:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,981,513
Активни 443
Страници 3,958
За един ден 1,302,066

Птичият грип може да се предава и между хора

Брюксел недоволства, че Букурещ отказал помощ за борба със заразата
Снимка: Ройтерс
Индонезийци не се притесняват от разпространението на птичия грип в страната и продават пилета на пазар в столицата Джакарта.
Смъртоносният за хората щам на птичия грип H5N1 вероятно се предава от човек на човек, заяви заместник държавният секретар на САЩ Пола Добрянски, цитирана от ИТАР-ТАСС. Тя се позова на изводи на експерти на Световната здравна организация /СЗО/. Заключението им се основава на случая със заболялото от птичи грип семейство в индонезийската провинция Северна Суматра. От 22 май насам досега са починали седем души от една фамилия, за които е потвърдено, че са били поразени от опасния за хората щам на птичия грип Н5N1.

Специалистите от СЗО, сред които има лекари от Индонезия, експерти на американския Център за контрол и профилактика на заболяванията и на университета на Хонконг, още не били завършили работата си в Суматра, допълни Добриянски. Основната хипотеза на екипа е, че съществува вероятност от предаване на вируса на птичия грип от човек на човек в ограничени мащаби - в рамките на едно семейство. Лекарите и другите лица, които са контактували с болните, не са се заразили с вируса, подчерта заместник държавният секретар. В момента са поставени под карантина над 50 индонезийци, които са общували с починалите от вируса на птичия грип.

Пола Добрянски каза също, че работата на експертите ще продължи, тъй като те не били напълно уверени, че заключенията им са правилни. "Смята се, че през 1997 г. в Хонконг и през 2004 г. в Тайланд вече е имало случаи на предаване на вируса на птичия грип от човек на човек в ограничени мащаби", припомни тя.

Междувременно в Румъния бяха открити нови огнища на птичия грип и броят им вече е достигнал до 116. Те са в Мъндра (окръг Брашов) и Съръцени (окръг Яломица). Говорителката на румънското правителство Оана Маринеску заяви, че за страната няма предпазна клауза в санитарно-ветеринарната област, предаде агенция Ромпрес. В. "Журналул национал" писа в началото на седмицата, че на Букурещ може да бъде наложена предпазна клауза в санитарно-ветеринарната сфера заради кризата с птичия грип. Изданието се позова на писмо до румънските власти, изпратено от постоянния представител на Румъния в ЕС Лазар Комънеску. Говорителка Маринеску обясни, че е възможно да бъдат задействани секторни клаузи, които водят до ограничения на търговията с румънски продукти на европейския пазар. "Подобни ограничения могат да се появят за всяка страна - членка на ЕС", допълни тя.

Реакция

Брюксел е разочарован от отказа на румънските власти да получат техническа помощ от ЕС за справяне с кризата с птичия грип, писа румънският в. "Котидианул". Говорителят на еврокомисаря по въпросите на здравеопазването и защитата на потребителите Маркос Киприану, Филип Тод, посочи, че още през октомври ЕК е предложила техническа и експертна помощ. Комисията в момента има готовност да предостави подкрепа на Румъния, допълни той. Румънските власти обаче не приели предложението.
6
1470
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
02 Юни 2006 07:07
Птичият грип може да се предава и между хора
Тази новина Чичо Д-р я съобщи още преди две седмици, ако не и по-рано. Но нека екипът на СЕГА да е жив и здрав и никакъв птичи грип да не го хваща!

02 Юни 2006 09:16
Заглавието: "Птичият грип МОЖЕ да се предава и между хора"
Първото изречение: "Смъртоносният за хората щам на птичия грип H5N1 ВЕРОЯТНО се предава от човек на човек", казал някой си, цитиран от някого си...
Несъответствието между заглавието и публикацията е характерно за жълтите издания, а уважавания вестник Сега в никакъв случай не е от тях.
02 Юни 2006 11:50
Време е да се почне масово избиване и на хора редом с пилците и кокошките.
02 Юни 2006 12:57
Птичи мозък, родил птича новина
02 Юни 2006 14:01
А в Австрия има умрели от птичия грип котараци (2005).
Натиснете тук
02 Юни 2006 14:10
Птичия грип може да се предава само от Румънец на Румънец...
От Румънец на човек не може...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД