:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,535,782
Активни 126
Страници 10,573
За един ден 1,302,066

Съдии искат контрол и за ВСС

Магистратите държат на наказателната си неприкосновеност
Съдебният инспекторат, който ще бъде създаден към Висшия съдебен съвет (ВСС) с четвъртата поправка в конституцията, да упражнява контрол и върху дейността на съвета. Това са записали в становището си за промените в основния закон от Съюза на съдиите. Според тях е очевидна необходимостта от контрол върху изразходване на бюджетните средства, случайното разпределение на делата, планиране на щатовете, спазване на конкурсното начало и т.н.

Магистратите не само не са против съществуването на контролния орган, а дори настояват за разширяване на функциите и правомощията му. Съдиите предлагат още инспекторатът да може да сезира ВСС с предложения за дисциплинарни наказания на магистрати. Така според тях ще има резултати от дейността на инспектората и ще се избяга от практиката ВСС да приема доклади само за сведение.

В становището на Съюза на съдиите, представено на дискусия вчера, пише още, че 11 съдебни инспектори са прекомерно много. Тъй като дейността им ще се подпомага от администрация, по-разумно било те да са 7. Съдиите настояват още в конституцията да се предвиди механизъм за освобождаване от ВСС и на членовете му, които не са магистрати, които накърняват престижа на съдебната власт. Имат и идея за прекратяване на мандата на кадровиците на Темида, когато навършат 65 години. Това е възрастта за пенсиониране в системата по закон, но за кадровия орган няма възрастово ограничение.

Съдиите са усъвършенствали и идеята на депутатите членовете на инспектората да се избират от парламента. Според тях, за да се преодолеят опасенията от политизиране на избора, след вота президентът трябва да издава указ за назначенията.

Червената депутатка Мая Манолова обясни на магистратите, че все повече назрява идеята инспекторатът да е независим орган - да не бъде избиран от парламента, нито да е ситуиран към ВСС.

Магистратите държат и да запазят наказателната си неприкосновеност. Сега магистрат не може да бъде задържан без разрешение на ВСС, освен ако не е заварен при тежко престъпление. Магистратите имат и функционален имунитет, т.е. не носят наказателна отговорност за актовете си, освен ако с тях не извършват умишлено престъпление.

Отпадането и на функционалния имунитет и неприкосновеността поставя съдиите в зависимост и те могат произволно да бъдат задържани. И припомниха, че депутатите не посегнаха на собствения си имунитет при подготовката на конституционните промени.
4
1189
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
06 Декември 2006 08:45
Депутатите сами решават какъв да бъде статутът им!
Съдиите смятат, че са в правото си да искат и те сами да решават какъв да бъде статутът им.
Утре митничарите ще поискат сами да решават какъв да бъде статутът им.
Журналистите сами си определят правата и вместо да ни информират ни натрапват мнението си.
Полицаите може да поискат да определят сами докъде да се простират правата им за прилагане на физическа сила и помощни средства.
Хлебопроизводителите се сдружават /в нарушение на правилата на конкуренцията/, за да определят цената на хляба сами...

АБЕ НАРОДА НЯМА ЛИ ДА ГО ПИТА НЯКОЙ ЗА МНЕНИЕ! ЗАЩО ИЗБИРАМЕ ОНЕЗИ, АКО НЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ НАРОДА! СЪДИИТЕ ТРЯБВА ДА СА КАТО ВСИЧКИ НАС И АКО НЕ ИМ ХАРЕСВА, ДА НАПУСКАТ!!!
06 Декември 2006 10:55
Защо им е на магистратите наказателна неприкосновенност? За да покровителстват безнаказано престъпниците да се облагодетелстват заедно с тях и да ощетяват почтенния гражданин? Не само, че трябва да носят наказателна отговорност, но когато се установи, че магистрат е прекрил престъпник от наказателно преследване, трябва той да изтърпи наказанието предвидено в закона десетократно и никога повече да не заема такава длъжност и да се информира обществото чрез всички медии за да знаят хората що за човек е въпросния магистрат!Това да се приеме като закон! И да се прилага безкомпромисно без изключение и без привилегии за когото и да е!Все пак тези хора познават закона за разлика от обикновенния гражданин, и са се заклели да го спазват и прилагат доброволно, никой насила не ги е накарал ако не искат да си намерят друга работа.
06 Декември 2006 18:14
Конституцията в частта за съдебната влас е тотално сбъркана.
Първо ВСС е в противоречие с основния принцип на демокрацията по чл.1 от Конституцията от 1991 г. Народа не избира съдиите, прокуроррите и следователите , за това няма доверие в тях. Те сякаш имат власт от бога и не е чудно , че някои от тях дори се изживяват като божесвени. Великите депутати измислиха , може би не случайно пълната безотгворност и безнаказаност за съдебната "власт".
Правораздаването е хуманна и високоморална дейност , не може да има безгрешни хора, особено когато има толкова много изкушения. Контрол е необходим и демокрацията го е измислила - избори и мандат. Що за безумие е несменяем, безнаказан и безконтролен човек? Все пак е човек и представете си през последните 15 години едва на 16 година се въвежда конкурс за всички длъжности. Системата е за пълна реконструкция. Най-малкото ВСС трябва да се избара не от тези, които контролира и управлява и повече от три четвърти от членовете му да са действащи магистрати. Да се избара по спецеална процедура и със специални изиквания към членовете му от народното събрание, поне да не е в противоречие с чл.1 от Конституцията и да не има натрапчивото усещане, че магистратите са узорпирали властта и нарушават забраната на ал.3 на този чл.1 от Конституцията. Иначе, ако слушаме тези магистрати с тяхната универсална компетентност, с божесвеното им чувство за безгрешност нищо добро не ни чака.
Трябва веднага да се въведе мандатност за всеки ранг и длъжност в съдебната власт , а в рамките на мандата да има гаранции за безпристрастност и сигурност. Военните са го измислили системата за всеки чин се местят в нов гарнизон и след преценка дали има качества за новата длъжност. Щом не става излиза от системата и се бори за хляба си както всички останали.
06 Декември 2006 21:50
Така е, разделение на властите предполага само независимост от изпълнителната власт, ни най-малко от народа и от бога. Но тъй като юристите ни са необразовани и още по-малко морални... Ако изхвърлят пенсионерите над 65, това е голям плюс за раздяла с миналото.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД