:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,453,507
Активни 67
Страници 795
За един ден 1,302,066
Анализ

Гангстерско убийство с политически последствия

Смъртта на Емил Кюлев може да послужи за отправна точка на гражданско действие и на дълго отлагани институционални реформи. А какъв по-хубав паметник може да очаква всеки от нас
Разстрелът на Емил Кюлев свари българските държавни мъже неподготвени. Първата реакция на президент, премиер, главен прокурор и вътрешен министър показа загриженост най-вече за пропагандния ефект на случилото се и затова те обявиха в един глас убийството за политическо. Това от своя страна предполагаше ясно посочване на външните и вътрешните врагове, които се опитват да затръшнат в последния момент вратата пред българското членство в Европейския съюз. Например Русия, която все още се тревожи както от разполагането на натовски или американски военни бази, така и от загубата на икономическо влияние в България. Това би предполагало и политически отговор от страна на нашите държавници - например среща за подкрепа с американския посланик и изискване от Москва на цялата информация, с която разполага по случая.

Първите мерки на властта обаче опровергаха собствената й дефиниция на събитиетоРеакцията й бе като за арогантна гангстерска проява.Полицията се изсипа на улицата и започна масови проверки на лица, управляващи скъпи автомобили, а онези, които си останаха по кабинетите, започнаха да привикват за справка разнообразни личности с криминално минало. Междувременно в кулоарите на властта и по медиите се завъртяха различен тип обяснения, далеч от сферата на политическото. Замесени бяха конкурентни трибуквени застрахователни и туристически бизнеси, припомнени бяха неприключили взаимоотношения с Майкъл Чорни и Георги Илиев, отново бе поставен въпросът за първия му милион и икономическата роля на Държавна сигурност в началото на прехода, припомнени бяха неприключили разработки от края на управлението на Иван Костов, заговори се за доклада на Интерпол относно неясния характер на определени финансови потоци.

В края на краищата, се оказа, че и самото МВР реално не работи върху версията за политически характер на публичната екзекуция, а се посвещава на по-прозаични варианти с откровен икономически характер, поради което властта изпадна в, меко казано, неудобно положение. С все по-настойчива сила зазвучава въпросът дали началното единомислие на държавниците ни се дължи на повърхностно познаване на ситуацията в страната, което ги подвежда към правенето на прибързани заключения. Или пък, по стар български обичай и по логиката "за умрелите или добро, или нищо", те просто проявиха хорова загриженост за репутацията на Емил Кюлев и чувствата на неговите близки. Ако е първото, значи сме управлявани от некомпетентен елит, ако е второто, значи сме управлявани от граждани с лош вкус.

Ако не е нито едното, нито другото, а просто несръчно изпълнение на PR антикризисни стратегии, то и президент, и премиер, и главен прокурор, и вътрешен министър трябва незабавно да реформират пресцентровете си, да уволнят съветниците си по връзки с обществеността и да прекратят договорите си с рекламни и PR агенции. Основание: несръчни упражнения на пропагандни умения на гърба на разстреляния Кюлев - за убитите или политическа причина, или нищо.

Изглежда обаче, че причината за неадекватната първоначална реакция на нашите държавници е значително по-дълбока. Без да е политическо по своя замисъл, гангстерското убийство надигацунами от вероятно непредвидени политически последствия.1. В най-краткосрочен план - още довечера ще разберем дали то е оказало някаква роля върху представянето на кандидатите на частичните и предсрочните местни избори в София.

2. В средносрочен план - то силно накърнява и без това слабото убеждение, че настоящият премиер и социалистическата партия са в състояние да се справят с тежките предизвикателства на вътрешния ред, сигурността и присъединяването ни към Европейския съюз.

3. В дългосрочен план - то дълбоко ерозира влиянието на президента Първанов и ограничава шансовете му за преизбиране на изборите през 2006 г. Казвам дългосрочен, защото в момента никой от управляващите български политици не мисли с хоризонт отвъд първия тур на президентските избори.

Последното твърдение има нужда от известни пояснения. Емил Кюлев бе не само финансов съветник на президента, но и негова финансова опора. Този факт бе грижливо прикрит от повечето български медии, но бе ясно назован в българските репортажи на международни агенции. Самият Кюлев не криеше този факт и с трогателна детска гордост показваше в дните след избора на Първанов пропуска си за президентството под символичния щ 0001. За него той имаше по-голяма стойност, отколкото орденът, който получи другият президентски другар - Манджуков.

Но не само президентът бе в близки отношения с разстреляния банкер. Той се радваше и на близостта си с бившия премиер Сакскобургготски, комуто помогна да се върне на бял кон в българската политика през 2001 г. В отплата получи на прилична цена ДЗИ, което само по себе си беше положителен факт, доколкото все пак нещо от маститата българска финансова и застрахователна сфера успя да бъде запазено под контрола на български предприемач. На свой ред, през 2005 г. Кюлев му върна услугата, като след парламентарните избори призова Кобурга да бъде оставен на премиерския пост до датата на присъединяването ни към ЕС. В онзи момент това бе политически изгодно и за президента Първанов, защото му разчистваше полето за бъдещата кандидатпрезидентска надпревара. Още повече че взаимоотношенията между Кюлев и Кобурга не бяха осветени само от общи действия в миналото. В края на жълтия мандат техните интереси се срещнаха и на полето на туризма в рамките на проекта "Супер Боровец" като форма на брак между реституираните царски имоти и новоуедрения български финансов капитал.

Ако към тези президентско-премиерски бизнес релации на банкера Кюлев, добавим и неговите позиции в парламента, правителството, политическите партии, централната банка и медиите, то ще се окаже, че ефектът на неговото убийство ще се почувства върху цялата политическа система, независимо че е поръчано и извършено по икономически подбуди. Това обяснява и нервното усилие на нашите държавници още от първата им реакция да наложат определено неизпипано от правна гледна точка тълкуване на скандалния разстрел. Оказва се, че те са се грижили повече да не пострада собствената им репутация, отколкото да са затрогнати да опазят реномето на Емил Кюлев и чувствата на неговите близки, приятели и сродници.

Все пак, сам по себе си провалът в демагогията е малката беля. Истинският проблем произтича от това, че когато се вкопчиш в собствените си пропагандни послания, рискуваш да предложиш и вземеш решения, които повече опазват собствения ти имидж, отколкото решават наболелите обществени проблеми. Не е нито достатъчно, нито ефикасно да хвърлиш целия полицейски апарат да мръзне по улицата в очакване на дребни кокошкари. Абсолютно излишно е да се репчиш с армията, чиято работа е да ни пази от външни врагове, а не да преследва вътрешни разбойници. Не е достатъчно да поискаш имунитетите на депутатите и магистратите.Всъщност проблемът е друг и решенията са други:институционалният ни ред е сбъркан и трябва незабавно да се предприемат стъпки по неговото поправяне:

1. Публично финансиране на политическите партии, на парламентарните, президентските и местните предизборни кампании. Без разкъсване на връзката между политически субекти и сенчест бизнес никаква устойчива промяна няма да може да бъде постигната. По-добре ние, гражданите, да даваме повече пари и на партиите, и кандидатите, защото те ще ги направят по-слабо зависими от бандитите, които всъщност вземат парите от нас, за да ги дадат на тях. В крайна сметка тази инвестиция в публичността на партийното финансиране ще ни се върне като увеличено публично благо. Политиците ни няма да станат по-добри, но ще са по-мотивирани да се харесат на нас, а не на невидимите си спонсори. Ако ли не - ние пак ще си ги сменяме.

2. Прокурорите също няма да станат по-добри или по-лоши от само себе си вследствие убийството на Кюлев. Просто трябва да ги направим сменяеми, и то по-често сменяеми. Най-удачният формат за прокуратурата е да мине към изпълнителната власт и ръководството й да идва и да си отива след парламентарни избори.

3. Съдиите също няма от само себе си да станат по-ефикасни или по-неефикасни вследствие на скандала. Затова да ги направим и тях сменяеми, да ги избираме пряко и често. Така на всеки избор ще научаваме от претендентите кой за чии интереси се е грижил. Да им се ограничи имунитетът е добре, но не и достатъчно - нека и гражданите да могат да преценят на избори кой си е свършил работата и кой се е свързал с неподходящи другари.

4. И още - никакви възможност за отлагане на делата: болен или зает адвокат, да се замества със служебен защитник, болен подсъдим - на проверка и лечение в затворнически лазарет.

Накрая - всичко това - незабавно. Днешните дни са изпитание за сегашните ни държавни мъже. И ако те не са на висотата на своето положение и не пристъпят веднага към промяна на конституцията - със или без Велико народно събрание - ни чака тежка институционална криза с непредвидими и дългосрочни последствия. Но тези дни са и изпитание за опозицията. Ако тя не може да наложи гореописания дневен ред на промените, ще е по-добре да напусне този парламент и да потърси пряката подкрепа на гражданите.

Кюлев не беше мутра, но беше убит по мутренски. Нашите политици не са разбойници, но ще станат жертва на неспособността си да се справят с разбойниците. Нашите институции не са замислени от гангстерите, но все повече и повече изпадат в тяхна зависимост. С живота си Емил Кюлев правеше политика и бизнес, но смъртта му може да послужи за отправна точка на гражданско действие и на дълго отлагани институционални реформи. А какъв по-хубав паметник може да очаква всеки от нас. И каква по-прилична епитафия би могло да измисли човешкото въображение: "Смъртта ми положи начало на обновлението на моята страна."
 
Не е нито достатъчно, нито ефикасно да хвърлиш целия полицейски апарат да мръзне по улиците в очакване на дребни кокошкари.
 
Държавният елит обяви убийството на Емил Кюлев за политическо, защото е загрижен за собствения си имидж и е наясно, че този разстрел ще има дълбоки политически последици - и в дългосрочен, и в краткосрочен план.
177
1601
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
177
 Видими 
28 Октомври 2005 23:33
ОТКРИХ МЕТОДИКАТА!Ако зная на колко време Гаулайтера ходи да пикае във фонтана, ще мога да изчисля кога ще е следващото завардване на улиците. И доколкото следващото завардване на улиците ще е след следващото голямо поръчково убийство, кажете ми на колко време Гаулайтъра ходи да пикае във фонтана, за да ви изчисля кога ще е следващото голямо поръчково убийство!
29 Октомври 2005 00:04
Метаморфоза в определенията нещо.
Първо беше политическо, после намесиха ЕО, САЩ, бог и самия сатана, после смалиха до гангстерско, ма с политически, кога ще си признаят, че е само гангстерско?
29 Октомври 2005 00:27
Кюлев не бил мутра?!?? Ми къв е бре товарищ Гарнизов?

Кой убиват по такъв гангстерски начин? Ако че е съветник на президента.

Той и Боков е съветник , па сина апаш на дребно.
29 Октомври 2005 00:47
Zomby , ако методиката ти е вярна и ми кажeш, кога на Гаулайтера ще му се препикае , аз пък ще изчисля след колко време ще ти пикае в устата.
Обаче по моята методика, след като отчета и пресинга, излиза че, ще му оближеш и топките.
29 Октомври 2005 01:02
Освен ченгета, следователи и подставени мутри - какъв е елитът на нацията???
29 Октомври 2005 01:03
Gasparini Боков е беден и сина му краде за да се изхранва
29 Октомври 2005 01:06
Авторът е прав в осмиването си на смешните опити на президенството, кабинета, националноотговорния капитал, А. Райчев, и тук на форума - от един приближен и на кабинета, и на същия капитал пишман пропагандист - да изкарат убийството на Кюлев "политическо".
*
По въпроса за "нашите институции" - не знам как са замислени, но те са заложници на порочната приватизация и изобщо на липсата на истински преход дълги години след 1989. Заложници на миналото си са и националноотговорните капиталисти.
*
Харесват ми предложенията на автора за гражданска инициатива за "публично финансиране на политическите партии", "прокуратурата да мине към изпълнителната власт и ръководството й да идва и да си отива след парламентарни избори" и "съдиите да са сменяеми, да ги избираме пряко и често".
*
В ЕС (надявам се много да не ни се осуети влизането) ще е неминуема и известна смяна на собствеността, по-точно смяна на шапките на голяма част от "бизнес елита". Разбира се, ако още на 11 ноември клуб Ривиера (служа си с добре изтъркан пример) беше даден примерно на Кльоб Мед или РИУ, ако с всички годни промишлени предприятия беше станало което стана със Соди (ДСО) Девня или ЗШЗИ Република Своге, нямаше сега институциите да се червят и всичко у нас щеше да е безкрайно по-добре. Влизането в ЕС ще е началото на истинския преход в икономиката, както влизането в НАТО беше началото на истинския преход в политиката оп сигурността, във войската и службите.
*
Странен ми се вижда зорът българската икономика да принадлежала на "български бизнесмени" - т.е. обикновено на хора от МВР или апарата на ЦК на БКП с тъмно минало, с неизвестни зависимости, хора внезапно и още по-лошо - насилствено смъртни (Булгаков). А не на цивилизовани западни корпорации, отговорни пред акционерите си, закона, "своето" западно правителство и общественото мнение в България и у дома.
29 Октомври 2005 01:11
..постно.., по бесепарски...Иначе, повечето неща са верни, но трябва да четеш м/у редовете..Цялата статия можеше да се сведе до няколко кратки умозаключения..Това, че Кюлев е 'банкер' вече 10та или 15 год. него прави по-малка 'мутра' от тези с дебелите вратове бе аФторе?!Жалко, че съветниците и приятелите на Седефчов са подобни.., 'банкери'.
29 Октомври 2005 01:21
"Държавният елит обяви убийството на Емил Кюлев за политическо, защото е загрижен за собствения си имидж" - ама той Бог да го прости си беше просто ченге, каква политика??? Или политиците ни са обикновенни ченгета???
29 Октомври 2005 01:48
..та напоследък нещата в БГ се развиват по следния ред:
1.Бандитите дето приватизираха държавата си мислят, че е време да се правят на "света вода"..Самоизмислиха си имена от вида: национално отговорен бизнес, почтен бизнес, и т.н. лицемерни словосъчетания..Някои от тях до такава степен се самозабравиха, че дори тръгнаха да се разхождат без наглите кортежи..
2.Реакциите на Власта са меко казано: истерични .Започнаха вкупом да рИват, колко е 'убаво да има законост и ред в държавата, колко слабо ни било правосъдието, колко много 'айдуци имало?!
Защо ли?
Когато те самите грабеха и мародерстваха, когато трупаха "първия милион", когато печелеха от рекета, когато бяха "обикновени софийски дришльовци"...Изобщо, "га ядоха кифтетата" не викаха..
Сега, когато думнаха един от тях, те се почустваха застрашени.
3.Работническо-селския "социален" президент Седефчов бил като дупе и гащи с бизнес идола Кюлев?!Неприятна комбинация..Дано да си направят извода хард-тъпанарите от електората, защото явно техния Президент не го интересува, как в мизерна Б-я е възможно да се спечелят 500млн-а..за 10на години..
Диалектик..Откъдето дошло - там и отишло..
29 Октомври 2005 02:00
/:/ "...Най-удачният формат за прокуратурата е да мине към изпълнителната власт и ръководството й да идва и да си отива след парламентарни избори. "
.....................................
Да, бе, да?!? И като е в Изпълнителната Власт, дали ще посмее някой прокурор да разследва и ОБВИНЯВА хора/началниците/ от Изпълнителната Власт- където, всъщност, се ражда и реализира Корупцията?!
НИВГАЖ, ти казвам!!!
Районнят прокурор ТРЯБВА да се ИЗБИРА на местни избори и да е с мандат! После районните прокурори да избират окръжен прокурор, а окръжните прокурори да избират главен прокурор! Така, чрез пряко избиремите от Народа районни прокурори- и те пряко отговорни, поради това, пред Народа!-ще се получи ОТГОВОРНОСТ на прокурорите от всички нива пред Народа, а НЕ пред по-горния начальник!
"НАЧАЛНИК", "Работодател" и Съдник на прокурорите трябва да е Народът- в името на когото/а НЕ на партии и групировки!/ прокурорите да повдигат Обвинения "В ИМЕТО /и в интерес!/ НА НАРОДА!"...
По същия начин трябва да се избират и шефовете на Полицията- на местно, окръжно и национално ниво!!!
РЕЗЕРВЕН ВАРИАНТ: Главният прокурор и Главният шеф на Полицията да се определят и назначават от Президента!!!
КАЗАХ!

29 Октомври 2005 02:00
На всеки българин му е ясен изхода!
И на драскача на тази статия му е ясен!
Но драскача си смуче глупости от писалката и предлага безизходица.
Къде е изхода ли?
Знаете гоооо, но по гръб не падате това червено сините курви и апаши!
Добре че мексиканците не са умни като вас!
29 Октомври 2005 02:05
Не искам да натрапнича с постинга ми написан във ввръзка с друка статия, но искам и тук да го донеса, защото мисля, че има отнощение към коментара на събитието.

Народа стана за пореден път свидетел на поредната демонстративна ялова полицейска операция наложена от топ държавниците в момент на паническо състояние, некомпетентност, страх, както и с целенасоченото усилие на държавните ни лидери да прехвърлят отговорността за трагичното състояние на страната в резултат на алчността и готовността на висши държавни служители от изпълнителната и правораздавателната система да приемат подкупи (а често и да ги предизвикат) в замяна на покровителствуване, оневиняване или позволяването на безнаказни тежки престъпление за сметка на гласоподаваттелите, целия българгски народ и против националните ни интереси.
Истината е една.
Организираната престъпност унищожаваща България е в Народното Събрание, Изпълнителната и Правораздавателна система. Уличните организирани бандитски сформирования са рожба и подизпълнител на тази организирана престъпност настанила се удобно и трайно на всички нива в държавната власт.
'
Стига сте ни правили на идиоти!
29 Октомври 2005 02:20
"Без разкъсване на връзката между политически субекти и сенчест бизнес никаква устойчива промяна няма да може да бъде постигната."
Много вярно но и много наивно!...
И автора се разлива в оптимизъм и розови краски.
Не звучи ли по точно:"Сенчест бизнес и сенчести политически субекти"!
Не е ли вярно че нашят Президент е толкоз време ял, пил и се веселил с мутри и мафиоти че вече незнае разликата от добро и зло?
Ако Парванов довчера поддържаше и подстрекаваше масови етнически кланета в съседна Сърбия ше му трепне ли окото за някакви си десетина убииства в България?
29 Октомври 2005 02:49
Прочетох само първото изречение и там спрях.
Разстрелът на Емил Кюлев свари българските държавни мъже неподготвени.

Аре бе, неподготвени били. Ха-ха-ха.
29 Октомври 2005 02:53
Кюлев не беше мутра, но беше убит по мутренски.

Мутрите са чавдарчета в сравнение с Кюлев.
29 Октомври 2005 02:56
Мда. Много от форумците му водят с няколко обиколки на Гарнизов. Що му публикуват страхливите мисли?
29 Октомври 2005 03:02
Нашите политици не са разбойници, но ще станат жертва на неспособността си да се справят с разбойниците.


Това ще го оставя без коментар. oIo, тия ще ме задавят от смях.
29 Октомври 2005 03:07
Поздравления от мен на автора Васил Гарнизов.
'
В по-голямата част споделям констатациите и прелаганите решения на автора.
'
1. Относно начина на избиране на прокурори и съдии напълно подкрепям предложенията на Параграф39. Ако тези, които трябва да налагат закона са подчинени на, т.е. зависими от, изпънителната власт се нарушава независимостта на судии и прокурори при упражняването на законността.
'2. Не съм съгласен с автора внушението му, че мафията в политическата власт и държавното упраление на страната е жертва на криминални и стопански престъпници. Факта е че те СА съучастници в извършването на поредица тежки престъпления, а Наказателно Процесуалния Кодекс се отнася с еднаква сила както за едните така и за другите (може бе с малки изключения). Да припомня, че предназначението на народните представители и правителството е да защитава националните интереси и тези на българските граждани.
3. Не съм съгласен с Чичото Фичо, че е без значение собствеността на бългаската икономика. Все пак има и хора, наричаме ги патриоти, които искат да докажат достойнства на българската нация, а такива достойнства и хора има и ме изпълват с гордост. По Фичовата логига световните отборни съзтезания би трябвало да се обезмилят и от одборни да станат индивидуални. Т.е. първенството по фудбол да бъде вече лицето Х срещу лицето Г.
4. За Емил Кюлев. Правим коментари на основата на предварително приети слухове за истина. Мисля, че трябва да се съгласим, че там където има големи пари винаги има и извършено престъпление. Престъпление по смисъла на, че всяко забранено от закона действие, или неизпънението на изискванията на закона е престъпление. В интерес на България и икономиката й, е да бъде в ръцете на български бизнесмени израсли в бизнес средата на равнопоставеност. Ако икономиката ни попадне в ръцете на външни компании то трябва да считаме че България вече ще бъде тяхна принадлежност. В подкрепа на разбирането ми е това, че голямам част от икономиката на САЩ е в Китай. Чичкото Фичко би трябвало да направи връзка с тази тенденция обезпокояваща новата му родина - САЩ. Няма причини да се стремим към обезличаване на България. Имаме славно минало и трябва да се гордеем с нашите деди и баби независимо от настоящия срив. Та, за Емил Кюлев. Можеше ли бизнес при бизнес средата от годините на 89-94г. (ВИС, СИК, Беровски Правителства, Пирамиди, Мултигруп) да оцелее, не да просперира, ако не е спестявал от парите за банички. Искам да кажа, щеше ли държавния администратор да те третира наравно с този който му плаща под масата. Не. Можеше ли да вземеш държавна поръчка ако не платиш за уреждането. НЕ. И пак стигаме до ключа от бараката. Ако българските управници бяха честни (звучи смешно), мъже с достойнство загрижени за Бългагрия щеше ли да има този упадак. НЕ. И няма да се промени положението докато не се отреже главата на октопода.

Наздраве на всички!
29 Октомври 2005 03:24
Мисля, че на въпросния паметник трябва да се изпишат имената на цяла плеяда "честни частници", които допринесоха за разграбването на България. Но най-отгоре- името на Луканов.
Убийството си е мафиотско, но понеже в България мафия и политика са едно и също нещо, то спокойно може да се говори за него като за политическо.
29 Октомври 2005 03:29
Прави са че убиството е политическо.Щом е финансирал политици и президент нема начин да не е.Проблема сега е дали ще могат да доят супругата му за помощи?
29 Октомври 2005 04:16
Ситуацията е патова, 22 параграфова(не 39), крадеца вика "дръжте крадеца, магаре вук да кеца, гущера да си къса вече не опашката а главата, камунизиите сами да се преследват, пуцат, съдят и вкарват в затвора.

Обидно лесно ограбиха българския народ, планово и предварително разработено от Луканов с помоща на московските му господари.

Забравиха обаче че БГ е малка страна и няма да стигне за всичките милицйонери айдуци. Кърваввото хоро започна с Луканов и няма да спре скоро. Айдуците също се делят на групи и се стрелят като на филм пред българските оФце наречени електорат.Лукановци срещу дойновци, I-во срещу II-главно, военното разузнаване сресту I-главно и т.н.
29 Октомври 2005 04:40
Тоя авторист ща мъ извини, ама хич не го бива в теорията на заговорите. Неговото си е ей така, парлама за разтуха. Дори и това не е забелязал, че реакцията й (на властта) бе като на арогантна съселска курва.
29 Октомври 2005 05:27
Мдаа, сети се некой да окне на елита да не приказва глупости за "политическо убийство". Туй го дуднем на форумо още откакто скъпите ни политици вкупом изтърсиха таз глупост.

Редактирано от - Караконджулос Керестеас на 29/10/2005 г/ 05:30:25

29 Октомври 2005 06:31
Явно прането на парите в което и др. Кюлев е бил участник преминава в крайна фаза. Т.е. парите трябва да се узаконят за да може да се излиза на международни пазари, фондови борси, сериозни банки. И някой се е усетил, че Кюлев е заел доста сериозни позиции. Напред другари към светлото комунистическо бъдеще.....
29 Октомври 2005 07:01
Емил Кюлев беше убит от Иван Костов. Той уби също луканов и илия павлов. Всички помним как тоя същия злодей Иван Костов уби малкия Пепи. Тогава Муравей Радев караше черното БМВ, с което двамата убийци се носеха с бясна скорост по улиците на София, преследвани от таксиметровите шофьори.
Какво чака още мвр шефът румен петков? защо не арестува злодея Костов?
29 Октомври 2005 07:06
Huin, я си изпий хапчето, преди да бръщолевиш глупости, пич!
29 Октомври 2005 08:29
Хуин не е прав, за всичко е виновен оня мръсник "цара" който докара комунистите отново на власт.
29 Октомври 2005 08:32
"Eлегантен маньовър" на г-н Гарнизов. Умело успява да не спомене Кюлев като финансова опора на СДС през 1996-1997 и до 2000 година, когато Чорни се скарва с Командира. И как Командира го беше наградил навремето с банката Росексим и половината бюджетни сметки на страната (другата половина даде на бати Славчо-банкера от ресторант Олимп). Само че това не беше толкова отдавна, мнозина пазят изрезки от статии, снимки, интервюта...такива работи.
29 Октомври 2005 09:00
Този "маньовър" на В.Гарнизов относно отговорността на правителството на Костов не е случаен.Когато Кюлев получи банков лиценз за Росексим през 1998, Гарнизов бе зам-министър в това правителство....
29 Октомври 2005 10:06
NAY-POSLE EDIN INTERESSEN I UMEN ANALIZ.NO NE TRIABVASHE DA ZABRAVIAME POMOSHTA ZA SDS I KOSTOV
29 Октомври 2005 10:26
Основата на която се създаде т.н. "политическа класа" и "национално отговорен капитал" в обозримите 10 години ще генерира нови убийства като регулаторен механизъм. Кой каквото ще да говори, всъщност става въпрос за пари и то за много пари.
29 Октомври 2005 10:40
Уважаеми Чичо Фичо,
Защо трябва да даваме Ривиера да я кльопа някой си Кльоб или РИУ? Да не би те да са я строили или може би с техни пари е строена? Или от твоята емигрантска помощ, та даваш такива съвети? Те от такива "съвети" към нашите лизачи стигнахме до Колумбия на балканите. Може ли поне мааалко съвест? Поне към езика на който сега пишеш?
29 Октомври 2005 10:43
J J, искам да ти кажа, че на работниците в дадено предприятие не би трябвало да им пука кой е чорбаджията, а какви заплати и други екстри им дава. А както може да се види, т.нар. отговорни бизнесмени в повечето случаи се представят доста по-зле от чуждите такива.
29 Октомври 2005 10:45
Заплатите и те ли станаха екстри?
29 Октомври 2005 11:02
Гошо,
това част от новата пропаганда тип Райчев ли е? Кой си ти та да казваш за какво би трябвало да им пука и за какво не на работниците? Защо да не им пука кои са им чорбаджиите? Те ве че роби ли са? Това ли иска Империята?
29 Октомври 2005 12:05
Мдааааа, манипулативничка компилация от очевидни истини, премълчани и пренаредени такива. При това - Гарни(зи)рана с добри намерения и конструктивни предложения. Така, че приемайки очевидното (неадекватната реакция или назоваване на събитието от представителите на първите институции), да изплува образа на положителния полтически герой. Между впрочем, от толкова много прочетено и чуто тези дни не видях някой да спомене, че същият бизнесмен е работил и с руски, и американски капитали; че е бил съветник и на предишния президент (и то не за няколко месеца) и че списъкът на бизнесмени, незаслужаващи американска виза, не е дело на американското правителство, а на правителството на г-н И.Костов и неговия съветник по мафиотските въпроси - ген. Атанасов.
29 Октомври 2005 12:30
Най-удачният формат за прокуратурата е да мине към изпълнителната власт и ръководството й да идва и да си отива след парламентарни избори

Много елементарно Гарнизов, типично по костоффистки. Демек, прокурорът да стане подвластен на министъра на правосъдието и единствено министъра да му нарежда кои дела да вдига и кои не. Само в полза на Костоф и дружинка , особено като Костоф стане министър? Това го има само в главата на костоффисти! Параграфе не е важно дали прокурорът се избира пряко или в Парламента. Въпросът е да има ПРОЗРАЧНО УПРАВЛЕНИЕ И ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ НАД ИНСТИТУЦИИТЕ НА МАГИСТРАТИТЕ.Точно това има в развитите демокрации на Европа, които, за дълбоко съжаление, не са познати от българите.В САЩ точно това няма , НЯМА прозрачна демокрация и прекия избор се обезмислява напълно
А вече години народ САЩ , чрез нашата голяма диаспора там, се опитва да ни убеди, че тяхната "демокрация" е най-добрата?
ПРЯКА И ПРОЗРАЧНА ДЕМОКРАЦИЯ, РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ, ПОЛИТИЧЕСКА ДЕПОЛИТИЗАЦИЯ на ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ, СВАЛЯНЕ НА ИМУНИТЕТА НА МАГИСТРАТИТЕ, ПРИРАВНЯВАНЕТО ИМ С ДЪРЖАВНИЯ СЛУЖИТЕЛ И ПОДВЛАСТНИ НА АНТИКОРУПЦИОНЕН ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНИЯ СЛУЖИТЕЛ, БЪРЗИ МЕХАНИЗМИ ЗА СМЕНЯНЕТО ИМ, ПРАВОТО НА ГРАЖДАНИН ДА ВДИГНЕ СЪДЕБЕН ИСК СРЕЩУ МАГИСТРАТ-ето го разковничето? Запознайте се с програмата на “Идея за България” и прилагане реалната демокрация в държавното управление по модела на развитите европейски демокрации http://www.ideazabulgaria.orgРедактирано от - antiyuppie на 29/10/2005 г/ 14:00:37

29 Октомври 2005 13:42
Според мен е срамота за "СЕГА" да си цапа страниците с такъв доказан ПУТЬО и глупак, като фолклориста-политолог Васил Гарнизов. Един Евгений Дайнов и стига. Макар и нахален, Евгений не е глупак.
Какво ни казва Гарнизов - "Главният прокурор да бъде към изпълнителната власт", т.е., всеки нов министър председател да си има свой палач.
А-а, не хубаво, "СЕГА", не хубаво!
29 Октомври 2005 13:50
Има добри попадения в анализа. Няма никакъв спор, че Кюлев е помагал на всеки, който е бил на власт. До 95 та няма нужда да казваме. Може да не спорим и за периода 95-97 ма, нали, г-н Митничар? Естествено, че през 97ма-2000 е помагал на СДС, а сетне на Царя, още по естествено е да е помагал на Първанов, заади червено-десарския си генезис.
Защото всички отлично знаят кой как е почнал. Щом си на течение-доят те докрай. Както доят апашите. Каквото стане- властта се ги привиква и все пада по нещо. Колкото си по голям апаш- и той добре и ний-добре. Не можеш да кажеш стига. Но да речем, че това не важи в нашия случай. Човекът е отдавна чист, не могат да го бутнат за минали работи. Тогава? А обиски по офисите, а през ден данъчни ревизии и висящи камиони по границите, а провалени сделки и медийни брадви?
Просто е правил това, което правят всички бизнесмени от такъв калибър-гледал е да е добре с властта, за да си върши работата и не само. Помагал им е, когато са имали нужда и сетне си го е връщал многократно, възползвайки се от привилегиите
И кво става?
Гръмват го и всички, на които е помагал подскачат, белким някой да не ги попита за помощта и мотивите, от които са я приели, и да не разчепка връзките повежду им. Първата им реакция е да се стреснат за тях си(политическо), а по-сетнешната, в действията-като за ганстерско, защото те отлично знаят доколко едното е с другото. Сякаш обществото не знае доколко паралиите са свързани с политиците.. Сякаш ние сефте научаваме, че политиката у нас е символно нещо, плод на договорки и пазарлъци под масата. И от този символизъм, като разлика между декларираната и реалната политика идва това раздвоение и тази обърквация. Трудно се разграничават двете изведнъж.
Гарнизов казва важни неща. За връзката на партиите и институциите с престъпността и нейното влияние върху тях и за начина, по който трябва да бъде премахната-инак се срутва държавата. Четете го внимателно.
Само, че това, което той предлага няма как да стане. Не и от тези, от които зависи, защото трябва да си отрежат клона. Опозицията ли- че нея кой я бръсне...
Доста химерна популистична теза е, че Атанасов подлял вода на Кюлев, Божков и Филчев за щатските и английски визи. Те, онези от Консулствата, чакат него да им каже.
29 Октомври 2005 14:13
Бай Сабахатине, че кой спори за този генезис?Не харесвам смятащите се за ловки манипулатори занаятчии, опитващи се да подчертаят едно, и да скрият друго, при представянето на една цялостна картина. Такива занаятчии, бай С., много - и сред форумците, и сред колумнистите. Теб те имам за друга порода форумец-колумнист, по-добрата. Затова дружески те съветвам да не се плъзгаш и ти по гарнизовата плоскост, че олекваш, а то е както при сапьорите...вендъж и завинаги. Червено -- десарския генезис на много неща у нас е исторически факт, друже, и точно там търси генезиса на топлата връза на Кюлев със СДС, първо през 1991-92, после 1995-2000. Мога да те бомбардирам с безспорни факти и за едното, и за другото, от Ихтиман до Па де Кале, но не виждам смисъла.
И, отделно, уверявам те, през 95-96 Кюлев не беше никак добре приет на Позитано и Дондуков. Не за друго, а заради СДС-залитанията му 91-93, и, най-вече, понеже другаря Жан имаше други фаворити, врагове на Кюлев. Имаше един Илия Павлов, и една цесия на Химко, и едни българо-руски банкови и газови проекти, дето се провалиха, ама кой ли помни такива ненужни неща вече...


Ай със здраве, и гледайте да не гласувате при вас "с отвращение", че ви е твърде красив за това градът...
29 Октомври 2005 15:02
Що е това мутра? Никъде още няма официална характеристика или тълкуване на понятието мутра. Произхожда от народния фолклор от края на 80–те и ранните 90 години на миналия век, навлиза в езика на журналистите и в медиите като цяло, добива и политическа окраска, но никой не е дал точна характеристика на мутрата. Ако мутрата се беше появила по рано то нямаше начин скучаещите евреи Маркс и Енгелс да не напишат труд за мутрата "Що е то мутра и имали почва еди къде си" или "Една мутра броди из Европа". Нямаше да пропусне шанса да напише труд за мутрата и сифилистика евреин Ленин. Трудно се пише за мутрата, тъй като това не е константна величина, а динамично развиваща се плесен, паразитна гъба, която инфектира само по възходяща линия на обществената и държавна йерархия. Генезиса на мутрата е ясен – започва формирането си около "Магурата" като се развива в две направления валутна и нарко мутра.
Това са първите и елементарни мутри, нямат нищо общо с комунизма и с ДС,
напълно аполитична мутра, живеят си заедно и се трепят взаимно. През този исторически период БКП започва да назначава своите капиталисти. Първите получават първоначалния си капитал /в различни форми – в налични пари за по тъпите, в информация за по оправните/. Започва изграждането на капитализма в България. Тези по тъпичките от новоназначените капиталисти бързо правят връзки с мутрите от "Магурата" – те това си знаят – щом е валута бегом на "Магурата". Така се получава симбиозата между тъп новоназначен БКП капиталист и обикновена мутра от "Магурата" – тъпа, дебела, свирепа, остригана, със смачкани уши и самочуствие на инструктор от ЦК на БКП и сутрудник на ДС. Този нов тип мутра се разви със страхотна скорост и се обзаведе освен с мерцедеси, с генерали военни и полицейски, редактори на вестници и оформи първите политически обръчи на една друга мутирала мутра – политическата проститутка. СИК, ВИС бум пат, погребение, венци – това са подробности всички ги знаят. Но какво става с ония малко по интелигентните от новоназначените капиталисти на БКП – тези, който вместо пари получиха информация и възможности редовно да я получават. За тях малко се знае. Правят се догатки, но повечето са далеч от действителноста.
За тях още няма да се говори, това ще стане като приключи прехода и построим развитият капитализм. Каква мутра беше отрепаният лайняр "банкер".
Произходът му е от магурската симбиоза /както казах по горе кръстоска на тъп новозначен капиталист на БКП с обикновена, първична мутра от "Магурата"/.
Но както във всяка каста има хора с амбиция да се прехвърлят в по горна каста, колкото и трудно да е това. Лайняният "банкер" беше от тия, амбицираните. Само, че нали си е тъп милиционер, не можеше да запази дискретността и аристикратизма на по висшата каста /по интелигентните новозначени капиталисти на БКП/ . Въпреки, че обществените му изяви не бяха на нивото на простащината на Батето и на гамените от трибуквените ганстерски убежища в всяко свое действие той не надрастваше ограничените възможности на мутиралата /или мултирала/ магурска мутра. А как така изведнъж се превърна в "политическа" мутра. Не, той не се превърна в такава, но политическите простититки изпаднали в шок, изкрякаха нервно –"отрепаха го, а той е наш". Да, той е техен в смисъла, че и те са от една група – от тъпите, но по стечение на обстоятелствата са назначени за новополитици, а не за новокапиталисти на БКП. При новоназначените политици на БКП, известни повече като политически проститутки също имаше група на по тъпите и група на по интелигентните. По тъпите, както и при мутрите са навсякъде – в Парламента, в МС, в медиите. По интелигентните са в сянка, в командните пунктове, и чакат да завърши прехода.
По тъпите мутри и политически проститутки смятат, че нещата са решени – те "имат" икономическата и "политическата" власт и обявяват прехода за свършен, искат да запазят изграденото статуткво. Простено им е да мислят така, защото тяхната мисъл е ограничена, свикнали са с конците които ги управляват и мислят, че това са техните неврони. Само когато гръмнат отрепка от техните за миг им проблясва и виждат, че са омотани в командни конци, не могат дори да изгорят от любов сами, като оня как беше Буратино, Пинокио...
Та, за по интелигентните назначени новокапиталисти и новополитици
ще се върна друг път. Но от сега ви предупреждавам – при тях е скучно .
29 Октомври 2005 15:07
След като прочетох текста в болд, предшестващ статията, реших да коментирам без да чета по нататък:
1. Авторът явно се има за Пушкин: " Я памятник себе....";
2. Убит е човек, жалко;
3. Убитият е бил ченге. Принцип - "Веднъж ченге, винаги ченге";
4. Освен ченге убитият е бил банкер, управляващ банката, в която бяха парите на половин България под формата на регламентирани от държавата застраховки, междувременно фалирал няколко банки в ползу рода;
5. Политиците се оакаха от страх;
6. Европейските бюрократи, отговарящи за България и те се оакаха от страх - зер стане още един сакатлък, отидоха им синекурните службици;
7. Медиите се ошашавиха - два дни до изборите-инзвънредна ситуация, а инструкциите закъсняват;
8. 90% от поданиците се кефят - и този го отнесе.
И стана една - никой не знае какво точно става.
Пък може тово да е целта на лабораторното.
29 Октомври 2005 15:33
Успехът отива при оня, които следва не богатия, а мъдрия!
У нас богатите ги имат за мошеници, и повечето са наистина такива, а мъдрите никакви се не вясват! По мъдри са отколкото допускаме, май зарад това...
29 Октомври 2005 15:42
Настрани от темата Кюлев, за мене е минало, но само дедо Господ дава мъдрост, сила и обич
29 Октомври 2005 16:54
След като управляващите се изложиха с незабавната си изцепка, че убийството на Кюлев било политическо и след като всички, включително и НЗВ (Наше Змейско Величество) опровергаха по безспорен начин това и принудиха т.н. политически елит да се засрами и изчерви - нещо, което друг път не си спомням да му се е случвало, една от главите ми полугласно рече:
-Ами ако...
-Какво ами и какво ако?-попитаха другите.
-Ами ако е политическо?
-Как политическо? Нали е криминално, икономическо.
-Искам да кажа "политико-икономическо"- смънка главата опонент и продължи: Когато Илия Павлов реши да прави сериозен бизнес в Македония и да купува там някакви финансови институции го гръмнаха. Заговори се, че Велика Сърбия и Велика Албания не били много съгласни някаква си Република България да се меша в техните македонки работи. Сега Емил Кюлев реши да прави нещо подобно , но този път по-мащабно (две ли, три ли банки) и него го гръмнаха, и то не с един куршум, а с близо два пълнителя. Та мисля си, че може да има някаква връзка. Освен това този проект май е бил по-сериозен и от първия и с протекциите на управляващите. Имам предвид проекта за инвестицийте, не за гръмването.
-Струва си да помислим! - казаха в хор останалите глави.
Сега мислим...

Редактирано от - Zmeja на 29/10/2005 г/ 17:19:29

29 Октомври 2005 17:54
Сабахатин и бай Иван са прави - националноотоговорния капитализъм е продукт на партийно-милиционерски ресурс, милиционерския по-точно - също и в конкубинат с подведомствия му престъпен мир. Назначени за капиталисти от партията-държава с помощта на подведомствените си мутри. Разбира се, вътре в тоя кръг вече действат и законите на дарвинизма, успяват май-приспособените.
*
Да не забравяме историческия характер на комунистческата партия - заговорническа организация, "един непрекъснато възпроизвеждащ се гангстерски заговор срещу обществото" (П. Джонсън).
*
Убеден съм, че номенклтурните червени барони нямаше да успеят в условията на законност и истинска конкуренция, и че много други по-добри хора щяха да успеят, ако играта не беше с белязани карти.
*
Интересно защо се говори по-горе за СДС като някаква "алтернатива на БСП" по отношение националноотговорния капитал. (Между другото току-що погледнах "участници с по-продължителен бан" да си спомня с кого имаме работа в лицето на форумния пропагандист на "политическото" убийство на Кюлев. Досега не се сещах за тая тема предвид форумната му малограмажност, пък и не са тия времена вече. Скоро май някой си се изказа в защита на ника му "Перемянов", че не бил #5 - е, бил е на неговото алтер его.)
*
Джей Джей - мисля, отговорът ми е очевиден от горния ми пост - делът на цивилизованите западни корпорации в икономиката ни трябваше да е максимално голям още от времето, когато имаше интерес у тях. Помня когато през 1988 на Ривиера (резиденция Златни пясъци) имаше бизнес форум изток-запад, на който дойде баварския премиер Франц-Йозеф Щраус пилотирайки собствения си самолет и много други западни "приятели" на Тато. Спомням си добре как вицепремиера Румен Гечев изгони Ровър, тогава поделение на БМВ, от ВАМО. Ако трябва да посоча една-единствена причина за неблагополучията ни, това е. Ако две - и липсата на принципна лустрация в ръководствата на партиите, държавата, бизнес елита и медиите. Ако три - и неумението и нежеланието на политическия елит да постави икономическите ни отношения с Русия на реалистична, но равноправна основа. Такова беше съотношението на силите в обществото и равнището ни на цивилизованост. Сега то май е друго.
*
Освен това е крайно опасно от чисто стратегическа гледна точка икономическата власт да е в ръцете на хора с тъмно минало, внезапно и насилствено смъртни. Опасно е, че тия хора съветват и финансират президенти и премиери. Срамни са пируетите на комсорга Първанов, когото, както се знае, смятам за малодушен, неискрен и ненадежден човек - дал му пропуск номер едно, поръчал венец за погребението, не поръчал венец, нямал бил нищо общо. Чак да ти дожалее за семейството на убития. Ето тука можеше да помогнат членовете на семействата на наши министри - да кажат имало ли е словесно от посланиците на ЕС, нямало ли е. Но не казват това, което (може би) знаят, а се силят, пръскайки плюнки, да казват онова, което не знаят и не умеят.
29 Октомври 2005 18:05
>>><<<<
Лелееее клко ногу знаете! Гордея се да съм тука до вас - отбора на знаещите....Само змея се съмнява, ма то щот има много глави...
29 Октомври 2005 18:47
Чичо Фичо, Бай Иване, Незнайковци, Зевзеци и т.н.,
Не ви ли омръзна да си служите с квалификации, определения и епитети, а не с факти и аргументи, които да подкрепят вашата или опровергаят чуждата вам теза. Стига вече с тези мръсни, гадни и какви ли не комунисти, тъпи ченгета, ненормални русофили и като противовес - херувими демократи, русофоби и американофили.
Не разбрахте ли, че едни хора са добри, патриоти, състрадателни и честни, а други - лоши, майкопродавци, егоисти и престъпници. Не разбрахте ли, че това са повече психологически, а не партийни или професионални категории.
Не разбрахте ли , че истинските комунисти са тези, които се биха в Испания без да питат колко долара ще им е заплатата, загинаха в антифашистката съпротива, мечтаеха и се жертваха за по-доброто бъдеще на света. Не разбрахте ли, че те нямат нищо общо с ръководството но БСП с т.н. червени пари и червени капиталисти.
Не разбрахте ли , че преобладаващата част от бившите ченгета са хора честни, които защитаваха националните интереси, които работеха и вкарваха в затвора министри и техни заместници когато се подават на съблазните на властта, подкупи и корупция. Не разбрахте ли, че това са хората, които опазиха това, което вие разпродадохте.Не разбрахте ли, че една част от тях рискуваха живота и здравето си в борбата с тероризма, а други работеха в научно-техническото разузнаване за просперитета на България. Не разбрахте ли, че тези хора сега нямат нищо общо с банковия и промишлен капитал, с курортните комплекси и политическия елит. Не ви ли е известно, че повечето от тях изнемогват или работят като охранители с минимално възнаграждение.
Не разбрахте ли, че дивото русофобство е пагубно за българия, както и пълното подчинение на волята на САЩ.
В същност защо ли ви ги казвам тези неща....
29 Октомври 2005 18:49
Zmeja

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД