:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,983,997
Активни 455
Страници 6,442
За един ден 1,302,066
Поколения

Престъплението на баба

Опрени до стената, български пенсионери се превръщат в бандити. Особеното е, че нямат криминална младост и са били примерни граждани
Снимка: Любомир Спиров
"Престъпното поведение на възрастните е като последен вик на отчаянието. Любопитно е, че се ориентират в сфери, в които досега нямаше възрастни извършители - опити за убийства, наркотици. Доскоро ставаше дума предимно за битови престъпления", казва д-р Руслан Терзийски, експерт към Софийския градски съд.
Няма вече човек в държавата, който да не е разбрал, че баба знае "thank you". Още по-отдавна пък е известно, че баба знае и две, и двеста. Засега обаче никой не може да отговори на въпроса кога и защо баба и дядо се научиха да точат ДДС, да продават наркотици, да поръчват убийства...

Криминалният контингент от "третата възраст" набъбва от две години, като обсегът му на действие се разширява постоянно. През последните два месеца няколко такива случая шокираха обществеността, не толкова заради вида на престъпленията, а заради извършителите им. А беше време, когато дядовците се караха в кръчмите след няколко чашки...

Най-широк отзвук получиха



"бизнес делата" на баба Светла от Стара Загора



При акция на антимафиотите на 18 април в града 72-годишната Светла К. бе задържана заедно с внука си Константин и още двама съучастници, както и организаторът на групата Вихър М. Те са обвинени, че са източили около 15 млн. лева от 2003 г. досега. ДДС измамите ставали най-често, като на имената на бездомници и бедняци срещу дребни суми били регистрирани фирми. Между тях се извършвали фиктивни "кухи" сделки, а бандитите теглели несъществуващия данъчен кредит.

Любопитното е, че бабата е участвала активно в схемата, като дори въвлякла внука си в "бизнеса". Колева остава само под домашен арест, защото страдала от диабет. Срещу нея тръгна и второ дело за измами с ДДС, защото през 2004 г. опитала да изтегли 83 330 лв. данъчен кредит с фалшиви документи като пълномощник на фантомна фирма.

"В повечето от престъпленията, които се извършват от възрастни, причина са парите. Възрастните са в тежка позиция заради несигурността си за бъдещето, ниските доходи и особено пенсиите. При такава екстремна ситуация за тях престъплението е игра "ва банк" и на принципа - каквото стане", обяснява експертът към Софийски градски съд д-р Руслан Терзийски. По негови наблюдения пенсионерите престъпници в миналото са били с висок социален статус, който драстично се променил към настоящия момент. Именно с внезапното обедняване, той обяснява и посягането към чужди пари.

На същия 18 април, но в София и пак заради пари, две счетоводителки с богат житейски опит поръчаха убийството на 29-годишната си шефка. Освен че планът е старателно подготвян в продължение на 10 дни, той се оказва и много икономичен. Само срещу 2000 лева таксиметров шофьор е нает да заложи бомба в автомобила на жената. Първоначално мъжът получил 500 лева предплата, за да се снабди с бухалка, електрошокова палка и белезници, тъй като идеята била жената само да бъде пребита.



Гневът на счетоводителките за неуредени финансови въпроси



с младата жена обаче ги подтикнал към по-сериозно наказание и те решили, че жената трябва да бъде взривена. Часове преди изпълнението на поръчката обаче извършителят и двете поръчителки съответно на 58 и 51 години са заловени.

"Престъпното поведение на възрастните е като последен вик на отчаянието. Любопитно е, че се ориентират в сфери, в които досега нямаше възрастни извършители - опити за убийства, наркотици, а доскоро ставаше дума предимно за битови престъпления", разказва д-р Терзийски. От разговорите му с възрастни извършители на престъпления той заключва, че една от причините за деянията им е, че са останали сами, а близките им са заминали в чужбина. Това според него допълнително ги отчайвало и насърчавало.

"Разговарях с такъв човек, който знаеше, че съхранението и посредничеството при търговия с наркотици се наказва строго, особено като става дума за голямо количество. Сам каза, че знаел, че рано или късно ще го заловят. А досието му беше абсолютно чисто, обясняваше, че преди това и на червено не пресичал", разказва Терзийски за 65-годишен бивш банков служител, участвал в трафик на дрога.

Преди 2 месеца Варненският окръжен съд издаде осъдителни



присъди на две възрастни варненки



56-годишната Христина Петрова беше осъдена на 1 година и 8 месеца затвор, след като на 19 май миналата година била хваната с 1,976 грама хероин на стойност 98,80 лева. Когато полицаите извеждали Петрова от дома й, тя ги помолила да я оставят да поседне на сянка в двора. В този момент тя изхвърлила портмоне с 430 лева и две пакетчета хероин. В дома и били заварени и двама наркомани, които си закупили от нея хероин и тя им била осигурила терен.

Само с условна присъда за лека телесна повреда и опит за продажба на дрога се размина 70-годишната баба Златка Атанасова. На 11 май миналата година при акция на полицията в дома й тя бурно се съпротивлявала на опита да бъде арестувана. Освен че ругала и кълняла, бабата здраво ритала, хапела и блъскала тримата полицаи. Съдът призна вината на Златка за нанесена телесна повреда на всеки един от тримата полицаи и й наложи наказание за всяко едно от деянията от по 3 месеца лишаване от свобода, отложено с 3-годишен изпитателен срок.

Причина за акцията в дома на Златка в квартал "Аспарухово" е информация, че там се продава дрога. Точно тогава бабата продала доза хероин на редовен клиент, който познавала покрай наркозависимия си внук. Съдът във Варна реши Златка да изтърпи най-тежкото от престъпленията, за които е обвинена - лишаване от свобода за 3 години, което се отлага с 5-годишен изпитателен срок, освен наложените й глоби и разноски по делото.

"Дързостта на такива престъпници вече не изненадва мен и колегите ми. В разговори с такива хора съм забелязал, че



те ни най-малко

не се срамуват



от деянието си. Млади хора, които не са редовни клиенти на арестите, са много по-притеснени от възрастните, когато говоря с тях", разказва още Руслан Терзийски.

Присъдите над пенсионери също зачестяват независимо от вида на нарушенията, които те извършват. Преди месец 65-годишна жена от Моминброд получи 3 месечна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок за пласиране на фалшиви пари. Жената първоначално била измамена, като продала зимнината си за 40 лева. Отишла в магазина и там продавачът й казал, че двете банкноти са елементарни ментета. Бабата обаче излязла и отишла в друг магазин, където пласирала едната банкнота, а другата по-късно изхвърлила. Ден по-късно била заловена, а присъдата й е заради това, че въпреки че е разбрала за фалшивите пари, е пробвала да ги пласира.

Към момента у нас никой не е отделял специално внимание на зачестяващите престъпления сред хората от "третата възраст". Няма и статистика за това какъв точно брой престъпления извършват и в каква сфера са те.

"През последните 1-2 години се забелязва силно увеличение на престъпленията сред възрастните. Определено има такава тенденция, но засега това не е изследвано", призна и д-р Терзийски, според когото за такива хора ще е нужен и друг подход. Според него е много вероятно такива тенденции да е имало в много от страните, които са изживели години на преход, като тези в България през последните 16 години.

Предварителното чувство за обреченост на възрастните престъпници понякога се оказва и фактор при тяхното по-бързо залавяне. Показателни са и акциите на полицията, при които все по-често заловени са именно пенсионери. Друг е въпросът дали органите на реда не се занимават приоритетно с този контингент, защото е лесен за разкриване. Старци разбойници има навсякъде, но обикновено са екзотика. А по правило имат някакъв криминален опит от младостта си. В българския случай престъпните баби и дядовци са в известен смисъл уникално явление от гледна точка на нравите ни, поне такива, каквито бяха. Но и те, горките, усетиха, че както драстично се свиха доходите ми, така се сви и моралът.
Снимка: Архив "Сега"
На стари години с белезници...
Снимка: "Сега"
Доста пенсионери в София осмислят битието си и като си пълнят минерална вода. Но някои - все повече напоследък, попълват криминалния контингент.
24
4249
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
01 Юни 2006 21:57
В LA хванаха скоро 2 баби над 70 (едната маи Унгарка) които се омажват за бездомни, изкапват ги, и ги застраховат, после плащат дрбна сума на ниокои да ги згази. Маи 10тина парцета. Good girls!
01 Юни 2006 22:02
Не е въпрос на морал. Морала те пак си го имат. Но битието им бе прецакано отдавна...Пък и някои доста по-млади от тях се наеха да им бъдат учители.

01 Юни 2006 22:27
Не е въпрос на морал. Морала те пак си го имат.
Абе къде се учат тези неща - да си правиш далавери и престъпления, пък да си морален? И аз искам да се науча!

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
01 Юни 2006 22:44
Manrico, прочети последното изречение на статията, преди да бъдеш циничен!!! Какви далавери, какъв морал те гони? Най-основното тук е, че старите хора в България живеят като скотове, като болни и презряни скотове! С какви очи ще ги обвинявате в липса на морал??? Правели "далавери и престъпления"??? С какви очи могат да се съдят хорица със 100 лева пенсия?
Когато си стар, гладен, болен и се чувстваш обречен моралът отстъпва. И никой няма МОРАЛНОТО право да те съди затова. Юридическо има.
01 Юни 2006 22:48
С какви очи могат да се съдят хорица със 100 лева пенсия?
Със същите, с които осъждаме и циганите, например. Щото и те се оправдават с това, нали? Или ще кажем, че ако си беден, това е морално основание да крадеш, мамиш, пренасяш наркотици и сводничиш?

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
01 Юни 2006 23:08
Манрико,
Наистина е трудно човек да ти докаже, че розови слонове не съществуват.

01 Юни 2006 23:39
Тя баба ти Светла само в недоимък ще е живяла горката - някакви си 15 млн. за 3 години, че и по-малко... И от недоимък ще да го е направила.
01 Юни 2006 23:58
розов слон е англоезичен израз за абсурд, както и Once in a blue moon
01 Юни 2006 23:59
Смешници.
Корумпираните учители
и старци разбойница
засенчиха истинските
убийците в България?
Тези искрено ме разсмяха,
но нещо наистина
ми се плаче!
02 Юни 2006 00:02
Manrico човече, ти въобще мислиш ли??? Не говориме за млад циганин дето си свирка по цял ден и се оплаква от държавата!!! Говориме за стари и болни хора! Какво искаш от тях? Да се фащат да бачкат ли? Как с едни и същи очи ще съдиш циганите и старите хора? Ти в ред ли си???
02 Юни 2006 01:52
КОГАТО ПО-МАЛКО ОТ 50% НЕ СПАЗВАТ ЗАКОНА- ТОВА СА ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ! КОГАТО ПОВЕЧЕ ОТ 50% НЕ СПАЗВАТ ЗАКОНА- ТОВА Е РЕВОЛЮЦИЯ! /Р39/
КАЗАХ!
02 Юни 2006 05:31
Сега вече ми светна, нема мафия, братя булгаре! Некоя пенсия е дала 50-100 лева, друга закъсала такава да гръмне некаква си мутра! И показни убийства нема, пенсионерски задевки.



02 Юни 2006 07:37
Но пък се присетих за няколко холивудски продукций на тази тема
Там старците разбойници направо къртеха мивки хахаха
02 Юни 2006 10:35
Като чета коментарите, веднага загрявам защо сме на това дередже. Щото повечето "форумци" са не само нормални и успяващи граждани, ами се имат и за бир парче ЕнтелЕгенти.
02 Юни 2006 12:28
RestorantPriRe ne, а ти какво искаш??? Нещо не те схващам- престъпления да остават ненаказвани? Че да служат за "светъл пример" на внуци? Бе, ти... айде да не казвам, че ще ме ритнат от форума.
Вземи се в ръце, помисли и тогава пиши.
И баба, и циганин, и бандит, и мутра... и още който си е правил белята- едно за всички.
Има престъпление- ТРЯБВА да има наказание!
Това е!
02 Юни 2006 13:43
Ресторант при Рене, само в името на обективността към твоите доводи следва да добавиш и най-важният - тези хора са работили по 30-40 г. за държавата и като отплата в края на жизнения си път са обречени да съществуват, не да живеят, а да съществуват със 100 лева и от опора да се превърнат в бреме за близките си и за държавата, която се чуди как да се отърве от повечето от тях.

А в тия времена на пълна морална деградация, на сринати или обърнати наопаки национални ценности и идеали, на абсолютизирането на парите, на тотално стъпканото достойноство и уважение на човека и гражднина, да се спори за морални категории е чиста загуба на време.
02 Юни 2006 15:24
А защо никой не погледна от другата страна - тези хорица цял живот са се блъскали някъде, изграждали са нещо, плащали са на Българската Държава данъци и социални осигуровки (ДОО) с надежда за спокойни старини за да се окажат накрая изхвърлени на боклука, като им е отнета възможността ДОРИ физически да преживеят.
Ако и на мене ми останат алтернативите да се обеся или да открадна от крадеца (в случая държавната мафия) с удоволствие ще направя второто.
----------------------------------------- ----------------------------------------- ------------

Още повече, че например Мистър 10%, който ОГРАБИ ТРУДА НА НЯКОЛКО ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРИ е още жив и свободен. (БГА "Балкан", както и другите "сделки" на престъпната банда Ив.Кост. - Ал.Бож. не са построени за два дни, а за половин век от поне 3 или 4 поколения).
Каква надежда за справедливост имат тия хора и не е ли време ДА СЕ ПОТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ НА ТИЯ, КОИТО ГИ ДОКАРАХА ДО ОТЧАЯНИЕ И ГИ НАПРАВИХА НАСИЛА ПРЕСТЪПНИЦИ ?![/b]

Редактирано от - bot на 02/06/2006 г/ 15:25:01

02 Юни 2006 17:22
hamer, не знам що за хора сме , ако възприемаме дискусия за моралните категории или за марала vs. закона като загуба на време. Смятам че по света все още има достатъчно хора, които още не са роботизирани до такава степен, че вече да не чувстват и виждат болката на другите. Очевидно във форума има някои които са "оперирани" от елементарни, първични човешки чувства на солидарност и съпричасност със старите хора в България. Не позволявай обаче тяхното мнение да те води до такива трагични изводи, че едва ли не всичко е обречено и справедливост не е възможна.
02 Юни 2006 18:40
Колеги, нов съм във форума ! Реших да се присъединя точнои заради тази статия! Представяте ли си както си седите вкъщи пред телевизора спокойни и необезпокоявани да се позвънни на вратата и в следващия момент бабата която ви е отгледала да бъде арестувана!!! За каквото и да е престъпление. И другата гледна точка. Точно бабата която ви е отгледала от деца да бъде арестувана защото продава наркотици на вашите деца!!! За това няма смисел да спорите защото докато не се стегнем заедно тая държавица НЕМА да се оправи!!!



Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 02/06/2006 г/ 18:52:30

02 Юни 2006 19:32
Абе, какви ги говорят някои?!! Работили били дълго за държавата, сега са зле материално - значи трябва да крадат и да продават дрога. И даже трябва да им съчувстваме, щото от мъка и безизходица вършат престъпления. Ами то така всичко може да се оправдае от "морална" гледна точка. Зад всяко престъпление стои някаква причина, никой не се е родил престъпник. И аз съм взела да се ядосвам, че от 25 деветнайсет годишни младежи 22-ма отговарят положително на въпроса: "Трябва ли чиновник, установил данъчна измама при проверка, да си замълчи срещу съответната "стипендия" за обучение на детето му в чужбина?" "Трябва" - отговарят те, защото истинският родител първо мисли за децата си, после за себе си... Такъв отговор ако не е шамар за възрастните, не знам какво е. Ей това ще заслужим накрая, защото сме царе да изнамерим причина, за да оправдаем деморализацията си. И не ми говорете, че имаме право на такива приказки, защото по-нагоре крадели повече. Защото тия по-нагоре не слязоха от Марс...
02 Юни 2006 21:38
Калина Малина,
Ти пък взе че видя, дето всичко е наркотрафикант, е дядо с бабичката си...И ония обирджии от площад "Народно събрание", та чак до Черното море, дето си накупиха плажовете с 4-процентното увеличение на пенсиите... И дето се стрелят - и те. Ама по-спокойно, момиче - близо милион от тях вече си отидоха, перспективата е да влезем в Европа без старците. Някои вече работят по въпроса в България средната продължителност на живот да се "сведе" до 45 г. И то - доста усърдно и...успешно.

02 Юни 2006 21:44
И бре, форум! Старци престъпници, а?! И спорите, спорите..., а така и не се разбрахте що е то демокрацията и има ли почва у нас. Сал една АТАКА ни остана...
02 Юни 2006 21:54
Тц, не съм видяла това, което ми приписваш, Клански.
02 Юни 2006 22:05
Daddy Cool и Ma Baker
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД