:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 224
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Еврото към нови върхове спрямо долара

През изминалата седмица еврото продължи възходящата си тенденция спрямо долара, достигайки най-високи нива от началото на 2005 г. - 1.3554 долара за евро. Щатската валута отново се оказа под натиск от опасения за спад на икономическия растеж в САЩ. На другия полюс е положението в Еврозоната, където високата инфлация и стабилният икономически растеж вещаят високи лихви.

При американските данни търговският баланс сви дефицита си до 58.4 млрд. долара от 60.5 предния месец, но не подкрепи съществено долара. Ценовите индекси на производителите, вноса и износа се качиха над очакванията, а МВФ официално понижи прогнозите си за растеж до +2.2% през 2007 г. от очакваните по-рано 2.9%. В доклада на фонда се отбелязва, че е по-вероятна пауза в растежа, отколкото рецесия. Акцентът обаче беше поставен върху комюникето на Федералния резерв от заседанието на 21 март. В документа беше отбелязано, че се увеличават рисковете за спад на икономическия растеж и остава опасността от инфлация.

Европейската централна банка остави лихвите без промяна при 3.75%, а след заседанието президентът на банката изнесе поредната пролихвена реч. Жан Клод Трише заяви, че ЕЦБ ще действа "по твърд и навременен" начин с оглед стабилния икономически растеж и опасността от инфлация. Следващото повишение на лихвите в Еврозоната до 4.00% най-вероятно ще е през юни. МВФ повиши прогнозите за растежа на Еврозоната до 2.3% за 2007 г. от очакваните по-рано 2%.

През тази седмица интерес ще представляват серия от важни данни за американската икономика през март, в т. ч. продажбите на дребно, индекса на потребителските цени, жилищно строителство, индустриално производство и др. Доларът остава под натиск, но евентуално по-добри американски данни могат да позволят корекция във възходящия тренд на еврото към 1.3450 долара за евро.
1148
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД