:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,981,355
Активни 307
Страници 3,800
За един ден 1,302,066

Атина и Лондон ще ни спасят за ЕС

Общественото мнение в Европа няма да позволи България бъде отделена от Румъния, смята германски политолог
Снимка: Ройтерс
Румънският вицепремиер Георге Копос обявява решението си да подаде оставка заради несъгласие със съдържанието на проектозакон за промяна на данъчния кодекс. Националният департамент за борба с корупция обаче го обвини в укриване на данъци в средата на май и политици от управляващата коалиция го призоваха да сдаде поста.
Гърция и Великобритания ще бъдат първите страни-членки на ЕС, които ще наложат вето върху евентуално отлагателно решение за членството на България в ЕС от началото на 2007 г. Това каза в интервю за "Дойче веле" германският политолог и специалист по европеистика в Техническия университет в Аахен проф. Винфрид Бьотхер, който е на посещение в България.

"Гърция ще наложи вето, британците ще бъдат категорично против отлагането на България с една година, защото те имат друго разбиране за Европа. Те гледат на Европа предимно като на един общ пазар. Те са търговци. Тоест, от гледна точка на британците, колкото по-скоро те спечелят за този пазар България, толкова по-добре за тях. Мисля, че членството на България ще дойде през 2007 г.", смята проф.Бьотхер.

Словакия и Полша не бяха по-добри към момента на присъединяването си от българите, казва проф. Бьохтер. "Това, в което обаче е права Европейската комисия, и което различавам като проблем в България и Румъния, е не доброто функциониране на съдебната система. Но по въпроса за корупцията, която се размахва като аргумент за недостатъчната подготвеност на България, не смятам тази критика за съвсем основателна, тъй като корупция има и в Германия, и в Италия, и навсякъде по света", заявява той пред "Дойче веле".

Проф. Бьотхер категорично отхвърля възможността България и Румъния да бъдат разделени на финалната права за ЕС. "Ако България бъде отделена от Румъния, срещу това ще се надигне много силно обществено мнение в Европа. Аз например не мога да се съглася с оценката на Европейската комисия, че България е по-зле подготвена от Румъния, и мисля, че именно поради опасения, свързани с общественото мнение в Европа, просто не може да се стигне до разделянето на двете страни. Или и двете ще бъдат отложени за 2008 г., или и двете ще станат членки на ЕС през 2007 г.", казва политологът.

Ратификация

Проектозаконът за ратификация на Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС ще бъде разгледан в Комисията по външни работи на Националната асамблея (долната камара на френския парламент) на 20 юни, вторник, съобщи БТА. Завчера на срещата между румънския президент Траян Бъсеску и френския държавен глава Жак Ширак официално бяха оповестени датите за ратификация на Договора от страна на Република Франция - а именно, 27 юни (вторник) на пленарно заседание на Националната асамблея, и 2 октомври в Сената (горната камара на френския парламент). Разглеждането на ратификацията във външната комисия на Асамблеята е първата стъпка преди дебата в пленарна зала. Според портала EUexpands Бъсеску е бил информиран, че френският президент е разговарял с германския канцлер Ангела Меркел и тя уверила Ширак, че ратификацията в Германия ще се случи също навреме.

Решение

Румънският вицепремиер и министър, отговарящ за бизнеса, малките и средни предприятия, Георге Копос подаде вчера оставка, предаде АФП. Той взел това решение заради несъгласието си с предложените от правителството промени в данъчния кодекс, които предвиждат увеличение от 3 на 16 на сто на данъка за малките предприятия.

За оставката на Георге Копос се заговори, след като в средата на май прокурори от Националния департамент за борба срещу корупцията повдигнаха срещу него обвинение за укриване на данъци. По този начин той е ощетил държавния бюджет с над един милион евро.
8
2105
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
01 Юни 2006 23:28
Стига вече глупости бе!
До кога тази изтъркана тема? Всеки има право да си говори каквото си иска - само дето медиите трябва малко да помислюват преди да дават форум на едни или други некомпетенции да правят великите си мисли достояние на широката аудитория.
И как ще ни отложат като си имаме споразумение от време оно, че нашето отлагане може да стане само и единствено с консенсус. С други думи нито една държава-членка не трябва да ни иска, за да ни отложат. Ако пък наистина нито една държава-членка не ни иска - за къде сме тръгнали.
По силата на същото споразумение, Румъния може да бъде отложена с мнозинство, с други думи ако мнозинството държави не ги искат - няма да влязат.
Помислете малко преди да пишете: ако шансовете на Румъния са по-крехки, защо нашите медии все реват, че ние сме нямало да влезем, а румънците щели да влязат?!
Ако ти се плюеш постоянно - кой ще вземе да те хвали! Нашите собствени медии не са спрели да плюят собствената ни държава - какво чакаме от чужденците!
Какво им е по-оправеното на румънците мислите? Само дето много повече от нас искат да влязат. Чудеса правят държавните им служители да доказват, че черното е бяло.
Според мен лично, не е на добро да влезем преди да знаем, че можем да постигнем стандартите, за които сме се обещавали - големи глоби ще падат.. и това е, което ще ни излезе през носа.
02 Юни 2006 00:40
Ще ни приемат , що да не ни приемат. Да сте чули старата служба да се страхува от новобранец? Но правосъдната ни система би могла наистина да им създава проблеми, така както СЕГА е пощурила българското население. Затова ще ни треснат някоя предпазна клауза, която ще обезсилва юридически решенията на нашите "съдилища " и работата ще заспи.
02 Юни 2006 07:22
Гърция ще натиска за нас, заради да има по-загубени от тях в ЕС, при това сме и част от правослваната (разбирай гръцката) църква. Англия ще натиска за нас като част от бившата Отоманска (разбирай Британска) империя. И в двата случая обаче, и ние имаме полза, за това им казваме: Евхаристо поли и Thank you very much!
02 Юни 2006 07:29
Фнимавай ф картинката, Докторе.
Сиге за цъфне Геврекос Симидис с неговото Кире на кирие и ке те размаже у некоя стена на Филипополис.
02 Юни 2006 08:01
Бай Хасане, Страссно съм се притеснил, да знаесс!
02 Юни 2006 08:58
3% данък за малките предприятия в Румъния? Е нищо чудно че изведнъж ще се окажат напред.


А при нас какво? Комунисти и разни други на власт, съответно -- опашки, милиционерщина, червена метла, инфлация, вдигане на цените на всичко ... Само на мен ли ми се привижда 1996та година?

02 Юни 2006 11:25
Гърция ще драпа с 2 ръце и 3 крака (ако има толкоз) за приемането на БГ и Румъния, защото ще получи сухопътна връзка с ЕС. Връзка без граници и митници със съответните разходи и формалности (за самите търговци и превозвачи).
А с какво ще се променят нещата, ако не признаят нашите съдебни решения? Сега да не би да ги признават ?
02 Юни 2006 16:11
Щом, Гърция и Англия ще ни "спасяват", аман ни е работата...пак да не се пръкне Източна Румелия или спорни и безпорни зони от Балканските войни...Нейсе..., англичанче и гърче пляскат ни с ръце...?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД