:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,986,759
Активни 480
Страници 9,204
За един ден 1,302,066
Минало несвършено

Черна гора - бедна, но горда

Едва ли има друг балкански народ, който да е дал толкова много в защита на толкова малко?
През тази седмица Черна гора се кани да обяви официално независимостта си. Пардон, да възстанови независимостта си, загубена преди близо 90 г. 90 години в Югославия и 120 години самостоятелност преди това. При това самостоятелност, извоювана с много кръв и жертви.

Едва ли има друг народ на Балканите, който да е дал толкова много в защита на толкова малко? Едва ли има по-беден район. За черногорците, запокитени по върхарите на планините си, откъдето десетилетия наред оглеждаха близкото, но недостъпно Адриатическо море, войната, да не кажем грабежът, бяха занятие, ежедневен поминък. Щото другият им поминък бе оскъден. Земята бе малко. При това бедна. Добивите - по-ниски отвсякъде другаде на полуострова. Жените сееха жито, картофи, донякъде вирееше грозде. Жените, разбира се, защото да превиваш кръст в нивата, не бе мъжка работа.



На мъжете им трябваше свободно време



- първо, да се готвят за подвизи, а после - да ги възпяват в песни. Да си търговец - звучеше недостойно за истинския мъж. Дори и ковачите бяха наричани "цигани". Бандитизмът бе доходен. Предпочитан обект бяха мюсюлманите, но и на християните не прощаваха. Чак докъм края на държавата търговията и занаятите бяха в ръцете най-вече на мюсюлмани и албанци католици. Когато нямаше кого да нападнат и ограбят, мъжете ходеха след стадата. Те донякъде компенсираха мизерните добиви. За износ през ХIХ в. не си струва и да се говори. Сушени диворастящи билки и сушено месо, изнасяно в Котор. Това бе комай всичко. Вносът - оръжие най-вече и манифактура. В страната при лоша реколта умираха от глад. То и при добра година диетата на черногорците не се отличаваше нито с разнообразие, нито с количество. Не набиваха толкова хляб, колкото останалите балканци. Просто го нямаха. На обяд обикновено дъвчеха царевичак, описван от съвременниците като "черно, тегаво съединение, подходящо за ядене колкото буца въглища". Вечерта менюто бе същото, допълнено от боб чорба или царевица чорба. Когато в края на ХVIII столетие се появиха картофите, бяха възприети едва ли не като спасение. Месото беше разкош. Ядяха го най-вече овчарите. За удивление е, че въпреки това слабите черногорци избуяваха. Средният мъжки ръст през 1902 г. бе 180 см (на българите по това време - 166-167).

И черногорците - наследници на средновековното сръбско княжество Зета - се огънаха пред турската лавина през ХV в. Но за малко. Наново се изправиха. Поне - тези, високо в планините. Плащаха някакъв данък на Портата, но инак си бяха самостоятелни. Деляха се на племена, които начесто воюваха не само с турците, но и помежду си. То и успехите на турците бяха плод на несговорността на вождовете. Като естествен център на обединение се наложи владиката на манастира в Цетине. Той беше върховен арбитър в споровете. По традиция оглавяваше борбата против мюсюлманите. Истински основател на държавата бе митрополит Данило Петрович Ньегош (1697-1735). Оттук започна и преобладаването на семейство Ньегош. Той постави и началото на една традиция - облягането на Русия. Православните черногорци и православните руси. И едните антитурски настроени - и другите. Какъв по-естествен съюз. Митрополитът съумя да убеди русите да му отпуснат ежегодна парична субсидия. Това си остана правило до края на съществуването на държавата (не че и австрийците не даваха пари). При всеки руско-турски конфликт и черногорците атакуваха турците. През 1796 г. разбиха нахлулата турска армия и украсиха с главата на предводителя й площада пред манастира. Този пример за градоустройство броим за начало на истинската черногорска самостоятелност.

Най-значителният черногорски монарх през ХIХ в. беше княз Данило, който през 1852 г. не пожела да облече расо и положи основата на държава, която поне донякъде принадлежеше на новото време. Владиците, а после и князете, водеха упорита борба против стремежите на местни водачи да запазят самостоятелността си и жестоко налагаха плащането на данъци.



Думата борба е евфемизъм - просто избиваха противниците си.



Не че и те им прощаваха - Данило например също беше убит.

В Европа гледаха малката държава (5 хил. кв. км и вероятно към 120 хил. души население в средата на ХIХ в.) със смесица от уважение и насмешка. Уважение заради героичните усилия да запази самостоятелността си от попълзновенията на могъщи съседи. Знаеше се, че само 40% от черногорците умират в леглата си - останалите - на бойното поле. Насмешка заради малко оперетъчните Ньегоши, вдъхновили образа на княз Данило от оперетата на Ф. Лехар "Веселата вдовица". При това монархията бе уникум. От странна теократична власт, характерна по-скоро за Средновековието, тя израсна към края на съществуването си в обикновена управляваща институция, макар и поизостанала, сравнена дори със съседите си. Династията бе сравнително нова и продължаваше да живее сякаш в спряло или поне забавено историческо време. Властта на монарха бе абсолютна чак до началото на ХХ в. и той я упражняваше патриархално, без да се гнуси от насилието.

Знаковата фигура на държавата беше княз (след 1910 г. крал Никола I (1860-1918). Той проявяваше учудваща гъвкавост в международните отношения - поддържаше добри контакти със Сърбия въпреки противоречията си с Караджоржевичите, а по-късно и с Обреновичите за първенство сред сърбите; съумя да намери място за дъщерите си в най-големите владетелски семейства в Европа - бракът с престолонаследника на Италия бе успех, но не по-малък успех бе сродяването с Караджорджевичите в лицето на претендента за сръбския престол (след 1903 г). крал Петър Караджорджевич; две сестри водеха руски велики князе и упражняваха силно влияние в средите на руската аристокрация (третата бе омъжена в рода на нашия Александър I - Батенберг).



Парите вечно не достигаха, та разчиташе на помощта на Русия



Навремето популярен бе анекдотът как черногорците върнали подарените им от русите два военни парахода - бюджетът не можел да покрие разноските за въглища.

Никола опита да прескочи сравнително безболезнено и в новото време. Отстъпи пред натиска на една малобройна група, надъхани със западни идеи, свои поданици или по-скоро се подчини на ритъма на епохата и в началото на ХХ в. дари черногорците с конституция. Парламентарното управление бе колкото за очи, но пак беше напредък. Първата световна война проби погребалната камбана за черногорската монархия. Австрийците напразно опитваха да я удържат вън от конфликта. В дипломатическите салони се смееха, че австрийски дипломати в Цетине призовавали министъра на външните работи да се замисли върху съотношението на силите - 50 мил. срещу 300 хил. "Толкова ли много сте бе - бил отговорът - дека ке ви копаме?". Само че този път черногорците бяха закопаните. В началото на 1916 г. правителството подписа капитулация. Мнозина не приеха този позорен акт, който взриви авторитета на стария крал. Прехвърлиха упованието си към сърбите, които се сражаваха на Солунския фронт. Не без финансовата подкрепа и прекия натиск на сръбските управници, които отдавна искаха да глътнат планинската държавица, черногорски представители гласуваха за сливането на държавата си със Сърбия. Не всички приеха решението. Няколко години из планините бродеха чети от т.нар. "зеленаши" - привърженици на Никола, който доживяваше старините си в Ница, Южна Франция. След смъртта му през 1921 г. съпротивата срещу новия режим почти изчезна, макар наследниците му да не се отказаха от претенциите си към престола.

В Черна гора дори селище, достойно да бъде наречено град, нямаше,



но дворец имаше



От края на ХV в. владиката обитаваше манастира, построен край реката Цетине. През 1838 г. близо до него бе построена княжеска резиденция, наречена Билярда (на поданиците бе направила силно впечатление стаята с това необичайно забавление). Пари за архитект черногорците нямаха, та руският дипломатически представител бе поел тази непривична за един дипломат функция. И парите за зданието дойдоха от Санкт Петербург. То приличаше на средновековен замък, с 25 стаи, разположени на два етажа. Заобиколено бе от висока каменна стена с кули и порти от всяка страна. Тук се разполагаше не само владетелското семейство, но и Сенатът. Тук преспиваха и редките гости. През 1863 г. княз Никола започна да строи нов дворец. Завърши го през 1867 г. Дворец е преувеличение. Преустройствата продължиха чак до 1910 г., когато Никола бе провъзгласен за крал. Мебелировката отговаряше на духа на сецесиона, подовете на стаите бяха покрити с паркет, а стените - с тапети от коприна. Лукс, достоен за скромен буржоа от Париж и за балкански крал.
17
3812
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
02 Юни 2006 00:20
Г-н Илчев е ревностен радетел за точното предаване на чуждите собствени (лични и географски) имена на български език; написа и две обширни статии по въпроса с основателни критични бележки по повод на две злополучни книги. Само затова си позволявам дребнавата забележка за допусната неточност от негова страна:
Истински основател на държавата бе митрополит Данило Петрович Ньегош (1697-1735). Оттук започна и преобладаването на семейство Ньегош.
От края на ХV в. владиката обитаваше манастира, построен край реката Цетине.

Правилното предаване на името е Негош, тъй като според нормите на българския книжовен изговор и правопис е категорично забранено предаване на меки съгласни с използване на буквите ь и й пред гласните е и и, когато се намират след съгласна. Затова правилно е изписано Цетине, а не Цетинье (както е на сръбски). Случаят "Ньегош - Негош" е изрично упоменат във всички издания на нормативния правописен речник. Отбелязвам тази дребна неточност и защото тези статии влизат в търсачките, чрез които много хора си правят справките - така тръгва и лавината от грешки.
А иначе авторът е пропуснал един от най-характерните стереотипи за черногорците - че те са невероятни мързеливци. На тази тема има много вицове, един от които гласи:
Черногорското радио започвало своята програма в дванайсет по обяд със следното встъпление:
- Данннн! Дванайсет саата! Добро йутро, ранобудни црногорци!
02 Юни 2006 00:34
В кръчма в Сърбия - влиза някакъв бригадир ли, председател ли:
-Другове, стигли са плугове!
Отговор от компанията:
-Ако ли сами ору, шалите ги за Црну гору.
02 Юни 2006 01:16
Мен лично своиският тон на автора не ме очарова особено. Пък и издава някакво с нищо неоправдано високомерие.
*
Един стар виц във връзка с пословичното монтенегринско "трудолюбие":

След земетресението в Скопие много държави оказват финасова и физическа помощ на Македония. Черногорци натоварват един камион "доборволци" с лопати да разчистват Скопие. Камионът се връща на същия ден барабар с доброволците. Когато ги попитали какво са свършили в Скопие, отговорът бил: "Ами чекавме некои да ни разтовари от камиона, па като не се яви никои се вративме."
02 Юни 2006 05:40
Как тъй забранено? Ами как се пише "нашто твърдо 'нье'"?
02 Юни 2006 08:50
Бандитизмът бе доходен-че то и сега е доходен.
02 Юни 2006 08:54
две сестри водеха руски велики князе и упражняваха силно влияние в средите на руската аристокрация (третата бе омъжена в рода на нашия Александър I - Батенберг).

Това ли е единствената допирна точка на българската държава с Черна гора според червените ни историчари? Все едно, че ни разказва приказки от хиляда и една нощ, само че за Патагония.
Поне да беше казал, че на Симеон II баба му е черногорска принцеса, та да си извадим още някои "политически" изводи.
02 Юни 2006 09:35
Аз пък съм чувал че едни от най-ценените стражи във Ватикана са били черногорците.
02 Юни 2006 11:02
D-re, а как би написал тогава врачанье, всякакво друго изписване би било неточно Добре, че езикът е пълен с изненади. На мен по- ми допада
така, както го е изписал И.Илчев, каквото и да е правилото в случая.
02 Юни 2006 11:36
Митрополитът съумя да убеди русите да му отпуснат ежегодна парична субсидия. Това си остана правило до края на съществуването на държавата (не че и австрийците не даваха пари). При всеки руско-турски конфликт и черногорците атакуваха турците.

За разлика от съвременните български наемници, които бранят жизнените интереси на БГ в Ирак и Афганистан, нейде в бивша Югославия, с бюджетни пари. Заради ОМП на Саддам - един ТИР с прашки, приготвени персонално за Дж. У. Буш!
02 Юни 2006 13:32
Хубаво е, че авторът е поживял доста - ако съдим по глаголното време, явно е бил свидетел на всичко описано
Хубаво е също, че според него черногорците говорят македонски диалект - с това ги доближава до българите
Хубаво е също, че е единственият дотук от всички баш-анализатори, който поне отбира мааалко повечко от историята на черногорците.
Хубави са и вицовете за черногорци. Ето един съвсем пресен и актуален, направо от извора:
Razgovaraju srbin i crnogorac i pita Crnogorac Srbina:
C: Gdje ces na ljetovanje ove godine?
S: U Tursku.
C: Zasto u Tursku, Crnogorac ce pomalo uvredjeno?
S: Imaju ljepse more i plaze, povoljnije su im cijene,
a i duze smo bili u zajednici.

02 Юни 2006 13:33
Има и други допирни точки между Черна гора и България в исторически аспект.
През 1912 г. е сключено устно споразумение между двете страни за съвместни действия срещу Османската империя, като България се задължава да отпусне на Черна гора безвъзмездна финансова помощ за военни разходи.
Само осем месеца по-късно Черна гора сключва подобно споразумение със Сърбия, този път насочено срещу България и изпраща в помощ на сръбската армия в Македония една дивизия от 12 000 души. Черногорците никак не отстъпват на сърбите в издевателствата над мирното българско население.
Между 4-8 юли, когато се води сражението на Калимнското плато части на 4-а българска армия разбиват черногорците с атака "на нож". Планинците не устояват на устрема на българските войници и побягват назад, като голяма част от тях се издавят в р.Брегалница. В този бой българите не вземат нито един пленник (познайте защо ).
През октомври 1915 година, когато България започва военни действия против Сърбия в Първата световна война срещу нас се явяват цели роти доброволци от Черна гора. Съдбата им е подобна на тези от 1913 г.
02 Юни 2006 13:40
ТАПА.
Стражите на папата са Швеицарци, от 15в до сега. Наричат се:
Cohors Helvetica. или Leibgarde des Papstes; или Guardia Svizzera Pontificia
А ИНА4Е, прочетете по-добре новия брои на "МакедонскаТрибуна" в първия линк от електронния ми подпис. Има интересни нови статии!
Приятно четене

Натиснете тук--- Натиснете тук
02 Юни 2006 14:57
Капитанче,
така е, охраната е предимно, да не кажа изключително от швейцарци. Но не само. А за черногорците се сетих. Имало ги много във Франция като охранители и бодигардове.
02 Юни 2006 15:15
охраната е предимно, да не кажа изключително от швейцарци. Но не само

патриотът ТАПА е прав, както винаги. Секи alabardiere требе да е швейцарски гражданин, както вика нашия човек "изключително" . Обаче има и една тънкост, - задължително е да е по-висок от 174см., демек тапи не зимат. Та тука е разковничето. Идва монтенегрото във Ватикана и казва "висок съм 180см, говоря на латински с моето джипи, обаче не съм расъл у кантон. Тогава го осиновява някой по-дребен швейцарец от тия дето се мотат по банките и рупат шоколад на златна чинийка и опаля! - черногорецът става alabardiere. Така, че алабаладиарето на ТАПА е право в целта и показва добро познаване на материята. Требе да се турят малко алабарди на стража зад Лидера, това е моето мнение
02 Юни 2006 18:16
Историята на Цръна гора, като масалИлчев, ама правят референдум хората, а Доган тука ни припява, че не сме дорасли за таквизи работи...Ох Ох...
02 Юни 2006 19:44
Forza Nato,
Ще дойде ли време, в което българският историк ще прави разлика между историческа наука и историческа памет?!
02 Юни 2006 21:51
Черна Гора - бедна, но проста .


Черна Гора - Босненско - Албанско - Косовска Планина .
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД