:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 291
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ХОБИ Има 7 снимки в BTAfoto.

Когато звездите говорят, и астролозите мълчат

Личен хороскоп за 10 години напред може да ви струва близо 3000 лв., но винаги е добре да имаш съдбата на своя страна
Снимка: Велислав Николов
Според едно социологическо проучване, проведено в началото на 90-те години в България, частните радиа много бързо печелят слушатели поради факта, че за разлика от БНР пускат... хороскопи. След като подлуди Запада, астрологията много бързо набра скорост и у нас въпреки обвиненията на физици и астрономи в псевдонаучност и фалшификации.

Самите гадатели твърдят, че астрологията е наука много повече от добре познатите ни научни дисциплини, защото е по-древна и по-дълбинна. Известно е, че преди повече от 5000 г. египетските фараони и жреци са притежавали огромно знание за устройството на космоса и движението на съзвездията. Астрологията била позната и в древния Изток, Китай, Индия, Персия и Гърция. В основата й е залегнал принципът на



съответствието между живите същества на Земята и звездните обекти



Съществуват зодиакални съзвездия, за които се счита, че влияят пряко на всяка от 12-те зодии.

Твърде спорно е дали цяла група от крайно разнородните представители на една и съща зодия могат да имат сходна съдба в даден ден. Известният астролог Емил Лещански обаче твърди, че това е възможно. Как, остава неговата малка професионална тайна. В същото време според него един личен хороскоп може да предскаже какво ще ви се случи в бъдеще с точност до ден и час. Това обаче е скъпо удоволствие. Един точен хороскоп за 10 г. напред би изглеждал като средно дебела книга. Върху него неуморно в продължение на 2-3 месеца трябва да се трудят поне двама професионални астролози. Цената пък съответства на положения от гадателите труд -



не по-малко от 2500 лв. на човек.



Ясно е защо само паралиите могат да "купят" съдбата. Много от известните личности на Запад - политици, музиканти, актьори, дори бизнесмени, имат лични астролози. И дори някои от тях да са откровени самозванци, има и такива, които си гледат работата съвестно. Твърди се например, че трагично загиналият американски президент Джон Кенеди е бил предварително предупреден от астролога на семейството за готвеното покушение, но не го е взел предвид и е заминал за Далас. Последвалото е добре известно.

Дори да не ви грози атентат или покушение, не би било лошо да узнаете какво ви вещаят звездите.



Личният хороскоп може да предвиди всякакви важни моменти



от живота на един човек - брак, раждане на дете, раздяла, катастрофа, успех в бизнеса, изобщо всичко, което може да ви интересува, рекламират се гадателите. За целта са необходими няколко задължителни данни, обяснява астрологът Емил Лещански. Освен датата на раждане трябва да посочите още точния час и дори минута. Ако не сте толкова акуратни, не е фатално. Професионалните астролози си имат методика, по която изчисляват необходимите им данни. Трябват им обаче и географското местонахождение на рожденото място - ширина, дължина и часова зона. Това се налага за максимална точност на данните.

"Невъзможно е двама души да се родят в една и съща минута, на едно и също място", опровергава недоверието ми Лещански. Поради въртенето на планетата ни около оста й за 4 земни минути небесната сфера се измествала спрямо дадена точка на Земята с 1 градус. А тъй като движението на звездното небе спрямо Земята е определящо за влиянието на звездите върху човешката съдба, то това правело съвпадението почти невъзможно. Дори в такъв случай обаче опитният астролог може да прозре какво предсказват звездите точно за вас, твърди Емил Лещански.

Според него личният хороскоп е една безкрайно сложна плетеница от звездни съчетания, които трябва да се отделят едно от друго максимално точно. В противен случай информацията няма да е вярна. Въпреки цялата сложност на работата



всеки, който желае, може да се посвети на астрологията



Достатъчно е да прочете няколко уводни книги или да посети някой краткотраен курс при известен астролог. Курсове водят известните български гадатели Люмиер и Апостол Апостолов, които са автори и на книги за първите стъпки в астрологията. "За няколко месеца могат да се усвоят елементарните неща в астрологията, но за нейното същинско изучаване са нужни десетилетия", смята Емил Лещански. Самият той по професия е фотограф, но от 30 г. активно се занимавал с астрология.

Хороскопът не е просто нещо. Най-малкото заради безкрайните изчисления, които трябва да се направят, за да се конструира звездната карта. Самият хороскоп се състои от два кръга, обозначаващи Земята със звездите и планетите. Вътрешният кръг се разделя на 12 внимателно изчислени сектора, наречени "домове". Те имат отношение към социалния живот и реализация на човека. В книгата "Как да си изготвим сами хороскоп" авторът Апостол Апостолов подробно описва



функциите на тези "домове"



Първият дава характеристиките на личността, характера, конструкцията на тялото и външния вид. Вторият се отнася до имотното състояние, третият - до умствения капацитет и стремежа към образование, четвъртият - до семейството, дома, недвижимата собственост. Петият дом е епикурейски - той дава особеностите на любовния и сексуалния живот на личността, стремежа към продължаване на рода и радостта от живота, твърди астрологът. Шести дом се отнася до труда, работата и здравето, седмият - до обкръжението и социалната среда. Осмият е фаталният дом - той предсказва загуби, катастрофи, злополуки и смърт. Девети дом отразява начина на мислене на дадения човек, десетият - професията, кариерата и общественото положение, единайсетият - приятелство, мечти и желания, дванайсетият - слабостите, комплексите и грешките на характера, удари на съдбата и съдбоносни болести.

Външният кръг на хороскопа се състои също от 12 сектора.



Те представляват 12-те зодии,



отразяващи влиянието на Слънцето върху съдбата на човека. Особено важно е още влиянието на Луната и на асцендента - зодиакалния знак, който е изгрявал на източния хоризонт в момента на раждане. Той определя индивидуалността, характера и дори външния вид на дадения човек. Хороскопът е комплекс от изчисления, които могат сравнително точно да предвидят съдбата ви. Ако вярвате на звездите, разбира се.

----

Емил Лещански за вас:



Овен: Активни, борбени, често агресивни, незлобни, но винаги се стремят към победата. Егоистични и понякога ограничени.



Телец: Търпеливи, усърдни, певци, земеделци, упорити до себеотричане. Често не особено схватливи, поради твърдоглавие понякога ги наричат тъпи. Вечно търсещи любов.



Близнаци: Нервни, умни, хитри, двулични, бързи, сръчни, често повърхностни, умеещи да се изплъзват. Краснописци. Красиви.



Рак: Бавни, мудни, затворени, търсещи първо себепознание, а след това всичко останало. Силно интуитивни, познаващи човешката природа като себе си. Проникващи.



Лъв: Борбени, горди, благородни, честолюбиви, покоряващи, мързеливи, сексуални, господстващи.



Дева: Фини, точни, търпеливи, планиращи, изпълнителни. Най-богатият знак на дадености, които имат отношение към характеристиките на човека.



Везни: Нежни, свръхчувствителни, твърди, когато преследват целите си. Могат да стигнат дори до насилие. Красиви. Търсещи изкуство и красота навсякъде. Разделящи и винаги желаещи да доминират.



Скорпион: Дълбоко мистични, аналитични, хитри, домогващи се, шпиониращи, подозиращи. Упорити, силни, безкомпромисни, злобни, чувствителни, сексуални.



Стрелец: Търсещи, пътуващи, умни, обичащи. Даващи, но и добре знаещи интересите си. Царствени. Любвеобилни. Кадърни, мащабни, общителни, забавляващи се и забавни.



Козирог: Твърди, безкомпромисни, горделиви, упорити, амбициозни, изкачват се винаги до върха, независимо че може да останат без въздух.



Водолей: Умни, красиви, методични, изпълнителни за самите себе си, точни, честни, невероятен умствен капацитет, благоприлични, мразещи злото.



Риби: Загадъчни, мистични, плъзгащи се, колебливи, хитри, емоционални. Реализират се посредством интуиция. Подмолни, понякога предателски настроени. Съвършени шпиони. Безпогрешни познавачи на човешката природа. Умеят да се движат безшумно. Търсят наслада.



Текст към снимки:

Astro - Гадатели, вещици, астролози - каква е разликата, питат съвременните учени?



Astro 1 - Хороскоп от Средните векове. Модерните хороскопи са плетеница от математически изчисления.



Astro2 - Класически съзвездия на Северното небе.



Astro4 - Всичките 12 зодии си имат свой символ, чийто корени се губят далече в миналото.



Astro5 - Съзвездията на Източното полукълбо, погледнати отгоре.



Astro6 - Земното кълбо, оплетено в астрологически изчисления.(Може да се пусне и без текст).



Astro7 - Звездите вещаят съдбата ви, ако вярвате, разбира се.
1817
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД