:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,128,107
Активни 122
Страници 32,834
За един ден 1,302,066
Адвокатска кантора

Има разлика между наследствената пенсия и добавката от починал съпруг

След смъртта на съпруга ми, аз и синът ми получаваме наследствена пенсия. Считам, че размерът е неправилно определен. По-важното обаче е, че ми предстои да се пенсионирам по старост и трудов стаж. Какво ще стане с наследствената ми пенсия, а и с новата?

Верка Младенова, СофияПоставените въпроси са от особена важност за наследственото пенсионно законодателство. Материята е уредена основно в Кодекса за социалното осигуряване (КСО) и Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж (НПОС). В писмото на читателката се посочва, че тя получава наследствена пенсия след смъртта на съпруга си. Тя е от кръга на посочените в КСО лица, които имат право на наследствена пенсия. Съгласно чл. 80 от кодекса право на наследствена пенсия имат децата, преживелият съпруг и родителите. Отказът от наследството не лишава наследниците от право на наследствена пенсия. Получаването на наследствена пенсия не се счита за приемане на наследство по смисъла на Закона за наследството. Наследствената пенсия се определя в процент от полагащата се лична пенсия на починалото осигурено лице, както следва:

1. При един наследник - 50 на сто;

2. При двама наследници - 75 на сто;

3. При трима и повече наследници - 100 на сто.

Наследствената пенсия се отпуска общо на всички лица, които имат право на тази пенсия, и се разпределя поравно между тях. Минималният размер на наследствената пенсия не може да бъде по-малък от 90% от социалната пенсия. Право на наследствена пенсия имат както родените в брака, така и извънбрачните и осиновените деца. При осиновяване осиновените деца нямат право на пенсия от рождените си родители и обратно. Изключение правят случаите, когато родителят на осиновения е съпруг на осиновителя. При прекратяване на осиновяването осиновените деца възстановяват правото си на пенсия от рождените си родители и обратно. По посочените по-горе проценти читателката може да си изчисли размера на наследствената пенсия и сама, което ще я освободи от съмненията.

Условията за отпускане и получаване на наследствената пенсия от вдовец/вдовица и дете/деца, са следните:

1. Децата имат право на наследствена пенсия до навършване на 18 г., а след това, ако учат - за срока на обучението, както и за времето, през което са на наборна военна служба, но не по-късно от навършването на 26 г.;

2. Преживелият съпруг - (каквато е читателката), има право на наследствена пенсия 5 години по-рано от възрастта за пенсиониране, предвидена в чл. 68, ал. 1 и 2 от КСО или преди тази възраст, ако е неработоспособен. Съгласно чл. 68 от КСО право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на възраст 60 години и 6 месеца за мъжете и 55 години и 6 месеца за жените. Има условие сборът от продължителността на осигурителния стаж и възрастта да не е по-малък от 98 точки за мъжете и 88 точки за жените. От 31 декември 2000 г. горната възраст се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по 6 месеца за мъжете и за жените до достигане на 63 години за мъжете и 60 години за жените, а сборът от продължителността на осигурителния стаж и възрастта се увеличава с 1 до достигане на 100 за мъжете и 90 за жените. През 2005 г. пенсионирането по осигурителен стаж и навършена възраст ще става при възраст 63 години за мъжете и 58 години за жените и сбор от осигурителния стаж и възрастта 100 точки за мъжете и 91 точки за жените.

КСО прави разлика между наследствена пенсия и добавка от пенсията на починал съпруг. Само преживял съпруг със статут на вече пенсионирано лице може да получава добавка от пенсията на починал съпруг. Пенсионерът има право на добавка в размер 20% от пенсията за осигурителен стаж и възраст, или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг (съпруга). Добавката не може да се получава заедно с наследствена пенсия от същия наследодател.
18337
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД