:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,981,443
Активни 375
Страници 3,888
За един ден 1,302,066

САЩ убедили Китай и Русия за резолюция срещу Иран

Снимка: Ройтерс
Британският посланик в Австрия Джон Макгрегър приветства държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс при пристигането й за срещата на външните министри на петте страни-постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.
САЩ успели да убедят Москва и Пекин да подкрепят в Съвета за сигурност на ООН резолюция срещу Иран, предаде АФП. "Русия и Китай са готови да подкрепят в Съвета за сигурност на ООН евентуални "смекчени" санкции срещу Иран, ако Техеран не се съгласи да преустанови обогатяването на уран и да възобнови преговорите за ядрената си програма", обявил американски високопоставен представител, пожелал анонимност.

В сряда вечерта държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс заяви, че САЩ са готови да се включат в многостранни преки преговори с Техеран за ядрената му програма, ако той прекрати спорните ядрени дейности, които биха могли да доведат до създаването на атомна бомба.

Външният министър на Иран Манушер Мотаки заяви вчера, че страната му е готова да започне директни преговори със САЩ, но няма никакво намерение да спира ядрената си програма.

Руският външен министър Сергей Лавров коментира, че преките преговори Техеран-Вашингтон са си работа на тези две държави. "Не подкрепяме неоснователното използване на санкции по международни въпроси", заяви говорителят на китайското министерство на външните работи Лю Цзянчао. Той добави, че Пекин е благосклонен към евентуални американско-ирански преговори.

Вчера вечерта във Виена започна срещата на страните-постоянни представителки на Съвета за сигурност на ООН и Германия, които трябва да вземат решение за действия по проблема с иранската ядрена програма.
51
1702
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
51
 Видими 
01 Юни 2006 23:47
Китай и Русия май предпочитат Америка да носи отговорност по проблема. По иракския случай всички гракнаха, че Америка действала сама, демек без тяхно одобрение. Сега американците са предоставили инициативата в ЕС и искат нещата да се решат в ООН, но се оказва, че ЕС не може да я докара до никъде, а Китай и Русия не искат да носят отговорност- хем искат Иран да няма ядрено оръжие, хем искат да играят ролята на негови приятели и защитници. Америка ще поеме и тази отговорност, когато му дойде времето.
02 Юни 2006 00:27
И как, пак така ли -
02 Юни 2006 00:33
Какво ли не правят тези американци само и само те да командват целия свят, а защо трябва те да са над всички!!!
02 Юни 2006 00:37
Алчност
02 Юни 2006 00:43
Някакъв добитък не чете статията. Горе пише- Русия и Китай искат Америка да преговаря сама с Иран.
02 Юни 2006 01:12
Горе пише- Русия и Китай искат Америка да преговаря сама с Иран.

Четене между редовете?
А проблемът е, че САЩ все търсят повод за пълна забрана на ядрените изследвания от "неудобните" държави. Не че има някакво законно основание да забранят на Иран да обогатява уран за мирни цели и то под наблюдение на международна комисия, но какво са за САЩ международните закони?
Самите САЩ са започнали тази програма - т.е. или са я започнали в разрез с законите или сега искат да я спрат в разрез със същите закони. Единствената промяна е , че сегашното правителство не е про-американско.
02 Юни 2006 01:25
С кои закони бе, Локи?
02 Юни 2006 01:31
Зую, на дребно ли се заяждаш или какво?
Единственото по което могат да санкционират Иран е по "Договора за неразпространение на ядрените оръжия". Там има нещо за обогатяване и изследване за мирни цели - чел си го некокократно за това, по простата причина че е поствано неколкократно.
02 Юни 2006 01:34
А кой закон са нарушили Щатите, когато са разработвали ядрени оръжия?
02 Юни 2006 01:35
Зую, за ядрената програма на Иран ли говорим или просто да се намираш на приказка?
"Кой закон са нарушили европейците, когато са използвали огнестрелно оръжие" не искаш ли да знаеш?
02 Юни 2006 02:36
Русия и Китай заплашват хегемона САЩ на енергийния фронт
Джеф Вейл


Глобалната борба за геополитическо господство никога не спира, но със сигурност съществуват периоди на затишия и бури, исторически погледнато, бурите рядко започват там, където е съсредоточено вниманието на хората. Сега всички гледат към евентуалната конфронтация между САЩ и Иран и в резултат от това почти никой не наблюдава най-новите ходове на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).
Основана през 2001 от Китай, Русия, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан, основната заявена цел на организацията беше да се подпомогне "сътрудничеството в политическата сфера, икономиката и търговията, научната, културната и образователната сфера, както и в енергетиката".
.............................
Натиснете тук
02 Юни 2006 02:40
]
......................................... .................
Ахмадинеджад: Агресивните войни не са проява на демокрация

Политиката, която води Америка на Буш няма нищо общо със защитата на човешките права и ценности


В името на Всемилостивия и
Всемилосърден Аллах

Писмо на Президента на
Ислямска Република Иран

До Н.Пр. Джордж Втори Буш,
Президент на
Съединените Американски Щати


От известно време мисля как могат да се тълкуват неоспоримите противоречия, съществуващи на международната сцена, които се обсъждат постоянно сред хората, особено сред политическата и университетска общност. В това отношение има много въпроси, останали без отговор.
Дали е възможно да сме последователи на Исус Христос /Мир Нему/, големият божи Пророк, и да се смятаме за отговорни за човешките права, да се представи либерализма като образец за цивилизация, да се противопоставим на разширяването на ядреното оръжие и оръжията за масово унищожение, борбата с тероризма да стане наш лозунг и накрая, да се стремим към образуването на единно световно общество. Общество, където трябва да управляват Исус Христос /Мир Нему/ и пречистите на земята.
Но в същото време, държавите да се нападат. Душата, достойнството и личността на хората
да изгуби стойността си
и например, заради възможното присъствие на няколко престъпника в едно село, град или керван да се опожари цялото това село, град или керван. Или заради възможното наличие на оръжия за масово унищожение в една страна да се окупира цялата страна. Да се разруши светостта на домовете на гражданите и може би с повече от 50 години една държава да се върне назад.
С какви средства? С изразходването на стотици милиарди долари от хазната на една страна и на някои други държави, и с отправянето на десетки хиляди младежи като войници на настъпващата сила, установяването им в среда на убийства, зацапване на ръцете им с кръвта на други, оказването на духовен и психически натиск върху тях така, че известен брой войници всеки ден да се самоубиват...
...................................
ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ТУК:
Натиснете тук

Редактирано от - paragraph39 на 02/06/2006 г/ 02:50:22

02 Юни 2006 02:48
Който не разбира демокрацията като Буш, го чака Гуантанамо


Ето как би изглеждал един евентуален отговор на Буш, според американския журналист Чарлс Кафлин:

До: Президента на Иран
От: Президента на Ъмерика

Господин Муух...ааам...
Абадабаджан


След като внимателно изслушах едноминутно обобщение, подготвено от моя персонал, на вашето неотдавнашно 18-странично писмо, в което се оплаквате от така наречените агресивни войни на САЩ, от изтезанията и едностранчивата сляпа подкрепа за Израел, реших да ви напиша писмо в отговор, тъй като, в края на краищата аз съм този, който решава.
Вие очевидно не разбирате демокрацията, поради която причина сте част от "Оста на злото". Докато вие бяхте избран за президент от мнозинството от вашия народ, аз станах президент през 2000 г. с малцинствен вот. Докато във вашите последни избори се използваха хартиени бюлетини, който дават възможност за двойно гласуване, аз бях избран през 2004 г. чрез електронни машини за гласуване във всички ключови щати, което не оставя доказуема хартиена следа. Ясно е, че нашата демокрация е по-добра от вашата така наречена демокрация.
Възнамерявам да използвам пределнa сдържаност, когато се разправям с вашата страна, Иран. Няма да предприемам никакви прибързани действия. Ще приложа същата предпазливост и внимателно обмисляне, което прилагах и досега. Ето защо смятам да проведа продължително обсъждане с Доналд Ръмсфелд, Дик Чейни, Ричард Пърл (смятан за един от главните архитекти на войната в Ирак и бивш председател на борда за отбранителна политика, б. пр.) и изпълнителния директор на Халибъртън, преди да реша дали атаката срещу Иран трябва да се проведе това лято или след изборите през ноември.
Иран и всички останали врагове на Америка ще бъдат погубени. Всъщност, вече се появи нов враг на Америка. В добавка към злосторниците, вече има и злословещи...
..................................
ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ТУК:
Натиснете тук
02 Юни 2006 03:01
Предложението е вече направено: Иран спира всякакво обогатяване на уран и съпътстващи дейности, срещу което въпросът се сваля от дневния ред на Съвета за сигурност и се връща в МАГАТЕ, където му е мястото. Де факто, 6-те страни искат да възстановят статуквото от преди Ахмакдамаджан да счупи печатите на IAAE и да зарови нос в жълтия кейк. Ако това стане, ще има нови (евентуално многостранни) преговори, а евентуално и некои benefits за ислямската република.


При положение, че чалмите не кандисат на горното предложение, further steps would have to be taken in the Security Council...

02 Юни 2006 03:17
Параграф4о,

С туй препе4атване на тъпотиите от в-к "Атака" падаш под собственото си ниво. Уважавай малко самия себе си.
02 Юни 2006 03:31
usaЧО 2-2,
След теб, най уважавам себе си! вЕрвай ми!
Хората/ а форумците на "Сега" също са хора, нали?!/ имат Право на Информация от ВСЯКАКВИ Източници!
А аз имам конституционно Право СВОБОДНО да ТЪРСЯ, ПОЛУЧАВАМ и да РАЗПРОСТРАНЯВАМ Информация- БЕЗ да се допитвам до usaЧЕТА-"цензурчета", нали?!
......................................... ......................................... .....................................
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
...
Чл. 41.
(1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред.


Редактирано от - paragraph39 на 02/06/2006 г/ 03:34:47

02 Юни 2006 04:05
Параграф4о,

Про4ети пак моя постинг и ми кажи къде ти "забранявам" да публикуваш каквото и да е. Имаш право да публикуваш даже 4асти от "Емануела" и про4ие порнография.
Но ако не искаш да се смъкнеш до нивото на Костадинка и Иванов, просто трябва да внимаваш какво публикуваш.
02 Юни 2006 04:08
Днес е 1 Юни. Аз не излязох прав в моето предвиждане, 4е войната ще запо4не през май 2006.
Но ви давам два линка към РУСКИ вестници, които прогнозират, 4е война все пак ще има:
http://lenta.ru/articles/2006/06/01/misun derstand/
http://lenta.ru/news/2006/06/02/iran/
02 Юни 2006 05:12
Питах една позната иранка какво мисли по въпроса. Тя каза " Знаеш , че аз съм избягала точно от тези фанатици. Имам много лошо мнение за тях , но все пак не вярвам да са толкова луди, та да почнат да правят атомни бомби. Искат да развиват атомна енергетика , защото електроенергията в Иран е скъпа за населението ". Добре, викам си аз . После се появи европейското предложение да им направят АЕЦ. Прибавено към руската програма за 10 реактора с руско гориво. И к'во ? Искаме сами да си обогатяваме урана и това е ! Май не е електроенергията причината. Ще ги друса голяма друсалка, чини ми се.
02 Юни 2006 06:09
Ако все пак се стигне до война, то тя няма да е като иракската. Ще има бомбене освен на военните обекти и на атомните съоръжения, и на всичко останало, което служи за някакво производство, или има някаква потреба. Ще ги върнат не петдесет, а двеста години назад. Тогава ходжите няма да имат време да се занимават с политика, защото по цял ден ще са заети да се молят на аллах да нахрани народа.
02 Юни 2006 06:50
Добитъка, де не бил четял статията не е опасен, Зуек.
Опасни са говеда кат теб и брат ми оло, де не само четете с гъзо си, ами и мислите с него.
А и езико ви един такъв дълъг и много гладък...
02 Юни 2006 06:51
Правилно, Зую!
02 Юни 2006 06:55
След войната много нефт ще им трябва на иранците, за да се възстановят. Много нефт и мир. И добри отношения със Запада.
Параграфе,
наистина сте паднали много с подобни материали. От първата статия, която си постнал, излиза, че Шанхайската организация е тази, която се стреми да сложи ръка на енергийните ресурси. Това не може да стане, защото пазарът трябва да е свободен. Нито руските номера ще минат, нито някои други. И най-голямата глупост е, че всички тези се обединявали срещу Щатите. Това са само руски мераци, които не са съгласувани добре с останалите. Сякаш Щатите са някакъв диспечерски пункт, който определя дажбите на отделните страни. Имаш пари- купуваш. Нямаш пари-гледаш. "Доларов империализъм"!!! Този доларов империализъм е от много години. Но няма доларов империализъм за Япония, няма за Западна Европа, няма и за доста други. Това, че доларът е световна валута, е наложено от икономическата практика. Нали по съветско време не се подчинявахме на доларовия империализъм и работехме с преводна рубла помежду си. И цъфнахме ли? Щяли руснаците да продават нефт и газ за рубли! Голяма работа. Китайците да започнат и те да продават потници и гащи за юани, мозамбикците за продават каквото имат за митикали, ние да продаваме за левове и т.н. Това е вече изтъркана плоча.
И интересно, че всичките тръбите, че Китай вече едва ли не измествал Щатите от първа позиция, а никой досега не се е сетил да прави юана световна валута.
02 Юни 2006 07:00
Бай Хасане,
ти да не се притесни, че Буш ще изпрати много правоверни в рая, та за теб ще свършат девиците?
Ще се задоволиш с каквото има. Нали имаш опит от турската граница.
02 Юни 2006 07:01
А вий, д-р Звездников, ка сте със здравето?
Имам в предвид физическото Ви такова, щото с психическото сте се простили отдавна, дургарю Звездников.
Ако въобще някога сте го имали, де...
02 Юни 2006 07:13
Да, има нещо вярно. Чух по телевизията какво заяви китайският представител. Той се изказа в смисъл, че Китай е за дипломатическо уреждане на конфликта, че те като голям потребител на петрол са против санкциите с/у Иран, но АКО ИРАН ИЗБЕРЕ ПРОВАКАТИВНОТО ДЪРЖАНЕ, те Китай няма да се го подкрепят. С една дума, ако Иран продължи да дърпа Дявола за опашката, китайците няма да се притекат на помощ на Иран, ако му се случи случка. Същото ще направи и Русия, както вече опитът го е показал.
02 Юни 2006 07:13
Бай Хасане,
много взе да подпитваш за това, онова, накрая и ръка ще започнеш да пускаш.
02 Юни 2006 07:24
Проблемът не е у загиващи невинни хорица/па биле те правоверни или кривоверни/, Зуек.Нито па до мойто опит, щото я от турската граница немам, но имам бая спомени от български колежки/Господ здраве да им дава/.

*****

Редактирано от - bot на 02/06/2006 г/ 09:50:52

02 Юни 2006 07:37
Бай Хасане,
дръж се културно, ако обичаш!
С псувни и обиди няма да спасиш човечеството.
И откъде го измисли, че проповядвам изтребление на големи групи от хора. Напротив. Казах само, че трябва да се унищожи из основи материалната база, а не хората. Срещу религиозни фанатици друг лек няма, освен да се докара битието им на нивото на съзнанието им. Стига лигавене с тях като в Ирак. Ти да се мъчиш да им градиш държава и икономика, а те да го ударят на партизанлък. Друга трябва да е тактиката. Бомбене по военни, икономически обекти, бутни им мостовете, разбий им пътищата и ги остави да се оправят. Та след войната да се мобилизират само да възстановяват и да нямат време да се занимават с тероризъм, или да оправят световните дела.
02 Юни 2006 07:44
То, че бронебойните патрони ги нема-нема ги, Зуек...
Ама дано некой ден видиш белата лестовичка, та белким та изцери.
Я се предавам.
Успех, приятелю!!!
02 Юни 2006 07:45
Не съм чалма нито комунист, ама да ти имам убежденията и вярата в правото американско дело
02 Юни 2006 08:43
Абе, то и на децата е ясно : ако не беше обогатяването на уран - щеше да е обедняването на уран. Изобщо : "Що си без шапка."
02 Юни 2006 09:07
Бай Хасане,
Само един епитет мога да тура пред лейката (по принцип де, нищо лично) - пробита. Колко и да наливаш, се празна остава
02 Юни 2006 09:26
е има бомбене освен на военните обекти и на атомните съоръжения, и на всичко останало, което служи за някакво производство

Да не би в Ирак да са бомбили само военни обекти? Сипали са бомби където им падне и после се оплаквали, че Ирак ползвал заглушители на ГПС и отлконявали умните бомби. Дори Югославия е пример за бомбардиране на военни цели - фармацефтични комбинати, телевизионна кула...
02 Юни 2006 09:42
За пробитите лейки - вие знаете ли в какво ще се състоят "смегчените" санкции? Информацията най-вероятно е взета от американски източник - там провала се представя за успех. Дали сащ са постигнали успех в убеждаването на Русия и Китай или обратното? Можете да съдите само ако знаете в какво ще се състоят санкциите - ето какво пише един доказал се обективен източник на информация - Алджазира:

Sanctions could entail visa bans and a freeze on assets of senior Iranian officials before resorting to trade measures, they said.


За пълната статия Натиснете тук или копирайте препратаката (без интервали) http://english.aljazeera.net/NR/exeres/BF 079119-9BC4-4259-B071-1AD98025A31F.htm

Единственото чудно нещо е защо им е на Иран директни преговори със сащ. Да вдигнат вътрешния престиж на правителството и президента? Или да им дадат разяснения защо не бива да ги нападат?

Русия тук играе най-хитро - ако мине, ще намаже с оборудването на ядрени централи, доставката и обслужването на ядреното гориво, и ще бъде приятел в региона (усмирил сащ и осигурил технология и гориво). Ако не мине - пак остава приятел в региона - само неизбежните смегчени санкции, но за това пък ще остави сащ сами да си теглят последствията - да си досринат реномето и влиянието.
02 Юни 2006 10:20
Помним Локи, помним (не че косовския конфликт не се нуждаеше от разрешаване, но не по този начин)...


Ама нали след толкоз много игри от сорта на Doom 3 и Return to Castle Wolfenstein, а и след безчисленото множество "кървави" филми, смъртта на един (по насилствен начин) е нещо ествествено - поне за "обикновения американец".

В Ирак например, администрацията и военните водят много точна бройка на загиналите американски войници, но не и за иракчаните.

Един от малкото истински журналисти - Робърт Фиск, казва:
Ако видите това, което аз съм видял, повече никога няма да подкрепите война - НИКОГА!
02 Юни 2006 11:46
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 02/06/2006 г/ 13:29:54

02 Юни 2006 13:12
Уювците и звездобройците - вземете си гръмнете къщите и колите, та да се хванете да съграждате, не да пишете глупости
02 Юни 2006 14:04
Днес е 1 Юни. Аз не излязох прав в моето предвиждане, 4е войната ще запо4не през май 2006.

usa2-2, сега не се ли радваш че не се хванахме на бас с теб кога беше - края на февруари или през март - дали ще има война?!
все пак печелиш точка че имаш достойнството да си признаеш че си сбъркал , което не може да се каже за много други хора на форума

02 Юни 2006 14:17
От първата статия, която си постнал, излиза, че Шанхайската организация е тази, която се стреми да сложи ръка на енергийните ресурси.

там е проблема, зую, не "иска", а вече го е направила. и дава ясни сигнали на САЩ да не застрашава китайски доставки, защото с близо 900 милиарда долара резерв китай е стиснал чичо сам за семейните бижута и ако бъде провокиран ще стисне.
Това не може да стане, защото пазарът трябва да е свободен.

къде видя пък ти свободен пазар при нефта? това е стока при която отдавна добивът се разпределя с корупция и войни. самите американци не се свенят да правят преврати, да крепят диктатури и да водят войни за да пазят монополите си в тази сфера, така че не бъди наивник.

02 Юни 2006 14:44
Войната става все по смътна перспектива. Непредубеденият анализатор , дори да няма пряка информация от двете страни може да си направи недвусмислени изводи. Иран е напреднал критично в ядрените разработки , нападението над него би имало самоубийствени последици. Последните седмици бушаците все повече дрънкат за "санкции" , "дипломатически натиск" , и проч. прояви на безсилие.Военната опция все по-рядко се споменава от официалните лица на Вашингтон , за разлика от истеричния период от преди половин година. Ядрено оръжие у Техеран = траен мир в Персийския Залив /Било то , и с цената на поредната "Студена война" /
02 Юни 2006 14:49
Ето един материал по темата от "култов вестник" Натиснете тук Който прочетох с дежурния интерес. И който , очевидно е погрешен.
02 Юни 2006 15:58
Ядрено оръжие у Техеран = траен мир в Персийския Залив /Било то , и с цената на поредната "Студена война" /

muktada,
проблема е там че янките и израел не искат баланс на силите и мир, а искат да са единствена сила в региона и да налагат интересите си с каквито им изнася средства, обаче свършва тая



Редактирано от - Pavlik Morozov на 02/06/2006 г/ 16:15:30

02 Юни 2006 16:25
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 02/06/2006 г/ 18:45:22

02 Юни 2006 16:41
Натиснете тук.
02 Юни 2006 17:52
Що се дърлите, Усаджиите, предлагат невъзможни неща на иранците и чакат само они да откажат и почва бомбената дипломация, ама искат и Русия и Китай да обуят, явно ние не им стигаме за коалиция...?!Ха Ха.
02 Юни 2006 17:52
psq

Ето един интересн дебат с участието на Робърт Фиск:
http://www.democracynow.org/article.plsid=06/04/ 07/144219&mode=thread&tid=25
02 Юни 2006 18:21
Препоръчвам ти и книгата му: The Great War for Civilisation


Натиснете тук


Препоръчвам я и на всеки, който иска проследи историята на Близкия Изток, Косовския конфликт и Северна Африка през погледа на очевидец.
02 Юни 2006 19:00
Милчо, те това имах предвид, когато вчера писах, че им готвят капан в стил Милошевич в Рамбуие. Тогава Медлин Олбрайт предложи на Милошевич такива неща като условия за ненападание, които нито един държавен глава (освен нашите) не би могъл да приеме.

Редактирано от - psg на 02/06/2006 г/ 19:40:27

02 Юни 2006 21:24
Да не са му предложили нещо по-лошо от това, което ПОСЛЕ му се случи ?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД