:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 495
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Комисията на ЕС отказа да се занимава с ОМО "Илинден-Пирин"

Снимка: Светослав Терзиев
Бриджет Чарнота писа на застъпниците на ОМО Илинден-Пирин, че са сбъркали адреса, като са се обърнали към Комисията на ЕС, и ги насочи към Съвета на Европа, който е друга организация, макар и да е базирана в Страсбург като някои от органите на ЕС.
ОМО "Илинден-Пирин" удари на камък в Комисията на ЕС, която отказа да се занимава с оплакването му, че България не го регистрира като партия. Европейският свободен алианс (ЕСА), който играе ролята на застъпник за македонистите в Европарламента, бе изпратил на 26 октомври писмо до председателя на ЕС Жозе Барозу да се намеси. Отговорът дойде на 9 ноември от ръководителката на екипа за България в дирекция "Разширяване" на ЕС Бриджет Чарнота, която писа, че "Еврокомисията няма компетентност да се намесва при отделни случаи като регистрирането на политическа партия". Тя препоръча въпросът да се отнесе до Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Въпреки че бе препратен на друг адрес, ЕСА, чиито петима депутати в Европарламента образуват обща група със "зелените", заяви на 13 ноември в електронната си страница: "Европейската комисия обявява България, че не изпълнява демократичните си задължения". Председателката на ЕСА Нели Маес (фламандка от Белгия) обаче схвана посланието на Брюксел и се закани: "Ще пишем на 46-те министри на външните работи на страните от Съвета на Европа с искане да разследват това флагрантно неподчинение".

Евросъюзът (ЕС) и Съветът на Европа (СЕ) са различни организации. Към Съвета на Европа е Европейският съд за правата на човека, който от 2001 до 2006 г. осъди 4 пъти България, че не регистрира ОМО "Илинден" (представящо са за правозащитна организация) и ОМО "Илинден-Пирин", което се афишира като политическа партия. Комитетът на министрите към СЕ следи за прилагането на решенията на съда в Страсбург. България ги изпълнява, като заплаща наложените й санкции за нематериални щети на македонистите, които се жалват въз основа на чл. 11 от конвенцията за правата на човека (право на сдружаване). Глобите са от 3000 до 10 000 евро.

Последните оплаквания на омовци от България бяха прокарани в групата на "зелените" в Европарламента чрез посредничеството на базираната в САЩ от 2004 г. "Обединена македонска диаспора" и от създаденото през 1986 г. "Международно движение за човешки права на македонците". Зелената депутатка Ели де Хрун-Кувенхофен отказа да оттегли подписа си под внесената от четирима "зелени" поправка към проектодоклада на Джефри ван Орден, настояваща за регистриране на ОМО "Илинден-Пирин". Поправката няма шанс да мине, защото трябва да бъде подкрепена поне от две големи политически групи в ЕП. "Зелените" са четвърта сила. Преди тях са християндемократите, социалистите и либералите, в чиито групи има български наблюдатели, които твърдо се противопоставят на македонисткия демарш.
 Нели Маес
15
2319
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
16 Ноември 2006 03:27
"Европейската комисия обявява България, че не изпълнява демократичните си задължения"


Моля? Я пак? Какво са направили на България, че не разбрах?


16 Ноември 2006 06:15
Етническите партии са незаконни както в ЕС , така и в България.
Ето защо няма да им мине сепаратисткия номер, и ще трябва да си регистрират етническа партия хОМО-илинден извън ЕС.
16 Ноември 2006 10:34
*****: в нидерландските и фламандските имена "ае" се чете като дълго "аа", т.е. името на този захилената е Маас.

Редактирано от - bot на 16/11/2006 г/ 10:48:44

16 Ноември 2006 12:33
Интересна работа. В нашата съседка Р Македония (официалното име на това образувание според ООН е “Бивша Югославска Република Македония”) и до днес действа Законът за “македонската” чест, според който ако в Македония изразите мнение, че, например, македонците исторически имат български корен, съвсем законно могат да Ви осъдят и да Ви вкарат в затвора, каквито прецеденти през последните години ВЕЧЕ ИМАШЕ. Нито Ели нито Нели обаче споменават за това пред ЕК. За регистрация на български политически партии в това образувание (БЮРМ) изобщо не може и дума да става.

Редактирано от - gramove на 16/11/2006 г/ 12:38:39

16 Ноември 2006 12:50
Пак Ви повтарям, че ако АТАКА не вземе властта , България ще е второто Косово и то с повече кръв. От няколко години надъхват и въоръжават фанатизираните чалми и неграмотните помаци за нападения с/у българи и отцепване на територии. А тристранната коалиция си затваря очите.
16 Ноември 2006 14:56
...въпросът с така наречените малцинстата в България може да стане наистина много сериозен нека да погледнем реалностите: първо има неяснота колко граждани живеят в момента в България да кажем 7 милиона, от тях 1 милион турци и още толкова цигани, като прибавим към тях и така наречените македонисти, другите малцинства, ниската раждаемост (която обаче е висока сред малцинствата), високата имиграция, високата безработицата в провинцията, ниските заплати и т.н. направо ти иде да заплачеш...15% турско население и още толкова цигани като някои от тях се смятат за турци това е солидно малцинство за 7 милионна държава и разбира се те ВСЕ ОЩЕ не са тръгнали да си търсят правата както трябва макар че рано или късно това ще стане и тогава да ни е горко вече има и наченки издънки като мендарес кюнгюн и адем кенат и отчасти дпс го правят публично и все по настойчиво а също сега тези баш македонците дето се пръкнаха ...зад турците в бг стои една 70 милионна турска държава и от страх ние сме принудени да се съобразяваме с нея а и иначе няма как турците не си поплюват когато трябва да защитават правата на съгражданите си в чужбина и го показват и на практика като в кипър...а българите са една шепа и продължават да се разпиляват ......и така като се замисли човек....
16 Ноември 2006 15:21
Македонизъма си отива, но часът му ще дойде, ако и когато БЮРМ почне да се стяга за ЕС.
16 Ноември 2006 16:29
Македонизмът никак не си отива. тепърва ще ни разнасят от комисия на комисия, трябва много упоритост - никой /особено разни фламандци дето от 100 години са сърдити на френската култура/ няма да приеме исторически аргументи срещу самоопределението на малка държава. нашата позиция е по-трудна за аргументиране в днешно време - време е да го разберем.
16 Ноември 2006 16:59
Целият този проблем идва от факта, че преди 50 години БКП-то, нашата "Партия любима", издаваше паспорти на българите от Пиринския край, че са македонци.
И вместо тази партия да я наврем в миша дупка ( меко казано ), ние я избрахме да ни управлява.
Сега ще мълчите и ще си събираме лихвите.
16 Ноември 2006 17:14
historian: “самоопределението на малка държава”!!!

historian, Смятам, че именно един историк трябва да употребява прецизно подобни термини. В международните отношения не е известен терминът “самоопределение на държава” била тя малка или голяма. Самоопределят се хората (народите). В този смисъл изказването ти звучи малко странно.
Сещам се за една друга балканска държава, а именно нашата съседка Гърция (членка на ЕС от 1979 г.). По отношение на малцинствата и до този момент Гърция се придържа към постановките, залегнали в Лозанския договор от 1923 г. и никакви фламандци или марсианци не могат да я накарат да признае на своя територия каквото и да е национално или етническо малцинство.
16 Ноември 2006 18:24
УСТАВ НА ООН
...
ГЛАВА I
ЦЕЛИ И ПРИНЦИПИ
Член 1
Целите на Организацията на Обединените нации са:
1. Да поддържа международния мир и сигурност и за тази цел: да взема ефективни колективни мерки за предотвратяване и отстраняване заплахите на мира и за потушаване действията на агресия или други нарушения на мира, както и да постига с мирни средства и в съгласие с принципите на справедливостта и на международното право уреждане или разрешаване на международните спорове или положения, които биха могли да доведат до нарушаване на мира.
2. Да развива приятелски отношения между нациите, основани на зачитане принципа на равноправието и самоопределението на народите, и да взема други подходящи мерки за укрепване на всеобщия мир.

Редактирано от - paragraph39 на 16/11/2006 г/ 18:25:13

17 Ноември 2006 05:36
В продължение на година ви пишем да избирате -комунизъм и разделяне България на анклави или ЕС и демократичен път на развитие.Македонско малцинство съществува в България.Нациите се създават по изкуствен и естествен начин. Македонците не са животни и точно заради това са се самоопределили като такива.Причината изкуствено създадената от Коминтерна и комунягите македонска нация, Не може на тия ора да им думаш 50 години, че са македонци, да сменяш насилствено паспортите и националноста на българите родени във Вардарска Македония.
Аз, на които баба му е родена и израсла в Кавадарци, Вардарска Македония, вуйчото на маика ми е съден за българска пропаганда в Тито Велес, а дядо имаше смъртна присъда от комунистите, заради това , че беше написал две книги, че Македонска нация не съществува прес 1945 годинас, то днес ви заявявам с пълно съзнание като демократично мислещ човек, че македонска нацоя днес ВЕЧЕ има.Следояателно има и македонско малцинство в България.
17 Ноември 2006 06:02
Хисториън, грешите - никой не ни разнася и няма да ни разнася по никакви комисии (аз сам съм работил в няколко от тях). Става дума за жалба на частни лица (не на държавата БЮРМ) до некомпетентен в случая орган - ЕК, а по-рано - за предложение на няколко евродепутати (по молба на частни лица) за поправка в доклад за България на докладчика на ЕП, което не се прие, понеже не е подкрепено от мнозинството на ЕП. България, разбира се, не бива да шуми излишно и да обръща зорлем вниманието към такива жалби, но винаги при нужда трябва да показва и единна позиция, точно както сега в ЕП. Но когато и ако дойде някога времето БЮРМ да влиза в ЕС - тогава...
*
Абсолютно грешна е позицията на някои иначе уважавани наши правозащитници като К. Кънев от БХК и Иван Иванов от форума на Медиапул по ОМО. Няма българин, свободно самоопределил се като македонец слд 1989 (ако не е македонец по професия и по ведомост като ОМОвци) - обратното, десетки хиляди граждани на БЮРМ подават молби за българско гражданство като лица от български произход. Няма нищо общо между българските турци и българските роми - две исторически малцинства у нас - от една страна, и ОМОвци от друга. Нито ОМО има нещо общо с валонците и фламандците - два исторически етноса.
*
В ЕС (в ЕП най-вече) и СЕ трябва да обръщаме сериозно внимание и на Гърция да спазва правата на гражданите си от български произход и българските гост-работници и имигранти.
17 Ноември 2006 06:13
Смарти, едно време имаше една книжка от др. Цола Драгойчева, която имаше много по-разумни възгледи от тебе (тя не беше и монархистка). Тя казваше: ние (БКП в 70-те) приемаме реалностите след Втората св. война, но не приемаме утвърждаването на македонската нация в СФРЮ да става на антибългарска основа. Независимо дали в СФРЮ има или няма формирана македонска нация в резултат старанията (чети: терора) на режима на Тито, в България не е имало такъв режим и не е била формирана такава нация.
*
Това е самата истина. В България македонизмът бил налаган от БКП по заповед на Сталин само две-три години - до 1948, до разрива на Сталин с Тито. В 60-те и 70-те години БКП развъртя цяла пропагандна машина срещу македонизма на Скопие. В 90-те и 2000-те се намеси и възстановеният МНИ.
*
След 1948 македонизмът се поливаше и от това, че СФРЮ се оказа в привилегировано положение и да си югославянин и македонец беше по-престижно, отколкото да си българин. Сега обаче СФРЮ я няма, Сърбия е парий в Европа, България е в НАТО и ЕС и да си българин е и по-престижно, и по-изгодно. И все повече ще става. И това решава въпроса от позиция на силата. След няколко десетилетия македонизмът ще е исторически куриоз както днес яровизираната царевица на Т.Д. Лисенко. Македонския език ще се смята за изчезнал креолски.
19 Ноември 2006 07:23
Македонизмът никак не си отива. тепърва ще ни разнасят от комисия на комисия, трябва много упоритост - никой /особено разни фламандци дето от 100 години са сърдити на френската култура/ няма да приеме исторически аргументи срещу самоопределението на малка държава. нашата позиция е по-трудна за аргументиране в днешно време - време е да го разберем.


Mdaa...и арменското лоби отвъд океана може да удари едно рамо на братята македонци. Няма логика в демократична България да се забранява партия на етническите македонци при положение че друга една етническа партия е на власт.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД