ранната пролет на 2007 г. след поредните жестоки сметки за парно и ток и обществото вече ще е узряло за разпад на този парламент. Дотогава някоя и от десните партии вече ще е намерила своята нова самоличност или ще има обединено дясно. Тогава е съвсем естествено новият президент-цар да слее предсрочните парламентарни и местни избори в едно, за да се пестят пари на народа. ГЕРБ в коалиция със СДС и НДСВ може да се окаже първата партия в най-новата история с трипъл - президент, правителство и местна власт. Децентрализирана президентска монархия!



Но!

Това е теорията. Практиката у нас показва, че и най-добрите планове на хората и мишките се провалят. Пред президентската корона на царя и правителството на пожарникаря има прекалено много трънливи въпроси. Първият е дали сметката ще излезе вярна. Първанов има висок рейтинг. Но повечето от социалистите започват да охладняват към него. Въпреки това с ДПС зад гърба си към този момент президентът изглежда непреодолим противник. Симеон не би тръгнал на битка, без да е сигурен в успеха си. Освен себе си и царя обаче Борисов няма друг печеливш кандидат. Ако бъдещата партия пропусне президентските избори, рискът от това да изпусне бъдещето си изглежда реален. Кметът вече губи проценти от престоя си в общината и това лесно може да се прехвърли върху движението. Както се казва, сега му е времето за действия.

НДСВ с плам, жар и допингстимулатори би се втурнало да подкрепя Симеон за президентски пост. Освен това част от лидерите на партията и до ден-днешен трудно преглъщат съюза с БСП и с радост биха разтрогнали коалицията. Жълтите обаче сами не могат да направят лидера си президент. Бойко Борисов в широка коалиция би могъл, но той и повечето лидери на НДСВ се ненавиждат, въпреки че имат общи цели. Генералът и царят имат също много противоречия, но в името на голямата цел могат да преглътнат всеки сух залък. Симеон го доказа с коалицията си с БСП. Това означава, че царят трябва да се прости с част от партийния си елит, за да угоди на Бойко, а Бойко ще трябва да приеме други неща. Това ще е неморално, но пък кой цар и генерал не биха го направили в името на народа. Все пак нали ще обновяват България?
Снимка: Сега
Кой ще се смее последен като президент?
23
3093
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
06 Май 2006 00:52
Потрай коньо за зелена трева.Всичко с времето си.И подпалвачи ще се найдат и сеирджии, и оплаквачки.Само Атака нема да я има.
06 Май 2006 04:21
Успех за британските националисти на изборите
Партията на Ник Грифин удвои местата си в регионалните органи на властта
В. "АТАКА"-06.05.2006
Безпрецедентен успех отбелязаха британските националисти на изборите за местни органи на властта, които се проведоха в четвъртък. Британската национална партия удвои местата си в местните управи и всички политически наблюдатели признаха нейната победа.
Избирателите нанесоха съкрушителен удар на Лейбъристката партия на британския премиер Тони Блеър, която загуби значителен брой места за сметка на основната опозиционна Консервативна партия. Резултатите показват, че лейбъристите губят 135 места, а консерваторите печелят 133. По-малката опозиционна Либерално-демократическа партия не бележи особен успех според първоначалните резултати, печелейки само 18 места.
Британската национална партия издигна 350 кандидати на местните избори, които се превърнаха в тест за популярността на политическите формации в страната. Според последните резултати от преброяването БНП печели 44 места в местните управи, като преди това имаше само 20. В два района националистите станаха втора политическа сила. След закриването на избирателните секции в четвъртък в 22 часа местно време избухна скандал. Лидерът на националната партия Ник Грифин не бе допуснат до преброяването на бюлетините, защото е имал грешно оформена акредитация. Веднага след обявяването на първите резултати лейбъристки лидери нападнаха БНП определяйки я като "опасна". "Националистите се опитват да настройват хората един срещу друг", заяви Маргарет Бекет, която само няколко часа по-късно стана външен министър."Ние не сме нацистка партия. Хората могат да видят нашата програма, където застъпваме предимно либерални възгледи" отговори Ник Грифин. Той заяви, че избирателите са наказали политическия елит в страната.
06 Май 2006 06:14
Кой ще се смее последен като президент?
Този в дъното, с очилата и бялото сако - охраната.

06 Май 2006 07:05
Поръчка...........
06 Май 2006 11:23
Дежурната дъвка "Атака" се замества от нова "ГЕРБ".Любимият похват на нашите журналисти - мистицизмът.Бойко така, Бойко иначе.Поредната кукла на конци се размахва за да отвлече вниманието от истинските проблеми.Онзи ден една водеща по радиото каза че ако в някоя друга държава ако се изтребват делфини както в България ще има ВЪЛНА от протести но в България няма такива.Ами мила госпожо ТЕ ни изтребват НАС и никой не протестира и в скоро време няма да има протести защото няма да има кой чисто физически да протестира защото не можеш да бъдеш на две места едновременно в материалния свят.
06 Май 2006 12:22
Chicho
06 Май 2006 14:46
При това положение се очертава един много ясен сценарий, който на този етап изглежда единствено възможен ...
Под натиска на обществените очаквания ГЕРБ (или инициативен комитет) издига за кандидат-президент Симеон Сакскобургготски, ...
Ако Симеон стане президент, правителствената коалиция може да влезе в много жестока криза...
Тогава е съвсем естествено новият президент-цар да слее предсрочните парламентарни и местни избори в едно, ...
ГЕРБ в коалиция със СДС и НДСВ може да се окаже първата партия в най-новата история с трипъл - президент, правителство и местна власт...
Но!
Това е теорията.

Тва не е теория в смисъл на традиционното журналистическо словоблудство, а естественият ход на колелото на историята, както ни учеше "вожда и учителя" Гьорги Михайлович.
Спахийски най-после каза нещо умно и место да са оправдава, требваше да развие идеята: Новата управляваща коалиция ша възстанови низвергнатата българска конституция и ша премахне натрапената ни от руските болшевици нетипична за българския народ форма на дръжавно управление, за която нема прецедент в предългата българска история.

Да поздравим с празника на Св. Гьорги Победоносец славната българска армия и всички Гьоргевци и Джорджовци (от американските бази).

Българската армия пръва сложи навремето Христовия кръст връху бойните си щитове по нареждане на Св. Император Константин Велики в пръвите години на 4-ти век. Както е известно, българете от Мизия ( Mesia hec & Bulgaria) беха основната ударна сила на Св. Константин, която го направи самодръжец на Рим и затва получиха от него за благодарност статута на Римски федерати, а той изгради зе тех връху древните тракийски градове могъщите крепости на Плиска, Преслав, Кюстенджа (Томи) и Дръстър (Силистра), като в последната им създаде и специална българска Архиепископия към диоцеза на Цариград.

6 века по-късно през 917 при Ахелой, след молебен и с Христовия кръст на знамената, славната българска православна армия под ръководството на Цар Симеон Велики нанесе унищожително поражение на Римската армия. Над 60 000 римляне беха почти избити до крак и само единици успеха да се измъкнат с бег. Тая битка беше наречена от военните специалисти "Втората Кама", а българската стратегия и тактика се изучаваше в целия свет чак до Китай.

През 1205 г. Цар Калоян Ромеооктон ("Убицът на римляни", демек Гръкоубиецът, както те си го наричат) при Одрин и в Източна Тракия унижожи 1500 френски рицаре, демек танкове, и десетки хиляди латински сержанти, та спешно поискаха от Папата да им прати още 10 000 сержанти, но той не им ги прати, защото беше наш човек.
Там загинаха от български ръце и 3-та главни организаторе и предводителе на Латинската империя и на 4-тия кръстоносен поход Император Балдуин, граф Бонифаций Монсератски и Граф Енрико Дандоло (след повреда в ташаците).
И десетки хиляди гръци изпитаха неговия гнев, та на повечето икони на Св. Димитър, рисуване от гръци, Св. Димитър "убива" не змей, а лично Цар Калоян.
Наща делегация в Ньой пък след Световната война беше накарана да "преговаря" в замъка на Граф дьо Ньой, лично убит от Цар Калоян, а в залата на стената имаше огромна картина за "победата" на Балдуин над Цар Калоян.

Славата на българското оръжие отново се изучаваше в световните военни академии след блитцкрига при Одрин пред 1912 г. и при Цариград, който не падна в български ръце, благодарение на предателството на русофилския командващ фронта ген. Радко Дмитриев, след тва избегал от България на руска служба, за да са бие през Световната война на страната на българските врагове като главнокомандващ на руски армии. После руските болшевици го убиха от "благодарност", а ний кръстихме град на него.

През 1915-16 г. 80 000 англичане, французе и гръци отново изпитаха българския гнев при Дойран и оставиха костите си на бойното поле (над 100 000 с умрелите в лазаретите).
На север при Тутракан и в Добруджа българската армия громеше руснаци, румънци и пр. чужди нашественици.

В тва нема нищо чудно. Освен древните български бойни традиции и умения, требва да са знае, че около 50% от висшия офицерски състав на наща армия преди 1 век беше завръшил италиански, френски и австро-унгарски военни академии, а другите руски.
Само в Германия Цар Фердинанд не пращаше офицери, защото до Балканската война в германските военни академии са обучаваха турските генерале, а целото вооружение на турската армия беше германско, а те и построиха и Одринската "непревзимаема" крепост.
Посла са разбра, че и германското оружие и образование не пеят пред българския военен талант, акъл и боен дух.

Сага пред българското офицерство отново са отварят възможности за престижно военно образование в американските и европейските военни академии.
Па и натовците и особено американците в новите военни бази, освен да охраняват руските инвестиции у нас, ша имат добра возможност да се поучат от нашия военен опит и традиции срещу заплащане.






Редактирано от - другаря Тодар Живков на 06/05/2006 г/ 16:41:27

06 Май 2006 21:46
Ако Царят и Генералът изиграят този ход, в резултат на който Царят става президент, а след време ГЕРБ, НДСВ и СДС (реформирано) печелят изборите за следващия мандат, спокойно можем да ги признаем за грос-майстори!

06 Май 2006 21:48
Мухобоеца ще се кандидатира за президентин. Вярно, два пъти заяви, че няма, но той си е лъжлив като Иван Костов, с когото отдавна играят комбина.
06 Май 2006 22:18
Между Монархия или Република с Президент, аз избирам...ДОЖИВОТЕН Президент, БЕЗ Право на наследяване от низходящите му!
Сегашната ни ПАРЛАМЕНТАРНА Република , но с МАЖОРИТАРНО избиран Президент, е абсурд- от гледна точка на РАЗМИНАВАНЕТО на мажоритарния избор на Президента и ОРЯЗАНИТЕ му от Конституцията президенстки Правомощия! По-добре би било, при такива президентски пълномощия, Президентът да се избира от Парламента- с квалифицирано мнозинство от 2/3 или 3/4, например ! КАЗАХ!
06 Май 2006 23:03
paragraph39
[Златен]
от Bulgaria
Между Монархия или Република с Президент, аз избирам...ДОЖИВОТЕН Президент

Параграфе, след 60-е годин комунизъм в България не са е родила такава тиква, дека да е достойна за дръжавен глава, камо ли за доживотна.
За тая работа си имаме Цар.
Ако още ни си ходил в НИМ да видиш съкровищата на д-р Божо Димитров от ГЕРБ, ходи утре - в неделя е безплатно и ша е за последно, та ша е цело стълпотворение. Нема къде да спреш колата.
Там, горе на стълбището в лево, Божо е тургнал в цел ръст портретите на Цар Борис и Цар Фердинанд в генералски униформи и на Царица Мария Луиза.

А горе на площадката е изложен най-висшият монархически орден - " Великият орден на златното руно", който Крал Хуан Карлос даде на Цар Симеон II, след като над 20-е годин не беше даван на никой монарх по света. Носиле са го Наполеон, Александър I, Елизабет II, Хирохито, Цар Фердинанд и пр.
Те тоя орден са дава доживотно за изключителни заслуги.
Девизът на ордена е “Ante ferit quam flamma micet” (Удари, за да пламне).
Смисълът на девиза е “Kойто рискува, вече е спечелил наполовина”.
Този най-славен рицарски орден се дава за проявено изключително мъжество, а не на дребни крадци и мошеници.
Я по-добре не са излагай да са водиш по акъла на разни простаци и платени чужди агенти, ами ходи да са поклониш на българската история, както поне 100 хиляди българе вече го направиха.




Редактирано от - другаря Тодар Живков на 06/5/2006 г/ 23:09:00

06 Май 2006 23:14
ДРУГАРЯ ТОДАР ЖИВКОВ,
Нищо чудно, ако Симеончо и този орден ПРОДАДЕ- щом е толкоз скъп!? Както продаде ИСТОРИЧЕСКИТЕ за България ордени на дядо Му!!!
Е, добре , че е била антимонархическата КОМУНИСТИЧЕСКА Власт от 1947г. до 1989 г., та до ден-днешен да СЪХРАНИ за Историята и поколенията българи българските царските РЕЛИКВИ!!! Хвала на БКП!
06 Май 2006 23:15
Това име ли или ник- не знам
Имам предвид автора
Фотката му не подсказва
Ама за да светне по-добре е по доре малко да по се задържи
Активитета си
Изтърка се и не е ясно за какво си жертва фотката
Вери сори
06 Май 2006 23:16
Може и да не съм прав
Ама по-добре е да се съсредоточи върху екологичната храна и нравственост
С по-така върху витамините
07 Май 2006 07:58
На хората им писна от познати лица, които само себе си оправят.
Предполагам, че ще гласуват пак против, а не за!
Стига с рейтинга на Първанов, той вече е бита карта с подкрепата си от ДПС.
И на слепите вече е ясно колко демократични са радетелите за права и свободи само на определени хора от обществото.
А и президентът е фигура с доста орязани правомощия.
07 Май 2006 12:04
..."с ДПС зад... гърба си към този момент президентът"...
Не му завиждам в 'този момент'. Ако се наведе може да види вместо 2 , 4 топки.
07 Май 2006 12:11
Мери, надявам се, не проповядваш, че е демократично електоратът да избира "непознати" лица на ключови държавни постове. Щото изборът не се прави на тъмно и навяра, както и на инат. Сигурно имаш предвид лица с имидж на почтени, знаещи и можещи да водят адекватна на интересите на мнозинството избиратели, политика. Така, че ... чакаме ги тия лица, за да ги познаем и да се самоопределим по отношение на тях. Ако това е твоето лице, направи така, че да можем да разберем, какви са твоите решения. Разбрахме вече против какво си, кажи за какво си - без клишета по възможност.

Редактирано от - Calina Malina на 07/05/2006 г/ 12:13:41

07 Май 2006 14:59
Емо, бъркаш за изборите, да знаеш
07 Май 2006 18:54
Е, ква стана тя , нИкои си мислят, че се справиха с А, тка и почнаха ГЕРБ-а, а дали е така...?! , само да не се изненадат после... Що пък стана ТКА...?!
07 Май 2006 22:23
Абдуллах Гюл обядвал тайно с министрите на етническата партия на Доган
Висша турска конспирация у нас
Посолството на южната ни съседка излъга в официално съобщение

В. "МОНИТОР"-08.05.2006
Висша турска конспирация у нас е на път да предизвика дипломатически скандал, научи "Монитор". Причина за това е таен обяд на външния министър и вицепремиер на Република Турция Абдуллах Гюл, на който били поканени само министрите от ДПС Емел Етем, Джевдет Чакъров и Нихат Кабил, както и зам.-председателят на НС Юнал Лютфи. Абсолютна лъжа се оказа официалното съобщение на турското посолство в София, че на всички срещи на г-н Гюл е присъствал български дипломат. На въпросния обяд такъв не е имало. За него Министерството на външните работи научило от турските медии, признаха наши дипломати.
Както "Монитор" вече писа, Гюл направи и тайнствено посещение в Кърджали, където се срещна с представители на турския бизнес и с активисти на ДПС.
Външният министър на южната ни съседка се разходи и в Пловдив, а в. "Радикал" съобщи, че е посетил два града, "населени компактно с турци".
За визитите на Гюл в Кърджали и Пловдив от външното ни министерство признаха, че са получили информация два дни преди тях. Турският дипломат №1 обаче не сметнал за необходимо да информира подробно за целта на посещението си и местата, които ще посети.
Срещата на Гюл с министрите на ДПС стана известна след публикация във в. "Тюркие" на 28 април. "Външният министър се срещна и изслуша министрите от турски произход", писа изданието. В материала се съобщава, че на обяда били обсъждани българо-турските отношения...
.......................................
ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ТУК:
Натиснете тук
08 Май 2006 11:35
Параграфа еволюира от комунист през атакис към монархист. Интересно, но закономерно, не само за него...
08 Май 2006 12:55
Властта прикри убийство по непредпазливост
В."АТАКА"-08.05.2006
Големецът навиквал полицаите да свършат по-бързо огледа на местопрестъплението, защото бързал към мотела си за среща с Румен Пет
ЕКИП НА В. "АТАКА" - Натиснете тук
----------------------------------------- ---------------------------------------
Из полицейската сводка на РДВР Пазарджик от 24.12.2005 г.:
"На 23.12. 2005 около 19.50 ч. на ул. "Първа" в кв. "Главиница", гр. Пазарджик (ул. "Първа" е Пещерско шосе, а селото се води квартал на Пазарджик, бел. ред.), при управление на л. а. Санг Йонг-Рекстон Ротола - СА 5136 АВ, управляван от Георги Данаилов Петърнейчев, ЕГН...., собственост на фирма "Пепжи-София 1" със седалище гр. София, ул. "Мария Луиза" № 121, е допуснато причиняването на смъртта на Николай Костадинов Шарланков (фамилията на убития е сгрешена, бел. ред.), ЕГН 3607083426, жив. в кв. "Главиница" ул. "Втора" № 38. /Да не се съобщава на медиите/".
----------------------------------------- ---------------------------------------
От лаконичното, засекретено за медиите съобщение става ясно, освен че фамилията на жертвата е сгрешена, и че убиецът е Георги Петърнейчев. Той е зам.-министър на транспорта, отговарящ за сухопътния транспорт, бивш депутат от Коалиция за България, последователно два мандата и половина кмет на гр. Пещера. Петърнейчев е бивш седемкратен републикански шампион по автомобилизъм...
......................................... ..
ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ТУК:
Натиснете тук
08 Май 2006 18:53
НЕВЕРНИЯ ТОМА,
В голяма ГРЕШКА си!
Аз съм и си оставам КОМУНИСТ/по убеждения/, АТАКИСТ /по електорално пристрастие/ и АНТИмонархист/републиканец/- като АТЕИСТ, който НЕ вярва, че "Властта на монарха и наследниците му им е дадена от Бога! КАЗАХ!

Редактирано от - paragraph39 на 08/05/2006 г/ 18:54:24

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД