:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,984,124
Активни 494
Страници 6,569
За един ден 1,302,066
Интервю

От досиетата ще разберем защо десницата се разпадна

Ще преговаряме с Бойко Борисов, ако той не се кандидатира за изборите и пожелае да подкрепи десен претендент, казва депутатът от ОДС Елеонора Николова
снимка: Велислав Николов
Елеонора Николова
Елеонора Николова е родена през 1950 г. в Русе. Юрист - работила е като районен съдия, прокурор, а от 1994 г. е адвокат. Завежда първите дела за раздаване на необезпечени кредити и източване на предприятия. Николова е президент на единствения в Югоизточна Европа дамски "Лайънс клуб". Бивш кмет на община Русе. Сега е депутат от ОДС, член на НИС на СДС. Омъжена.

---

- Госпожо Николова, има ли връзка промяната в Закона за собствеността, която забранява придобиването по давност на имоти до края на годината с историята около царските имоти?

- Мисля, че когато Министерският съвет е внесъл този законопроект, целта в никакъв случай не е била царските имоти, защото става въпрос за несвършена все още работа. Макар през 1996 г. да бяха приети законите за държавната и общинската собственост и беше направена ясна дефиниция на видовете имоти - държавни, частни, общински, публични държавни и частни, администрациите по места все още не са успели да направят пълните инвентаризации на имотите, да дадат актове за собственост, за техните граници, скици. Затова съществува реална опасност недобросъвестни лица да се възползват от тази ситуация в държавата и да придобият по давност частни държавни и частни общински имоти. Желанието да се направи това законово разграничение между добросъвестно и недобросъвестно владение подсказва определени притеснения от страна на НДСВ.

- Какви притеснения? За имотите на царя?

- По принцип добросъвестен земевладелец е този, който е въведен във владение на имота по силата на акт - сделка с община или държава или реституционен акт. Оттам нататък той започва да владее добросъвестно имота. Ако този акт страда от порок, тогава възниква проблем и тази петгодишна давност е изключително важна. Това не се отнася само за царските имоти, а за много хора с реституция, хора, които са успели да направят сделки в една не съвсем ясна юридическа среда и недобре положени грижи от страна на областни и общински организации.

- Напоследък се разгоря скандал по друг проблем от сериозен обществен интерес - досиетата на бившата Държавна сигурност. Според вас ще разсекретят ли управляващите архивите на ДС?

- Нашата позиция е ясна и категорична - всички архиви да бъдат предадени незабавно в Държавния архив. Ние имаме един много хубав законопроект за Институт за национална памет. Трябва всички документи, включително тези на ЦК на БКП, всички документи, които са постановявани, да бъдат прочетени и осмислени. На хората просто трябва да се каже какво се е случило в държавата. Ние трябва да преживеем този катарзис. Не бихме могли да вървим напред като нация, ако не узнаем истината за миналото си. Начинът, по който сега това се прави, мен не ме удовлетворява, защото остава впечатление, че има определен тип манипулация. Защото се вадят едни досиета, а други ги няма. Трябва всичко категорично да бъде предадено в държавата. Тогава може би ще узнаем много и за десните партии, и какво се случва с тях, и за това роене, и защо всъщност не съумяваме да изградим десния модел, който е толкова необходим на страната. Много неща може би ще разберем и за прехода на България и затова аз съм категорична, че всички документи трябва да отидат в архива да бъдат четени професионално, а не избирателно.

- Не ви ли прави впечатление, че свързаните с бившата ДС са представени като жертви?

- Да, сега виждаме, че доносниците са в определена степен жертви. По един или друг начин са склонявани да доносничат. В същото време в сянка остават офицерите, които са измислили цялата тази система на зависимост. Един човек става зависим, ако е бил доносник. От друга страна, той прави зависими други хора чрез доносите си. По силата на едни донос например не можеш да пътуваш в чужбина, не можеш да заемеш определена работа, независимо че си кадърен. Много неща в живота са се решавали, без да знаеш защо се случват. Всеки човек, който е на моята възраст или по-възрастен, може да даде хиляди примери, в които нещата не са се случвали по начина, по който е трябвало. Например липсата на равен шанс и възможност да се развиваш. Имаше много неща, които продължават да тежат на хората, и те трябва да бъдат узнати.

- Кой е най-подходящият момент за излъчването на десния кандидат-президент?

- Аз не съм политолог, не съм и социолог, но могат да предложа няколко съждения. Ако трябваше да бъде издигната фигура, която не е позната на цялата нация, това трябваше да стане в един по-преден момент, за да може този човек да обходи българските градове и села, да се представи, да се наложи. Просто ни трябваше време за да наложим тази фигура, за да могат хората да чуят неговата платформа, становищата му по важните за България въпроси. Това време изчезна, изчерпа се. Оттук-нататък според мен кръгът на лицата, които могат да бъдат интересни като кандидат-президент, трябва да се търси в политическите среди или сред хората, които имат национална стойност. За тях не е важно времето, те се знаят и периодът на предизборната кампания им е достатъчен, за да представят своите тези, своята персона и визия.

- Кога трябва да се случи това все пак?

- Всичко трябва да се случи по категоричен начин и в кратко време. Ако фигурата е действително политическа или национално известна, припозната от гражданите, ранното й изваждане не е нужно. Който си извади кандидатурата по-рано, медии и политически врагове ще започнат, както се казва, да го стрелят. Когато се влезе вече в кампания с ясни кандидати, тогава вниманието ще бъде разпределено поравно и между другите кандидати и ще бъде по-комфортно за десния кандидат. Иначе ще бъде обстрелван единствено той.

- Политикът с най-висок рейтинг от десницата е лидерът на СДС. Не е ли логично той да се кандидатира, ако се постигне съгласие за това между преговарящите партии?

- Отговорът се съдържа във вашия въпрос. За да се кандидатира господин Петър Стоянов, това значи, че всички партии трябва да виждат единствено и само неговата персона. Аз не знам на този етап да има такава готовност. Освен това аз поставям кандидатурата на господин Стоянов или на който и да е политик от десницата през едни преговори и ясна позиция на останалите субекти - извън преговарящите партии. Недопустимо е десницата в парламента да се държи пренебрежително към други формации, когато има общо осем-десет процента подкрепа, а имаме решителност да спечелим изборите. Не можеш просто да кажеш - ние ще изберем кандидата, а другите имат единственото право да го подкрепят.

- Ще преговаряте ли с ГЕРБ на Бойко Борисов?

- Разбира се, много е сложно в момента да се говори за преговори, имам предвид ситуацията с ГЕРБ. Но господин Борисов в кратки срокове би трябвало да даде отговор на един много важен въпрос - подкрепя ли господин Първанов или подкрепя десния кандидат за президент? Когато той отговори на този въпрос, ние ще отговорим на въпроса сядаме ли заедно да преговаряме.

- Ако заяви подкрепа за десницата, ще го включите в преговорите?

- Той трябва да каже две неща. Първо, дали ще се кандидатира. На този етап като че ли и той самият не знае дали ще го направи. Второ - трябва да каже ясно кого подкрепя - господин Първанов или един добър и добре избран десен кандидат за президент. И когато отговори на тези два въпроса, ние можем да преговаряме, защото в момента нямаме съсубект, с когото да го правим. Ако Борисов в края на краищата обяви, че подкрепя Първанов, за какви преговори става въпрос? Ако каже, че издига собствената си кандидатура за президент, също възможността да преговаряме с него е априори изключена. Просто има няколко позиции, които трябва да бъдат изчистени. Аз лично съм за преговори и изясняване на позиции и подкрепи, защото този път ние нямаме право на грешка. Много пъти бъркахме, много пъти разочаровахме десния избирател, накарахме го да си стои вкъщи. И повече това не трябва да се случва.
63
4093
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
63
 Видими 
01 Юни 2006 22:15
Ето, българи с какви политици се представя СДС.Комбинативни преди 90-та година и след това, а някои от Дупница пътека направиха до Русе за изборната победа на г-жа Николова.Никога не е късно да станеш за резил....
01 Юни 2006 22:24
Не е необходимо да четем досиета, за да разберем защо т.нар "десница" се разпада. Достатъчно е и да знаем че тя никога не е била наистина дясна - дори и заради факта, че нито е управлявала дясно, нито има идеи за дясно управление. Много станахте левичарите, оправяйте се там помежду си!

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
01 Юни 2006 22:52
Върло комсоцнахалство. Тази кака е бивша БКП-партийна секретарка и тъкмо тя седнала да отваря досиета и да хули ченгета. Да им на СДС-то откакто взеха да разчитат на партийни БКП-секретари! Нали БКП поставяше задачите на ДС ма, нахалницо!
02 Юни 2006 00:12
Тия от СДС съвсем се оляха. Чакат да се закачат за Борисов, че да не загубят, но той ще се врътне към Първанов и ще им изиграе пак номер.
Тези са на изчезване, , както и да се коалират и каквито и лупинги да правят.
02 Юни 2006 00:25
E-eй и балдъза-та да даде едно смислено изявление? България няма да умре!

02 Юни 2006 01:16
..определено, в България до сега не е имало дясна партия, като същество на управлението...Тези, които се именуваха 'десни' провеждаха шуробаджанашка политика..Излъгаха надеждите на хората и за това закономерно в момента са последна дупка на кавала.
Е, то не може вечно да се печелят избори с антикомунистическа риторика и разни 'евроатлантически алтернативи'!Още повече, че в момента БСП им взе от ръцете и натовската карта плюс американското другаруване
Тъжно, но логично..Мисленето и на едните и другите е обременено еднакво, защото са от една люпилня.
Седесе другарката залага на някакви тактически гимнастики, гербове, борисовци, като отново си е завряла главата в пясъка за истинска стратегия и самокритичен анализ.Те отново разчитат да се завърнат на власт от 'принципа на махалото', т.е. на разочарованието от БСП, а не на собственото си градивно поведениеНа едните изборите ги наказаха последователно саксофонския дедо и бесепето и те пак тъпо и упорито не си дават сметка за истинското положение. Проблемът на СДС е че нямат социална база и по никакъв начин не насърчиха създаването и по време на управлението си.Напротив, по всякакъв начин вгорчиха живота на хората на свободния труд, предприемачите, дребните собственици...Изобщо на тези хора, които реално създават БВП и не чакаха на бюджетната хранилка, а се опитваха да изплуват работейки.
Просто казано: няма как да има доволни и силни дребни собственици/средна класа/, когато над 40% от БВП се изземване и преразпределя от държавата.Обратно, ще има безброй избиратели от бедни търтеи с промит от ляв популизъм мозък.
02 Юни 2006 03:00
Редакцията на в. "Новинар" събира читателски мнения и предложения по темата с окончателното отваряне на архивите на всички служби на бившата държавна сигурност и репресивния апарат. Ако искате да попитате за хора, за които имате сведения, че са работили за някои от тези служби, за хора, които са се опитвали вас лично да ви вербуват, да ви карат да пишете обяснения или подозрения, че са донасяли за вас - изпратете ни имената им. Ние ще ги проверим вместо вас и ще изнесем данните във вестника. Адрес, на който можете да изпращате имена, които да проверим:
София 1505, ул. "Оборище" 44, в. "Новинар" - "За истината"
и на електронен адрес: istinata@novinar.net
......................................... .
ПОЧВА СЕ!!!
02 Юни 2006 05:42
От досиетата ще разберем и как БСП ще са разпадне и ще напусне полит. сцена
02 Юни 2006 05:53
И е много грозна!
02 Юни 2006 07:38
Ти па, Ешек...гуспужата даже ногу си я бива за тез 56 лазарника.
02 Юни 2006 07:51
СДС беше създадено през декември (официално на 7.12.) 1990 г. по план на Луканов. Целта да се имитира опозиция и да има кой да бъде момчето за бой. Първото рководство се състои от 90% десари като Румен Воденичаров и доносници като П. Берон, 3% спуснати криминални престъпници, 4% откровени комнунисти като Стефан Пордев, Чавдар Кюранов и подобни, 2% нагаждащи се комсомолци като Каракачанов, 0.5 % марксисти, но не живковисти, като Желев, и значително по-късно Костов, и 0.5% случайно попаднали антикомунисти. Хора като Илия Минев, поетът Костадин Павлов от Кюстендил и други истински, изпатили си комунисти никога не се допускат до редиците на СДС. Мътилката на върха размътваше мозъците на милионите честни, но наивни последователи на улицата. Но лека, по лека, благодарение на това, че за арзлика от този на комунистите, електоратът на СДС се състоеше от интелигентни хора, това противоречие доведе до развод м/у елит и електорат. Това е основната причина СДС да спре да съществува в нормалните си граници.
02 Юни 2006 08:24
Просто момче е Ганчо и това си е.
Наивно!
От досиетата нищо не е възможно да се разбере.
Освен, фоерверки за наивници.
Досиета имат само преследваните и неудобмите на Системата.
Служителите на Системата нямат досиета!
Ако Системата не е унищожила навреме неудобните не е късно да го стри сега.
Пита се кой печели ? Ганчо или Системата(БСП)! Или може би мунчото на форума Фичо!
Досиетата са прах в очите! Кръвопролитето е изхода! Но изход няма.
Република е това. Обран Бостан. Гладни мишки!
02 Юни 2006 08:53
Едното за главата, другото за краката, ама и въпросите? нерде Ямбол нерде Стамбол...Пълна идейна безпътица и пещерен антикомунизъм...Ау, досиетата, че досиетата, ще забият левите и ще оправят десните...Поне така се иска на гужата от Русе...Ха Ха.
02 Юни 2006 08:55
Ех госпожо! Трябва да побързат с Бате Бойко Бо...ка. Защото повечето вече разбраха , че Бате Б.... Б...... за никакъв чеп не става и почна да издъхва кат шотландска гайда.
02 Юни 2006 09:03
Абе Елеонора, остави я тази мутра, какво си се хванала в Бойко Борисов пожарникаря и бодигарда.
02 Юни 2006 09:07
Манрико
Какво ти е ясно
Кое е дясно.
В България след 1989г. се провежда хипер-дясна политика:
приватизация
реституция
оттегляне на държавата от производството
намаляване на възможностите на държавата да води социална политика
оставянето на някои да забогатеят за сметка на другите
ние имаме едни от най-ниските данъци в Европа
В идеологически план възхваляване на системата преди 1944г.
ето това са елементите на дясната политика, която активно се провежда у нас вече 16 години и резултатаите са плачевни.
Ако в твоята глава се е пръкнало нещо друго за дясна политика то си е твой проблем.
02 Юни 2006 09:08
Нищо съществено няма да разберете от т. нар. досиета. Но отново ще направите своите митомански хипотези и всеки ще намери основания да преповтори препохиляди досегашните си предубеждения. Мнозинството от българите, особено онези, които са живели в предишната България, няма да възприемат, че тя е по-лоша от сегашната. Тези хора и значителна част от децата и внуците им знаят и виждат, че това, което им беше отнето чрез криминалната приватизация при димукрациътъ, беше натрупано и запазено при социализма. Само 22% от българите по данни на "Галъп" (не Райчевия!) вярват в демокрацията. Ще ставата все по-малко. За отварянето на досиетата се води истерична кампания, но тя се води само от заинтересувани политици и подвластните им медии и журналисти. Сред населението, в обществото няма никакъв ентусиазъм по този въпрос, няма и да има. Няма обществен натиск, само се имитира такъв. Няма нито един сериозен аргумент на мераклиите да се отварят, няма издигнато дори едно основание за това, което да не може лесно да бъде оборено. Ако се води коректен спор, разбира се. Но не се води, тъкмо обратното. Погледнете какво става в националните телевизии. Водещите са първи активисти за отварянето, те канят почти без изключение привърженици на същата теза, известни журналисти и прочие, после заедно твърдят с не много различни думи и доводи едно и също. Ако все пак по изключение се появи някой опонент, то лесно бива затиснат от дружния натиск от превъзхождащите го сили и пределно притиснат от липсата на време да изложи аргументите си. Същото е и във вестниците. Няма спор, няма дискусии, има само манипулативна кампания, често преминаваща в истерични викове.
Е, повикайте, покрещете. Ще навредите на България. После ще клатите глава и ще питате наоколо: "Кой ми сра в гащите?"
02 Юни 2006 09:08
Трябва всички документи, включително тези на ЦК на БКП, всички документи, които са постановявани, да бъдат прочетени и осмислени. На хората просто трябва да се каже какво се е случило в държавата.”=> “в архива да бъдат четени професионално, а не избирателно.”=> “Не бихме могли да вървим напред като нация, ако не узнаем истината за миналото си.
Правилно! Затова предлагам проект за решение:
1. Всички държавни документи от 1944 г. до 2000 г. се предават в Държавния архив. (как мислите, не е ли по-добре да закръглим от 1940 г.?)
2. Назначава се Е.Николова да ги прочете професионално и осмисли, след което просто да каже на хората какво се е случило в държавата. До изпълнение на възложената ù работа да не се занимава с други неща.
Основание за назначението: достатъчно сериозни професионални познания и опит; липса на ангажименти като политик в момента, тъй като “Не бихме могли да вървим напред като нация, ако не узнаем истината за миналото си”.

....
Колкото до десницата, Manrico с право пише, че не е наистина дясна; всички сме единодушни, че БСП не е наистина лява.
Ами да вземем, че да ги разменим, а?


Редактирано от - Графът на 02/06/2006 г/ 09:10:53

02 Юни 2006 09:13
Фичо ви Чичо
...От досиетата ще разберем и как БСП ще са разпадне и ще напусне полит. сцена...
Фичо на това му се вика:
Трай коньо за зелена тревица.
02 Юни 2006 09:27
Истина е, че 17 години се води крайно дясна , противонародна и антибългарска политика. Партиите БСП, ДПС, СДС, НДСВ, БЗНС, Герб и ВМРО са като наметалото на клоун - отгоре разноцветно, отдолу червено.
Единствената надежда сега е една коалиция между националистическите и патриотични партии начело с АТАКА. Всички останали са едно и също лице!
Двоумя се за ДСБ, нещо ми подсказва , че там има и доста достойни хора.
02 Юни 2006 09:31
Марксе, за теб може да е дясно, за мен не е - най много да се доближи до центъра.
Приватизацията е дясна, ако е бърза и открита - на публични търгове или на борсата. Всякакви конкурси, преговори, РМД-та и т.н. са олевяване.
Реституцията не е дясна или лява, а обикновена справедливост - нещо е било откраднато, връща се.
Дясно е държавата да не се меси в икономиката с разрешителни режими и административни пречки - а у нас такива има прекалено много.
Дясно е да се либерализират осигурителните системи - който желае, да може да се осигурява за пенсия, здравеопазване и т.н. вместо в държавния, в частен фонд. Подчертавам вместо, а не в допълнение.
За данъците - когато държавата преразпределя 40% от БВП, това хич не е дясно.
Пък "идеологиите" ги оставям на уманитарите - по приказки може и да има десни, но мен това не ме интересува.

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
02 Юни 2006 09:38
, , Не бихме могли да вървим напред като нация, ако не узнаем истината за миналото.”
Това е клише.При това невярно.
Миналото вече отстои на 16 години.През тези 16 год. е направен преход.Ние напред ще вървим, ако това изобщо е вярно, от това което стана през тези 16 год.
На мен лично ми омръзна , да подканям , да не се правят хората на въртоглави и за тях да не се мисли като за въртоглави.
Обикновеният човек сравнява положението си в далечното минало , близкото минало , настоящото и така формира позицията си за бъдещето.Това той го прави чрез реалната действителност, чрез начина на живот и стандарта който има.
Опитите , чрез хартийки , чрез измислици , да му се втълпява дереджето , какво му е било миналото и какво ще бъде бъдещето , е унизително за тези , които по този начин мислят за хората и ги правят на малоумни.Бумеранга , бумеранга ще върне със страшна сила , при търсенето на реални отговори-къде и как изчезнаха пенсионните фондове , къде и как изчезнаха парите от няколкото финансови колапса , къде и как изчезнаха парите от приватизацията.
Тези отговори ще бъдат видени в новопостроените дворци , в заграбената собственост , в парцелирането на България на феодални владения.Хората ще търсят отговор на днешното зло на днешната си зла участ.И ще намерят този отговор.И тогава други хартийки ще се пишат , пред други инстанции и с други цели.
Манипулацията няма да успее.Най хубавото на манипулацията е отварянето на бутилката , изпускането на манипулативният дух и неговото обективизиране от митичен и религиозен в реален , в действителен.Тогава ще видим какво ще правят апашите.
02 Юни 2006 09:46
Bulgaria's painful past still hidden, but for how long?
By Matthew Brunwasser
International Herald Tribune
FRIDAY, JUNE 2, 2006
http://www.iht.com/articles/2006/06/01/ne ws/bulgaria.php
02 Юни 2006 10:05
Сега, нещо не говорим за което трябва, като обсъждаме досиетата.
Мен, например, изобщо не ме интересува какво пишело в досиетата и ли пък там, в архивите и прочие.
Не искам да пропилявам нито минута от живота си в такава поредна мръсотия.
Но, аз искам цялата тази информация да стане публично достояние.
Защото цялото упражнение има смисъл само за да може всичките тия натрупани киселини и основи да се омешат и да се неутрализират.
Ето химиците (тесни специалисти - тесен поглед) скачат, чакай, знаеш ли кое в кое се налива, да не ти пръсне в очичките?
Вече не ни пука, да ви кажа.
Бяхме "ецнати", "байцнати", проявени, вече сме и фиксирани.
Време е за промиването. Ей го де е - каналът чака, дупка голяма, в България - дупки да искаш.
А то ще стане чрез взаимно топене. Само архивите далеч не съдържат достатъчно информация, истинската информация ще излезе в дебатите, като почнат публично да се хулят, тези, моралните, дето пазели българските национални интереси (е - след тези на Партията и тези на КГБ советов).
02 Юни 2006 10:20
Чичо докторе,
Ако не знаеш нещо не приказвай! А ако знаеш, не лъжи! Клубът за гласност и перестройка се разцепи преди да влезе в СДС. Комунистическата му част - напр Кюранов не влезе в СДС. От друга страна "истинските антикомунисти" - наследниците на фашистката организация Български Национални Легиони първоначално също не бяха приети. Посли ги приеха за радост на недобитите фашисти /знаем симпатиите ти/. А що се касае до Берон, поне засега няма данни че е сътруднчел на ДС, въпреки твърданията на любимия ти Желю.
02 Юни 2006 10:27
Моля някой да ми обясни как отварянето на досиетата ще повлияе на:
1 Състоянието на здравеопазването в Б-я
2 Състоянието на българските градове / пътища и инфраструктура /
3 Състоянието на правораздаването
4 Състоянието на реда и сигурноста в Б-я
5 Качеството на живота в Б-я
Няма да продължавам. Ясно ви е, че има стотици неща които се нареждат по напред в ценностната система от помиярският въпрос за досиетата. Не мога да разбера защо всяка сутрин от телевизора трябва да ме залива с помия Едвин Сугарев или някой друг комплексар. Може би за да не забелязвам, че ходя със скъсани обувки и с дрехи втора употреба. Или да ми са по сладки колбасите от " истинско месо" който си купувам от кварталното магазинче, а може би фашивият алкохол който се продава по малко ще ме отрови? И как не съм се сетил, че за всичко това може да са виновни досиетата.
02 Юни 2006 10:29
Явно от приказки за досиета и имоти на министри не е останало място да се напише нещо за днешната дата. Или поне аз не видях. А би трябвало да има голяма статия и то на първа страница......
Поздравявам всички форумци и им желая здраве и късмет.

ХРИСТО БОТЕВ
(Дамян Дамянов)

Там, над Враца, на Балкана
той лежи и до сега -
на гръдта със жива рана,
във гръдта - с една тъга.
Рана мъжка, рана люта,
рана, колкото звезда.
Рана, но не от барута -
от самата свобода.
А тъгата....Ах, тъгата
като врана го кълве....
- Сестро, де е Караджата?....
....Духат бесни ветрове.
Падат зими зли и диви,
падат истини, лъжи.
Между вълк и самодива,
баладичен той лежи.
Легендарно неизвестен.
Стар - преди да е живял.
Своите безсмъртни песни
даже в книжка не видял.
Той лежи, лежи в Балкана -
най-големият от нас.
А ний - още малчугани -
се боричкаме за власт.
Правим кариери, книги,
вдигаме пазарски шум....
А пък нему си му стигат
Вола и един куршум.
Те му стигат, за да може
да прошепне с глас висок:
"О, мой Боже, правий Боже!"
и той сам да стане Бог.



02 Юни 2006 10:37
Първо тия отломки, дето се мислят за десница, а няма да съберат заедно на едни избори дори и 5% са само виртуално в собствените си кратуни такава. Второ в момента ББ е десницата. Защото така е решил. И хората ще гласуват за него. Защото е пич. Дори да се обяви и за левица. Трето - аз съм си бил винаги десен и либерален по възгледи. И преди 10.11.1989 и после и сега. Какво значи да си десен - да смяташ за ценности - пазарната свобода, личните човешки права и свободи - на частна собственост, на частна икономическа инициатива, на придвижване, на изразяване и публичност, на ниски налози, на наличие и гарантиране на конкуренция и премахване на всякакви монополи, на максимално оттегляне на държавата от икономиката, на дерегулация, на максимална децентрализация, прозрачност и отчетност на това минимизирано преди това държавно управление и т.н. Това, обаче не ми попречи да гласувам за Първанов на последните президентски избори. Познайте защо? Кой беше тогава алтернативата - лекето Стоянов, дето само грачеше и подскачаше като петле и викаше "кажи си Иване" вместо да удари с юмрук по масата и той да каже! За далаверите и лайната в които се бе оплело синьото управление, част от което бе и той. И най-малкото да се извини за излъганите надежди и подигравката с хиляди хора. А Първанов се оказа поне по-стойностен и достоен като личност. При това по-малко дразни като говори. Времето показа , че тогава съм направил по-правилния избор. А за един президент тъй като и без това има главно представителни функции е важно поне да е представителен, да не дразни ухото и окото и да излъчва позитивност. Е, и какво, ако Бойко го подкрепи?! Лошо няма. И без това друг няма шансове. А тия - и от ляво и от дясно, дето искат да го набутат него за президент, от страх да не ги отвее от парламента и респективно от изпълнителната власт, където реално ще може да реализира своя потенциал и желание за реформи, да го духат! Просто няма да мине номерът.
02 Юни 2006 10:47
Днес нямаме моралното право да отдаваме почит на загиналите за свободата на България.За тази България , за днешната България , много е невероятно , някой да си е жертвувал най скъпото.Днес когато е пожертвана доблестта на загиналите за България , почит на тяхната саможертва , ще отдават такива, които са подменили и извратили техният дух.А това вече не е почит , а подигравка.
--------------


Няма лява и дясна политика.Това са теоретични фантасмагории.Има ляв и десен обществен резултат.
Дясното , десният резултат , винаги е свързано с разслояване , с възникване на едно безскрупулно малцинство подчиняващо мнозинството.
Дясното поведение е животински нрав на мислещи се за свръх човеците и разглеждащи другите като нищожните човеци , на делението на човешкото общество на хора и животни.
На входа може да имаш измислена лява или дясна идеология , ляво или дясно празнословие , лява или дясна политика, ляв или десен инструментариум.
Важно е какво имаш на изхода.Ако изхода е крайно десен , всичко е било крайно дясно и фразеологията е служила за измама.
Днес не е време за теоретични спорове , а е време за обективно проявяване на резултата.
Резултата , резултата е крайно десен и това поставя народа на колене.Този народ тази участ няма да приеме.
-------
Ботев е жив , но е жив в сърцата на хората , а не в сърцата на тези които ще устройват днешните комедии.
02 Юни 2006 10:53

Ягода,

Благодаря!
02 Юни 2006 11:16
Нагло е членове на БКП, т.е. хора, които са създали условията и правилата за работа на ДС, да ни пробутвт сега теорията, че досиетата трябва да се отворят... Г-жа Николова е редно малко да се позасрами, защото тя самата е била част от системата!
02 Юни 2006 12:03
LIP,
Обяснявам с какво отварянето на досиетата ще помогне за преодоляване на мизерията в България.
С това, че политиците, които се въртят в управлението, ще престанат да зависят от благоволението на една шайка която скрито отзад ги избира и после ги шантажира...
Ще обезоръжи тази шайка, която постоянно подава боклук на входа на демкратичния процес* заради което се въртим в омагьосан кръг...

А, сирената!
БОГ ДА ПРОСТИ ... И ВЕЧНА ИМ ПАМЕТ ...
02 Юни 2006 12:16
Не трябва да се отварят. Синовете и внуците не са виновни за делата на бащтите и дядовците. И ако сега отворят архива и стане ясно, как дедо шъткал калашници в Ливан и претакал хашиш обратно, а тати претакал Химтрансагромашекспортимпорт в собствените джобове, знаете ли какъв стрес може да изпитат тези невинни млади хора?
Ами ако вземат и спрат вноските в колежите и университетите по света, откъде ще доиде следващата генерация упита да ни управлява?
02 Юни 2006 12:28
Горкото седесенце, докъде я докара. Нали виждат че утре няма да си ги спомняме дори, сега се вперили в Б.Б. Ама той не е вчерашен и много добре знае кой колко струва в това затихващо формирование. Пък и те се поуредиха, сега - какво толкоз. Това, което предишната БКП номенклатура направи за 45 години, седесарската номенклатура го направи само за четири. Това им е приносът. А двамата глупаци - Петър и Иван - продължават да се изживяват като лидери и не виждат или не искат да видят че са само двама смешника, на които народът почти не обръща внимание.
02 Юни 2006 12:34
Тъй кото БСП, ДПС и НДСВ са на ясно, че не могат да спечелят, създадоха картофа Бойко и чрез неговите простотии се надяват да привлечат електорат. Точно по тази причина сега няма да видите нищо от досието му. Той няма да има досие. Както едно време нямаше П.Стоянов. След това и Г.Първанов -ГОЦЕ. След 2-3 години ще излезе досието и на картофа .
02 Юни 2006 12:41
ДЪРТРЕАЛИСТ,
/:/ "...С това, че политиците, които се въртят в управлението, ще престанат да зависят от благоволението на една шайка която скрито отзад ги избира и после ги шантажира..."
......................................... ......................................... .....................................
ЗАВИСИМОСТТА на българските "политици"/ с извинение за думата в този случай!/ е от ВЪНШНИ, а НЕ от вътрешни "сили" и фактори!!! Няма как иначе да се обясни СЪГЛАСИЕТО на българските "политици" и българската "политическа Класа", например, България да затвори реактори 1-4 в АЕЦ-а, да изпрати български войници в Ирак, да разреши продажба на българска земя на чужденци, да унищожи ракетите си, да унищожи, армията си, да станеБългария членка на НАТО, но без Референдум- същото и за ЕС!-да продаде на ЧУЖДЕНЦИ , за "жълти стотинки", БТК, "Нефтохим" и др., да даде на концесия магистрала "Тракия", и т.н. , и т.н. !!!
Ерго, "шайката", за която споменаваш, НЕ е в България, а е зад граница!!! Тук са само българските "слуги" на тази "чуждестранна шайка" ! А туй- за ДС и КГБ, за досиетата и "доносниците", за "фашистката" "Атака", за "леви", "десни" и "средни" и т.н.- това е само "димна завеса", за да НЕ вижда Народът на България ИСТИНАТА за случилото се и случващото се след 1989 г.! А ако случайно пък успее да я види - тук ще са САЩските войници, за да пазят същите тези български "политици" и българска "политическа Класа" от ГНЕВА на българския Народ! КАЗАХ!
02 Юни 2006 12:47
ТАПА, прост си ти, моето момче! Я по-добре вземи и си се втъкни отзад за да млъкнеш... Ако пък си такъв тарикат, що не се осветиш медийно, та да те видим и да гласуваме за теб? Пък застани до ББ , в някое студио да ви сравним! И тогава да осъзнаем как сме се заблудили и не сме оценили нашата ТАПА по достойнство. Хайде, очаквам те, все още ръката ми виси преди да е посегнала към бюлетината...
02 Юни 2006 12:54
Пара, забраната за продажба на земя на чужденци облагодетелства единствено електората на Доган. Сега сънародниците ни с двойно гражданство пазаруват на евтинията и в някои землища почти една трета вече са собственст на анадолци. Ако я нямаше забраната щяха да се бръкнат поне три пъти по-скъпо
Мое ли да сте толкоз плиткоумни тва атакистите или само така се правите?
02 Юни 2006 13:38
paragraph39,
Много точно и съществено допълнение.
Вярно, кукловодите не са българи, независимо дали са у нас или в чужбина, дори и да имат българско гражданство. А след като ДС беше част от КГБ, е ясно, че нашите герои са били (и са) част от световната организирана престъпност.
В тази връзка, да развия малко любимия ми Тери Прачет: след като знаем, че е "организирана" престъпността не е ли логичен въпросът - от кого?
А до отговорът стигаме чрез помощен въпрос - а КОЙ ... МОЖЕ да я организира?
Не ли той същият, който за по-малко от година, почти едновременно, подмени властта в n-броя соц държави, ей така спонтанно народно недоволство се случи навсякъде?
Някъде четох, че в българските парламенти през тея 16 г. бройката на депутатите свързани с ДС не е падала под 60-65%.
Силните български бизнеси бяха подарени на чужденци.
Водещите медии също.
И съответно, да, демократични процеси имаме, но демокрация нямаме.
Защото на входа й се подава боклук, по ОРГАНИЗИРАН начин, та - на изхода пак боклук излиза.
Защо така правят ли? Защо се престарават?
Защото ги е страх.
Защото българският народ е велик, с голям потенциал. Малко въздух да ни отпуснат и ще наемем така, че ще излезем от техния контрол.
Справка - 1930-1940.
02 Юни 2006 13:52

дъртреалист,

Другото да ти го прости човек.Фантазираш си?

Ама тази глупост.
, , Защото българският народ е велик, с голям потенциал. Малко въздух да ни отпуснат и ще наемем така, че ще излезем от техния контрол.
Справка - 1930-1940. “

Като ги твърдиш тези глупости , да знаеш.Ако извадиш какво е направил Мидхад паша , за великите постижения дето пишеш нищо няма да остане.
Поне прочети и виж български чорбаджия , кога нещо е направил-за България.

02 Юни 2006 14:05
Каката е отдавнашна любовница на Костов. Той много я уважава, но е готов да я пусне на бат Бойко за да се върне отново в голямата игра. Костов=Човекът компютър мисли за всичко. А Найо Тицин е голям мозък и голяма глава дето са на много високо ниво!
02 Юни 2006 14:48
Ще си позволя едно предположение: с избирателното изкарване на досиетата се цели една значителна част от електората да се откаже от гласуване, което впрочем би било правилно според мене. Но, голямото НО е, че ще гласува само твърдия електорат и то на БСП и ДПС, който действа първосигнално. По този начин в следващия парламент ако има опозиция, тя ще е мъртвородена и състояща се от свободни електрони . Т.е. разпад на БСП не се очаква.

А всъщност би било добре ако наистина се получи пълен бойкот на изборите, крайно време е. Но едва ли - Стокхолмския синдром е завладял целия народ, щом вече 17 години търпи, подчинява се и дори съжалява и обича похитителите си.

02 Юни 2006 14:54
Хуне,
За кое фантазирам?
А Митхад паша що го месиш тук?
Аз говоря за първата половина на 20 век.
Междуособици, погроми и т.н., но държавата все се изправя на крака и върви напред. Защото се води от българи.
А днес не е така.
А за чорбаджиите - не знам. Кой строи училищата, мостовете, читалищата, а по-късно Софийския университет, биологичния факултет, опери, библиотеки и ред други? Руския цар?
Да, самочувствието ни е ниско, защото все се хулим един - друг.
Все лошото си изтъкваме. Но, може в това да ни е силата?
Обезоръжаваме врага?
Не може да ни изкара по-черни отколкото ние се изкарваме!
А?
02 Юни 2006 15:26
SHAKI,
/:/ "Пара, забраната за продажба на земя на чужденци облагодетелства единствено електората на Доган"
......................................... ......................................... .....................................
Облагодетелства и ВСИЧКИ онези чужденци, които с няколко свои тамошни пенсии могат да купят тук имоти и земи на българи, които те са построили или закупили някога със средства на десетилетни свои заплати!!!
02 Юни 2006 15:33
дъртреалист,
За първата част , как като я притиснат ДС е пълна фантазия.
Самият факт , че пишеш за Софийския университет значи , че нищо не знаеш за Мидхад паша и не знаеш кога е станало.Просто си пишеш , както ти изнася..
Прочети.След това, ако разбереш и банката кой е направил-за чорбаджии и то български , дума няма да пророниш.
До 44 год , да знаеш , български чорбаджии почти нищо не са направили . Направили са нещо , когото е бил Мидхад паша.Защо е така няма да ти казвам.Запомни го.
И да знаеш , ако и българската земя я купят български чорбаджии , а не се разреши да се продава на чужденци , гладни ще измрем , както в икономиката ще стане , разбойническа работа.
Поне земята в ръцете на българските разбойници , не трябва да попада.
Ще ти кажа и защо.Ще я изкупят на ниски цени и след това пак на чужденци ще я продадат..
02 Юни 2006 15:40
HAMER,
Да напомня, че става въпрос СЕГА и за отваряне на Архивите на управленията и отделите на Разузнаването, Контраразузнаването, ВКР-то и т.н. !!!
Значи, става въпрос за "осветяване" на ТАЙНИ/СЕКРЕТНИ!/ структури на "онази" държава. От това българските граждани НЯМАТ никаква файда, тъй като тези структури са имали ВЪЗПИРАЩИ функции спрямо ЧУЖДИ държавни интереси в НАРОДНАТА /до 1990 г./ Република България!
Тъкмо тези чужди държави имат интерес от отваряне на тези "досиета"- за да им станат ясни КОИ техни граждани са били агенти на българските тайни служби, както и какво българските тайни служби са знаели и знаят за чуждите тайни служби и дейността им в България!
Значи, НЕ българската държава и българските граждани СЕГА имат интерес от отваряне на архивите на българските тайни служби, а чуждите тайни служби!!!
02 Юни 2006 15:54
paragraph39
Отварянето на досиетата , разбира се , че ще обслужи чужди разузнавания.
Особено тези до 89 год.
Едно такова отваряне , има за цел предателство и противопоставяне
НО?няма да има сила , която да спре отварянето на досиетата след 89 год. , на изваждането на разработките на ДС.Кой е работил за тази държава и кой е работил против нея , така ще проличи , че свет ще се завие на днешните пропагандисти и на днешните доносници , знаеш ли какво значи свет ще им се завие.
Кой продаде , кой разграби , кой опустоши България.Това трябва да стане ясно.
Досиета на банки , досиета от приватизацията , досиета за дълга , досиета от търговските сделки в министерствата , досиета на полицията.Всичко на масата.
България принадлежи на народа и трябва да се върне на народа.
А кой са предателите и продажниците, това ще стане ясно , но това не е ДС , най малко е тя.

ВСИЧКО.ВСИЧКО на масата.Задължително-ВСИЧКО.
02 Юни 2006 16:00
ХУНВЕЙБИН,
Според мен, ЗЕМЯТА, която се намира на територията на една държава/ а и въобще- например, земята на континента Арктика/ НЕ е и НЕ трябва да бъде третирана като СТОКА- тъй като тя НЕ е създадена от ТРУД на човек, а е "ДАДЕНА" /Даденост!/от Природата- или от Бог, според някои!
В този смисъл, Земята НЕ трябва да бъде обект на покупко-продажба! Може да бъде обект САМО на АРЕНДА- включително дългогодишна или безсрочна и с право на наследяване- при запазена собственост на държавата върху нея! Обект на покупко-продажба могат да бъдат само ПОДОБРЕНИЯТА върху земята, когато се сменя нейният Арендатор!
А продажбата на българска земя/територия/ на чужденци е БЕЗсмислица, тъй като те НЕ могат да я отнесат на територията на тяхната държава, нали?! Но пък могат да я ПРЕПРОДАВАТ- за да спечелят нещо отгоре, или за да НЕ губят повече от нея!
Така мисля аз- че има нещо АНТИприродно /или АНТИбожествено/ в това, че гражданите на една държава могат да са / и са/ собственици на ЗЕМЯ-територия на тази дъжава! Че даже и на чужда- например, България!
02 Юни 2006 16:08
айде бре пишувайте ги бандюгите, що ви спира
02 Юни 2006 16:10
ДЪРТРЕАЛИСТ,
/:/"Защото българският народ е велик, с голям потенциал. Малко въздух да ни отпуснат и ще наемем така, че ще излезем от техния контрол.
Справка - 1930-1940. "
......................................... ......................................... .....................................
Доколкото ми е известно, през годините 1934-1943 в България е било "ЦАРСКА ДИКТАТУРА" ?! Което, обаче, НЕ пречи да има Икономически подем - справка, Труция след 1980 г./режимът на ген. Еврен/, Чили след 1973 г./режимът на ген. Пиночет/ и др.! Което ще рече, че Диктатура и Икономически Подем НЕ са самоизключващи се неща?! Включително и когато става въпрос за т.нар. "Диктатура на Пролетариата" -справка: СССР и др. соц. държави някога и ЕДНОПАРТИЙНИТЕ и КОМУНИСТИЧЕСКИ Китай и Виетнам СЕГА/за които теоретиците на Демокрацията и Пазарната Икономика подозрително мълчат и НЕ обясняват по човешки на човеците по Света и у нас?!/...Както и НЕдиктатурата сега в България и нейният ужасяващ икономически и социален УПАДЪК през годините на Демокрацията и Пазарното стопанство след 1989 г.!!!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД