:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Половината потребители купуват негодни стоки

Българинът не познава правата си и по-често остава пасивен
Снимка: Борислав Николов
Детските играчки заемат най-голям дял сред опасните стоки. Това коментира еврокомисарят Меглена Кунева на провелата се вчера в столицата дискусия "Училище за потребители".
Близо 50% от потребителите у нас се сблъскват с проблеми като закупени стоки с изтекъл срок на годност или с надписани сметки. Това сочат данните от изследване на социологическата агенция "Алфа рисърч", представено на кръгла маса, за безопасността на стоките.

Вторият по-значим проблем са дефектните стоки. С подобен казус се се сблъсквали 37% от анкетираните 1027 души в страната. Хранителен продукт, съдържащ чуждо тяло, е закупувал всеки четвърти от запитаните. С опасни за здравето електроуреди и стоки, съдържащи вредни за децата елементи, са се сблъсквали 4-5% от анкетираните. Според еврокомисар Меглена Кунева обаче дори този процент не може да бъде оценен като незначителен.

Изследването показва още, че българинът все още слабо познава правата си на потребител. При покупката на дефектни стоки или при надписани сметки 25% от гражданите протестират само пред продавача, а 30% изобщо не реагират. Едва 2.6 на сто е делът на хората, потърсили защита пред други институции.

Броят на сигналите за опасни стоки обаче расте лавинообразно, сочат данните от първия годишен доклад на европейската система за бързо предупреждение за опасни стоки - РАПЕКС. От 2003 до 2006 г. броят на постъпилите сигнали е нараснал от 139 на 1051. Най-много са жалбите от опасни играчки - 24 на сто, следвани от електрическите уреди с 19%. Според доклада почти половината от опасните стоки са китайско производство, а 17% - от неизвестни страни. Германия и Унгария са подали най-много заявления за открити на пазара опасни стоки през 2006 г. За същия период България е подала едва 13 сигнала, което според Кунева значи, че контролът на пазара е стабилен. Председателят на Българската асоциация на потребителите Богомил Николов пък препоръча системата РАПЕКС да стане достъпна и на български език. Така потребителите по-лесно ще имат информация за наличието на опасни стоки.
9
1844
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
16 Април 2007 00:38
Глобул например. Предлагат промоция от пет лева с апарат Нокия, а пробутват после апарат Сименс.
16 Април 2007 11:10
да бе пасивни......
я пробвайте да се обадите на Комисията за защита на потребителите....
най добре им погледнете сайта: http://www.kzp.bg/modules.php?name=Conten t&pa=showpage&pid=166 Target=_Blank id=url>Натиснете тук

вместо да ти помогнат, те съветват как да се обърнеш към адвокат и как да му определяш заплащането!!!

Че то аз ако взема за всеки случай да се консултирам с адвокат .... ..... ще трябва да удвоят приема по право в СУ


Редактирано от - air_patrol на 16/4/2007 г/ 11:16:15

16 Април 2007 11:14
Ами Боза от 0.50лв. за 2литра, която има срок на годност 1 месец и то продавана в един от най-големите т.н. хипермаркети?
Но защо потребителят да си губи един ден за 1-2 лева похарчени?
Има служби в разни министерства, на които това им е работата, а не да си клатят краката и да ходят да глобяват уличните или много дребни търговци!
16 Април 2007 11:28
Не, г-жо Кунева, малкото сигнали от България съвсем не “значи, че контролът на пазара е стабилен.” Означава само, че не се знаят тези “други институции”, където можеш да потърсиш защита освен “само пред продавача”.
За всеки случай (да не се изложа!) прочетох статията два пъти и отново не видях никакви адреси, където човек може да се оплаче (без адвокат!). Значи “контролът на пазара” ще продължи да е стабилен у нас...
16 Април 2007 13:34
Графе,
колкото пъти да прочетеш - нЬма полза.
Контрола и санкциите са задължение на държавните органи. Не трябва купувача да се превръща в Шерлок Холмс.
Поредната гавра.
16 Април 2007 15:12
И този закон е беззъб както всички останали. Както вече споменах по друг повод уважаемите ни законодатели си галсуват така законите, че да имат различни тълкувания или да се отчита наличието на закон, за който прдварително се знае, че няма да действа. Такъв е и Законът за Сметната палата, Законът за защита на конкуренцията, Законт за електронните медии и пр и пр.
16 Април 2007 18:01
За разлика от стоките повечето от половината ни политици са НЕГОДНИ за консумация, но досега не се направи нито един референдум за да им го кажем официално. Мнението на българския гражданин е толкова интересно , колкото това на иракския. Хората направиха митинг, огромен митинг, с който искат американците да се махнат от Ирак, но те си стоят там и говорят за демокрация. Целият свят гледа този спектакъл и си мълчи. Това е защото правото се е навело доземи пред силата. Това важи в пълна сила и за нас.

16 Април 2007 18:23
Обърнете внимание, телевизорът СОНИ Бравия, който е обявен за 5598 лева, горе в логото, в други страни с много по- висок стандарт се продава МНОГО по- евтино. Питане, кой трябва да отнесе голямата псувня на негодувание, Кунева ли, търговците ли, или липсата на контрол. Май "опира пешкира" ВИНАГИ българския консуматор, както става със сметките за парното , за тока, за високите лихви при банковите кредити и т.н. Има някой за разстрелване и в Европа непрекъснато им набиват канчето на нашито правителство, ама то не разбира, то си мисли само как да си купи отново циганските гласове, та семейната тройка да си остане на власт.


16 Април 2007 21:14
Зa другарката YES опасни били китайските стоки, а за месото по-възрастно от нея и радиоактивните фастъци които изядохме проблем няма. А това вероятно е само една малка частичка от боклуците с които алчни търговци ежедневно ни тровят
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД