:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 297
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Скандал

Жега в прокуратурата

Държавното обвинение стигна до дъното, щом представителите му започнаха да се подкупват помежду си
снимка: Николай Дончев
Ще успее ли главният прокурор Борис Велчев да прочисти държавното обвинение? Или ще остане чужд сред свои.
Районен прокурор подкупва висш прокурор с 1500 евро, за да се издигне. Двамата са задържани в столично заведение посред бял ден и сега търкат пейките в ареста на националното следствие. Прилича на сценарий от евтин криминален филм, но е случка от родната действителност. Много показателна при това, защото е сигурен признак за институционална криза.

През последните години, доказана или не, корупцията се сочи като основен и огромен проблем в тази система. Прокурорите имат достатъчно власт и лостове за влияние. А властта винаги ражда пороци. Корупцията е сред тях. Във всяка система има податливи и е абсурдно да се очаква, че всички прокурори ще са морални и чисти. Досега обаче се случваше прокурор да бъде подкупен от обвиняем или от адвокат. За първи път сме свидетели на раздаване на пари между представителите на държавното обвинение, и то за постове. А шефът на районната прокуратура изобщо не е маловажен пост, особено в град с голям стокооборот като Варна.

Два са основните въпроси, които изплуват след тази случка. Първият е



какво влияние е обещал да осигури



Боян Тошев от инспектората на ВКП на Георги Манасиев от Варна, за да оглави той районната прокуратура в града. Вариантите не са много. Или е обещал да въздейства на главния прокурор Борис Велчев, който единствен може да предложи на Висшия съдебен съвет (ВСС) кой да бъде назначен. Или пък влияние е трябвало да бъде осигурено направо във ВСС, който в крайна сметка трябва да гласува кандидатурата. Там са нужни поне 13 гласа. Накрая нищо чудно да се окаже, че Тошев е нямал възможност да лобира и просто е разчитал на случайността, като е подготвял оправданието: "Съжалявам, колега. Другият явно е дал повече". Разследващите задължително трябва да стигнат и до този отговор, защото, ако накрая не бъде обяснена цялата схема, съмнението ще остане да тегне върху част от най-висшите представители на съдебната власт.

Няма спор, че залавянето на прокурори с подкуп заслужава адмирации. Най-малкото защото идва в момент, когато Брюксел ни следи под лупа. А и разобличените ще послужат за назидание. Има обаче една подробност. И висшият прокурор Боян Тошев, и Димитър Манасиев са "проявени" и



отдавна трябваше да са отстранени от постовете си



Срещу Тошев бе образувано дисциплинарно производство по искане на тогавашния главен прокурор Никола Филчев. То обаче бе прекратено заради изтеклата давност на нарушенията. Според справка на инспектората на ВКП Тошев е бил замесен в два случая. Ходатайствал пред съда по гражданско дело, свързано с негов близък адвокат. Вторият случай бе за наказателно дело във Враца. Тогава Тошев се опитал чрез същия адвокат да "реши проблема" на обвиняем. В скандала бяха намесени и военни съдии. Но и на тях им се размина заради давност.

Дисциплинарно дело имаше и срещу Манасиев по времето, когато той бе и.д. шеф на обвинението във Варна. Името му тогава бе замесено в скандала с 570-те мастербокса фалшиви цигари "Асос", заловени през ноември 2004 г., освободени и върнати на собственика им с постановление на негов подчинен - Сияна Генадиева. Манасиев трябваше да бъде наказан за това, че не е упражнил контрол върху Генадиева. Но дисциплинарното производство приключи преди година с наказание "порицание".

Така че има достатъчно основания двамата прокурори да бъдат отстранени от системата и без демонстративно да ги залавят с подкуп. Нали има един текст от конституцията, а и от Закона за съдебната власт, че за уронването на престижа й следва дисциплинарно уволнение! И как така компрометиран вече човек като Тошев е в инспектората на ВКП и проверява другите прокурори за нарушения? Той ръководеше и важната проверка в столичната районна прокуратура. Дали сега не трябва да се подложат на съмнение всички ревизии, в които е участвал? Главният прокурор трябва да реши.

Всъщност в конкретния случай проблемът ще възникне, когато (или по-скоро ако) се стигне до съдебната зала. Тогава ще стане ясно



дали събраните доказателства са достатъчни



Защото една осъдителна присъда не може да почива единствено на данни, събрани със специални разузнавателни средства (СРС). Трябват и свидетели поне. Парите ще са веществено доказателство, ако двамата са задържани в момента на предаването им. От ВКП усилено мълчат по този въпрос. Дали не са претупали нещата? А и Тошев, и Манасиев би трябвало да са достатъчно в час как "чисто" да говорят по телефона и как безпроблемно да уредят предаването на сумата.

Не бива да се забравя, че СРС-тата трябва да са надлежно разрешени. Как от прокуратурата са се сетили да искат разрешение за подслушване точно на тези двамата? Това също е въпрос, който чака отговор.

Това е втори случай на арест на прокурори, откакто в началото на годината влязоха в сила поправките на конституцията, които позволяват задържането на магистрати без санкцията на ВСС. Зам. районният прокурор на Оряхово Димитър Викентиев също пренощува в ареста по дело за подкуп. Но съдът го пусна. Сега разследването буксува, защото парламентът не може да се накани да вземе решение за имунитета на депутата Тома Томов, който е разследван заедно с Викентиев. Според депутата Татяна Дончева причината за замотаването е, че главният прокурор не е изпратил на депутатите достатъчно доказателства срещу Томов. Ако това е вярно, е доста обезпокоително за успешния край на делото.

Сигурно и разследването срещу Тошев и Манасиев ще върви бавно и тегаво. Каквото и да се говори, професионалната омерта е силна. Доказват го всички разследвания срещу прокурори, които започнаха през последната година. Прокуратурата е институцията, която в последно време направи най-много самоунищожаващи разкрития. Срещу повече от 10 прокурори бяха образувани дела. Скоростта на разследванията обаче е отчайващо бавна. Тепърва се чака развитието им. Вярно е, че все отнякъде трябва да се започне. Но също така е вярно, че резултатите трябва да дойдат навреме. За да имат някакъв пречистващ ефект.
20
2627
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
07 Април 2007 03:05
"Държавното обвинение стигна до дъното, щом представителите му започнаха да се подкупват помежду си"
'
Служителите в прокуратурата отдавна се подкупват помеждуси, както и в всички останали държавни институции - МВР, Съдебната власт, правителството, президентството и всички останали министерства и агенции. Просто сега разбираме за конкретен случей, благодарение най-вече на сегашният главен прокурор. Съгласен съм с долунаписаното от жърналистката:
"Прокуратурата е институцията, която в последно време направи най-много самоунищожаващи разкрития. Срещу повече от 10 прокурори бяха образувани дела. Скоростта на разследванията обаче е отчайващо бавна. Тепърва се чака развитието им. Вярно е, че все отнякъде трябва да се започне. Но също така е вярно, че резултатите трябва да дойдат навреме. За да имат някакъв пречистващ ефект." И ще добавя, ако не се стигне до ефективни наказания за закононарушителите от прокуратурата, значи, че главният прокурор не е кадърен или не иска да защити българският народ от престъпниците. Вярно е че той не издава присъди, НО ако истински желае ефективно правосъдие в България, той трябва да обяви поименно тези, кои възпрепятсвуват работата на прокуратурата и какъв интерес имат от това.
07 Април 2007 07:41
Ако желаете да подкрепите нелегалната кандидатура за евродепутат на Добри Божилов, можете да го направите като изберете произволна бюлетина, напишете на нея „за Добри Божилов” и я пуснете в урната… Противопоставянето на „системата” не е задължително да става по правилата на самата „система”…

Ако желаете, по подобен начин можете да подкрепите и други „нелегални” кандидатури – например тези на медиците в Либия. Вземате бюлетина, написване на нея „за медиците” и я пускате…

Чисто формално, всички тези бюлетини ще бъдат обявени за невалидни. Но това няма практическа стойност, защото въпросните кандидати и без това не са регистрирани и няма как да бъдат избрани. В случая се цели не юридически ефект – избор на кандидат, а ясен политически ефект – демонстрация на волята на обществото за определен тип промяна… Тази воля сама по себе си е сила и ще повлияе на политиците, независимо свързана ли е с формален избор…

Ако желаете да се запознаете по-задълбочено с кандидатурата на Добри Божилов, заповядайте на сайта на кампанията:

http://www.pr-bg.com/dobri

За всички, които ще ме упрекнат, че ползвам спам за реклама, им казвам, че са напълно прави, че не съм взел решението без доста съмнения, и им предлагам мотивите си да го направя тук:

http://www.pr-bg.com/dobri/index.php?opti on=com_content&task=view&id=19
07 Април 2007 09:09
Интересно, чак сега ли в София разбраха що за човек е Манасиев, цяла Варна си го знае, а той като дава се е стиснал и изгоря
07 Април 2007 10:58
Не знам дали прокуратурата е най-съсипаната институция в България, но че е съсипана отдавна е ясно на всички пострадали от престъпление. Проблема с тази институция е в това, че заема много съществена за цялото общество позиция. От това, че прокурорите вместо да представят качествени обвинителни актове отказват да образуват досъдебни производства (най-вероятно за пари) страдат не само пряко пострадалите от престъпление. Бях обзет от огромна надежда, когато ВСС назначи доц. Велчев за Главен прокурор. Все още му вярвам, макар че "червеят на съмнението" ме гризе отвътре... Не съм сляп. Виждам как яко са го "оградили" и дори се чудя как изобщо успява да "подгони" иначе добре и отдавна известни в градовете си прокурори. Ако можех да достигна до него щях да му кажа: опрете се на нас, г-н Главен прокурор, ако искате да направите прокуратурата действащ орган - не на М.Филипова или Р.Димов или на всички прикриващи един друг престъпленията си прокурори. За да му дам документен повод да поразчисти поне малко ВКП от "лошите" заведох административно дело срещу него. Правете го и вие! Не е нужно да имате доказателства за рушветчийство! Достатъчно е и едно обикновено неизпълнение на служебни задължения. Едно обикновено нарушение на Закона. Това също е корупция... "По делата им ще ги познаете!". Ако ние, като гражданско общество не му помогнем, не се съмнявайте, че поста му на главен прокурор ще завърши с посланничество в някое посолство... А ние ще си останем да ближем рани.
07 Април 2007 13:33
Много крадливи и много пияни, брей!?
Е, га ти бандитите!
07 Април 2007 13:52
Всичките са навързани като свински черва. Дори да има независими в системата трудно виреят, заради останалите. Тази пияната прокурорка от Габрово е ходела така на работа с години. И дори преди да й дадат стату на несменяема това е било написано в атестата черно на бяло. И... нищо. Има хора, който я пазят, но сега едва ли ще успеят и то само, защото го научиха журналистите. Най-вероятно щяха да я покрият пак, но вече се разсмърдя доста. Много има да разчиства Велчев и пияната е най-малкият му проблем. По-важното е, защо не успяха да се освободят от нея по-рано, както си му е редът.
07 Април 2007 14:42
Прочитайки статията за прокуратурата ....и съгласявайки се доброволно с театъра, наречен "мнение на читателите" ми е много странно, как същите тези медии, които неведнъж са флиртували и флиртуват с властта/от всички нива/ сега изведнъж допират благородно до изслушване/прочитане/ мнението на тези читатели.Това си е чиста проба клапан за избиване на някакво напрежение.Псевдосоциалната насоченост, която напоследък демонстрират ВСИЧКИ медии е нелепа на фона на ставащото в страната.А днес ние читателите просълзени разбираме, че имало "жега в прокуратурата".Наистина мили родни картинки.Та какво направиха родните медии през последните години против тази жега?Надпреварват се да кокетничат с престъпниците, защото именно престъпните среди най-често са информатори и на журналистите - отречете го ако имате съвест/простете за смешната дума/.Аз съм бивш полицай и напуснах системата именно заради нейната двуличност и долност.
Вземете за пример омразната на много хора Америка - там вестниците са един вид документи и хронология на различните казуси.А тук някой да знае един поне журналист довел докрай дадено журналистическо разследване?Не се тормозете да мислите - няма такъв.В същото време ако някой посмее да осъди журналист за лъжа....стой та гледай - тогава изплуват всички знайни и незнайни връзки.Та....жега ще има не само в прокуратурата, докато журналистите не спрат да се отъждествяват с правото на последната и най-правилна дума.Когато всеки журналист/идеалистично, но постижимо/ здраво стои зад всяка написана дума, тогава може би ще потръгнат нещата.
07 Април 2007 17:05
7г. Татарчев - ядене и пиене с бандити и освобождаването им от ареста за да си оправят зъбите (напр. Барона).
7. Филчев - политически и икономически поръчки за саморазправа с неудобни политически и бизнес противници; тотална централизация на всички правомощия в главния прокурор, довела до пълна парализа на прокоратурата.
14г. прокуратурата ни е подложена на невиждани извращения и вместо да е органът, който бди за законноста у нас, тя самата се превърна в генератор на престъпност. С активното съдействие на няколко парламента, правителства и президенти. За новия главен прокурор не остава нищо друго освен да започне сеч - сеч из корен. И тримата му заместници са компрометирани, а ВКП е пълна с мекерета на Филчев. А както беше казал другаря Сталин - кадрите решават всичко!
07 Април 2007 18:51
Пламен Пенев,
Харамията,
08 Април 2007 03:17
как няма да стигне дъното като особено откак се смени главния прокурор институцията съвсем забрави че е направена да гони бандити и е изцяло заета от вътрешни межуособици, чистки, боричкания, подливане на вода, борба за позиции и прочие

08 Април 2007 03:19
иска ми се да вярвам че това е едно голямо и отдавна чакано прочистване на кръвта в прокуратурата, но опита показва че е просто поредното подменяне на "техни" с "наши", което подготвя терена за нов период на необуздано безчинстване и безобразия от страна на новодошлите

08 Април 2007 03:46
Pavlik Morozov, "но опита показва че е просто поредното подменяне на "техни" с "наши"
'
Опита от 17-те години демокрация показва, че нито един от двамата прокурори предшественици не е предприемал такива мерки и наказания. Очевидни неща за нормално интелигенти хора с опит. Кажи какъв е твоят принос за качествена съдебна система през всички тези години на опит.
08 Април 2007 12:34
Сега вече остава да разберем, че министър подкупва министър, депутат подкупва депутата, доктор-доктора, кмет кмета и така по всички институции до долу.Егати държавата щом аз съм и вицепремиер беше казал някой си.
09 Април 2007 08:25
Те сега ми светна защо няма да осъдят Топлото. Ми те си менкат пачките по хоризонтала, кво писмо, какъв Р. Овч., той Топлото да не е министър?
Квато Държавата, такава и Прокуратурата й !
09 Април 2007 08:33
- На Великден мнозина вярват в чудеса. Какво е чудото, което си пожелавате да се случи?
- Бих пожелал най-сетне да бъдат справедливо наказани поне няколко души, които не само окрадоха милиарди, но и позволиха преходът у нас да се проточи по този срамен и мъчителен начин. Повярвайте, ако това чудо се сбъдне, след него всеки властимащ ще се замисли и ще последват много прекрасни чудеса.
09 Април 2007 10:10
Кой и защо защитава топлофикацията?
В. "МОНИТОР"-09.04.2007
...Първият известен защитник на топлофикацията е дългогодишният градоначалник Стефан Софиянски...
......................
Натиснете тук
09 Април 2007 10:36
Държавното обвинение стигна до дъното, щом представителите му започнаха да се подкупват помежду си
Не, не е така. Започнаха да прочистват утайката от държавното обвинение. А нея си я има отдавна, за 18 години всичко е затлачено, доста “стигна дъното” ще има докато дъното се изчисти.
Е, всекиму се иска хубавите работи изведнъж да стават, ама по-добре бавно, отколкото хич. За народни приказки си има специални разказвачи – като оня, дето разказваше как през февруари още не са потекли реките с мед и масло от ЕС, защото не бил той.
Добре би било ако имаше кой да започне тази “мръсна” работа и в съдебната власт...
09 Април 2007 11:55
И прокуратурата е като останалите държавни структури-некомпетентна, политизирана, пристрастна, комплексирана и корумпирана. Впрочем всички недостатъци са следствие на политизирането на определена структура. Та все тая, де!
09 Април 2007 15:34
немам мнение по темата в момента
но имма повод да се изкажем че афтора има да черпи
станал е кръсник на жоро манасиев - нарекъл го митко.
е сбъркал е човека
...
сетих се - който има дупе да стане прокурор да му замръзне
09 Април 2007 16:54
Сегинка, тоя Манасиев, Герги ли се казва или Митю, а инък много ниска мизата бе товарищи и то за прокуратура, као Варна. Мирише ми на скроена работа, за "баламурници" като нас, но нейсе...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД